Kreativ

ŠTÍTEK: úvěr

Ilustrační foto.

Příbram chce letos vydat na investicích a opravách rekordní částku

Příbram – V letošním roce bude město pracovat se schodkovým rozpočtem a to i navzdory tomu, že podle vedení města je na tom Příbram ekonomicky dobře. Město se totiž za poslední tři roky téměř zbavilo všech starých úvěrů a dluží jenom z běžných faktur ve splatnosti. Zároveň Příbram nahospodařila poměrně vysokou finanční zásobu, takže si podle radního Václava Dvořáka, který má městskou kasu na starost, může schodek dovolit.

Ilustrační foto

Benešov si vzal úvěr čtvrt miliardy, vyčerpat ho nemusí

Benešov – Už tak dost hluboké názorové příkopy dvou částí politické reprezentace Benešova zase o něco více prokopalo poslední jednání zastupitelů. Ve hře byl nejen rozpočet pro letošní rok, ale především návrh na rekordně vysoký úvěr – čtvrt miliardy korun.

Peníze. Ilustrační foto.

Obec Ždírec šetřila na čističku přes dvanáct let

Ždírec – Více než dvanáct let šetřila svoji pokladnu obec Ždírec na Havlíčkobrodsku. Utahování opasků se vyplatilo v době, kdy se vesnice musela pustit do stavby drahé kanalizace a čistírny odpadních vod.

Hodonínské koupaliště - ilustrační foto.

Deset let od modernizace: hodonínské koupaliště vstalo z mrtvých

Hodonín – Skoro až aquapark připomíná Jakubu Rozsypalovi z Kyjova letní koupaliště v Hodoníně. V parných dnech tam míří s nadšením. Zatímco pro běžného návštěvníka je rozsáhlý areál místem k radovánkám, impuls pro zvýšení atraktivity stál městskou pokladnu stamilionovou sumu. Od masivní investice letos uplyne deset let.

Ilustrační foto

Falšovaná potvrzení nebo nepravdivé údaje? Počet úvěrových podvodů roste

Zamlčení nesplacených úvěrů, nepravdivě uvedené příjmy a výdaje, falšovaná potvrzení o příjmu nebo lži o počtu vyživovaných děti. To jsou nejčastější prohřešky žadatelů o úvěr. Lidé se často domnívají, že když si pomohou malou lží, nemůže se nic stát. Ve skutečnosti se ale takto dopouštějí úvěrového podvodu, a to i u menších půjček v řádech tisíců až desetitisíců korun. 

Ilustrační foto.

Muž lhal o svých příjmech. Půjčku, kterou dostal, nesplácel

Jaroměřice nad Rokytnou - Z úvěrového podvodu podezírají policisté šestadvacetiletého muže. Loni v dubnu uzavřel v Jaroměřicích nad Rokytnou s finanční společností smlouvu o poskytnutí úvěru. Necelých 6500 korun pak použil na nákup notebooku.

Ilustrační foto.

Velká suma z nového rozpočtu půjde na přestavbu kina Moravia

Třebíč – Město Třebíč má nový rozpočet, je schodkový. V tomto roce hospodaří s 619 miliony korun, schodek činí 138,4 milionů korun. "Částečně ho pokryjeme přebytky z minulých let, částečně úvěrem," poznamenal třebíčský starosta Pavel Janata (KDU-ČSL).

Zastupitelstvo Benešova 24. ledna skončilo předčasně.

Po třech hodinách skončila benešovská schůze ostudou

Benešov /FOTOGALERIE/ - Blamáž, kterou prožili ve středu při schůzi zastupitelstva veřejnost, úředníci i komunální politici, nepamatuje v Benešově nikdo. Po téměř třech hodinách dohadování a také hlasování starosta Petr Hostek zasedání ukončil. A důvod? Špatné poskládání programu zastupitelstva. 

Ilustrační foto.

Známé připravila žena o miliony korun. Za mřížemi stráví dvanáct let

Brno – Půjčky od známých, úvěry, léta zneužívání důvěřivosti jiných, nakonec lítost a dvanáct let ve vězení. Pavlína Novotná podle soudu nepoctivě získávala peníze od svých známých i bank. Celkově způsobila škodu asi deset milionů korun. Za podvody, které žena páchala přibližně devět let, ji ve čtvrtek Krajský soud v Brně poslal na dvanáct roků do vězení. K činům se přiznala.

Bývalý areál UP Bučovice.

Bučovice kupují zchátralý objekt UP. Půjde k zemi

Bučovice – Stahují se tam bezdomovci a přitahuje také děti, které si do něj občas chodí hrát. Že areál bývalého nábytkářského gigantu UP v Bučovicích není vhodné místo pro trávení volného času, o tom svědčí třeba incident z předloňska. Zřítila se tam štítová zeď, poškodila zásobník dusíku a narušila také ten na propan. Majitelem je soukromá firma, se kterou vedení Bučovic v několika uplynulých měsících jednalo o odkupu. V pondělí záměr schválili bučovičtí zastupitelé. Jednomyslně.

Ilustrační fotografie.

V Bašce budou letos hospodařit s o dost vyšším rozpočtem

V obci Baška vstoupili do nového roku s pozitivním rozpočtem. Ten je o 75 milionů korun vyšší, než v roce minulém. Může za to jak hlavní příjmová složka Bašky v podobě daňových příjmů v celkové výši téměř 44 milionů korun, tak také využívání dotací a plánované čerpání osmdesáti milionovému úvěru.

Blanenská průmyslová zóna Vojánky. Ilustrační foto.

Dvě firmy odřekly, průmyslová zóna Vojánky dál čeká na velkého investora

Blanensko, Vyškovsko – Sen o nových pracovních příležitostech se rozplynul. Zhruba polovina průmyslové zóny Vojánky v Blansku o rozloze čtyřicet tisíc metrů čtverečních zůstává prázdná. Dva z pěti investorů si výstavbu rozmysleli, plány zbylých se nelíbily městu. V Blansku prostory nabídnou zájemcům už počtvrté.

Ilustrační foto

Za teplo zaplatí lidé z Blanska méně. Do sítě se zapojí další budovy

Blansko – Tři tisíce domácností. Zhruba tolik odebírá v Blansku teplo se sítě kotelen centrálního zásobování teplem. Tu postupně přebírá město. V jeho režii bude o ledna příštího roku. A lidé za teplo a ohřev vody zaplatí méně než dřív. Před časem to bylo 692 korun za jeden gigajoule. Nová cena je 535 korun. I ta půjde podle zástupců města ještě dolů.

Ilustrační foto.

Dluhy měst? Klesají. I tak splácejí radnice desítky milionů úvěrů

Jižní Morava – Nové náměstí, centrum volného času, bytové domy, ale také chodníky, silnice i kluziště. Také tyto a další projekty měst na jihu Moravy spolykají desítky milionů korun. Některá města si kvůli nim berou půjčky. Jinde se daří získávat evropské peníze. Celkově se však městům daří dluhy postupně snižovat.

Zámek v Moravském Krumlově. Ilustrační foto.

Dluhy měst? Klesají. I tak splácejí radnice desítky milionů úvěrů

Nové náměstí, centrum volného času, bytové domy, ale také chodníky, silnice i kluziště. Také tyto a další projekty měst na jihu Moravy spolykají desítky milionů korun. Některá města si kvůli nim berou půjčky. Jinde se daří získávat evropské peníze. Celkově se však městům daří dluhy postupně snižovat.

Nová školka v Chomuticích za 12 milionů vyrostla během pěti měsíců. V pondělí se do ní nastěhovaly děti.

Chomutičtí uchopili příležitost za pačesy

Chomutice - „Jů, tady to je hezký,“ tak bezprostředně reagovaly chomutické děti, pro které se v pondělí poprvé otevřely dveře nové mateřské školy. Vyrostla vloni během pěti měsíců na zahradě zdejší základní školy nákladem 12 milionů korun.

Policie hledá podezřelé z podvodu

Podvodníci ukradli firmu a vzali si na ni milionový úvěr

Policie pátrá po dvou mužích, kteří pomocí padělaných listin připravili ženu o její firmu. Na byt, který byl součástí společnosti, si vzali několikamilionový úvěr. V případě dopadení jim hrozí až deset let pobytu za mřížemi.

Horšovský Týn ( na snímku) nebo Holýšov. Pobočky v těchto městech jsou v poslední době útočištěm občanů ze Staňkova, kteří již  nemohou využívat pobočku České spořitelny ve svém městě.

Pobočku zrušili, bankomat ne

Staňkov – Končíme. S takovým prohlášením přišli v polovině měsíce října do kanceláře starosty města Staňkov Alexandra Horáka dva zaměstnanci České spořitelny. Oznámili mu nemilou informaci, že k 30. listopadu končí ve městě provoz pobočky České spořitelny.

Ilustrační foto.

Koupil si notebook, splácet ale neplánoval

Jaroměřice nad Rokytnou – Policisté podezřívají ze spáchání dvou trestných činů mladíka z Hodonínska, který loni uzavřel v Jaroměřicích nad Rokytnou smlouvu o poskytnutí úvěru. Z nasmlouvaných peněz hned odčerpal přes šest tisíc korun a koupil si notebook.

Dvorana vyvolala diskusi. Opravovat najednou, či po částech? A co střešní okna?

Rekonstrukce historické Dvorany budí emoce

Loket – Po desítkách let, kdy loketská Dvorana jen chátrala a o její rekonstrukci se jen mluvilo, se do ní město pustilo. Sundal se a restauruje strop a především řemeslníci opravili střechu, která byla v havarijním stavu a hrozilo její zřícení.

NEPŘÍJEMNÉ, ALE NUTNÉ. Broušení zvýší životnost kolejí a sníží hluk projíždějících tramvají, na druhou stranu znamená krátkodobé výluky.

Pražské koleje se budou brousit o 19 milionů korun levněji

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a jeho dceřiná firma Pražská strojírna se snaží o maximální snížení nákladů spojených s kontroverzní koupí brousicího stroje za více než 100 milionů korun. Díky výhodnému úvěru od Komerční banky se podaří snížit cenu o zhruba 19 milionů korun za desetileté období jeho financování.

Letošní investice jsou přes 199 milionů korun. Do obchvatu jde 20 milionů.

Strakonice loni hospodařily dobře

Strakonice – Rozpočet města na rok 2018 je schodkový. V příjmech získá pokladna 503 650 000 korun, výdaje jsou o 62 020 000 korun vyšší – 565 670 000 korun.

Jiří Rusnok během rozhovoru Deníku.

Šéf ČNB Rusnok byl zvolen evropským bankéřem roku. Za ukončení intervencí

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok získal další prestižní ocenění. Renomovaný magazín The Banker patřící vydavatelství Financial Times Group mu dnes udělil cenu Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2018. Odborná porota ocenila zejména jeho způsob ukončení kurzového závazku, který se obešel bez tržních otřesů.