Kreativ

ŠTÍTEK: úvěr

Česká exportní banka

Stíhání exmanažerů České exportní banky je u konce. K soudu nepůjdou

Trestní stíhání pěti bývalých vrcholných manažerů České exportní banky (ČEB) kvůli úvěru na zakoupení podílů v čínských společnostech China East Investment Limited a Metropolis Holding China Limited po čtyřech letech končí. Na dotaz ČTK to uvedl státní zástupce Zdeněk Matula, který měl případ na starosti.

Ilustrační foto.

Světlá se připravuje na stavbu sportovní haly. Sloužit bude i pro školy

Světlá nad Sázavou – Přípravy na stavbu sportovní haly ve Světlé nad Sázavou jsou v plném proudu. Na zhotovitele stavby, která má do začátku roku 2020 vyrůst v Komenského ulici, už radnice vypsala výběrové řízení. Na stavbu haly si město vezme bankovní úvěr ve výši 70 milionů korun. Záměr schválilo světelské zastupitelstvo.

Peníze - ilustrační foto.

Kraj si vezme téměř miliardový úvěr

Hradec Králové - Královéhradecký kraj si vezme investiční úvěr ve výši 900 milionů korun. V pondělí to schválilo krajské zastupitelstvo. Peníze půjdou na dofinancování modernizace náchodské nemocnice, na opravy dalších zdravotnických zařízení i na zlepšení stavu krajských silnic.

Ilustrační foto.

Půjčovala si peníze, ale splácela minimálně

Sušice – Brala si úvěry, ale platit se jí příliš nechtělo. Takový postoj měla devětadvacetiletá žena ze Sušice, která převzala od komisaře z oddělení hospodářské kriminality usnesení o zahájení trestního stíhání z přečinu úvěrový podvod.

Ilustrační foto

Hon na hypotéky pokračuje. Sazby mírně rostou, ale počty a objemy úvěrů klesají

Česká národní banka začátkem května nezvýšila své klíčové úrokové sazby. Ani banky proto prozatím k velkému zdražování hypoték nepřistupují. Přestože v dubnu úrokové sazby hypoték rostly jen mírně, zájem o hypoteční úvěry znatelně klesl. Počet klientů, kteří uzavřeli ve čtvrtém měsíci letošního roku hypotéku, se meziměsíčním srovnání snížil o 1191 smluv, tedy na 7896. 

Krytý bazén v Trutnově, který je v provozu od roku 1981, si na opravy a modernizaci ještě chvíli počká.

Očekávaná rekonstrukce se odkládá, krytý bazén v Trutnově letos neopraví

Trutnov - Městský úřad v Trutnově se stále nedočkal finální podoby projektové dokumentace rekonstrukce krytého bazénu. Kvůli tomu vzdal možnost, že by rozsáhlý investiční projekt s odhadovanou cenou 130 milionů korun, na který si vzal úvěr, začal realizovat ještě v letošním roce, jak měl v plánu.

Ilustrační foto.

Za deset let se Kolín finančně nadechne. Co má v plánu?

Kolín – Až doplatíme půjčku… Po této větě, kterou znají mnohé domácnosti, většinou následují plány, co se koupí, opraví nebo prostě změní. Nejinak jsou na tom i městské pokladny. Například ta kolínská. Ode dneška za deset město doplatí obří úvěr, který si bralo na výstavbu bytů přednostně určených pro zaměstnance TPCA. V městské kase tak bude ročně zůstávat několik desítek milionů navíc. Co se bude ve městě dít?

Ilustrační foto

Z původní víc než miliardy Kolín dluží ještě 470 milionů

Kolín – Ještě před pár lety patřil Kolín k nejzadluženějším městům v republice. Dnes už se výrazně dostal z takříkajíc červených čísel, skvělá finanční situace to ale zatím stále není. A ještě nějaký čas nebude. Město čeká ještě deset let splácení. Aktuálně dlužní přes 470 milionů.

Aquapark v Uherském Hradišti. Ilustrační foto.

Investice, opravy a soudy. Aquapark v Hradišti se dále prodražuje

Opravy více než tisícovky závad a nedodělků od zahájení provozu v roce 2010, problémy se vzduchotechnikou za miliony korun, právní služby za stovky tisíc, investice do nového zařízení, ale i splácení několikamilionového úvěru. To všechno jsou nadbytečné náklady, které musela doposud vydat radniční pokladna v Uherském Hradišti za „dopilování“ areálu svého aquaparku.

Zasedání zastupitelstva - ilustrační fotografie.

Kritika nahraďte někým jiným, vyzvalo zastupitelstvo občanské demokraty

Střední Čechy – Za škůdce dobré pověsti Středočeského kraje i jeho zastupitelů označili na čtvrtečním jednání středočeského zastupitelstva někteří členové hnutí ANO kolegu z ODS Michaela Pánka. Někdejší předseda finančního výboru krajského zastupitelstva a v dnešní době jeho řadový člen je dlouhodobým kritikem poměrů kolem zadávání zakázek ve Správě a údržbě silnic Středočeského kraje a jejího finančního hospodaření – a nově se netají také s výhradami, že vedení kraje zatím nedokázalo snížit úroky úvěrů, které si kraj v roce 2008 vzal na investice do svých nemocnic.

Ilustrační foto

Půjčili si, ale nesplácí

Strakonice - Ze spáchání přečinů úvěrového podvodu a podvodu obvinili policisté muže (26) ze Strakonicka, který v době od června 2015 do září 2015 uzavřel celkem v sedmi případech smlouvy o úvěrech a půjčkách.

Ilustrační foto.

Žena se dopustila několika podvodů s úvěry

Domažlice – V minulém týdnu zahájil komisař Oddělení hospodářské kriminalisty Domažlice trestní stíhání třiačtyřicetileté ženy, kterou obvinil ze spáchání trestného činu podvod.

Městský úřad v Orlové

Město chce v budoucnu některým investicím pomoci i úvěrem

Popohnat některé své investiční akce také pomocí peněz z předjednaného úvěru by mohla v budoucnu Orlová. Zastupitelé budou v pondělí jednat o sjednání úvěrového rámce do výše sto milionů korun. Město si ale samozřejmě nebude muset půjčit celou tuto částku. 

Ilustrační foto

Hypotéka s poradcem, makléřem nebo na vlastní pěst?

Rozhodli jste se bydlet ve svém, ale také víte, že bez hypotéky to nepůjde. Od známých slýcháte spoustu různých historek, a proto zvažujete, jestli je lepší zařídit si hypotéku sami anebo s odbornou pomocí. Finanční poradce David Kučera vám vysvětlí, jaký je v tom rozdíl.

Smlouva/ilustrační foto

Lichva má utrum. Zbude jen pár nebankovních firem, které půjčí peníze

Severní Čechy - Každý třetí Čech, který si půjčuje peníze, je nějakým způsobem rizikový. Tvrdí to alespoň poslední průzkum České bankovní asociace (ČBA) z února letošního roku. Lidé si u nás nejčastěji půjčují na elektroniku, bílé zboží a obecně na vybavení domácnosti.

Peníze. Ilustrační foto.

Kraj chce vylepšit splácení starých úvěrů. A vezme si další

Střední Čechy – Očekávanou úsporu kolem 20 milionů korun by Středočeskému kraji mělo přinést nynější jednání s bankami, od nichž hejtmanství očekává zlevnění dřívějších úvěrů (aktuální zadlužení dosahuje 3,2 miliardy korun). Jasněji by mělo být kolem poloviny roku, nicméně náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí Gabriel Kovács netají optimismus: podle něj se na úrokových nákladech jistě podaří ušetřit.

Oprava kanalizace. Ilustrační foto.

Město usiluje o dostavbu kanalizace už dva roky

Nové Strašecí – Už více, než dva roky se město Nové Strašecí snaží o dostavbu kanalizace a výstavbu nové čističky odpadních vod. Zadané výběrové řízení, ale muselo být zrušeno a město musí vypsat nové.

Ilustrační foto

Dluhy? Blansko splácí miliony za koupání i byty, další půjčky letos nechce

Blansko, Vyškov /INFOGRAFIKA/ - Před více než deseti lety se v Blansku rozhodli, že opraví tamní akvapark. Náklady? Devadesát milionů korun. Město se zhruba dvaceti tisíci obyvateli nemohlo tolik peněz zaplatit najednou. Radnice si proto vzala úvěr. Splácí ho dodnes. „Zbývá nám doplatit sedm a půl milionu korun,“ oznámil úředník Jan Šustáček.

Ilustrační foto

Dluhy? Vyškov hospodaří bez dlouhodobých úvěrů, naposledy si půjčil na stadion

Blansko, Vyškov /INFOGRAFIKA/ - Před více než deseti lety se v Blansku rozhodli, že opraví tamní akvapark. Náklady? Devadesát milionů korun. Město se zhruba dvaceti tisíci obyvateli nemohlo tolik peněz zaplatit najednou. Radnice si proto vzala úvěr. Splácí ho dodnes. „Zbývá nám doplatit sedm a půl milionu korun,“ oznámil úředník Jan Šustáček.

Ilustrační foto

Ředitel banky způsobil škodu přes 1 milion

Hradecko - Vyšetřovatel oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Hradec Králové v těchto dnech obvinil z trestného činu podvodu 30letého muže z Hradecka, kterému hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let. 

Hypotéky

Zvládnete splácet hypotéku?

Žadatelé o úvěr si často neuvědomují, že hypotéka je závazek na desítky let dopředu. Přestože jejich finanční situace není ideální, chtějí si půjčit za každou cenu. A to je chyba. Jak vše správně propočítat a kdy se raději úvěru vyhnout, vysvětluje Vladimír Weiss, finanční poradce Partners.

Ilustrační foto.

Dvakrát o stavebním spoření: úvěry ze stavebka i dvanáct tisíc za šest let

Stavební spoření patří ke stálicím v oblíbenosti finančních produktů ze strany českých domácností. Přinášíme tři aktuální pohledy na stavení spoření z hlediska těch, co v něm spoří, ale i čerpají úvěry. Ty se v poslední době stali hitem pro ty, kteří chtějí hypotéku, ale nesplňují podmínku vlastních zdrojů ve výši dvaceti procent pořizované nemovitosti.

Zbavit se překlenovacího úvěru ze stavebního spoření není vždycky hračka

Čerpat úvěr ze stavebního spoření se podle finančních odborníků vyplácí hlavně v těch případech, kdy je jím financována rekonstrukce nebo třeba menší přístavba bydlení. Praxe však ukazuje mnoho případů, kdy se klienti na „dobrou radu“ rozhodnou financovat ze stavebního spoření nákup celé nemovitosti.

Pobočka Sberbank

Sberbank zvýšila meziročně zisk o 56 procent na 424 milionů korun

Banka Sberbank vloni zvýšila čistý zisk o 56 procent na 424 milionů korun, k čemuž přispěl hlavně vysoký zájem o hypoteční a spotřebitelské úvěry a úvěry pro podnikatele. U firemních klientů to pak byl vysoký růst výnosů z obchodování na finančních trzích.

Bývalé tělovýchovné středisko bude zbouráno a na jeho místě "vyroste" nová sportovní hala.

Za investiční akce utratí Nové Město přes miliardu korun

Nové Město na Moravě – Více než jednu miliardu hodlá v příštích čtyřech letech utratit Nové Město na Moravě. Radnice zveřejnila střednědobý výhled rozpočtu města, v němž uvedla největší investiční akce na následující roky.

Ilustrační foto

Pozor na překlenovací úvěry ze stavebního spoření

Stavební spoření dnes využívají více než tři miliony Čechů. A to je dost na to, aby se mezi nimi našli i tací, kteří si v jeho rámci sjednají překlenovací úvěr v neúměrné výši – například i na pořízení vlastního bydlení.