Kreativ

ŠTÍTEK: umění

Oblastní galerie v Liberci.

Novým šéfem Oblastní galerie Liberec se stane japanolog Filip Suchomel

Oblastní galerie v Liberci bude mít od 1. března 2023 nového ředitele. Stane se jím Filip Suchomel, historik umění a japanolog. Zvítězil ve výběrovém řízení, které Liberecký kraj vypsal po rezignaci někdejšího ředitele Pavla Hlubučka. Galerii do té doby povede Vladislav Mareš.

Docent Petr Rezek zcela změnil způsob výuky hlavních předmětů katedry architektury Fakulty umění a architektury TUL. Detail je z odevzdávky v ateliéru Karla Hubáčka (2018).

Zemřel teoretik umění a pedagog Petr Rezek. Byl žákem filozofa Jana Patočky

Ve věku 74 let zemřel filozof, estetik, teoretik umění a pedagog Petr Rezek. Tento žák filozofa Jana Patočky se věnoval architektuře, performanci nebo teorii kýče a svým kritickým uvažováním ovlivnil studenty mnoha oborů. Na Fakultě umění a architektury TUL vedl spolu s Vladimírem Baldou a Jiřím Židem ateliér architektury.

Videa, testy, malba i křik. Zkrátka Zkouška umění

Kabaret ambic, úletů i tísně. Zkouška umění aspiruje na dokument roku

Nedávno skončený festival Ji.hlava a jeho dobíhající program online potvrzují stále totéž. Český dokument se těší lepší kondici než film hraný. V současné nabídce v kinech byste proto neměli minout jednu nenápadnou perlu aspirující na dokument roku. Jmenuje se Zkouška umění a kromě domácích cen byl zařazen do programu prestižního mezinárodního festivalu dokumentů v Amsterodamu, který právě probíhá.

Galeristka Alexandra Karpuchina podporuje i začínající umělce.

Galeristka Alexandra Karpuchina: Sběratelem se můžete stát i s malým rozpočtem

K umění má galeristka Alexandra Karpuchina odjakživa blízko. Sama se chtěla vydat na uměleckou dráhu, nakonec vystudovala Arts Management a založila vlastní galerii současného umění. Zastupuje zavedená i zcela nová jména, jako je mezinárodně uznávaný Julius Reichel. A tvrdí, že sběratelem umění se může stát každý, kdo o to bude stát.

Výstava Knihy v době panování Rudolfa II. bude v českolipském muzeu k vidění do konce roku 2022.

Nová výstava v českolipském muzeu: Knihy v době panování Rudolfa II.

V galerii Chodba českolipského Vlastivědného muzea a galerie je od 6. října k vidění nová výstava Knihy v době panování Rudolfa II. Výstava bude přístupná do konce letošního roku. Budova muzea je otevřená od středy do neděle a ve státní svátky v čase 9 – 12 hodin a 13 – 17 hodin.

Milan Knížák

Milan Knížák o vlastenectví: Vypadá to, že se za své rodiště stydíme

O Galerii Joži Uprky, umění i jeho budoucnosti, v souvislosti s úspornými opatřeními, hovořila v rozhovoru pro Deník legenda v oblasti výtvarného umění a performerství – Milan Knížák. Ten ještě před nedávnem býval při různých příležitostech hostem na Slovácku, ale nyní, po prodělané nemoci mu v jeho 82 letech ubývají síly a tak už necestuje.

Ve večerních hodinách domečky většinou i svítí

Magie v ulicích. AnonyMouse staví po městě miniaturní domečky pro myši

Říkají si AnonyMouse, ale jejich cílem je na rozdíl od známého aktivistického hnutí Anonymous úplně něco jiného. Sem tam totiž postaví miniaturní domečky a obchody pro myši, kterých si na ulici všimnou jen ti nejpozornější. Dělají to z lásky k umění, lidem a snaží se kolemjdoucím chodcům a jejich dětem přinést do života trochu každodenní magie.

Legendární bubeník a učitel hudby Jaromír Helešic z Mikulčic.

Tornádo, hrdinové, uhelné doly. Helešic bavil Mikulčice jazzem i v 75 letech

/FOTO, VIDEO/ Ještě teď Jaromír Helešic rád vzpomíná na spolužáky z Hornického učiliště v Dubňanech na Hodonínsku, s nimiž hrával hokej i volejbal. Jeho kariéra ale pak místo do uhelného dolu vedla vzhůru, k umění, na konzervatoř. S hudbou uznávaný jazzman pokračuje i v pětasedmdesáti letech, po vystoupeních v rodných Mikulčicích ho čeká ještě koncertní šňůra v Rakousku i Lichtenštejnsku.

Z Vánoční výstavy s Lucií Bílou v Otvovicích.

Otvovice v obležení. Tisíce návštěvníků mířily na Vánoční výstavu s Lucií Bílou

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dlouhé fronty parkujících aut v okolí Otvovic a stovky lidí, kteří zaplnili otvovický kulturák. Nebývalý zájem návštěvníků zažila jindy poklidná obec, kde se o víkendu konala Vánoční výstava s podtitulem Vánoce pro celou rodinu. Hlavními hvězdami na sále otvovického kulturního domu byly dvacetinásobná zlatá česká slavice, místní obyvatelka Lucie Bílá a šéfredaktor několika kreativních časopisů a televizní moderátor Jan Diblíček.

Mažoretková akademie KK DANCE nadchla Šumperk

Akademie mažoretek: V barevné show předvedly své umění Šmoulové i jeptišky

Desítky mažoretek od předškolního věku až po maminky a babičky předvedly příbuzným, přátelům a dalším své oslnivé umění. Nedávno s ním obsadily všechna první místa na světovém mistrovství ve Wroclawi. Nápadité barevné kostýmy a poutavé choreografie všechny nadchly. Atmosféra byla vynikající, posuďte sami z fotek a videa pocházejících z objektivu Lenky Hoffmannové. Za dokumentaci velmi děkujeme.

Po smrti své matky začala umělkyně vyšívat konkrétní obrazy ze starých VHS

Francouzka vyšívá obrazy z VHS. Vzpomíná tak na svou mrtvou matku

Křížkový a řetízkový steh zná jistě každý, kdo někdy držel bavlnky a vyšívací jehlu v ruce. Je to příjemný relax do sychravých podzimních dnů a večerů. Mladá francouzská umělkyně Cecile Davidovici však nevyšívá pouze krajinky, ale svou jehlou dokáže věrně „namalovat“ v podstatě jakýkoliv obraz. Zhmotňuje tak vzpomínky na svou zesnulou matku.

Své kresby často zasazuje do aktuální situace

Že je kresba křídou na chodník pro děti? Omyl, umělce proslavila po celém světě

Pokud nežijete v USA, pouliční kresby mistra chodníkové křídy nejspíš nikdy naživo neuvidíte, ale díky sociálním sítím a naší galerii můžete na vlastní oči vidět to, co denně rozveseluje obyvatele Michiganu už od roku 1987. Už 35 let chodí David Zinn se svým kufříkem plným kříd a zkrášluje chodníky svým dočasným uměním.

Jiří David

Umělec, doba a morálka

Jsem tedy přesvědčen, že inspirativní umělec je umělcem právě navzdory většinové společnosti.

Komunita brněnských profesionálů a fanoušků umělé inteligence Brno.AI chystá první ročník akce Dnů AI.

Umělá inteligence ovládne Brno. Festival Dny AI ukáže využití v medicíně i umění

Autonomní auto, recepční, aplikace pro nevidomé, ale i rozpoznávání hlasu, virtuální elektrárna nebo vývoj léku proti koronaviru – tam všude má své místo umělá inteligence. Brněnská komunita Brno.AI teď chystá akci, na které chce právě využití umělé inteligence v praxi představit veřejnosti i technologickým fanouškům. Dny AI se uskuteční od 17. do 23. října na několika místech v Brně. 

Dobře pověšené triko a mikina dělá zázraky

Že je věšení prádla nuda? Londýňanka ho povýšila na umění

O tom, že pověsit prádlo je někdy umění, není pochyb. Ovšem Helga Stenzel dohnala věšení prádla k dokonalosti, a dokonce se dá říct, že si jím vydělává na živobytí. Ovšem trochu jiným způsobem, než že by jen tak rozvěšovala mokré oblečení na sušák. Věšením prádla zobrazuje různá zvířata, která zasadí do krajiny i se šňůrou a výsledný obraz prodává za nemalé peníze.

Z přednášky Moniky Švec Sybolové 'Jan Preisler - malíř snů z přelomu století' v Heroldově síni Rabasovy galerie v Rakovníku.

Foto: Rakovničtí příznivci umění dorazili na přednášku o malíři Janu Preislerovi

První ze tří na podzim plánovaných přednášek se uskutečnila ve čtvrtek 6. října v Heroldově síni Rabasovy galerie v Rakovníku. Měla název Jan Preisler - malíř snů z přelomu století. Pohovořit o tomto skvělém výtavrníkovi, který je jedním z nejdůležitějších umělců středoevropského symbolismu, přijela historička umění a edukátorka Monika Švec Sybolová. 

Mladá indka je extrémně návrhářsky nadaná

OBRAZEM: Indická dívka s tváří supermodelky vyrábí luxusní šaty z papíru

Je mladá, krásná a nesmírně talentovaná. Apeksha Rai je dvacetiletá dívka z malé vesnice ve střední Indii, která doslova zaplavila sociální sítě svým uměním. Ze starých novinových papírů totiž vyrábí šaty, které byste si s trochou nadsázky nezdráhali vzít ani do opery. Říká si Paper Queen, má tvář supermodelky a své šaty nejen vyrábí, ale i nosí.

Sporný obraz.

Od sousedů: Tisíce sirén houká i za humny. Spor o čtyři nahé ženy

V sobotu po poledni byl v Rakousku celostátní zkušební poplach. Ze 8302 hasičských sirén fungovalo 8266, tedy 99,57 %. Žádnou závadu neměly v Burgenlandsku a Vorarlbersku, po jedné nefungovalo ve Vídni, Horních Rakousích a v Tyrolsku, po třech v Solnohradsku a v Korutanech. V Dolních Rakousích "mlčelo" deset, ve Štýrsku sedmnáct. Loni nefungovalo 52 sirén, tedy 0,62 %.

Magdalena Fejfarová si vždy přála uspořádat vlastní výstavu. Její sen se díky Apropu a Balbineu podařilo splnit.

Downův syndrom Magdu v plnění snů nezastavil. Své umění vystavila v Balbineu

Magdalena Fejfarová měla tvořivého ducha odjakživa. Už jako malou dívku ji bavilo vystřihování a vytváření sešitů, do kterých si lepila obrázky svých oblíbených seriálových hrdinů. Později si je začala překreslovat. Magda se narodila s Downovým syndromem, který ji v běžném životě limituje, přesto ale už dlouho snila o tom, že uspořádá výstavu svých obrázků. To se jí nyní díky spolupráci s jičínskou organizací Apropo a Balbineem podařilo a 28. září v galerii Prostor v jezuitské koleji uvedla spolu se svou mentorkou Radkou Mizerovou svou první vernisáž.

Výstava - Valoch & Valoch v Brně.

VIDEO: Poměřte se s mamutem: do brněnské Moravské galerie láká neobvyklá výstava

Otec známý archeolog, syn autor konceptuálního umění, kdy idea umění a umění samotné jsou jedno a totéž. Právě unikátní propojení dvou disciplín v rámci jedné rodiny zkoumá nová výstava věnována Karlovi a Jiřímu Valochovým v brněnské Moravské galerii. Výstava Valoch & Valoch ukazuje archeologické objevy doplněné o fotografie, instalace a objekty umělců. Návštěvníci ji mohou navštívit od pátku v Pražákově paláci.

Bratři Formanové byli pasováni na rytíře francouzského Řádu umění a literatury.

Bratři Formanové byli pasováni na rytíře francouzského Řádu umění a literatury

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Matěj a Petr Formanovi jsou herci a provozovatelé Divadla bratří Formanů. Matěj je navíc i výtvarník, Petr režisér. A od úterý jsou také rytíři. V prostorách Buquoyského paláce slavnostně insignie v hodnosti rytíře francouzského Řádu umění a literatury oběma předal francouzský velvyslanec Alexis Dutertre.

Rozsahem i žánrovou pestrostí je charakteristická výtvarná výstava Zvuk zapadajícího slunce, která je k vidění v prostoru Luxfer Open Space v České Skalici.

FOTO: Desítky mladých umělců zaplnily svými díly Luxfer Open Space

Nejen svým rozsahem, ale také žánrovou pestrostí je charakteristická výtvarná výstava Zvuk zapadajícího slunce, která je v současné době k vidění v prostoru Luxfer Open Space v České Skalici. Představuje se na ni totiž zhruba 60 autorů a jejich díla jsou součástí vlastněné a kurátorské umělecké sbírky LÍPA ART Collection, kterou založil holandský umělec Roel van der Linden, aktuálně sídlící v Praze.

William Griffith a se svým prstenem

Tvoří prsteny připomínající gotické katedrály. Jeden přijde i na statisíce korun

Jmenuje se William Griffith a svůj první prsten navrhl už v sedmi letech pro svou matku. Od raného věku si velice vážil umění a zajímal se o historii a inženýrství, což později začal využívat ke své umělecké tvorbě. Některé prsteny ze zlata, stříbra či platiny tvoří i dva roky a účtuje si za ně v přepočtu statisíce. Jak se ale můžete přesvědčit, je na co se dívat.

Venus je při své práci velice precizní

Když vezme charismatická Venus do ruky nůžky, dějí se zázraky

Mluví o sobě jako o maniakovi, který ovládá magii vystřihování a je zamilovaný do přízí všeho druhu. Inspiraci čerpá všude kolem sebe a své nápady přetváří do úžasných děl. Vezme do ruky nůžky a připravené příze v textilii vystříhá do nejjemnějších detailů do tvaru obličeje, zvířete, ale do 3D modelu z příze přetvoří i fotografii. Vzniklý obraz či koberec pak může zdobit vaši zeď i podlahu.

Král Karel III. má rád výtvarné umění. Na snímku na návštěvě Národní galerie v Athénách.

Nový král Karel III. má mnoho zálib. Některé vynášejí miliony liber na charitu

Zájmy, aktivity a koníčky nového britského krále Karla III. by vydaly na obsáhlou knihu. Zabývá se ekologií, podporuje biofarmaření, rád zahradničí, provozuje vlastní televizi, sportuje, miluje umění a sám se mu věnuje – hraje na violoncello, maluje akvarely a dokonce je autorem pohádkové knihy The Old Man of Lochnagar. A jak to všechno nyní společně s královskými povinnostmi stihne? Kdysi řekl, že neobědvá a ušetřený čas raději využívá k práci.

Veselá svačinka pro děti

Nechte děti připravit si veselou a také dobrou svačinku. Zvládnou to

S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi. 

Festival Theatrum Kuks vyvrcholí o víkendu.

Festival připomíná 330 let od založení lázní Kuks. Za dva týdny tam poteče víno

Až do neděle pokračuje multižánrový festival Theatrum Kuks. Letošní 21. ročník je věnován vodě, aby připomněl výročí 330 let od založení lázní Kuks. V areálu barokního hospitálu začal ve středu. Poukazuje na barokní a barokem inspirované umění. Druhou sobotu v září bude pro změnu patřit Kuks tradičnímu vinobraní, při kterém poteče víno po kaskádovém schodišti.

Světově uznávaný tropický parazitolog Michal Giboda.

Několik životů Michala Gibody: sportovec, spisovatel, myslitel i vědec

/FOTOGALERIE/ Do Chocerad zavítá ve středu 17. srpna muž, jemuž i v dnešní době náleží oslovení Vaše Excelence. Velvyslanec. Konkrétně mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky v Kambodžském království Martin Vávra. V Phnompenhu působí v této funkci od loňska.