Kreativ

ŠTÍTEK: úvěr

Ilustrační foto.

Kde vzít kvanta peněz na opravy silnic?

Střední Čechy - Pomoci s opravami středočeských silnic II. a III. třídy a jejich mostů by měly i peníze, které mají na svých bankovních účtech příspěvkové organizace kraje. S tím, že tyto „spící“ prostředky probudí, aby pomohly při financování silničních staveb, s nimiž chce kraj v příštím roce masivně pokračovat, počítá náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO).

Ilustrační foto.

Dlouhé čekací doby na vyšetření. Nemocnice pořídí novou magnetickou rezonanci

Blanensko, Hodonínsko – Pětačtyřicet milionů. Úvěr v této výši si vezme blanenská nemocnice provozovaná městem na zaplacení dvou rozsáhlých projektů. Opravu tamní rehabilitace za zhruba třicet milionů dokončili dělníci v létě. Na podzim bude hotová nová magnetická rezonance. To je investice přibližně za pětapadesát milionů.

Hypotéka - Ilustrační foto

Hypoteční boom se nakonec dostavil. Lidé chtějí půjčku na poslední chvíli

Česká národní banka (ČNB) od října zpřísní podmínky pro získání hypotéky. Ekonomové proto předpokládali, že letní prázdniny přinesou prudký nárůst zájmu o úvěry na bydlení od lidí, kteří na něj od října nedosáhnou. Ještě před měsícem se zdálo, že očekávaný boom se konat nebude. V srpnu však Češi vzali banky doslova útokem.

Radnice v Benešově.

Kolik peněz Benešov skutečně má, bude jasné po schůzi zastupitelstva

Benešov - Hospodaření města a vysvětlování finančních možností momentálních i dlouhodobých, je jedna ze záležitostí, na které se současná benešovská koalice s opozicí neshodnou. Důvodem protichůdných postojů je také úvěr 250 milionů, který si současné vedení úřadu pro investice města otevřelo. 

O rekonstrukci bazénu se ve městě mluví od roku 2016, nyní se k ní přidala i debata o nutnosti opravy kulturního domu.

Příbram čeká oprava kulturního domu i bazénu

Příbram - O rekonstrukci bazénu se ve městě mluví od roku 2016, nyní se k ní přidala i debata o nutnosti opravy kulturního domu. Oba projekty spojuje mnohé, ale především to, že ani na jeden nemá město dostatek vlastních finančních prostředků.

Ilustrační foto.

Neschopnost splácet úvěry ze zdravotních důvodů řeší životní pojištění

Životní pojištění se dnes stává standardem v mnoha českých domácnostech. Jeho sjednání je rozumné tam, kde příjem domácnosti závisí od pravidelné mzdy a nejsou vysoké finanční rezervy. A více než rozumné se pak jeví v těch případech, kdy je domácnost zatížená dlouhodobým splácením hypotéčního úvěru.

Ilustrační foto.

S výstavbou nových školních pavilonů městům pomáhají dotace a úvěry

Beroun - Města berounského regionu začala jedno po druhém investovat desítky milionů korun do rozšíření kapacity svých základních škol. První byl Králův Dvůr, který následovalo město Beroun, výstavbu nového školního pavilonu se chystají rozjet i Zdice a stranou nezůstávají ani Hořovice. Ty chtějí získat tři nové třídy v základní škole půdní přístavbou. „V současné době realizujeme půdní vestavbu v budově hořovického gymnázia, která je určena pro potřeby naší druhé základní školy. Součástí investiční akce, na kterou se nám podařilo získat dotaci od ministerstva financí, je i výstavba nového výtahu,“ informoval starosta Hořovic Jiří Peřina.

Ilustrační foto.

O půjčky pro mladé je obrovský zájem. Na bydlení v Praze ale nestačí

Státní fond rozvoje bydlení dnes odstartoval půjčky pro mladé, které umožňují lidem do 36 let si od státu výhodně půjčit na pořízení bydlení. O úvěry je obrovský zájem. Stát rozdělí ale pouze 650 milionů korun, což bude stačit pouze několika stovkám lidí na venkově nebo ve městech, kde jsou nízké ceny nemovitostí. Navíc je nelze kombinovat s hypotékou. 

Ilustrační foto

Stát spouští hypotéky pro mladé, půjčí až dva miliony

Nebývale nízké úroky jsou hlavním tahákem úvěrů, které od dnešního dne poskytuje mladým lidem na pořízení nebo rekonstrukci nemovitosti Státní fond rozvoje bydlení (SFRB). Zatímco banky nabízejí v současnosti hypotéky s úrokem okolo 2,5 procenta, a postupně je začínají zdražovat, stát má roční úročení jen 1,12 procenta.

Ilustrační foto

Stavební spořitelny chytily druhý dech. Zájem je o spoření i úvěry

Tužba po vlastním bydlení neslábne. Z hlediska financování se však objevuje nový trend mít na začátku naspořeno co nejvíce finančních prostředků. Se snižující se dostupností hypoték roste obliba produktů stavebních spořitelen. Podle pravidelného průzkumu agentury IBRS uskutečněného pro Českomoravskou stavební spořitelnu je nyní atraktivita stavebního spoření nejvyšší za posledních sedm let.    

Hypotéka - Ilustrační foto

Lidé si fixují úroky u hypoték na pět, deset ale již i patnáct let

„Pokud někdo uvažuje o hypotéce, nebo mu bude končit fixace hypotéky, určitě by si měl všimnout, že úroky vzrostly nejrychleji za posledních deset let. Některé banky stihly za poslední rok zdražit i čtyřikrát,“ říká úvěrová specialistka společnosti Partners Lucie Drásalová.

Ilustrační foto

Za přidanou hodnotu chalupy si lidé klidně připlatí

Benešovsko – I když úroky a s nimi i výhodnost úvěrů a hypoték v čase kolísají, zájem lidí o koupi druhé, rodinné, rekreační nemovitosti, se na Benešovsku drží na stejné úrovni už řadu let. A nic na tom nemění ani skutečnost, že se mění, většinou jen směrem vzhůru, cena samotných nabízených objektů.

Budova nového obecního úřadu

Orel má nový obecní úřad. Do dvou let bude i školka

Orel - „Šlo to i bez úvěrů nebo bez zásadních dotací,“ říká starosta Orle Vladimír Příhoda, když mluví o nedávno dokončené stavbě nového obecního úřadu. Ta přišla, i s příslušným vybavením, na zhruba 14 milionů korun. Teď by v obci rádi postavili ještě novou mateřskou školu.

Společná evropská měna - euro.

Češi platí eurem rádi, přesto ho nechtějí

Češi jsou největšími odpůrci eura v Evropské unii, přesto jejich vztah k této měně není pouze negativní. Téměř polovina Čechů považuje euro za stejně stabilní měnu jako před finanční krizí. Při cestování mimo eurozónu či USA si s sebou vezme euro raději než dolar na 57 procent Čechů. Dokládají to výsledky červnového průzkumu České bankovní asociace (ČBA) a průzkum Eurobarometru.  

Investiční skupina Penta začne za měsíc prodávat první byty a domy v areálu bývalé továrny na letecké motory Waltrovka v pražských Jinonicích, stavbu zahájí v květnu.

Hypotéky zdražují. Lidé si mohou fixovat úroky už i na 15 let

Pokud někdo uvažuje o hypotéce, nebo mu bude končit fixace hypotéky, určitě by si měl všimnout, že úroky vzrostly nejrychleji za posledních deset let. Některé banky stihly za poslední rok zdražit i čtyřikrát, říká úvěrová specialistka společnosti Partners Lucie Drásalová.

Ilustrační foto.

Chrudim umořuje dluh, chce mít prostor na další investivce

Chrudim – Zadlužení města Chrudim klesá. Podle právě schválených výsledků hospodaření za uplynulý rok činily nesplacené úvěry města přibližně 60 250 000 korun. V dobách největšího zadlužení to přitom bylo výrazně přes 100 milionů.

Studenti, ilustrační foto

Mladí lidé si budou moci půjčit na bydlení, připraveno je 650 milionů korun

Už od půlky srpna bude existovat možnost, aby mladí lidé získali zvýhodněný úvěr na pořízení nebo opravu vlastního bydlení. Tyto úvěry bude poskytovat Ministerstvo pro místní rozvoj, a to prostřednictví Státního fondu rozvoje bydlení. Pro letošní rok je pro žadatele připraveno 650 milionů korun, přičemž každý z nich může získat podle záměru až dva.

Jiří Rusnok během rozhovoru Deníku.

ČNB zpřísní hypotéky. Na byt za 3,4 milionu čistý příjem kolem 30 tisíc

/INFOGRAFIKA/ Získat hypotéku bude od října složitější než dosud. Česká národní banka se bojí přehřátí finančního trhu kvůli úvěrům na bydlení, a proto podle očekávání zavádí nové limity na hypotéky. Od října bude platit, že kdo chce hypotéku, bude se ještě více posuzovat výše jeho příjmů a proti tomu dluhů. 

Ilustrační foto

Nová hypotéka? Bez souhlasu manžela či manželky máte smůlu

Co je moje, to je moje, a tobě do toho nic není. Tohle rádoby vtipné rčení určitě neplatí, pokud žijete v manželství a máte hypotéku. Pokud totiž úvěr refinancujete a požádáte o peníze v nové bance, musíte mít souhlas partnera. A to i v situaci, kdy nemovitost patří podle katastru jen jednomu z páru.

Ilustrační foto.

Mladík si bral úvěry, manželka ani přítelkyně nic nevěděly

Chrudimsko – Komisař chrudimské kriminální služby zahájil trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže z Chrudimska. Muž se měl dopustit jednoho zločinu úvěrového podvodu a pěti dalších přečinů: Poškození cizích práv, podvodu, zpronevěry, krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Česká exportní banka

Stíhání exmanažerů České exportní banky je u konce. K soudu nepůjdou

Trestní stíhání pěti bývalých vrcholných manažerů České exportní banky (ČEB) kvůli úvěru na zakoupení podílů v čínských společnostech China East Investment Limited a Metropolis Holding China Limited po čtyřech letech končí. Na dotaz ČTK to uvedl státní zástupce Zdeněk Matula, který měl případ na starosti.