Kreativ

ŠTÍTEK: umění

Michal Filák a jeho tvorba

Autor zadku na České: Sprayart není práce na hodinu

Neprojdete kolem nich, aniž byste zastavili a prohlédli si je. Jokera vystupujícího z plamenů, mladou indiánku s uhrančivýma očima či ženský zadek v provokativně krátkých kraťáscích rozhodně neminete bez povšimnutí. Řeč je o dílech vyvedených sprejem v podchodu Česká na Jižních Svazích ve Zlíně. Jejich autorem je osmadvacetiletý Michal Filák ze Vsetína působící pod uměleckým jménem Prorok.

Roman Týc, pořadatel Hackers Congress Paralelní Polis.

Nastal chaos, využijte ho! Paralelní Polis pořádá další Hackers Congress

Do pražských Holešovic se opět sjedou fanoušci a IT odborníci z celého světa. Od 1. do 3. října tam proběhne již osmý ročník Hackers Congress Paralelní Polis (HCPP). Třídenní kongres nazvaný Chaos se uskuteční v prostorách Paralelní Polis a vystoupí na něm české i zahraniční špičky v oboru jako Sara Polak, Tomáš Mikolov, Juraj Bednár, Frank Rieger či Chris Gosden. Hlavními tématy třídenní akce jsou svoboda & kryptoanarchie, decentralizovaná ekonomika & kryptoměny, politické umění & hacking a věda & technologie. „Chaos jsme v posledních měsících zažívali více než kdy dříve a je pro nás zároveň metaforou, skrze kterou si pokládáme základní existenční otázky,“ říká za pořadatele Roman Týc.

Galerie výtvarného umění v Ostravě. Ilustrační foto.

Galerie výtvarného umění v Ostravě láká na dvě nové výstavy

Sochy, kresby, digitální tisky i umělecké knižní vazby. To vše si mohou zájemci prohlédnout na dvou nových výstavách, které připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO). První expozice představuje díla ostravské výtvarnice Elišky Čabalové, druhá připomíná tvorbu významného českého sochaře Ladislava Zívra. Obě výstavy budou v ostravském Domě umění k vidění minimálně do konce října.

Gymnazisté rozvíjeli své dovednosti na kurzu krajinomalby.

Gymnazisté rozvíjeli dovednosti na kurzu krajinomalby. Byl i foťák z plechovky

Tak jako v minulém roce a v letech minulých, se i letos uskutečnil výtvarný kurz krajinomalby studentů Gymnázia Valašské Klobouky. Kurz se uskutečnil od pondělí 6. září do pátku 10. září 2021 v okolí RZ Hájenka v Bylnici. Je určen pro zájemce o výtvarnou tvorbu z řad studentů klobouckého gymnázia. V letošním roce se kurzu zúčastnilo 18 studentek a studentů pod vedením Mgr. Jiřího Ročáka a Lenky Trčkové, která na kurzu absolvovala svou pedagogickou praxi.

Jakub Kohák

CrowingArts. Nová sociální síť propojuje umělce. Třeba i s Jakubem Kohákem

Aby mohlo umění žít, potřebuje být vidět. Z této myšlenky vycházel producent Petr Jákl, když spolu s kolegy z branže vytvářel novou sociální síť CrowningArts. Ta by měla pomáhat talentovaným umělcům ke zviditelnění a etablovaným tvůrcům třeba objevit nové tváře. „Umělci si tam budou připadat jako umělci, ne jako prostituti,“ říká jeden z propagátorů projektu zpěvák David Kraus.

Lukáš Houdek, absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

FOTO: Spojení kovu a skla. Bratrské duo kouzlí v Novém Boru

Svou unikátní tvorbou oslovují sběratele skla a umění napříč světadíly a generacemi. Filip a Lukáš Houdkovi, bratrská dvojice původem z Nového Boru, hledá nová uplatnění pro tradiční sklářské prvky nejen v podobě světelných objektů překračující hranice designu i volného umění.

Ilustrační foto.

Nymburské Benátky zaplní tržiště umění, múzy, zpěv a burčák

Múzy na Valech, aneb tržiště umění je novým otevřeným multižánrovým festivalem, který probudí múzy všeho druhu v části ulic Malé valy, Jízdecká a také v jejich v bezprostředním okolí. Bohatý program slibuje hned několik desítek amatérských i profesionálních divadelníků, zpěváků, instrumentalistů, tanečníků, akrobatů, loutkoherců i mimů všech možných žánrů a stylů.

Sázava doma prohrála s Olbramovicemi

Střelci naráželi na umění gólmana. Sázava vyšla doma naprázdno

Mají za sebou pět odehraných kol a v tabulce krajské I.B třídy jsou ve spodní části s pouhými čtyřmi body. V dalším díle skupiny D prohráli fotbalisté Sázavy na svém trávníku s Olbramovicemi. Po bezbrankovém poločase se dvakrát trefili hosté. Pak sice snížil Švec, ale poslední slovo měli opět hosté.

Dětský den v Petrovicích u Miličína.

Na Dni dětí ukázali své umění i zásahoví koně

/FOTOGALERIE/ V sobotu 4. září svítilo sluníčko i pro děti v Petrovicích. Konal se zde tradiční Dětský den. Byl sice tradiční termínem, ale určitě ne programem. Běžné dětské soutěže vystřídali hasiči z Votic se se svou novou technikou a muži a ženy v uniformách Policie České republiky z odboru služby pořádkové policie.

Jiřina Šejbalová

Jiřina Šejbalová byla svůdná, uměla i přesvědčivou nenávist

Jiřina Šejbalová jednou prohlásila: „Humor určuje lidskou podobu. Ne vnější, ale vnitřní, protože člověk je obvykle takový, jaký druh humoru uznává a jaký se mu líbí.” A dodejme — jaký humor sám tvoří. Také proto byla Jiřina Šejbalová opravdu krásná žena. Od jejího úmrtí nedávno uplynulo čtyřicet roků.

Bývalý prezident Václav Klaus

Klaus se omluví Fajtovi za výrok o milionových dluzích. Muži uzavřeli smír

Bývalý prezident Václav Klaus se omluví někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za výrok, že Pražský hrad kvůli Fajtovi zdědil milionové dluhy. Muži uzavřeli smír, který dnes pravomocně schválil pražský městský soud. Klausův výrok se týkal výstavy o umění v době Karla IV.

Z příměstských táborů v MC Hvězdička.

OBRAZEM: Ve Hvězdičce v létě děti sportovaly, bádaly a věnovaly se umění

O letních prázdninách v Mateřském centru Hvězdička v Benešově proběhlo celkem osm příměstských táborů. Sportovní tábor, Šikovné ručičky na cestách, Mezi zvířátky, Veselá věda a Arte hraní. Některé z táborů měly samozřejmě dva nebo i tři turnusy. Už jen názvy táborů vypovídají o tom, že byly různorodé, plné zajímavostí a překvapení, kde si úplně všichni přišli na své.

Streetart festival v Kutné Hoře.

Street art festival Město = Galerie se přesouvá do Kutné Hory a Čáslavi

Už tři zastávky má za sebou Street art festival Město = Galerie. Během tohoto týdne se umělci vyznávající netradiční pojetí umění ve veřejném prostoru sejdou v Kutné hoře, která už má za sebou zážitky z uplynulých ročníků přehlídky street artového umění a pyšní se hned několika velkoformátovými malbami výtvarníků z celého světa.

Takto by měla vypadat socha před galerií GaP ve Znojmě.

Zajímavý kousek umění nebo hromada šrotu? Telefonní budky rozvášnily Znojmo

Pro mnohé vtipné oživení města, pro jiné hromada šrotu, která do historického centra Znojma nepatří. Obyvatele druhého největšího krajského města rozvášnilo umělecké dílo v podobě telefonních budek od uznávaného kreativce Maxima Velčovského. V nejbližších dnech má zaujmout místo na hranici městské památkové rezervace na náměstí Republiky.

Takto by měla vypadat socha před galerií GaP ve Znojmě.

Velčovského budky ve Znojmě: zajímavý umělecký kousek nebo hromada šrotu?

Pro mnohé vtipné oživení města, pro jiné hromada šrotu, která do historického centra Znojma nepatří. Obyvatele druhého největšího krajského města rozvášnilo umělecké dílo v podobě telefonních budek od uznávaného kreativce Maxima Velčovského. V nejbližších dnech má zaujmout místo na hranici městské památkové rezervace na náměstí Republiky.

Ve čtvrtek 5. srpna začíná výstava Parter: znovuobjevený prostor Masarykovy ulice.

Zítra začíná výstava Parter aneb Znovuobjevený prostor Masarykovy ulice

Umění může být výrazným hybatelem změn ve společnosti a to především na lokální úrovni. V rámci participativních procesů a otevřené diskuze vás opět zveme ke společnému sdílení a objevování prostoru na horním parteru Masarykovy ulice. Zítra, tedy ve čtvrtek 5. srpna bude zahájena výstava Parter: znovuobjevený prostor Masarykovy ulice. 

Buskerfest, neboli festival pouličního umění ve Štramberku.

Štramberk ožil pouličním uměním. Buskerfest přilákal stovky lidí

/FOTOGALERIE/ Letošní Buskerfest, neboli festival pouličního umění, přilákal o víkendu do Štramberka mnoho lidí. Program byl rozmanitý, ve městě vystupovali muzikanti, divadelníci i akrobaté. Hrálo se bez nároku na honorář. Umělci si vydělali pouze to, co jim kolemjdoucí hodili do připravených klobouků. 

Výstava začíná 15. srpna ve 14:00.

Malování je hobby i forma meditace, říká sobotecký umělec Milan Hoferik

Už od dětství ho bavilo umění. Když se Milan Hoferik ze Sobotky rozhodoval, kam jít na střední školu, zvítězila praktičnost a místo na uměleckou průmyslovku se dal na elektrotechniku. Dnes si svůj sen po několika desítkách let plní a chystá svou první výstavu. "Hlavně chci rodině a přátelům ukázat, čím jsem se poslední čtyři roky zabýval," říká Hoferik.

Sklářství. Ilustrační fotografie.

Deštné oslaví sklářské umění

Třicátý ročník ojedinělé akce svého druhu Svátky skla – Tavení skla dřevem se po loňském online ročníku opět uskuteční v klasické podobě. Příznivce sklářského umění potěší 6. až 8. srpna v prostorách Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném v Orlických horách.

Milionové obrazy jsou v soukromých sbírkách. Stát jim konkurovat nedokáže

Milionové obrazy jsou v soukromých sbírkách. Stát jim konkurovat nedokáže

Za čtvrt miliardy korun se na začátku července v Londýně vydražila malá kresba medvědí hlavy od Leonarda da Vinci. Šlo o událost, protože na světě je v soukromých rukou jen necelá desítka mistrových děl. Zbytek spravují státní a veřejné památkové instituce. V České republice je praxe opačná. Díla, která hýbou aukčním světem, jsou dlouhodobě soukromým majetkem.

O víkendu se naplno rozběhl v Nymburce festival pouličních umělců převážně se spreji v rukách s názvem Město = Galerie. Proměnou prošlo několik lokalit, například i dlouhá stěna podél pivovaru.

Město = Galerie. Street artový festival dorazí po Nymburce také do Kutné Hory

Po Lysé nad Labem, Nymburce a Poděbradech dorazí street artový festival Město = Galerie také do Kutné Hory a Čáslavi. Pátý ročník festivalu tak bude mít ve středních Čechách celkem pět zastávek. „Tato linka není náhodná, města spojuje vlaková trať, a taky lokalita Středočeský kraj. Cílem tohoto festivalu je propojit tato města prostřednictvím specifického druhu umění a jeho vztahu k veřejnému prostoru,“ vysvětlil ředitel a kurátor akce Lukáš Kladívko.

Z výstavy v jeskynní galerii – Rytíř

Muzejní kukátko: Rezavý svět architekta Libora Sošťáka

Nevíte, kam během léta vyrazit na výlet? Přijměte pozvání na příjemné osvěžení do Zbrašovských aragonitových jeskyní, kde až do konce října tohoto roku bude k vidění výstava akademického architekta Libora Sošťáka. Více v článku Olgy Méhešové, za který velmi děkujeme

Martin Kochan & Cyril Blažo, Vlasy 2016

OBRAZEM: Podívejte se, ostravská galerie nabízí do konce léta Hybridní umění

Mezinárodní putovní výstava s premiérou v Ostravě prezentuje přes čtyřicet uměleckých děl českých, polských a slovenských autorů, které jsou vyrobeny z hybridních, neklasických a neluxusních materiálů – rezivějících plechů, lešení , sádry, stavěcí pěny, polyuretanů, dřevotřísky, polyesterů i odpadu.

Z areálu skuhrovského hradu

Skuhrovské Proměny dřeva lákají letos i na umění sprejerů

Pach benzinu i vůně dřeva se opět budou vinout areálem bývalého hradu nad Skuhrovem nad Bělou. Ten od soboty až do pondělí ožije dalším ročníkem řezbářského sympozia Proměny dřeva. Pořádá ho spolek Přátel hradu Skuhrov, letos s několika novinkami.

Martina Preissová byla dvakrát nominována na Cenu Thálie, často spolupracuje i s rozhlasem a dabingem.

Jsem prostě jiná, říká herečka Martina Preissová

S Martinou Preissovou se znám dlouhých pětadvacet let. Ve výtahu brněnského Mahenova divadla nás tehdy představil režisér Zdeněk Kaloč. Ani jedna z nás v tu chvíli netušila, že se tamější činohra stane v budoucnu naším společným angažmá a že se dokonce o dvacet let později znovu setkáme v souboru Činohry Národního divadla. Ostatně, těch styčných bodů je mnohem víc. A i proto si v rozhovoru přiznaně tykáme.