Kreativ

ŠTÍTEK: umění

Vystavené obrazy nutí diváky přemýšlet.

Opavská galerie Hřivnáč vystavuje Gesto

Výstavní prostory opavské galerie zaplnily obrazy studentek, pedagogů a vybraných absolventů a absolventek ateliéru Malba 1 Daniela Balabána Fakulty umění Ostravské univerzity. Jejich výstava s názvem Gesto se věnuje gestu, jedné ze základních výtvarných veličin, podílející se na výstavbě obrazu.

Ve čtvrtek 2. listopadu proběhla v Rabasově galerii druhá ze třech podzimních přednášek.

O vosku, včelách a umění. V Rabasově galerii se konala další zajímavá přednáška

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek 2. listopadu proběhla v Rabasově galerii druhá ze třech podzimních přednášek. O vosku, včelách a umění přednášel teoretik umění a vizuální kultury Václav Hájek z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Ten se ve své práci a četné publikační činnosti snaží hledat spojitosti mezi uměním a masovou kulturou.

Finanční dar ve výši 24 tisíc korun předali zástupci Nadačního fondu Umění doprovázet Domácímu hospici Jordán v Táboře.

Táborský hospic Jordán získal další podporu Nadačního fondu Umění doprovázet

Finanční dar ve výši 24 tisíc korun předali zástupci Nadačního fondu Umění doprovázet Domácímu hospici Jordán v Táboře. S pomocí daru hospic dovybaví půjčovnu kompenzačních pomůcek, která funguje již 14. rokem. Celková částka, kterou nadační fond podpořil Domácí hospic Jordán činí téměř 240 tisíc korun.

Bytový dům s jednatřiceti jednotkami staví developer v brněnské Bratislavské ulici. Součástí jsou i netradiční malby v tamních chodbách.

Nový dům na Bratislavské v Brně: kubismus a schodiště s unikátními malbami

/VIDEO, VIZUALIZACE/ Spojení neotřelého umění s bydlením vzniká v brněnské Bratislavské ulici. Barevné malby několika autorů oživí tamní schodiště, po dokončení projektu nabídne osmipatrový dům jednatřicet bytů. Zábrdovice tak coby bývalá průmyslová čtvrť postupně doznávají změn. Bytový dům je součástí nyní stavěného komplexu Pekárenský dvůr, hotový má být za dva roky.

Nejen hudbou bude žít multižánrový projekt glorchestra, který se letos představí v prostorách pražského Rudolfina v rámci jedinečného večera

Exkluzivní koncert Christiana Löfflera doplní panelová diskuse Arch stage

Nejen hudbou bude žít multižánrový projekt glorchestra, který se letos představí v prostorách pražského Rudolfina v rámci jedinečného večera v sobotu 14. října. Hlavní hvězdou již beznadějně vyprodaného koncertu bude německý komponista a DJ Christian Löffler. Jeho vystoupení s Detect Ensemble však bude předcházet neméně zajímavý program v podobě setkání a diskuse osobností nad fenoménem budovy Rudolfina z pohledu architektury, hudby a umění obecně. Diskutovat budou rapper a výtvarník Vladimir 518, docentka a populizátorka v oblasti architektury Radomíra Sedláková, vedoucí správy a investic Rudolfina Lukáš Duchek a český vizuální umělec Jiří Černický.

Martha Issová - Museum Kampa.

Podívejte se: Martha Issová prováděla výstavou Paradox módy na Kampě

Výstavou Paradox módy v pražském Museu Kampa provázela v pondělí 9. října česká herečka Matha Issová. Výstava ukazuje, jak se móda a umění navzájm ovlivňovaly. Do 5. listopadu mohou zájemci v rámci expozice vidět stovky modelů od tvůrců jako jsou Christian Dior, Yves Saint Laurent nebo Coco Chanel.

Premiéra je v pátek 6. října v 19 hodin

Jmenuji se Ašer Lev. První premiéra Moravského divadla s klezmerovou kapelou

První premiérou nové sezony Moravského divadle Olomouc a zároveň českou divadelní premiérou je hra Jmenuji se Ašer Lev. Fascinující příběh mladého talentovaného Žida je intimní výpovědí o střetu hodnot v umění a tradičním náboženství. Premiéra se uskuteční v pátek 6. října v 19 hodin.

Začíná výstava "Umění za hudbou".

Podívejte se: V Betlémské kapli začala výstava čtyř hudebníků Umění za hudbou

V Lapidáriu Betlémské kaple představí svá výtvarná díla čtyři muzikanti na výstavě Umění za hudbou. Součástí bude i online aukce čtyř děl, která pomůže dvěma nadaným studentkám uměleckého designu. Výstava pořádaná Českým vysokým učním technickým v Praze (ČVUT) v rámci projektu Betlémská beseda potrvá od 27. září do 21. října. 

Z prvního street food festivalu Strágo na talíři na Komenského náměstí v Novém Strašecí.

Street food festival Strágo na talíři lákal do centra města davy lidí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V sobotu se na Komenského náměstí v Novém Strašecí sjeli gastráci z celého světa, neboť zde vypukl 1. ročník street food festivalu Strágo na talíři. Davy lidí, které proudily v dopoledních i odpoledních hodinách do centra města, mohly ochutnat dobroty a speciality od Jamajky po Indonésii od několika desítek prodejců a kuchařů.

Osm různých výstav, každá v jiné z přerovských kaváren. Přerované si v sobotu odpoledne užili oblíbenou akci Umění v kavárnách, která představila zdařilé fotografie, ale i výtvarnou tvorbu nebo street art. Akci uspořádal spolek Ne, jde to.

VIDEO: Do přerovských kaváren se po roce vrátilo umění. Fotografie i malby

Osm oblíbených přerovských podniků - a v každém z nich výstava jiného autora. Do Přerova se po roce vrátila výstava Umění v kavárnách, kterou už počtvrté pořádá spolek Ne, jde to. Návštěvníci na ní mohou obdivovat nejen díla místních autorů a přerovských rodáků, ale i umělců ze Slovenska.

Prázdné místo v nizozemském muzeu Kunsthal v Rotterdamu, kde visel obraz Henriho Matisse „La Liseuse en Blanc et Jaune“, 16. října 2012

Loupež století. Zlodějům stačily tři minuty, sedm děl už nikdy nikdo nespatřil

Jednou z nejproslulejších loupeží umění je ukradení sedmi obrazů z muzea Kunsthal Rotterdam v roce 2012. Mezi odcizenými díly byla i Picassova Hlava harlekýna. Lupičům stačily tři minuty na to, aby díla popadli a odnesli před příjezdem policie. Zločinu, o kterém v Nizozemsku mluvili jako o loupeži století, se věnuje nejnovější díl seriálu Největší loupeže umění. 

Rembrandtův autoportrét

V muzeu po obrazech zbyly jen rámy. Rembrandt možná skončil u mafiánů

Už 33 let hledá FBI obrazy z největší loupeže uměleckých děl v historii. Při ní se ztratila i tři Rembrandtova díla. Dekádu poté zase zmizel jeho slavný autoportrét. Rembrandt lupiče láká cenou maleb. Deník zločiny připomíná v dalším díle seriálu Největší loupeže umění.

Výstava  Aleše Svobody Proměny geometrie je k vidění ve Výstavní síni ve Vysoké ulici v Rakovníku. Foto: Jaroslav Krejčí

Podívejte se: V Rabasově galerii je k vidění počítačem generované umění

V době, kdy jsme počítači doslova obklopeni ze všech stran a umělá inteligence nabízí společnosti zcela nové možnosti, může znít sousloví „počítačem generované umění“ poněkud všedně. Ovšem výstava Proměny geometrie, která byla ve čtvrtek 7. září zahájena v Rabasově galerii, dokazuje, že takový typ umění dokáže být poutavý, překvapivý a zábavný.

Kampaň v rámci nové taktiky v boji proti sprejerům čmárajících po vlacích: pohanět výsledek jejich úsilí – a snažit se je tak odradit.

Nová taktika v boji proti sprejerům. České dráhy se jejich "dílu" vysmívají

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Výtvarně vzato propadák roku. I tvoje máma by to namalovala líp. Takovéto hlášky, které se nově začaly objevovat na reklamních poutačích různě po Praze i v okolí metropole, mají oslovovat sprejery čmárající po vlacích. Že právě ty, prozrazuje fotografie vlaku s malůvkou, která skutečně příliš obdivu nevzbudí.

Violistka Jitka Hosprová

Procházky uměním se tentokrát zastaví v manětínském kostele

Festival Procházky uměním violistky Jitky Hosprové se při dalším koncertu XI. ročníku zastaví v Manětíně a uctí první dámu českého baroka Marii Gabrielu Lažanskou. Kostel sv. Jana Křtitele na náměstí města Manětín bude 8. září od 18 hodin hostit mimořádné hudební osobnosti.

BuskingFest se v Plzni koná už podesáté.

Tipy na víkend: Umění v ulicích, burgery, slavnosti a loučení s prázdninami

Plzeňské ulice opět ožijí uměním, jen pár dní po Festivalu na ulici se uskuteční desátý Busking Fest. Vyznavači dobrého jídla mohou zajít k Radbuze nebo do Prazdroje, slavnosti se chystají na hradě v Liticích, ve Starém Plzenci, v Malesicích potom tradiční jarmarčení. Na Rokycansku připomenou kulatá výročí dvou železničních tratí a ve Vlkonicích na Klatovsku odhalí pamětní desku pilotovi RAF Matěji Pavlovičovi.

Galerie Azyl v Plzni

V Galerii Azyl se o Víkendu otevřených ateliérů představí tři umělci

Už poosmé pořádá společnost Grafia Víkend otevřených ateliérů. Letos budou ve dnech 23. a 24. září otevřeny ateliéry, galerie i výtvarné školy po celém Plzeňském kraji. Více informací najdete na webu www.otevreneATELIERY.cz. Některé z přihlášených umělců a galerií vám představíme před konáním akce na webu Deníku.

Předání daru Hospicové péči sv. Kleofáš v Třeboni.

Umění doprovázet: Léčba bolesti je v hospici prioritou

Finanční dar ve výši 20 tisíc korun na nákup léků proti bolesti a zdravotnického materiálu získala pro těžce nemocné pacienty Hospicová péče sv. Kleofáše v Třeboni. Za článek i fotografii děkujeme Viktoriii Kim.

Žena zachránila prase, které mělo jít na porážku. Pigcasso teď prodává obrazy za tisíce dolarů.

První prase, které vydělává statisíce. Pigcasso svými obrazy dobývá svět

O tom, že se dobrosrdečnost vyplácí, ví dnes své majitelka 700 kilo vážící prasnice Pigcasso. Zvířet zachránila před několika lety život a věnovala se mu tak, jako se ještě nikdo praseti nevěnoval. Naučila svoji prasnici totiž malovat, díky čemuž dnes společně pořádají vlastní umělecké výstavy, prodávají obrazy za statisíce, zapsaly se do Guinessovy knihy rekordů a spolupracují se světoznámými značkami.

K Noir film festivalu, který se koná na konci srpna v Českém Šternberku, patří Ivana Jirešová už deset let.

Ivana Jirešová: V mládí jsem trpěla, pořád něco řešila. Měla jsem si užívat

V mládí viděla Ivana Jirešová svět spíš černobíle. Co vypadalo jednoduše, chtěla dělat složitě. „Teď je to naopak. I když staré návyky a vzorce ze dne na den nezměníte,“ vysvětlila v časopisu Story herečka. Ta je velkou milovnicí noirové kinematografie a je úzce spjatá s festivalem, který už brzy odstartuje na hradě Český Šternberk.     

Dřevořezbářka Kamila Břenková ztvárnila ženské křivky dokonale.

Věřili byste, že tohle dokáže s motorovkou žena? Stvořila svůdnou Harpii

Řekli byste, že je dřevořezba uměním mužů? Kamila Břenková ovládá umělecké dřevořezbářství jako málokdo. Vůni dřeva milovala odjakživa. A tak si i přesto, že je profesí stavařka, cestu k umělecké práci se dřevem před několika lety našla. Sama se považuje za amatéra samouka, ale její díla vypovídají o tom, že v ní odjakživa dřímala duše citlivého umělce. Z kusů dřeva, které by jinak skončily v kamnech, dokáže vytvořit nejen nádherné sochy, ale i funkční marionety.