Kreativ

ŠTÍTEK: umění

Výtvarnice Olga Kuchtová se představí v Holýšově.

Obrazy, šperky a hedvábí představí Olga Kuchtová v Holýšově

Umění malby, šperku a hedvábí jsou tři svébytné a odlišné výtvarné disciplíny. Olga Kuchtová ovládá všechny tyto obory a své práce nyní představí v Domě dějin Holýšovska. Vernisáž výstavy nazvané „Od hedvábí po plech“ se koná v sobotu 29. dubna od 17 hodin.

Výstava tibetského duchovního umění Mandaly ve větru/Umění tibetského buddhismu ze sbírky Národního muzea - Náprstkova muzea, v Arcidiecézním muzeu Olomouc

V Olomouci vystavují skvosty tibetského duchovního umění

Novou výstavu s názvem Mandaly ve větru si od pondělního večera mohou užít návštěvníci Arcidiecézního muzea v Olomouci. Ukázky umění tibetského buddhismu ze sbírek Národního – Náprstkova muzea tam jsou k vidění až do 27. srpna.

Divizní fotbalisté Vsetína (v bílo-modrém). Ilustrační foto.

Vojvodík: Je umění takto prohrát. Nemělo se to stát

Druhý venkovní zápas v řadě, druhá prohra. Stejně jako před čtrnácti dny, tak i v sobotu odpoledne fotbalisté Vsetína prohráli 0:2. V 19. kole Divize E neuspěli na půdě aktuálně čtvrtého týmu soutěže Nových Sadů 0:2.

Z vernisáže.

Výjimečnou ženu - malířku Věru Jičínskou představuje Galerie moderního umění

/FOTO/ O víkendu proběhla v královéhradecké Galerii moderního umění vernisáž výstavy nazvané Věra Jičínská. Mimořádný zájem veřejnosti svědčil o mimořádnosti výstavy, která komplexně představuje výjimečnou ženu – malířku. „Naše město Věra Jičínská často malovala, ráda zde trávila volné chvíle a měli zde s manželem mnoho přátel,“ připomněla v rozhovoru vazbu této výtvarnice na Dobrušku ředitelka zdejšího muzea Pavla Žďárková. 

Jakub Kroulík.

Mentalista v Benešově: ukázky o síle hypnózy přesvědčí i prvotní odmítače

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Známý český hypnotizér a mentalista Jakub Kroulík vystoupí v úterý 18. dubna v Městském divadle v Benešově. Při interaktivní přednášce v rámci edukačního turné po vybraných městech České republiky seznámí posluchače s historií hypnózy, vysvětlí mýty o ní a zároveň nechá přítomné ji prožít.

Z minulých ročníků Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora. Terezie Fialová, Jiří Bárta.

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora představuje nabitý program 16. ročníku

/FOTO, VIDEO/ Mezinárodní hudební festival Kutná Hora je známý především mezi milovníky klasické hudby jako festival komorní hudby s vytříbenou dramaturgií, kterou připravuje uznávaný violoncellista Jiří Bárta. Ten při přípravách klade důraz na princip dramaturgických kontrastů, přičemž se mu daří vytvářet vyváženou kombinaci náročnosti a posluchačské atraktivnosti.

Odvážné dílo na mostu U Soutoku vyvolalo mezi Hradečáky velký ohlas.

ANKETA: Umění v ulicích. Mají být v Hradci Králové legální plochy pro graffiti?

"Prsatice" na hradeckém mostu U Soutoku se sice už nepyšní svými vnady, ale mluví se o ní dál. V souvislosti s dílem, které na sociálních sítích sklidilo velký ohlas, vyvstala také otázka, zda ve městě nechybí legální stěny pro graffiti a další streetart. Mají být v Hradci Králové plochy, kde by umělci mohli tvořit beztrestně? Hlasujte v anketě na konci článku.

Skořápky od vajec, velká dávka uměleckého citu a statisíce jsou v kapse.

Brazilka umí na vaječných skořápkách vydělat statisíce. Její šaty dobývají svět

Skořápky od vajec sbírá v těchto dnech snad celá republika. Většina z nás však vejce spíš vyfukuje, barví a vytváří tradiční velikonoční kraslice. Pravdou ale zůstává, že úspěchy slaví ten, kdo přijde s něčím novým a netradičním. Jako například brazilská umělkyně Melissa Meier, o které je řeč. Sbírá skořápky od vajec a další materiály a vytváří z nich šaty jak na karneval v Rio de Janeiru.

Některé školy mají specializované učebny hudební výchovy vybavené i malým nahrávacím studiem.

Konec klasické hudebky a výtvarky? Učitelé varují, na žáky to bude mít dopad

Hudební a výtvarná výuka na školách se mají podle plánů ministerstva školství výrazně proměnit. Nově se mají stát součástí širšího rámce Umění a kultura, a obsah výuky si přizpůsobí jednotlivé školy. Podle kritiků plánů to ale může v praxi znamenat, že tyto dva předměty převálcuje třeba sledování filmů.

Ilustrační foto

Nový cirkus obsadí Trutnov. Festival Cirk-UFF letos opět s mezinárodní účastí

Třináctý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirk-UFF se uskuteční od 31. května do 4. června v Trutnově. Během pěti dnů nabídne v centru Uffo, šapitó nebo v ulicích města celkem 28 představení. Diváci se mohou těšit na kombinaci nejrůznějších stylů a žánrů cirkusového umění v podání českých i zahraničních souborů. Hlavní hvězdy přijedou z Austrálie.

Zpěvačka Lenny.

SOUTĚŽ: Lenny vyrazila na klubové turné. Zahraje i ve Vratislavicích nad Nisou

V rámci Heartbreak Tour zavítá zpěvačka Lenny do šesti měst napříč republikou. Loni na konci listopadu rozezpívala pražskou halu O2 Universum na svém dosud největším koncertě. Předvedla našlapanou hudební i vizuální show a se skvělými hosty udělala radost fanouškům, kteří na dvakrát odkládaný koncert čekali.

Blik Blik - festival světla v Plzni. Letošní sedmý ročník nabídl 14 instalací v Depu 2015, centru města a v Prazdroji. O páteční noci si je prohlédly tisíce Plzeňanů.

Obrazem: Blik Blik festival rozzářil centrum Plzně, přišly tisíce lidí

Sedmý ročník festivalu BLIK BLIK, plzeňského festivalu světla a umění ve veřejném prostoru, provádí návštěvníky čtrnácti instalacemi mezi Plzeňským Prazdrojem a DEPO2015 podél řeky Radbuzy. Hlavním motivem festivalu je „Městská džungle“ nebo také „Urban Jungle“, ten akcentuje důležitost přírody v městském prostředí. Na festivalu se představí umělci z ČR a dalších pěti zemí (Itálie, Maďarsko, Nizozemí, Slovensko, Arménie).

Pro rodiče může být přijatelnější a méně zraňující vidět problém u dítěte, než si přiznat, že něco nedělají až tak úplně správně

Psycholožka: Rodiče podávají dětem nebezpečná laxativa, chtějí je mít úspěšné

Stává se, že rodiče vnímají své potomky jako prostředek k dosažení svého osobního úspěchu. Kladou příliš velký důraz na výkony dětí ve škole, sportu i umění, to vede k jejich přetížení, k narušení sebevědomí a k vytváření nezdravých vztahů mezi rodiči a dětmi. Psycholožka Markéta Švamberk Šauerová v rozhovoru Deníku mimo jiné vysvětluje, proč je důležité nechat dospívajícím dětem prostor a jak s nimi plánovat budoucnost.  

Cigánski Diabli a žáci Základní umělecké školy Folklorika zahrají v hradišťském Kině Hvězda

Žáci z Folkloriky vystoupí na jednom pódiu s cimbálovkou Cigánski Diabli

/SOUTĚŽ O VSTUPENKY/ V Kině Hvězda v Uherském Hradišti vyvrcholí ve středu 22. března Folklorika Tour 2023. Na jednom pódiu s věhlasnou cimbálovou muzikou Cigánski Diabli se předvedou žáci Základní umělecké školy Folklorika. Začátek koncertu je v 19 hodin. Posluchači si mohou vstupenky koupit on-line v předprodeji za zvýhodněnou cenu nebo na místě.

Josef Mánes: Prapor zpěváckého spolku Říp v Roudnici nad Labem, líc (1863–1864). Olej, hedvábí, podlepeno plátnem, 166,5 × 194 cm.

Ukážeme talent Josefa Mánesa v celé jeho šíři, slibují autorky nové výstavy

Ve Valdštejnské jízdárně v Praze na Malé Straně otevře 31. března výstava s výmluvným názvem Josef Mánes: Člověk ⁠–⁠ umělec ⁠–⁠ legenda. Návštěvníci zde budou moci znovuobjevovat rozsáhlé dílo jednoho z nejlepších českých malířů až do 16. července. Zašel jsem si do Národní galerie popovídat s kurátorkou Sbírky grafiky a kresby Markétou Dlábkovou a ředitelkou Sbírky umění 19. století a klasické moderny Veronikou Hulíkovou, které práci na výstavě spojily s detailním průzkumem a přehodnocením celého Mánesova odkazu i života.

Expozice Depo Moto Art v bývalé trolejbusové hale

Unikátní spojení historických vozidel s uměním. V Plzni vzniká Depo Moto Art

Milovníci starých automobilů, motocyklů i bicyklů se mají na co těšit. Vzácná pragovka z roku 1908, sportovní retro automobil Gordon, vyrobený v Plzni či anglické motocykly Ariel 500 pro pošťáky nebo Vincent HRD, přezdívaný Widowmaker čili Výrobce vdov, to podle vysokého počtu úmrtí jezdců na těchto motocyklech.

V Krytu se představí Vanda Goncalves Zacarias, malířka a ilustrátorka dětských knih.

V galerii Kryt své umění představí Vanda Goncalves Zacarias

V březnu a v dubnu se v kláštereckém Krytu představí umělkyně vskutku velice zajímavá. Vanda Goncalves Zacarias je malířka a ilustrátorka dětských knih. Má za sebou nespočet výstav a své umění našim návštěvníkům představí i v městské galerii Kryt pod radnicí.

Architekt Josef Pleskot

Architekt Josef Pleskot: Myslím, že Petr Pavel vidí Pražský hrad podobně jako já

Jeho stopy najdeme na mnoha místech České republiky, v Praze, Litomyšli, Ostravě či rodném Písku. Josef Pleskot ovšem není architektem, který chce, aby za něj mluvilo jen jeho dílo. Říká, že čím dál víc cítí potřebu se nad architekturou zamýšlet a také se společensky angažovat. Prokázat jí službu i tím, že o ní bude mluvit, vysvětlovat, popularizovat ji.

Brněnské Mendlovo náměstí už zdobí socha s názvem Hrachovina. Vznikla u příležitosti oslav dvoustých narozenin vědce Gregora Johanna Mendela, dělníci však zatím bojují s nerovným podložím.

Přezdívky Hrachoviny z Mendlova náměstí v Brně: přečtěte si, co lidé vymysleli

/ANKETA/ Nová socha na Mendlově náměstí v Brně probouzí v lidech nejrůznější fantazie. Někteří v ní vidí například mimozemšťany, jiným připomíná třeba Močál smutku z filmu Nekonečný příběh. A to nejsou zdaleka všechny názvy. Hrachovina si tak za několik dnů od odhalení vysloužila už mnoho různých přezdívek.

Ukázky z tvorby výtvarníka Michala Résö.

Vernisáž: Michal Résö a jeho pozoruhodně barevný svět zazáří v Ostravě

Malíř a grafik Michal Résö se výtvarné tvorbě věnuje více než 30 let. Baví jej, když může přetvořit svou představivost a kreativitu v něco hmotného a konkrétního. Nejprve svůj talent realizoval v grafice, později pak v malbě. Svou pozoruhodnou tvorbu představí na vernisáži svých děl, která se uskuteční v Knihovně města Ostravy (pobočka J. Trnky) 9. března od 17 hodin.

Matějská pouť.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka je pestrá

Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť. 

Matějská pouť.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka je pestrá

Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Příbramsku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť. 

Matějská pouť.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka je pestrá

Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Mělnicku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť. 

Matějská pouť.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka je pestrá

Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť.