Kreativ

ŠTÍTEK: úvěr

Vizualizace budoucí podoby Městské plavecké haly Louny

Louny si vezmou úvěr na plaveckou halu. Hotová by měla být za rok

Louny – Poprvé v novodobé historii si Louny vezmou bankovní úvěr. Určený je na spolufinancování výstavby plavecké haly za 260 milionů korun, o jeho přijetí ve výši 180 milionů rozhodli v pondělí večer zastupitelé. S úrokovou sazbou 1,83 procenta ho městu poskytne Česká spořitelna, měsíční splátka je stanovená na 1,6 milionu korun.

Stavba projektu Jižní výhledy ve Stodůlkách.

Velký propad. Průměrná sazba hypoték v březnu klesla na 2,9 procenta

Průměrná sazba hypoték v březnu zaznamenala největší meziměsíční propad od března roku 2015. Průměrná úroková sazba totiž klesla na 2,90 procenta z únorových 2,99 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to na 1,77 procenta. Od té doby vesměs rostla. Nižší sazby přilákaly v březnu do bank více klientů než v předchozích měsících.

Stavba multifunkčního sportoviště v Chýnově pokračuje.

S jarem povyrostla i tělocvična v Chýnově

Chýnov - Výstavba multifunkčního sportoviště za 60 milionů je v plném proudu. V únoru město zažádalo o dotaci. Pokud by ji nedostalo, uvažuje o úvěru. Na novou tělocvičnu čekají žáci základní školy i sportovci.

Jiří Rusnok - guvernér ČNB

ČNB nechala sazby beze změny, za loňský rok vykázala zisk 1,79 miliardy

Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 1,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Loni vykázala ČNB zisk 1,79 miliardy korun. O rok dříve banka vykázala ztrátu 249,3 miliardy korun.

Vzít si půjčku? Pokaždé tím lidé vstupují do rizika.

Nejhorší je strčit hlavu do písku. Sloučení úvěrů může ušetřit statisíce

Do neřešitelných potíží spadnete lehce. Stačí chybně vybrat partnera a mít smůlu. Jako podnikatelka Lenka, jejíž manžel potají sázel peníze. Dluh s úroky přesáhl milion korun. „Pro mě to byla rána,“ vzpomíná žena, jež pak za svého, již bývalého, manžela bez práce musela vše splatit. Udělala stejnou chybu jako mnoho jiných. Sáhla po první nabídce. „Věděla jsem že úroková sazba je nepříznivá, ale v tu chvíli jsem neviděla jinou možnost,“ konstatovala.

Teplárna Písek. Ilustrační foto

Písek bude ručit teplárně

Písek – Teplárna Písek si vezme stomilionový úvěr. Město bude ručit. Rozhodnutí schválili písečtí radní. „Zvažovali jsme i možnost poskytnutí úvěru z prostředků města, ale nakonec jsme se přiklonili k ručitelskému závazku,“ okomentoval rozhodnutí rady místostarosta Petr Hladík.

Ilustrační foto

Češi si berou stále více úvěrů. Koncem roku dlužili přes dva biliony

Celkový objem dluhu obyvatel ČR činil koncem roku 2018 celkem 2,32 bilionu korun a meziročně vzrostl o 177 miliard, tedy o 8,3 procenta. Zároveň opět klesl objem nespláceného dluhu, a to o 4,5 miliardy na 34,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které byly zveřejněny na tiskové konferenci.

Z rekonstrukce návsi ve Svojšíně.

Vydláždit náves má pomoci úvěr

Svojšín - Několik milionů korun potřebuje obec Svojšín na dokončení rekonstrukce návsi, se kterou začala loni na podzim. Pravá strana návsi z pohledu od úřadu k zámku je víceméně před dokončením, v příštích týdnech by se Svojšínští rádi pustili do levé části.

Ilustrační foto.

Kraj se zaručí za mladoboleslavský úvěr

Mladá Boleslav - Parkovací dům v Mladé Boleslavi u Klaudiánovy nemocnice, to je letitý sen, který má nyní už pevné obrysy. Svoji finální podobu by měl mít do dvou let.

Beseda hejtmana Jiřího Čunka s občany o zdravotnictví v kavárně 14|15 Baťova Institutu ve Zlíně.

Debata o nové nemocnici ve Zlíně: Vzrušení, emoce i podpora

Zdálo se, že debata veřejnosti Zlína s hejtmanem Jiřím Čunkem a přípravným výborem o záměru výstavby nové krajské nemocnice v Malenovicích proběhne v klidu a že šéf kraje Zlíňany o nutnosti stavby za osm miliard na „zelené louce“ přesvědčí. Dá se však říct, že tyto plány nebyly přijaty s pochopením všech přítomných.

Ilustrační foto

Dvoumiliardový úvěr pro kraj se setkal s jasnou podporou

Střední Čechy - O přijetí dvoumiliardového úvěru, který má být využit především na předfinancování projektů podpořených dotacemi z Integrovaného regionálního operačního programu, rozhodli v pondělí středočeští zastupitelé. Podpora byla jednoznačná: 58 hlasů pro - a jediným, kdo se zdržel hlasování, se stal Vít Rakušan (STAN).

Oprava silnice. Ilustrační foto

Vylepšit středočeské silnice má pomoci dvoumiliardový úvěr

Střední Čechy – Přijetí dvoumiliardového úvěru nelze vnímat jako další zadlužování kraje. Tahle slova nepochybně zazní – a podle všeho i opakovaně – během pondělním zasedání středočeských zastupitelů. Rozhodnutí o schválení úvěru je totiž jedním z klíčových bodů jednání.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Nový dvoumiliardový úvěr pro kraj prý není zadlužování

Střední Čechy – Není to další zadlužování kraje, ale půjčka na to, abychom mohli začít realizovat naše projekty. Tak na pondělní tiskové konferenci uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) návrh, o němž budou za týden rozhodovat středočeští zastupitelé.

Air Bank. Ilustrační foto.

Kellnerova Air Bank má za sebou úspěšný rok. Více než zdvojnásobila zisk

Air Bank, která patří do skupiny PPF Petra Kellnera v roce 2018 opět dosáhla kladného výsledku hospodaření, když vykázala nekonsolidovaný čistý zisk 1,4 miliardy korun. Ten tak meziročně stoupl o 139 procent, když se do něj pozitivně promítly také jednorázové dividendové příjmy z dceřiných společností banky. Informovala o tom Air Bank ve své tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

Zaparkovat v nemocnici? Do dvou let v pohodě

Mladá Boleslav – Letitý sen řady pacientů, z nichž mnozí se jeho naplnění bohužel už nedožili. To je zlepšení parkování návštěvníků mladoboleslavské nemocnice. Nyní se však nejen kdesi v dáli blýská na lepší časy, ale dokonce už i pořádně zahřmělo. Klaudiánova nemocnice pokročila s přípravou dlouho očekávané stavby parkovacího domu, který by měl vyrůst přímo v areálu nemocnice – a teď se řeší její financování.

Jaroslaw Kaczyński

Dvě věže. Kaczyński má problém s reputací

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Sto devadesát metrů vysoká prosklená pocta zesnulému bratrovi. Z varšavských Dvojčat ale nakonec sešlo. Přesto podezření z nekalého hospodaření a zákulisního ovlivňování trhu na Kaczyńském ulpělo.

Nová smuteční síň v Břeclavi stála více než pětačtyřicet milionů korun.

Dluhy? Úvěry města na jižní Moravě plánují i do budoucna

Jižní Morava – Víc než pět tisíc sedm set korun dluží každý obyvatel Znojma v přepočtu aktuálního dluhu města na počet obyvatel. Tamní radnice je v minusu 195 milionů korun. A je tak nejzadluženějším okresním městem jihu Moravy. Úvěry nicméně splácí všechna města kromě Vyškova. A do budoucna se nebrání dalším.

Ilustrační foto

Trh s hypotékami se nepropadl, kontruje ČNB. Objem úvěrů byl loni rekordní

Celkový objem nových hypoték a půjček na bydlení loni meziročně vzrostl o 15 miliard na rekordních 232 miliard korun. Nové hypotéky z toho činily 187 miliard, o rok dříve to bylo 174 miliard korun. Uvedla to dnes Česká národní banka (ČNB). Podle ní se tak nenaplnily pesimistické předpovědi o výrazném propadu trhu s hypotékami.

Daneš Zátorský u Krajského soudu v Ostravě, který je spolu s Davidem Rusňákem 31. ledna 2019 zprostil obžaloby z podílu na vytunelování ostravské záložny Unibon.

Soud osvobodil podnikatele Zátorského

Nevinen. Takový verdikt si ve čtvrtek u Krajského soudu v Ostravě vyslechl podnikatel a bývalý kriminalisty Daneš Zátorský (50 let), který ještě před několika roky patřil k nejbohatším a nejvlivnějším lidem v Moravskoslezském kraji.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Počet, kolikrát letos ČNB zvýší sazby, odhadl Rusnok nula až dvě

Počet, kolikrát letos Česká národní banka zvýší úrokové sazby, odhadl její guvernér Jiří Rusnok od nuly do dvou. V České televizi (ČT) dnes poukázal na to, že zvyšování úroků oddaluje Evropská centrální banka. Zmínil i poměrně citelné signály oslabení ekonomiky ze zahraničí. Loni bankovní rada ČNB zvýšila úrokové sazby pětkrát, základní sazba je nyní na 1,75 procenta.

Ilustrační foto

Kraj připravuje řadu nových obchvatů

Střední Čechy - Obávat se o dostatek zakázek zřejmě v příštích letech nemusí firmy, které se věnují silničním stavbám. Masivní budování chystá stát - a do výstavby obchvatů či přeložek se přímo po hlavě chystá vrhnout také Středočeský kraj. V pondělí to oznámila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).