Kreativ

ŠTÍTEK: úvěr

Multifunkční sportovní hala v Brně - vizualizace.

Další krok pro novou halu v Brně: obří úvěr zastupitelé i přes kritiku schválili

/VIZUALIZACE, VIDEO/ Třaskavým tématem na politické scéně je v Brně výstavba nové multifunkční haly na brněnském výstavišti. Zastupitelé v úterý schválili úvěr ve výši dvou miliard korun s předpokládaným splácením po dobu pětadvaceti let. Ten si bere městská společnost Arena Brno. „Mám za to, že se ekonomická situace ustálila a rozpočtové možnosti města nám umožňují projekt uskutečnit," řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Krajský úřad Moravskoslezského kraje - ilustrační foto.

Moravskoslezský kraj loni hospodařil s téměř miliardovým přebytkem

I přes válečný konflikt na Ukrajině a rostoucí inflaci, které vloni zásadně ovlivnily hospodaření Moravskoslezského kraje, skončil rozpočet v téměř miliardovém přebytku. Kraj pokračoval v investicích a zhodnocoval svůj majetek. Vyplývá to ze závěrečného účtu a účetní závěrky za loňský rok, které schválili krajští zastupitelé.

Děčínští policisté vyřešili případ podvodníků, kteří zneužili 130 lidí k úvěrovým podvodům.

Trojice podvodníků má na svědomí 130 obětí. Chtěla si na ně vzít téměř 600 úvěrů

/FOTO, VIDEO/ Až na deset let mohou putovat za mříže podvodníci, které nedávno poslala před soud krajská státní zástupkyně. Podle policie se měli dopustit téměř 600 úvěrových a jiných podvodů. K tomu využili identitu více než 130 lidí, nejčastěji lidí bez domova nebo lidí v jinak obtížné sociální situaci. Kriminalisté na tomto případu pracovali od roku 2021.

Česká národní banka. Ilustrační snímek

Úroková sazba zůstane sedmiprocentní. ČNB chce bránit výkyvům kurzu koruny

Bankovní rada České národní banky (ČNB) i na středečním jednání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Informovala o tom mluvčí ČNB Petra Krmelová. Na stejné úrovni je sazba od loňského června. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Bitcoinmat. Ilustrační foto.

Zmanipulovaná žena vkládala peníze do bitcoinmatu. Policistu uhodila kabelkou

Opakovaně policie varuje veřejnost před podvodníky, kteří se vydávají za bankéře a okradou tak své oběti o statisíce. Jejich další obětí se stala i žena, která chtěla do bitcoinmatu vložit 800 tisíc korun. Všiml si jí ale policista, který měl podezření, že by mohla být další obětí podvodníků a pokusil se ji zastavit. Žena však byla natolik zmanipulovaná, že policistu začala mlátit kabelkou, aby jí peníze do bankomatu nechal vložit. Přišla o 200 tisíc.

Aktuální solární boom v Česku se zaměřuje hlavně na instalace na rodinné domy a firemní areály.

Spolupráce E.ONu a ČSOB umožní pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny

Snaha ušetřit na energiích a touha zvýšit svoji energetickou nezávislost. To jsou dva hlavní důvody, které stojí za rekordním zájmem o pořízení fotovoltaických elektráren v posledních dvou letech. Nový projekt společností E.ON a ČSOB, který budou moci zájemci využít od začátku dubna, otevře cestu k vlastnímu solárnímu zdroji i pro ty skupiny klientů, pro které bylo jeho pořízení dosud nedostupné kvůli nedostatku volných finančních prostředků.

Starostka Hýskova Veronika Šmolcnopová jako host na zasedání berounských zastupitelů, kde se řešila smlouva týkající se přijímání přespolních žáků.

Okolní obce budou Berounu za žáky platit. Místa pro děti jim to ale nezaručí

/FOTOGALERIE/ Čtyři okolní obce mají už od příštího roku přispívat Berounu dvaatřiceti tisíci ročně na každého žáka, který bude navštěvovat některou z městských základních škol. Dlouho avizovaná smlouva, která k tomu Hýskov, Chyňavu, Nižbor a Srbsko zaváže, byla schválena na posledním zasedání zastupitelstva Berouna. Ani tato dohoda však přespolním dětem místa v berounských školách nezaručuje.

Ilustrační foto

Podvodník uzavřel přes dvacet úvěrových smluv, psal je i na svého otce

Uzavíral úvěrové smlouvy jako na běžícím páse, ale podvodem. Tak by se dal stručně popsat případ z Klatov, kde kriminalisté zahájili trestní stíhání dvaatřicetiletého muže z pokračujícího trestného činu. Sjednal si více než dvacet uvěrových smluv, u kterých uvedl nepravdivé údaje.

Ilustrační foto.

Chraňte si své peníze. Nevěřte cizím lidem, které jste nikdy neviděli

Při prodeji zboží se držte zásadního pravidla. Při prodeji zboží zašlete pouze číslo svého účtu a částku, kterou za zboží požadujete nebo zboží pošlete na dobírku. "Je nelogické se při prodeji zboží přihlašovat do svého internetového bankovnictví nebo poskytovat údaje z platební karty, a navíc ještě pod odkazem, který vám zaslal úplně cizí člověk," řekla tisková mluvčí PČR Strakonice Jaromíra Nováková.

Pevná linka. Ilustrační foto.

Podvodníci se vydávají za bankéře. Ženu okradli o 2 miliony korun

/VIDEO/ Za využití sociálního inženýrství získávají podvodníci od lidí miliony korun. Podvod proběhne telefonickým spojením, kdy pachatel přesvědčí poškozeného o tom, že mu někdo ukradl identitu a nyní si na ni chce vzít v bance úvěr. Pražští policisté řeší za poslední dva roky více než 230 případů se škodou skoro 80 milionů korun. 

Peníze. Ilustrační snímek.

Děčín si vezme úvěr až 405 milionů, má posloužit především na úspory

Fotovoltaické elektrárny na školách nebo sportovištích, nové odborné učebny, zateplení škol či cyklostezka. To vše plánuje v příštích letech zaplatit Děčín z úvěru, jehož přijetí schválili ve čtvrtek 23. února zastupitelé. Město si půjčí až 405 milionů korun, splácet jej chce začít v roce 2026. Banku, která peníze poskytne, radnice zatím nevybrala.

Ilustrační foto

Jablonec má schválený rozpočet. Vyšší výdaje pokryjí přebytky z minulých let

Na svém únorovém zasedání schválili zastupitelé města Jablonce rozpočet pro rok 2023. Jedná se o historicky nejvyšší objem a to 1,6 miliardy korun. Rozpočet byl navržený tak, aby mohl reagovat na aktuální ekonomickou situaci. Do rezerv rozpočtu zastupitelé nově zařadili dvě položky. Město také začne splácet 20milionový úvěr, který načerpalo na opravu bytového fondu.

Odborný léčebný ústav je plánovaný v Pasohlávkách. Náklady jsou zhruba jedna miliarda korun.

Sanatorium v Pasohlávkách: vznik nové léčebny podpoří úvěr až půl miliardy

/VIZUALIZACE/ Až 168 pacientů po operacích, úrazech nebo traumatech páteře se má v budoucnu zotavovat v novém sanatoriu v Pasohlávkách na Brněnsku. Jeho stavbu plánuje Jihomoravský kraj. Ve středu krajští radní odhlasovali vyhlášení poptávky na úvěr, jenž by pomohl pokrýt náklady na stavbu. „Úvěr má hranici, kterou stanovili zastupitelé, a to je 550 milionů korun," řekl Deníku náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Ilustrační foto.

Muž z Hradecka vězí v milionových dluzích. Nyní mu hrozí až 8 let vězení

Hrozba až osmi let vězení visí nad dvaatřicetiletým mužem, kterého hradečtí kriminalisté navrhli obžalovat z trestného činu podvodu a úvěrového podvodu. Během 1,5 roku stačil uzavřít hned s několika společnostmi smlouvu o úvěru či půjčce v celkové výši téměř 6 milionů korun. Na splátky ale neměl.

Předvolební plakát ODS upravil opoziční zastupitel Radek Hošek a dal na své sociální sítě. Foto: poskytl Radek Hošek

Jihlavu kvůli hale zadlužíme. Je to ale výhodné, tvrdí primátor Ryška

Upravený billboard rozbouřil v Jihlavě debatu o už tak hojně diskutované stavbě nové multifunkční arény. Změněný předvolební plakát ODS s textem „Zadlužíme Jihlavu“ pustil do světa sociálních sítí opoziční zastupitel Radek Hošek. „Finanční zatížení města bude u Horácké multifunkční arény obrovské. V částce 1,9 miliardy není kompletní stavba včetně vybavení,“ varoval Radek Hošek. Vedení Jihlavy na to reagovalo slovy, že je město schopné splácet až 480 milionů korun ročně. „My budeme mít splátky zhruba sedmdesát milionů korun“, vysvětlil ve čtvrtek 2. února Jiří Pokorný, náměstek jihlavského primátora pro ekonomiku.

Nová školka v Jíkvi se nachází v prvním patře obecní budovy.

V Jíkvi otevírají po 20 letech školku. Kvůli opravě budovy si vzala obec úvěr

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Podle vedení obce Jíkev historická událost se odehrála v sobotu dopoledne, kdy došlo ke slavnostnímu otevření opravené obecní budovy. V ní bude v prvním patře sídlit školka, která v obci 20 let chyběla. Do přízemí se přestěhuje obecní úřad a své prostory najde i knihovna. Kvůli opravě budovy si obec musela vzít patnáctimilionový úvěr.

Možná budoucí podoba břeclavského koupaliště a krytého bazénu.

Špatný stav břeclavského koupaliště? Opraví ho jen s úvěrem

Už od šedesátých let minulého století funguje koupaliště v Břeclavi. Stejně jako sousední krytý bazén nutně potřebuje modernizaci. Jedná se o jednu z investičních akcí, na kterou se chtějí letos zaměřit představitelé města. Deník Rovnost přináší přehled nejvýraznějších akcí. „V principu platí, že jsme investice pro letošek hodně osekali kvůli energiím. Chceme dělat jen věci, které jsou nějakým způsobem podpořené dotačně,“ řekl břeclavský místostarosta Jakub Matuška.

Ilustrační foto.

Na zhodnocení investic nedošlo, žena prodělala stovky tisíc

Stovky tisíc korun „investovala“ do neznámého podvodníka starší žena z malé obce na Přerovsku. Podobně jako jiné oběti internetových podvodů se nechala zlákat vidinou rychlého zisku a prostřednictvím sociálních sítí komunikovala s člověkem, který jí slíbil zhodnocení investic.

Pokud řešíte bytové potřeby, jsou nejvhodnější volbou účelové úvěry na bydlení, které jsou navíc daňově zvýhodněné

Rekonstrukce krok za krokem: Jak financovat rekonstrukci

Potřebujete novou koupelnu? Nebo po výměně krytiny, spojené s instalací fotovoltaických panelů, už volá střecha? Cesta k lepšímu a úspornějšímu bydlení nemusí vést jen přes vlastní úspory. Dokonce není vůbec zodpovědné použít svou jedinou finanční rezervu, byť i na úpravu vlastního domova. Účelových úvěrů na bydlení je více typů a všechny mají řadu benefitů.

Vizualizace Horácké multifunkční arény v Jihlavě.

Jihlava dá na Horáckou arénu 800 milionů. Vezme si ještě další úvěr

Myslím, že hala se musí stavět. Stálo to už pěkný prachy a každé oddálení, to jsou další a další náklady navíc, je přesvědčený Jiří Kašík z Jihlavy. Vedení Jihlavy tento názor sdílí a snaží se dát dohromady peníze tak, aby stavba multifunkční arény v Jihlavě mohla začít.

Peníze. Ilustrační snímek.

Děčín chce vydat rekordní 1,4 miliardy, schodek 270 milionů pokryje z přebytku

Rekordní výše i obří schodek. Děčínští zastupitelé ve čtvrtek schválili rozpočet pro příští rok, který je plný nejistot. Opozice na rozpočtu kritizovala především příliš vysoké provozní výdaje. Schválený rozpočet počítá pro příští rok jen s jednou opravdu velkou investicí, tedy s pokračováním stavby domova se zvláštním režimem v Křešicích určený pro lidi s demencí. Rozpočet na příští rok schválili zastupitelé také v Rumburku.

Renáta Kadlecová

Peníze ze Sberbank se nevrátí, pokud část věřitelů nepřestane blokovat prodej

Obcím se peníze ze Sberbank nevrátí, pokud část věřitelů nepřestane blokovat prodej Krach Sberbank, kde měla uložené prostředky řada samospráv na Vysočině, přinesl pro mnoho z nich velké problémy. Vrátí se jim někdy peníze? Renáta Kadlecová je výkonnou ředitelkou Garančního systému finančního trhu, největšího věřitele zkrachovalé banky. V rozhovoru mluví o tom, jak probíhá insolvenční řízení.

Vizualizace Horácké arény.

Horácká aréna v Jihlavě má blíž ke stavbě, bude se hlasovat o navýšení úvěru

Horácká multifunkční aréna bude velkým tématem úterního zasedání jihlavských zastupitelů. V rozpočtu na příští rok je částka osm set milionů na tuto halu. „Do zastupitelstva jde rozpočet a současně materiál na navýšení úvěru na devět set milionů. Je to další významný krok, kterým chceme projekt posunout k realizaci,“ připomněl jihlavský radní a manažer výstavby Horácké multifunkční arény David Beke.

Jihočeský kraj má rozpočet na rok 2023. Nejvíc spolkne dům pro seniory v Hradci.

Jihočeský kraj má rozpočet na rok 2023. Nejvíc spolkne dům pro seniory v Hradci

Zastupitelstvo Jihočeského kraje ve čtvrtek  schválilo rozpočet pro příští rok tak, jak byl 24. listopadu navrhován a schválen radou kraje. Tedy s příjmy 24,492 723 miliard a výdaji 25,843 487 miliard korun. Schodek 1,351 miliard korun pokryje kraj z rezerv z minulých let a nechystá se k tomu, že by si bral úvěr. Investice plánuje v rekordní výši. 

Vizualizace.

Začíná být jasno: Kdo zaplatí koncertní síň pro Ostravu? Rozpaky budí parkování

Stát schválil svůj příspěvek, chybějící zdroje pokryje městu dotace z ministerstva, grant z Evropské unie a zejména úvěr za 800 milionů. V praxi tak město (z vlastních zdrojů a pomocí úvěru) zaplatí za síň a rekonstrukci domu kultury takřka dvě miliardy korun, tedy přes šedesát procent všech nákladů. Pozornost odpůrců síně se nyní přesunula k parkovacímu domu.

Nyní probíhají práce uvnitř.

Rekonstrukce krok za krokem: Kde vzít peníze a na čem ušetřit

Asi nikdo z vás nevlastní kouzelný měšec, při plánování rekonstrukce tak budete limitováni výší úspor nebo možností dostupného úvěru. Měli byste proto co nejpřesněji vědět, na kolik úpravy domova přijdou. Při sestavování rozpočtu počítejte ještě s rezervou. Při získávání financí bývá nejvýhodnější volbou úvěr ze stavebního spoření. Využijete dříve uložené prostředky, úroky i státní podporu.