Kreativ

ŠTÍTEK: umění

Nejslavnější francouzská královská milenka Madame de Pompadour. Byla krásná a inteligentní, podporovala osvícenské umělce a charitu. Zasahovala také do politických záležitostí

Příběh Madame de Pompadour: Stala se nejmocnější ženou Francie, cena byla vysoká

Dostala se na vrchol, každý den za to ale platila. Francouzka Jeanne-Antoinette Poissonová se v 18. století z dcery nepříliš významného obchodníka stala nejmocnější ženou v zemi. Historie ji zná pod jménem Madame de Pompadour. Jako milenka francouzského krále Ludvíka XV. ovlivňovala politiku, umění i módu. Běžní lidé ji nenáviděli, za všechny jejich nesnáze ale ve skutečnosti nemohla.

Nový vizuál FDULS na ZČU v Plzni.

Sutnarka slaví dvacet let, k výročí si nadělila novou podobu průčelí fakulty

Útržky barevných pásek na bílém pozadí nově zdobí průčelí budovy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Ke dvacátému výročí začátku své kreativní cesty si totiž fakulta nadělila nový vizuál, který navrhla česká grafická designérka, pedagožka a vedoucí katedry grafického designu a ilustrace na Sutnarce Kristina Fišerová.

Jennifer Aniston

Bez make-upu ani ránu. Jennifer Aniston, Lady Gaga a další ukázaly své vizážisty

Že se známé herečky a pop divy líčí a češou před důležitou akcí samy v koupelně? To je hodně divoká představa. Každý výlet na červený koberec je vždy do detailu promyšlenou beauty akcí pod taktovkou nejlepších make-up artistů světa. A zásadní celebrita má svého vlastního vizážistu, který ji doprovází… Pokaždé a všude!

Ivan Foletti

Historik umění Ivan Foletti: My lidé milujeme příběhy

/ROZHOVOR/ Historik umění Ivan Foletti působí na Masarykově univerzitě v Brně jako vedoucí Centra raně středověkých studií. Specializuje se na studium historiografie umění Byzance a na studium raně křesťanských památek umění Milána, Říma a Konstantinopole v období pozdní antiky a raného středověku. Je autorem nebo spoluautorem desítek odborných publikací, z nichž zatím poslední s názvem "Ženy u oltáře?" mu vyšla na konci loňského roku.

Ivan Foletti

Historik umění Ivan Foletti: Historie je nedílnou součástí naší existence

/ROZHOVOR/ V nymburské knihovně se v úterý 9. dubna v 17.30 uskuteční přednáška historika umění profesora Ivana Folettiho z Masarykovy univerzity v Brně, kde působí jako vedoucí Centra raně středověkých studií. Přednáška ponese název "Rané křesťanství a genderová diskriminace: Jak mohou ženy sloužit Bohu?".

Aneta Kernová

Aneta Kernová porazila světovou konkurenci a míří se svým filmem do Cannes

Aneta Kernová je mladá herečka, zpěvačka, režisérka a výtvarnice. Není toho mnoho, co v umění nezkusila. Před pár dny se její snaha navíc naplno zúročila, když zvítězila se svým krátkým filmem na festivalu v Lisabonu v konkurenci 440 děl z celého světa. Málokdo ví, že je i velká světoběžnice. V Mexiku vlastní pozemek, na kterém by jednou chtěla postavit tropický domeček.

Zámek Týnec.

Zámek v Týnci, který léta chátral, je nyní skvostem a otevře se návštěvníkům

Oslňující a nově opravený zámek v Týnci u Klatov otevře brzy své brány a přivítá první návštěvníky. Práce na zchátralé stavbě trvaly pětadvacet let a stály již zhruba čtvrt miliardy korun. Barokní skvost má bohatou historii, žil na něm i známý závodník Saša Kolowrat, nyní ho vlastní Jan Pelánek Lazarowitz se svou ženou.

Ateliér Makramy nabídne kromě umění také mnoho akcí. Kromě setkání umělců či workshopů budou na programu i další zábavní vystoupení.

VIDEO: Další vlna umění v Blansku? Nový ateliér sdružuje lokální umělce

Nový umělecký salón Makramy v Blansku nabídne místní umělecké výtvory, fotoateliér, ale také místo, kde se mohou setkávat lokální umělci. Ateliér poprvé otevřel své brány v pátek prvního března. Místní mohou využít služeb fotoateliéru či možnosti zakoupit si nebo nabídnout vlastní obraz. Mohou se také zúčastnit různých workshopů či setkání.

Z kurzu „Prastaré sladké umění - medovníky vytlačované do dřevěných forem“ s lektorkou Alenou Sokolovou v Muzeu lidových staveb v Kouřimi.

Dávnou historii perníkářského řemesla připomněly medovníky z dřevěných forem

/FOTOGALERIE/ Perníkářství je dávné řemeslo. V současné době obvykle pečeme perník litý na plech či drobné tvary zdobené bílkovou polevou, dříve však bývaly i perníky jiné. V Muzeu lidových staveb v Kouřimi si účastníci kurzu „Prastaré sladké umění“ v neděli 25. února připomněli dávnou historii původního a zapomenutého perníkářského řemesla.

Z vernisáže výstavy obrazů, grafických listů, fotografií a keramiky „Hora Kutná v umění výtvarném“ v kavárně Čert a Káča v Kutné Hoře.

Velký zájem prodloužil výstavu Hora Kutná v umění výtvarném do poloviny března

/FOTOGALERIE/ Hora Kutná v umění výtvarném je název prodejní výstavy, kterou připravila umělecká agentura a galerie ArcusGallery pro kutnohorskou kavárnu Čert a Káča. Vernisáž se odehrála ve středu 31. ledna za nemalého zájmu návštěvníků, kteří si nejenom prohlédli výtvarná díla téměř dvaceti autorů, ale také se potěšili vystoupením básníka, kytaristy a zpěváka Pavla Štědrého.

Jan Stolín.

Liberecký děkan Jan Stolín: Hubáček byl vizionář a člověk s obrovskou odvahou

Svitavský rodák a umělec, jehož díla jsou zastoupena například ve sbírkách Národní galerie v Praze a který přímo v libereckém veřejném prostoru realizoval několik památníků, stojí už rok ve vedení Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Jan Stolín se této funkce ujal s jasnou představou o tom, kam by rád fakultu směřoval a co by rád změnil. Velkou roli hraje otevřenost školy a vize jejího směřování.

Práce na svahu v Mariánskolázeňské ulici potrvají do konce února.

Nebezpečný svah u galerie umění začal pracovat. Zkrotí ho ochranná síť

Už poněkolikáté zajišťují specialisté skalní masiv, který tvoří stěnu nad Mariánskolázeňskou ulicí na začátku lázeňského území v Karlových Varech (naproti galerii umění). Nebezpečné kameny zkrotí finální ochranná síť, která drží masivy například nad komunikací mezi Karlovými Vary a Březovou nebo při vjezdu do Jáchymova.

Vladimír Železný a jeho typické gesto.

Vladimír Železný byl ikonou Novy. Teď je z něj vinař a fotí ortodoxní židy

Vladimír Železný, ikona české mediální scény, prošel pestrým životem od novináře až po politika. Jeho kariéra zahrnuje řadu kontroverzí, soudních sporů, ale i úspěchů v oblasti televizního vysílání a vinařství. Je také vášnivým sběratelem umění a angažuje se v židovské komunitě. Kým byl a co v současné době dělá muž, který stál za raketovým startem v těchto dnech třicetileté televize Nova?

Bouřlivé reakce vyvolal mezi Přerovany exponát, umístěný ve Window Gallery v Komenského ulici. Kontroverzní dílo umělkyně Margarity Ivy, znázorňující mumifikovanou černou kočku za sklem, místní šokovalo.

Přerovany pobouřila mrtvá kočka ve výloze. Je to ještě umění? ptají se

ANKETA/ Bouřlivé reakce vyvolal mezi Přerovany exponát, umístěný ve Window Gallery v Komenského ulici. Kontroverzní dílo umělkyně Margarity Ivy, znázorňující mumifikovanou černou kočku za sklem, místní šokovalo. Zatímco někteří lidé žádají o jeho okamžité odstranění, jiní tvorbu umělkyně obhajují.

Z ateliéru graffiti umělce Lukáše Zadka Brožovského.

VIDEO: Postříkané a hnusné zdi lidem den nerozsvítí, říká graffiti umělec Zadek

/ROZHOVOR/ Ateliér ústeckého Lukáše Brožovského, zvaného Zadek, zaplnil tvůrčí nepořádek. Seřazené sestavy sprejů na stěnách a v policích doplňovaly obrazy s fantaskní tematikou. Ke graffiti ho přivedl kamarád a ke sci-fi táta. Všechno se ale naučil sám a za vzor si přitom vzal dnes už legendu graffiti, umělce, Sake33. V současné době se snaží trochu vylepšit poničené stěny v Ústí, podílel se na limitované edici pro hru Polda a další.

Ve volarské Městské galerii vystavují žáci výtvarného oboru ZUŠ ve Volarech, které vyučuje Jeleny Varhanové.

Volarská Městská galerie zahájila výstavní sezonu

Ve volarské galerii zahájili v pondělí 15. ledna novou výstavní sezóna. Zahájila ji výstava výtvarného oboru Základní umělecké školy Volary, který vede paní učitelka Jelena Varhanová. Děti výtvarného oboru ve věku 5 až 15 let vystavují své poslední práce.

Gočárova galerie otevírá specializovanou knihovnu

Gočárova galerie otevřela knihovnu literatury o umění

Krajská Gočárova galerie zažívá období plné změn. Za poslední rok změnila svůj název, vizuální identitu i působiště. S otevřením budovy bývalé mlýnice v areálu Automatických mlýnů mohla rozšířit i návštěvnický servis. Horkou novinkou je zpřístupnění galerijní knihovny, která doposud sloužila jen badatelům a byla uložena v prostorách galerie na pardubickém zámku.

Čím tmavší je čokoláda, tím obsahuje větší podíl kakaa a méně tuku.

Kdo objevil čokoládu? Lékárníci. A vymysleli i pralinky či bonboniéru

Užívat si fantastickou chuť čokolády v nejrůznějších podobách můžeme díky lékárníkům. Bez nich bychom si dnes neupekli kakaové řezy, neuvařili kakao, a také bychom nemohli své blízké obdarovávat bonboniérami. Všechny tyto dobroty lidé mohli poprvé ochutnat až v 19. století.

Pěstování hub podle Tomáše Bučka z Bystřice nad Pernštejnem

Jak si vypěstovat vlastní houby? Inspirujte se a zkuste to podle Tomáše Bučka

Ze zvědavosti vyzkoušel substrát z hobbymarketu. Dnes už své pěstitelské umění Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem zdokonalil a sklízí úspěchy svého snažení nejen ve své pěstírně, ale také v houbařské skupině na facebooku. Pěstování hub podle něj není finančně ani technicky náročným koníčkem. A navíc se prý i dobře najíte.

Karaoke Blues

RECENZE: Filmový otec všech outsiderů je zpět. A zve na Karaoke blues

Po dlouhé době by mohl do kina vyrazit i Jiří Menzel, věrný zastánce názoru, že umění má především rozdávat radost. Ikona finské kinematografie Aki Kaurismäki moc dobře ví, že nad krutostmi života je třeba vítězit věcným nadhledem i něžným humorem. Jeho novinka Karaoke blues naplňuje tuto zásadu beze zbytku. A přidává ještě něco navíc. Totiž jistotu, že pořád lze natočit upřímný film.

Chomutovské taneční gala trochu jinak 2023

Onder, Tománek a Kopecká uvedli Chomutovské taneční gala trochu jinak

/FOTO/ Chomutovské taneční gala trochu jinak 2023. Tak se letos jmenovala tradiční taneční soutěž, i tentokrát bavila diváky v Chomutově. Odpolednem provázeli tanečníci Jan Onder a Jan Tománek, představili se také Marek Dědík a Martina Viktorie Kopecká, farářka známá také ze soutěže Stardance.

Ester Hotová z Brna vytváří z těl mrtvých zvířat umělecká díla.

Dáma z Brna sbírá mumie, kosti zvířat a mrtvý hmyz. Vytváří z nich umělecká díla

Příroda a její obyvatelé ji fascinovaly již od útlého věku. Ester Hotová z Brna sbírá nejen staré i nové encyklopedie s nádhernými ilustracemi s tematikou přírody, ale také mrtvé brouky, motýly, kosti, a dokonce mumie. Kromě postupného vytváření klasické sbírky z nich dělá kontroverzní umělecká díla, především takzvané shadowboxy.

Vystavené obrazy nutí diváky přemýšlet.

Opavská galerie Hřivnáč vystavuje Gesto

Výstavní prostory opavské galerie zaplnily obrazy studentek, pedagogů a vybraných absolventů a absolventek ateliéru Malba 1 Daniela Balabána Fakulty umění Ostravské univerzity. Jejich výstava s názvem Gesto se věnuje gestu, jedné ze základních výtvarných veličin, podílející se na výstavbě obrazu.

Ve čtvrtek 2. listopadu proběhla v Rabasově galerii druhá ze třech podzimních přednášek.

O vosku, včelách a umění. V Rabasově galerii se konala další zajímavá přednáška

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek 2. listopadu proběhla v Rabasově galerii druhá ze třech podzimních přednášek. O vosku, včelách a umění přednášel teoretik umění a vizuální kultury Václav Hájek z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Ten se ve své práci a četné publikační činnosti snaží hledat spojitosti mezi uměním a masovou kulturou.