Kreativ

ŠTÍTEK: umění

Divadlo Na Fidlovačce ve čtvrtek uvádí derniéru komedie Kdo je pan Schmitt?

Tipy na čtvrtek 20. ledna

Víkend se blíží, ale ještě je tu čtvrtek… Zpřestřete si ho účastí na nějaké akci. Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

V pankráckém obchodním centru Arkády si můžete užít úžasný Svět medúz.

Tipy na středu 19. ledna

Co si zpříjemnit dnešní den na nějaké akci. Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Švandovo divadlo na Smíchově v úterý večer uvádí hru Ať vejde ten pravý.

Tipy na úterý 18. ledna

Máte nápad, jak si zpestřit dnešní den? Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Helfštýn, architektonická perla Moravy.

VIDEO: Helfštýn, architektonická perla Moravy, na kterou můžeme být hrdi

Vážení čtenáři, po Hukvaldech, které vám přibližoval můj příspěvek před nedávnem, navštívíme tentokrát prostřednictvím fotografií společně místo většině z vás dobře známé, hrad Helfštýn. Monumentální stavba vypínající se nad tokem řeky Bečvy nedaleko Lipníka nad Bečvou patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě. Za nádherné povídání a fotografie velice děkujeme Karlu Machylovi z Hranic.

Helfštýn, architektonická perla Moravy.

VIDEO: Helfštýn, architektonická perla Moravy, na kterou můžeme být hrdi

Vážení čtenáři, po Hukvaldech, které vám přibližoval můj příspěvek před nedávnem, navštívíme tentokrát prostřednictvím fotografií společně místo většině z vás dobře známé, hrad Helfštýn. Monumentální stavba vypínající se nad tokem řeky Bečvy nedaleko Lipníka nad Bečvou patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě. Za nádherné povídání a fotografie velice děkujeme Karlu Machylovi z Hranic.

David Kryemadhi přímo v kavárnách kreslí obrázky a portréty z kávy

Lidé byli smutní. Tak je umělec začal kreslit nahé pomocí oblíbeného nápoje

David Kryemadhi je člověk, z něhož čiší ryzí optimismus. Trápilo ho, že lidé v době pandemie bývají často smutní a tak se je rozhodl rozveselit. Přímo v kavárnách jim kreslí obrázky a portréty – jak jinak než z kávy. „Umění a káva pomáhají mnoha lidem. Jde to zkrátka k sobě," říká umělec z albánského města Drač.

Skupina Mrakoplaš odehraje koncert na palubě lodi Kamina.

Tipy na středu 12. ledna

Zkuste si dnešní den zpříjemnit na nějaké akci. Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Švandovo divadlo na Smíchově v úterý večer promítá komedii Smrt mu sluší.

Tipy na úterý 11. ledna

Přemýšleli jste už o tom, jak si zpestřit dnešní den? Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Česká společnost ornitologická pořádá během víkendu sčítání ptáků u krmítek.

Pražské tipy: Co si užít o prvním víkendu roku 2022?

Je tu první víkend nového roku. Zpestříte si ho účastí na nějaké zajímavé události? Podívejte se níže na pár tipů na akce, které se v Praze od pátku do neděle konají. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

V zámeckém areálu Ctěnice si až do dubna můžete prohlédnout výstavu věnovanou dvojici nešiků jménem Pat a Mat.

Tipy na čtvrtek 6. ledna

Víte, jak si zpříjemnit dnešní chladný den? Pokud ještě ne, zkuste si dnešní den zpříjemnit na nějaké akci. Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Hokejisté Slavie ve středu na domácím stadionu v Edenu od 18 hodin hostí Ústí nad Labem.

Tipy na středu 5. ledna

Už jste se po svátcích a silvestru rozkoukali v realitě všedních dnů? Pokud ještě ne, zkuste si dnešní den zpříjemnit na nějaké akci. Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Táborští žáci ve ve španělském Ibi

Husovka propagovala Tábor ve španělském Ibi

"Po návštěvě partnerské školy v tureckém Izmiru v říjnu roku 2021 se žáci a učitelé ZŠ a MŠ Tábor, Husova 1570 vydali propagovat svou školu, město a vlast v rámci aktivit projektu Erasmus do Španělska," informovala Deník vyučující Mgr. Jana Bičišťová. Děkujeme za zaslaný příspěvek.

Ve Valdštejnské jízdárně na vás čeká výstava Buddha zblízka.

Tipy na úterý 4. ledna

Máte program na dnešní den? Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné rušení či přesouvání akcí se může měnit z minuty na minutu.

Zlatá maska z Číny je stará zhruba tři tisíce let.

Pohřbené město i ztracený obraz. Několik výjimečných objevů letos měnilo dějiny

Po těžkém roce, jako byl ten právě končící, by snad každého potěšil nález starých zlatých mincí ukrytých ve zdi či odhalení prastarého hodnotného talíře, který někdo schoval do šuplíku. Archeologové a výzkumníci několik podobných objevů v průběhu uplynulého roku 2021 učinili. Mnoho z nich změnilo pohled na dějiny lidstva.

Cílem galerijních pracovníků bylo přiblížit těmto občanům výtvarná díla tak, aby i oni mohli vnímat vystavované exponáty svými smysly. Významnou změnou je, že zraku v instalaci významně pomáhá či jej úplně nahrazuje hmat a sluch.

V pardubické galerii zrak nahrazují jiné smysly. Nevidomí si mohou umění osahat

Cílem pracovníků galerie je přiblížit výtvarná díla těm, kteří je nemohou vnímat zrakem. Nevidomí si mohou obraz či sochu „osahat“, a tedy procítit, díky zmenšeninám v podobě reliéfů či díky 3D modelům umístěným vždy u díla a označeným ikonou ťapičky. Výstava umožňuje nevidomým vnímat umění skrze hmat i sluch. Nejenže jsou vystavená díla doplněna o popisky v Braillově slepeckém písmu, ale přibyly i audionahrávky a haptické přepisy vystavených děl.

Projekt Krásná práce přibližuje lidové umění moderně, bez nánosu omšelosti a prachu

Klára Hegerová: Z unikátních kousků lidových tvůrců zahoří srdce

Když se dotýkáte heboučkých hraček z ovčího rouna nebo obdivujete opasky s výšivkou prováděnou pavím perem, vidíte, kolik rozličných podob mají tradiční řemesla. „Srdce mi zahoří pokaždé, když objevím starou, skoro zapomenutou techniku,“ říká Klára Hegerová. Projekt Krásná práce, u jehož zrodu stála, přibližuje lidové umění moderně, bez nánosu omšelosti a prachu.

Květa Válová: Strážci

Nechte se (s)vést uměním i v příštím roce. GASK bude ve znamení žen

Příští rok představí Galerie Středočeského kraje GASK dílo čtyř významných žen české umělecké scény. Výstavní program otevře v březnu retrospektivní expozice Metasystémy Adély Matasové, držitelky Ceny Ministerstva kultury 2021. V červnu naváže Kamila B. Richter výstavou Ultima Culpa alias Konečná chyba, ve které představí nejen svou malířskou tvorbu inspirovanou novomediálním uměním, ale také instalace vzniklé dlouholetou spoluprací s Michaelem Bielickým.

Ilustrační foto.

Domácí hospic Jordán získal finance na dovybavení půjčovny kompenzačních pomůcek

Finanční dar ve výši 15 tisíc korun předají ve čtvrtek zástupci Nadačního fondu Umění doprovázet Domácímu hospici Jordán v Táboře. Ten z daru zakoupí polohovací a kompenzační pomůcky do půjčovny, která při hospici funguje. Celková částka, kterou nadační fond Domácí hospic Jordán podpořil, činí téměř 200 tisíc korun.

Ročně do Benátek zavítá přibližně 15 milionů turistů

Benátky v náporu turistů. I kvůli nejlepšímu karnevalu

Benátky zná celý svět. Je to město protkané malebnými kanály, které nabízí jedinečnou romantickou atmosféru, úžasné historické paláce, bohatou historii a významné umělecké sbírky. Mnozí je považují za nejkrásnější město na světě. Na své si zde přijmou zamilované páry, milovníci umění, historie i architektury.

Elizaveta Litovka (https://www.instagram.com/floweirdy/) se obouvá do spodního prádla, hub, ovoce, prachovky či pečiva

Neortodoxní Líza si vyrábí boty z podprsenky i jídla

Pro ruskou fotografku a influencerku Elizavetu Litovku se chodidla stala prostředkem, jak uspět na poli umění. Různě je zdobí a vyrábí pro ně boty tak, že jejich počiny zaujaly už desítky tisíc lidí po celém světě. 

Socha Ego Opavany pobouřila. 7. prosince 2021, Opava.

Paskvil, nebo další nepochopené umění? Sochu v Opavě po kritice lidí přemístili

/FOTOGALERIE/ Hnus, děs, zvěrstvo, paskvil. Výstava v ulicích Opavy vzbudila silné emoce. Trochu připomíná nedávnou kauzu kritizované letošní vánoční výzdoby v sousední Ostravě. Tentokrát ale jen u negativních ohlasů veřejnosti nezůstalo. Socha u Bredy se po kritice pohoršených Opavanů stěhuje pryč. Prakticky okamžitě po umístění šokovala svým vzezřením a lidé si servítky rozhodně nebrali.    

Socha Ego Opavany pobouřila. 7. prosince 2021, Opava.

Paskvil, nebo další nepochopené umění? Sochu v Opavě po kritice lidí přemístili

/FOTOGALERIE/ Hnus, děs, zvěrstvo, paskvil. Výstava v ulicích Opavy vzbudila silné emoce. Trochu připomíná nedávnou kauzu kritizované letošní vánoční výzdoby v sousední Ostravě. Tentokrát ale jen u negativních ohlasů veřejnosti nezůstalo. Socha u Bredy se po kritice pohoršených Opavanů stěhuje pryč. Prakticky okamžitě po umístění šokovala svým vzezřením a lidé si servítky rozhodně nebrali.    

There is more.

Prožijte adventní čas a Vánoce s uměním v GASK

/FOTOGALERIE/ Galerie Středočeského kraje GASK nabízí návštěvníkům dotyk s uměním i během Vánoc. Galerie bude otevřena kromě pondělků a Štědrého dne každý den až do konce roku. Návštěvníci mohou zhlédnout několik probíhajících výstav, ať už je to stálá expozice Stavy mysli/Za obrazem, která v roce 2015 vyhrála prestižní ocenění Gloria Musaealis, anebo proměnné výstavy, jako ta největší – Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění.

Zámek v Roudnici nad Labem

Život na zámku není v dnešní době žádný med. Člověk musí mít kuráž

Pod pojmem zámek si každý představí honosné sídlo králů a knížat. Realita je však o poznání prozaičtější. Zámků leží v české krajině spousty a někdy ani nepůsobí jako svědkové dávných bálů a lovů. Spíš jako stará škola nebo drážní dům, byť bez kolejí. Jaké to je žít na zámku? To ukazuje unikátní kniha, která v těchto dnech vychází.

Pianista a hudební pedagog Ivo Kahánek

Pianista Ivo Kahánek: Klíčem ke zdolání trémy není ji nemít

Vzácný vhled do bohatého vnitřního světa skladatelské duše Antonína Dvořáka nabízí album jeho klavírního díla, které nedávno nahrál mistr z nejpovolanějších – pianista Ivo Kahánek. Posluchač na desce najde větší cykly, příležitostné skladby, ale i několik kuriozit, které byly natočeny vůbec poprvé. „Byla to mimořádná výzva,“ říká Ivo Kahánek, který se jí chopil z iniciativy Supraphonu a Akademie klasické hudby poté, co jeho nahrávka Dvořákova Klavírního koncertu s Bamberskými symfoniky a s Jakubem Hrůšou slavila úspěch v roce 2019 – mimo jiné na BBC Music Magazine Awards.

Gevorg Avetisjan.

Státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana obdrží i „pan Marlenka“

Bude to výjimečný začátek nového roku, takový, který ještě nezažil. Téměř pohádka, jež tak trochu životní příběh Gevorga Avetisjana připomíná a v níž má roli krále. Krále medových dortů, který od prezidenta republiky Miloše Zemana obdrží 1. ledna 2022 Medaili Za zásluhy I. stupně, za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

Muzeum Českého ráje uvedlo dvě nové výstavy.

FOTO: Současnost i minulost. Muzeum Českého ráje uvedlo dvě nové výstavy

Vernisáže hned dvou výstav si ve čtvrtek 18. listopadu užili hosté Muzea Českého ráje v Turnově. V nádherném prostoru Klenotnice začala výstava autorských šperků reGenerace 5. V Kamenářském domě, který výstavě dodává téměř magický rozměr, pak odstartovala výstava lidových podmaleb na skle pod názvem Ze svatého kouta.

Debata architekta Josefa Pleskota, umělce Krištofa Kintery a duchovního otce Dolních Vítkovic Jana Světlíka, aula Gong, Dolní Vítkovice, Ostrava, 17. 11. 2021.

V Dolních Vítkovicích bude Galerie Gong, 17. listopad tam oslavili uměním

Ve svátek 17. listopad byla dolnovítkovická aula Gong v Ostravě plná. Sváteční den nejen pro milovníky umění završila debata známého architekta Josefa Pleskota, významného umělce Krištofa Kintery a Jan Světlíka, podnikatele a duchovního otce celého projektu Dolních Vítkovic. Co se lidé dozvěděli?

Ilustrační foto.

Benefiční aukce umění bude letos online, výstavu bude možné shlédnout v galerii

Nadace EURONISA chystá na sobotu 20. listopadu od 14 hodin 25. Jubilejní benefiční aukci umění. 180 uměleckých předmětů od 126 výtvarníků je připraveno do charitativní dražby, která má za cíl získat finanční prostředky, a podpořit jimi ještě v letošním roce projekty neziskových organizací působících v sociální oblasti v kraji.

Předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě

Hrad zveřejnil seznam vyznamenaných. Zeman ocenil Bohdalovou či Kellnera

Ani v letošním roce se slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání neuskutečnil v tradičním termínu 28. října. Důvodem je zdravotní stav prezidenta republiky Miloše Zemana. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček tak stejně jako v loňském roce, kdy událost narušila covidová pandemie, alespoň zveřejnil jména oceněných. Nechybí mezi nimi zesnulý podnikatel Petr Kellner či herečka Jiřina Bohdalová.

Svatopluk Buchta (vlevo) a Jaroslav Kára v La Piscine Museum.

Francouzské menu číslo 5: bazén, to je umění

Plavání považuje spousta lidí za balzám na duši, příjemný relax, u kterého se pořádně uvolní. Mám sice rád plavání takzvaně na „paní radovou“ někde na koupališti, pohodu s hlavou nad vodou, ale když s brýlemi na očích jen sleduji černou čáru uprostřed bazénu, rozhodně si to neužívám.

Zámek Týnec nedaleko Klatov, zapsaný na seznamu národních kulturních památek, prochází  rozsáhlou rekonstrukcí. Průčelí zatím čeká na novou omítku, zadní fasáda už se ale blýská novotou.

OBRAZEM: Z ruiny v umělecké centrum. Obnovu zámku Týnec urychlí evropské peníze

Už je to více než dvacet let, co sběratel umění a mecenáš Jan Pelánek Lazarowitz začal s opravami zámku Týnec nedaleko Klatov. Za komunistů v něm, od 50. do 80. let, sídlila armáda a podle toho také zámek vypadal. Díky dotaci od Evropské unie by se mělo sídlo veřejnosti otevřít už za dva roky. Hlavním lákadlem má být rozsáhlá sbírka díla Josefa Váchala.

Zámek Týnec nedaleko Klatov, zapsaný na seznamu národních kulturních památek, prochází  rozsáhlou rekonstrukcí. Průčelí zatím čeká na novou omítku, zadní fasáda už se ale blýská novotou.

OBRAZEM: Z ruiny v umělecké centrum. Obnovu zámku Týnec urychlí evropské peníze

Už je to více než dvacet let, co sběratel umění a mecenáš Jan Pelánek Lazarowitz začal s opravami zámku Týnec nedaleko Klatov. Za komunistů v něm, od 50. do 80. let, sídlila armáda a podle toho také zámek vypadal. Díky dotaci od Evropské unie by se mělo sídlo veřejnosti otevřít už za dva roky. Hlavním lákadlem má být rozsáhlá sbírka díla Josefa Váchala.