Kreativ

ŠTÍTEK: Unhošť

Přidejte se k Velkooseckému Kamínkohraní!

TIPY DENÍKU: Přidejte se k Velkooseckému Kamínkohraní

Potkali jste už někdy namalovaný kamínek? Třeba to byl jeden z těch zapojených do Kamínkohraní od TJ Sokol Velký Osek. Přidejte se k této akci, plňte úkoly a tvořte své vlastní výtvory. To a mnoho dalšího, jako přednášky, promítání filmů nebo koncerty, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Vydejte se o víkendu po stopách Sherlocka Holmese!

TIPY DENÍKU: Vydejte se po stopách Sherlocka Holmese v Unhošti

Máte rádi únikové hry? A Sherlocka Holmese? Do konce víkendu máte možnost se zapojit do"únikovky" ZŠ Unhošť, která je právě s tímto slavným detektivem spojená. To a mnoho dalšího, jako přednášky, promítání filmů nebo koncerty, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Den Země v unhošťské škole.

Páťáci z unhošťské školy zasadili na Den Země dvacítku borovic

Konečně jsme se po čtyřech měsících sešli opět ve škole. Shodou okolností to bylo v týdnu, kdy 22. dubna slavíme Den Země. Tento den bývá zaměřen na podporu ochrany životního prostředí. Jelikož máme naši modrou planetu rádi, věnovali jsme jí denně část své pozornosti v projektu Den Země. Cílem projektu bylo seznámit se aktivní formou s informacemi, které se týkají životního prostředí a současně prolínají do ostatních všeobecně vzdělávacích a výchovných předmětů. Zároveň bylo záměrem probudit zájem žáků o okolí, v němž žijí.

Srdce od prvňáků unhošťské školy pro Lucii Bílou.

VIDEO: Prvňáci unhošťské školy vyrobili třicet korálkových srdcí pro Lucii Bílou

Lucka Bílá ve své písni Tenkou nití zpívá: „Tenkou nití, které se má ruka chytí. Nechám se vést. Vím kam dojít, na druhém konci někdo stojí. Nechám se vést.“ Tak i my, 1. A ze ZŠ Unhošť, jsme se rozhodli tenkou nití navléct třicet korálkových srdcí pro Lucii Bílou. Lucka je osobnost, která miluje život, miluje lidi. Je nesmírně ochotná, laskavá a my jsme se společně s dětmi rozhodli, ji tuto dobrosrdečnost oplatit a ukázat, že si jí a jejich dobrosrdečných aktivit nesmírně vážíme.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: O víkendu vyrazte na farmářský trh

Dochází vám tipy na výlety? Udělejte si pěkný výlet na zříceninu hradu Vrškamýk. A v sobotu nezapomeňte vyrazit na farmářský trh do Březnice. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, koncertů nebo přednášek, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Jste i vy Mělnický Všeználek?

Zapojte se do venkovní hry Mělnický všeználek a procvičte si znalosti o vašem měste. A rovnou se vydejte na výlet s tajenkou. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, koncertů nebo přednášek, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Zapojte se a ukliďte o víkendu Kolín

Zapojte se do celorepublikové akce a ukliďte o víkendu Kolín. A až budete hotovi, můžete začít stopovat kouřimského vlka. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, koncertů nebo přednášek, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Zapojte se do úklidu Unhoště

Vydejte se s dětmi po stopách skrytých příběhů na obležené hradiště. A nezapomeňte se zapojit do úklidu Unhoště! To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, koncertů nebo přednášek, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

V Unhošti rozšíří kapacitu původní mateřinky ve Wolkerově ulici na 200 dětí.

V Unhošti přistavují školku, děti budou mít konečně pod jednou střechou

/FOTOGALERIE/ Desítky předškoláků z Unhoště budou konečně po letech docházet do jediné Mateřské školy ve Wolkerově ulici. Díky dotaci ministerstva pro místní rozvoj se Unhoštští letos v září dočkají dokončení přístavby původní mateřinky. Unhošť se i nadále rozrůstá a přibývá rodinná zástavba, tudíž je předpoklad, že ve školce bude stále plno.

Poznáte obec na Kladensku?

FOTOKVÍZ: Poznáte obec na Kladensku?

Všímáte si svého okolí? Samozřejmě ano. Ale poznáte i menší obce regionu podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším novým fotokvízem. Poznáte, z jaké obce vám snímky přinášíme dnes?

Klienti a zaměstnanci Centra služeb Slunce všem a Domova dobré vůle.

Velikonoční vůně se ze Slunce jen linou

/FOTOGALERIE/ Vůně velikonočních beránků, bochánků i dalších dobrot se linou z výrobny Centra služeb Slunce všem v Unhošti, kde pracují celoročně také klienti se speciálními potřebami. I v době covidové se zde soustředí na nadcházející Velikonoce a pečou jako jindy, hlavně pro radost!

Kladno hřiště u Hvězdy.

Kde mohou děti dovádět venku? V Kladně i Slaném jsou dětská hřiště otevřená

Vláda vyzvala před několika dny města k uzavření dětských hřišť. Opatření má vést ke snížení šíření pandemie covidu-19. Někteří vzali výzvu za své a hřiště bez váhání uzavřeli. Jinde nějakou dobu zvažovali všechna pro a proti. Oslovená města a vesnice na Kladensku se většinou kloní spíše k tomu, že s nadcházejícím jarem nechají děti dovádět venku.

SK Hřebeč - Baník Libušín 2:3pk, KP, 23. 9. 2018, Adam Kindl

Kindl odstupuje, do nového okresní svazu fotbalistů kandidovat nebude. Proč?

Je nepochybně schopným rozhodčím i funkcionářem, ale mnozí mu vyčítají, že všeho schopný. Adam Kindl toho každopádně přes svoje mládí ve fotbale dosáhl poměrně dost. Dlouho řídil komisi okresních rozhodčích, do toho uměl pomáhat SK Kladno, mateřské Unhošti, nebo v poslední době Hřebči v krajském přeboru. To mu zůstává, nicméně před volební valnou hromadou je jasné, že tam už o posty ve výkonném výboru usilovat nebude. Kandidaturu stahuje a v obsáhlém rozhovoru pro Deník hovoří o tom, proč to udělal.

Z požáru stodoly v Dolanech 13. února 2021.

Při požáru stodoly v Dolanech byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

/FOTOGALERIE/ Hasiči vyjížděli v sobotu krátce před půl osmou k požáru stodoly v Dolanech u Kladna. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Na místo vyrazili profesionálové z Kladna a osm dobrovolných jednotek z Brandýsku, Braškova, Hostouně, Hřebče, Pleteného Újezdu, Unhoště, Hostivic a Středokluk.

Ilustrační foto.

Silný vítr řádil i na Kladensku, stromy padaly na koleje, do drátů a na silnice

/FOTOGALERIE/ Silný noční vítr, který se utišil až ve čtvrtek dopoledne, lámal stromy i na Kladensku. Středočeští hasiči vyjížděli nejméně ke třiceti zásahům, přičemž nejvíce jich bylo na Praze-západ. Podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela odstraňovali hasiči už ve čtyři hodiny ráno spadlou břízu v kolejišti v Zákolanech.

Odklízení popadaných stromů.

Vichr zničil střechu i zastavil vlaky. Především však padaly stromy

/FOTOGALERIE/ Vichr, před jehož řáděním v noci na čtvrtek 4. února varovali meteorologové, skutečně udeřil. Ve čtvrtek to potvrdil mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Právě hasičům totiž silný vítr přinesl spoustu práce: především likvidovali popadané stromy.

Ilustrační fotografie.

Policisté radili řidičům, jak nepřilákat zloděje

Oddělení tisku a prevence a policisté obvodního oddělení Unhošť uskutečnili v uplynulých dnech další preventivně bezpečnostní akci nazvanou Auto není trezor. Stejně jako v předchozích letech byla činnost v ulicích zaměřena na krádeže věcí ze zaparkovaných vozidel. Tentokrát byla pro preventivní akci vytipována parkoviště v nákupní zóně v Unhošti.

Šachový velmistr Anatolij Karpov při lidické simultánce.

PŘED 10 LETY: Šachový velmistr Anatolij Karpov hrál v Lidicích

/FOTOGALERIE/ Naprosté ticho, které by se dalo krájet, napětí a soustředění. V sále Lidické galerie bylo v roce 2011 na dlouhé minuty slyšet jen závěrky desítek fotoaparátů, tlumené kroky a pohyb figur po desce. Taková zavládla atmosféra při lidické šachové simultánce, na kterou zavítal jeden z nejlepších světových šachistů všech dob – ruský hráč Anatolij Jevgeněvič Karpov, ale také česká šachová mistryně Kateřina Němcová a pětadvacet dětí, které s oběma poměřily síly v turnaji. Pojďte si tuto akci připomenout s archivem Deníku.

Peníze z truhly poputují dětem do dětských domovů.

Do Pohádkové vánoční truhly věnovali lidé více peněz než jindy

Pohádková vánoční truhla v Kladně je plná. Lidé z Kladna a okolí do ní během adventu věnovali bezmála 75 tisíc korun. I přesto, že je složitá doba, lidé prokázali svoji štědrost a věnovali své peníze dětem, které žijí v dětských domovech. Kromě truhly mohla veřejnost přispět v Kladně i prostřednictvím Pohádkového vánočního stromu splněných přání, který při slavnostním rozsvícení zdobí pokaždé přáníčka dětí z dětských domovů.

Pes. Ilustrační foto

KRIMI-MIX: Psa zaplatila a dosud se ho nedočkala

Čtyřiatřicetiletá žena z Kladenska se stala zřejmě obětí podvodu. V prosinci přes sociální sítě kontaktovala skupinu zabývající se prodejem psů ze zahraničí a pak si přes internet objednala fenu ze zámoří.

Tomáš Borák v dresu SK Kladno.

Fotbal, škola, atleti. Tomáš Borák se nenudí

Fotbalový univerzál Tomáš Borák se učil do meruny kopat v Praze, odkud pochází. Důležité kroky pak udělal v dresu SK Kladno, odkud se dostal až ke třetiligovému angažmá v Hostouni. Dnes hájí barvy Tatranu Rakovník, nicméně dělá také do atletiky.

Tomáš Borák v dresu SK Kladno.

Fotbal, škola, atleti. Tomáš Borák se nenudí

Fotbalový univerzál Tomáš Borák se učil do meruny kopat v Praze, odkud pochází. Důležité kroky pak udělal v dresu SK Kladno, odkud se dostal až ke třetiligovému angažmá v Hostouni. Dnes hájí barvy Tatranu Rakovník, nicméně dělá také do atletiky.

Tomáš Borák v dresu SK Kladno.

Fotbal, škola, atleti. Tomáš Borák se nenudí

Fotbalový univerzál Tomáš Borák se učil do meruny kopat v Praze, odkud pochází. Důležité kroky pak udělal v dresu SK Kladno, odkud se dostal až ke třetiligovému angažmá v Hostouni. Dnes hájí barvy Tatranu Rakovník, nicméně dělá také do atletiky.

Závěrečný díl běžeckého seriálu - znovu se běželo okolo Pravdy

FOTO: Běžce v neděli okolo Pravdy proháněl čert

Lounský běžecké pohár 2020 se v neděli uzavřel posledním kolem na okruhu okolo Pravdy. Na pět a půl kilometru dlouhou trať vyběhl s ďábelským startovním číslem 666 také čert, který ostatní závodnice a závodníky náležitě proháněl. Po skončení závodu se vyhlašovaly celkové výsledky běžeckého seriálu. 

Fotokvíz: Poznáte místo na Kladensku?

FOTOKVÍZ: Poznáte obec na Kladensku?

Všímáte si svého okolí? Samozřejmě ano. Ale poznáte i menší obce regionu podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším novým fotokvízem. Poznáte, odkud vám snímky přinášíme dnes?

Ilustrační foto. Poslední rozloučení.

Sociální pohřby stojí v Kladně statisíce, ve Slaném už letošní částku vyčerpali

Loučení se zesnulými je nejen smutné, ale i nákladné. Přibývá proto pohřbů v kruhu rodinném bez honosných obřadů. Zemřou-li lidé nemajetní nebo osamělí, podle zákona jim takzvané sociální pohřby musí vypravit obce. Ve Slaném už letošní částku na sociální pohřby, s níž počítali na základě loňských zkušeností, dávno přesáhli.

Pochodu od Rakovníka až na Bílou horu.

Rekonstrukce pochodu z Rakovníka na Bílou horu

Dne 6. listopadu 2020 v 9.35 odstartoval pochod od Rakovníka na Bílou horu! Dne 6. listopadu 2020 večer ve 21.00 dorazili aktéři pochodu od Rakovníka do Unhoště a 7. listopadu 2020 v 17.00 až na Bílou horu. Tam dne 8. listopadu 2020 vzdali hold padlým vojákům, kteří před 400 lety tuto strastiplnou cestu zaplatili životem.

Zlatá tretra Ostrava - 59. ročník atletického mítinku, 8. září 2020 v Ostravě. Hod oštěpem Barbora Špotáková.

Špotáková: Pusťte děti do škol! Hejnová na sítích šíří optimismus

Učí se se starším synem, vaří, stará se o rodinu. Kromě toho Barbora Špotáková, která má domov v Unhošti, taky trénuje. Za normálních okolností by už její oštěpy visely na pomyslném hřebíku. Letos chtěla končit, ale kvůli odložené olympiádě pokračuje. Tokio je pořád velkou motivací.

Ilustrační foto.

Domovy pro seniory bojují s covidem, některé už jsou v personální nouzi

Covidová krize dolehla na některá zařízení sociální péče v regionu. V důsledku onemocnění ulehli někde nejen klienti, ale i pracovníci domovů pro seniory, což vyvolává provozní potíže. Například v Domově v Unhošti ze 116 klientů onemocnělo koronavirem už 86 lidí, přičemž 4 klienti jsou dokonce hospitalizováni. Nemocných je aktuálně také 26 pracovníků z celkového počtu 62.

Chata

Starosty trápí v době covidu ze všeho nejvíce odpad od chatařů a turistů

Zatímco při jarním nouzovém stavu chataři a chalupáři znepokojovali starousedlíky, druhou koronavirovou vlnu nevraživost neprovází. Rekreantů je méně a jsou ukáznění, mezi místními se téměř neobjevují a zamíří-li přece jen do obcí, na roušky nezapomínají. K současnému stavu přispívají zkušenosti z jara i sychravé podzimní počasí.

Chata

Problémy v době koronaviru? Starosty trápí odpad od chatařů a turistů

Zatímco při jarním nouzovém stavu chataři a chalupáři znepokojovali starousedlíky, druhou koronavirovou vlnu nevraživost neprovází. Rekreantů je méně a jsou ukáznění, mezi místními se téměř neobjevují a zamíří-li přece jen do obcí, na roušky nezapomínají. K současnému stavu přispívají zkušenosti z jara i sychravé podzimní počasí.

1. místo: Agnes - Výtvarný klub DZR Centrin s.r.o.

Panenek, které mají pomáhat, vytvořili středočeští senioři 160

Rekordních 160 textilních panenek vyrobili klienti středočeských domovů seniorů a dalších zařízení poskytujících sociální služby, kteří se zapojili do letošního ročníku Miss panenka Senior. Tu, stejně jako juniorskou kategorii pro žáky a studenty (kteří své výrobky mohou zasílat na adresu Českého výboru pro UNICEF do konce listopadu), vyhlašuje kraj společně s českým zastoupením UNICEF; Dětského fondu organizace spojených národů. Jde o to vyrobit látkovou postavičku podle jednotného střihu a tu pak vyzdobit podle vlastní fantazie. A pojmenovat. Vedle panenek to mohou být i panáčci.

1. místo: Agnes - Výtvarný klub DZR Centrin s.r.o.

Panenek, které mají pomáhat, vytvořili středočeští senioři 160

Rekordních 160 textilních panenek vyrobili klienti středočeských domovů seniorů a dalších zařízení poskytujících sociální služby, kteří se zapojili do letošního ročníku Miss panenka Senior. Tu, stejně jako juniorskou kategorii pro žáky a studenty (kteří své výrobky mohou zasílat na adresu Českého výboru pro UNICEF do konce listopadu), vyhlašuje kraj společně s českým zastoupením UNICEF; Dětského fondu organizace spojených národů.

Ilustrační foto.

Domovy pro seniory na Kladensku zatím výpomoc nepožadují

Stoupající křivka počtu nemocných covidem-19 staví do pohotovosti ředitele domovů pro seniory na Kladensku. Přestože se jim z valné většiny nemoc zatím vyhýbá i díky tomu, že s velkým předstihem omezili v zařízeních návštěvy, neponechávají nic náhodě a připravují se i tam na katastrofický scénář.

Změna otevírací doby České pošty ve Slaném

Pošta omezila provozní dobu i na Kladensku, lidem to komplikuje život

Česká pošta zkrátila počátkem října v rámci úsporných opatření otevírací dobu na dalších 1 253 pobočkách v republice. V září přitom proběhla první vlna, kdy provoz omezilo 265 poboček. První negativní reakce na sebe nenechaly dlouho čekat ani na Kladensku.

Ruční granát. Ilustrační foto.

U Dolního Bezděkova se našel nevybuchlý granát

Ruční granát našli v neděli náhodní kolemjdoucí na kraji pole u silnice mezi Dolním a Horním Bezděkovem. Hlášení o nálezu dostala policie kolem poledne, na místo vyjela hlídka z Unhoště a také k nálezu ihned vyslala pyrotechnika.

Volby na Kladensku v roce 2018.

Do volebních komisí sháněly obce na poslední chvíli náhradníky

V pátek 2. října dvě hodiny po poledni se otevřou volební místnosti, kde občané zvolí krajské zastupitele a na Kladensku i svého senátora. Půjde o první volby v rouškách v české historii, kvůli šíření koronavirové nákazy je budou provázet i další přísná hygienická opatření.

Výlov sledovalo mnoho pozorovatelů.

TIPY DENÍKU: Výlov, debata, burza, drakiáda nebo food festival

Kladenský deník přínáší přehled nejzajímavějších událostí, které se uskuteční o následujícím víkendu. Patří mezi ně například debatní večer Živoucí město a jeho veřejný prostor, bazar knih ve slánské knihovně, libušínská drakiáda nebo food festival Slaný na talíři. Největším lákadlem víkendu ovšem nejspíš bude výlov rybníku Bulhar v Unhošti. Jeden z největších výlovů na Kladensku je na programu již tuto sobotu 3. října.

Výlov sledovalo mnoho pozorovatelů.

Rybáři vyloví Bulhar

Jeden z největších výlovů na Kladensku, výlov rybníka Bulhar u Unhoště, je na programu již tuto sobotu.