Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Vejdělek

Snímek režiséra Olma Omerzua Všechno bude získal šest sošek Českých lvů. Částečně se natáčel také v Adamově.

Odlesk šesti Českých lvů ozářil také Adamov

Adamov /FOTOGALERIE/ - Všechno bude. Teenagerská road movie posbírala o víkendu při slavnostním udílení Českých lvů šest sošek. Nejlepší film loňského roku slovinského režiséra Olma Omerzua získal ocenění také za režii, scénář, střih a herecké výkony ve vedlejších rolích. Snímek filmaři natáčeli v Ústeckém a Libereckém kraji a také v Adamově na Blanensku.

Dobrovolníci pomáhali o víkendu v Leteckém muzeu Kunovice čistit letecké exponáty.

Sto šedesát dobrovolníků se vrhlo na umývání letounů

FOTOGALERIE / Letecké muzeum v Kunovicích otevře své brány do nové muzejní sezony o poslední březnové sobotě. Aby bylo jednadvacet letadel na sezonu umyto, vyčištěno a vycíděno zvenčí i zevnitř, uspořádalo letecké muzeum o předposledním březnovém víkendu pátý ročník Akce U aneb Velké umývání letounů.

Na zámku v Miloticích na Hodonínsku natáčí filmový štáb komedii Poslední aristokratka, v režii Jiřího Vejdělka. Hlavními hereckými hvězdami jsou Hynek Čermák, Tatiana Vilhelmová, Yvona Stolařová, Eliška Balzerová, Pavel Liška, Vojtěch Kotek a další.

OBRAZEM: Filmaři natáčí v Miloticích. Nádvoří pokryl sníh z papíru

Milotice – Omeť z bot papírový sníh. Cedule na kamenném zábradlí vysvětluje zasněžené nádvoří v teplém jarním dnu. Prostory malebného zámku v Miloticích na Hodonínsku obsadil filmový štáb. Režisér Jiří Vejdělek tam právě natáčí komedii Poslední aristokratka podle knižního hitu tamního kastelána Evžena Bočka.

Natáčení scén filmu Poslední aristokratka. Ilustrační foto.

Na rájeckém zámku točili Poslední aristokratku. Teď filmaře střídají kamélie

Rájec-Jestřebí – Kamera, klapka, akce. Prostory zámku v Rájci-Jestřebí na Blanensku obsadili v uplynulých dnech filmaři. Natáčeli tam scény do nového filmu režiséra Jiřího Vejdělka s názvem Poslední aristokratka. Předlohou mu byla kniha Evžena Bočka. Filmový štáb celkem navštíví pět zámků v České republice. „Na zámku měli filmaři čtyři natáčecí dny. Točilo se v jeho přízemí,“ uvedla kastelánka rájeckého zámku Jana Kopecká.

Pátek v Městském divadle Mladá Boleslav opět patřil tanci! Uskutečnil se zde již třetí ročník jedinečného slavnostního večera s názvem Roztančené divadlo III. aneb když herci tančí.

OBRAZEM: Letošní Roztančené divadlo zná své vítěze

Mladá Boleslav – Třetí ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí byl v poslední listopadový den opět završen slavnostním galavečerem. Autorský projekt Martina Šimka a Terezy Řípové suverénně zaplnil Městské divadlo návštěvníky, které večerem provedli umělecký šéf boleslavského divadla Petr Mikeska a moderátorka Světlana Witowská.

40. ročník festivalu komedie včera skončil předáváním cen.

Nejlepší českou komedií se stala Tátova volha

Nové Město nad Metují - 3846 diváků, 3207 minut filmu, 32 projekcí, 12 soutěžních filmů, 9 cen - takový byl 40. festival české komedie, který v neděli vyvrcholil v novoměstském Kině 70.

"Nefilmový” program ve středu ovládla hudba.

Třetí den festivalu komedie se nesl ve znamení hudby

Nové Město nad Metují - Třetí den 40. ročníku festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují opět odstartovala promítání pro mladší diváky - Pat a Mat znovu v akci, Bajkeři, Špunti na vodě a pro starší Teambulding. Každé představení za 50 korun navnadilo diváky na hlavní body večera - soutěžní snímky Přání k mání a Tátova volha.

Chata na prodej

Festival smíchu je ve středním věku. A ponese se v trochu rebelském duchu

Kulatých 40 let. Tolik je letos Festivalu české filmové komedie. Krize středního věku mu ale, zdá se, nehrozí. Letos naplní smíchem a četnými hosty Nové Město nad Metují od 23. do 29. září. Kromě dvanácti soutěžních a dvaceti nesoutěžních projekcí nabídne zajímavý doprovodný program. Letos tak v trochu rebelském duchu.

z filmu Tátova volha

Čadíci se v sobotu rozloučí s Pacovem

Pacov – V sobotu 11. srpna se Kinematograf bratří Čadíků rozloučí s Pacovem. Závěrem jejich letošního působení bude film Tátova volha od Jiřího Vejdělka.

Ilustrační kino.

Letní kino v Křižánkách má už dlouholetou tradici

Křižánky – Dlouholetou tradici má Křižánecké filmové léto v obci Křižánky na Novoměstsku - letos se totiž jedná již o šestý ročník akce. V jejím rámci se v obci promítá každý prázdninový pátek český film, který si zvolí sami diváci.

z filmu Tátova volha

Tátova volha jede odnikud nikam

Road movie, jež tak trochu neví, co se sebou. To je Tátova volha, u které chyběl dramaturg a kterou si pro sebe uhrály aspoň hlavní herečky.  

Jan P. Muchow, skladatel

Skladatel filmové hudby Jan P. Muchow: Smutné písničky mi náladu zkazit nemohou

O tom, že je Jan P. Muchow jedním z našich nejoceňovanějších a nejpilnějších skladatelů filmové hudby, není pochyb, vždyť se stala nedílnou součástí více než třicítky snímků. Část z jeho tvorby vyšla nedávno u Supraphonu na CD, 2LP a digitálně 25. srpna zazní i živě na festivalu filmové hudby Soundtrack Poděbrady v podání samotného autora a skupiny The Antagonists, navíc s podporou Pardubické komorní filharmonie.

Emília Vašáryová na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Realita je horší než náš film, říká Emília Vášáryová

Karlovarská hlavní soutěž potemněla. Po nedělní francouzské Korporaci o nátlakovém jednání velkých firem s bezbrannými jednotlivci se včera představil slovenský film Petera Bebjaka Čára. Vypráví o životě rodiny na pomezí slovensko-ukrajinské hranice, jejíž vztahy i obživu čím dál osudověji poznamenává pašerácká tradice.

Anděl Páně 2

Ekonomicky nejúspěšnějším českým filmem se stala pohádka Anděl Páně 2

Praha - Pohádka Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha vydělala na tržbách 127,1 milionu korun, a po deseti týdnech v distribuci se tak stala komerčně nejúspěšnějším českým filmem promítaným v českých kinech. Vyplývá to ze statistik Unie filmových distributorů (UFD). Dosud nejvíce za český film v kinech diváci utratili za Vratné lahve.

Anděl Páně 2

Pohádka Anděl Páně 2 prolomila milion diváků. Fanoušci chtějí trojku

Pohádka Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha překonala v tuzemských kinech hranici milionu diváků. Podle údajů distributora film vidělo 1 001 419 lidí. Po roce 2000 dosáhly na milionovou hranici návštěvnosti z českých filmů pouze Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Ženy v pokušení a nyní Anděl Páně 2. 

Temný Kraj: Mordy na pozadí strašidelných legend

Temný Kraj: Mordy na pozadí strašidelných legend

Šest případů sériových vražd plných napětí, tajemných lidových pověstí, legend a melancholické nostalgie malebného venkova řeší nový dvanáctidílný kriminální seriál Temný Kraj – televize Prima jej spouští v neděli 15. ledna ve 20.15. Hlavní roli v něm ztvárnili Lukáš Vaculík a jeho věrný pes s egem – Egon.

Jaroměřské divadlo v úterý hostilo filmový konkurz pro nový počin režiséra Jana Hřebejka, jenž nese název Zahradnictví.

Jaroměř a její obyvatelé si zahrají ve filmu Jana Hřebejka

Jaroměř /FOTO/ - Jaroměřské divadlo v úterý hostilo filmový konkurz pro nový počin režiséra Jana Hřebejka, jenž nese název Zahradnictví. Zájemců o roli či roličku ve filmu se našlo v řádu stovek, od malých dětí po seniory. Všichni příchozí vyplnili krátký formulář, obdrželi číslo, s nímž se nechali zvěčnit na fotografii, a dále uvidí, zda se pro ně najde role, štěk nebo alespoň účast v komparzu.

Bezva ženská na krku

Vejdělkova nová komedie: Jak se probít k lásce

Bezva ženská na krku. Tak pojmenovali režisér Jiří Vejdělek a producent Tomáš Hoffman svůj společný projekt, který dotočili. Komedie, jejíž námět napsal Martin Horský, vypráví o ženské odvaze najít samu sebe, hrdosti i trablech, se kterými se může utkat i ta nelepší ženská. Tomáš Hoffman, který stojí za Vejdělkovými komediemi Ženy v pokušení a Muži v naději, se tentokrát ujal i režie.

Trojka Troškovy komedie omílá známé postavy a klišé (na snímku vpravo Jana Synková).

Babovřesky 3 přišly definitivně o humor i cit pro žánr

Praha /RECENZE/ - Úvodní řeč Zdeňka Trošky, kterou pravidelně obšťastňuje premiérové publikum, nápadně připomíná kvalitu jeho posledních komedií. Dvojkové a trojkové odvary jeho Babovřesek jsou totiž takřka stejné, jako okřídlená věta pana režiséra „Točím komedie pro lidi" - bez inovace a bez vtipu. Zdeněk Troška nikdy neopomene sdělit, že má vždy v kině spoustu diváků. Že se mu ovšem díl od dílu jeho příznivci tenčí, o tom mlčí. Stejně jako o tom, že už si patrně ani v soukromí nepřipouští, jak mocný je pád jeho filmařského řemesla.

PÁLAVA. Pohled na kraj z areálu Vinařství U Kapličky, kde se natáčecí štáb pohybuje.

Hynek Čermák o Vlčkovi: Víno vyrábět neumí, ale prodává ho ve velkém

Praha /ROZHOVOR/ – Má největší vinařství ve fiktivních jihomoravských Křeticích, jeho víno ovšem nechutná ani jeho otci Olinovi, jinak starostovi. Pro svou vesnici ale dokáže leccos zařídit, protože má peníze a konexe. O kom že je řeč? O Františku Vlčkovi z nového seriálu Vinaři, který se má stát podzimním programovým tahákem televize Prima. „Vlček je zástupce velkovinařské školy, je to člověk, který vlastně o vínu nikdy nic nevěděl. Neumí ho vyrábět, ale daří se mu ho ve velkém prodávat – hlavně aby chutnalo Pražákům," říká představitel Vlčka Hynek Čermák.

Seriál Vinaři. Ilustrační foto.

Vinaři sází na Postráneckého. Nejdražší seriál se odehrává v Křeticích

Mikulov /FOTOGALERIE/ - Podzim jak víno. Tahákem vysílacího schématu tohoto období na televizi Prima má být nový komediální seriál Vinaři. Na Mikulovsku se už nějaký čas pohybuje řada známých herců. Kamery televizního štábu jedou naplno. „Natáčíme zatím nejdražší seriál naší televize," uvedl ve čtvrtek v Mikulově generální ředitel FTV Prima Marek Singer, podle kterého se hektary okolních vinic hercům dostaly do krve.

Seriál Vinaři. Ilustrační foto.

Vinaři sází na Postráneckého. Nejdražší seriál se odehrává v Křeticích

Mikulov - Podzim jak víno. Tahákem vysílacího schématu tohoto období na televizi Prima má být nový komediální seriál Vinaři. Na Mikulovsku se už nějaký čas pohybuje řada známých herců. Kamery televizního štábu jedou naplno. „Natáčíme zatím nejdražší seriál naší televize," uvedl ve čtvrtek v Mikulově generální ředitel FTV Prima Marek Singer, podle kterého se hektary okolních vinic hercům dostaly do krve.

40. ročník LFŠ v Uherském Hradišti. Ilustrační foto.

Zápisník z Letní filmové školy: Nepodceňujte Poláky ani Maďary

Uherské Hradiště – Polsko a Maďarsko. Třebaže jsou blízko, nejde zrovna o země, jejichž filmy bychom v našich kinech masově vyhledávali. Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti ale „běžná" tvrzení neplatí. A v případě obou zemí se ukazuje, že zde vznikají filmy, které by při jen trochu agresivnější kampani mohly zaujmout i diváka, co do kina chodí hlavně na praženou kukuřici a filmy Jiřího Vejdělka.

Miroslav Táborský

Miroslav Táborský o nové roli: Strejc, co rád posedí s kamarády u sklenky vína

Praha /ROZHOVOR/ - „Partnerkou" je mu koza a charakteristický je tím, že kolem sebe trousí moudra o víně i o životě. Řeč je o Janu Fuksovi ze seriálu Vinaři, který se odehrává ve fiktivní vesnici Křetice. Na jižní Moravě (většinou kolem Mikulova) jej pro televizi Prima právě natáčí režiséři Vojtěch Moravec a Dan Wlodarczyk (autorem je Petr Kolečko, režijní supervizi má Jiří Vejdělek). „Fuksa je takový strejc, tak trochu pábitel," usmívá se jeho představitel Miroslav Táborský.

Seriál Vinaři. Ilustrační foto.

Kamera. A akce. Pavlov hostí natáčení Vinařů

Pavlov /REPORTÁŽ/ – Trpělivé poslouchá příkazy režiséra a jeho pomocníků. Chvíli stojí tady a chvíli zase tam. Přitom v podstatě ani hrát nemusí. Tou postavou je i ve skutečnosti. Důchodkyně Ludmila Foltýnová žije v Pavlově, kde se natáčí nový seriál Vinaři.

Z třetího festivalového dne.

Z Hrnce smíchu: Přijde řada na studentský smích

Nové Město nad Metují /FOTO/ - První Kameňák Zdeňka Trošky drží rekord Novoměstského hrnce smíchu. Diváci se u něj prosmáli 36,75 procenta doby trvání filmu. To Kameňák 4 režiséra Jána Nováka takový úspěch při promítání během třetího festivalového dne rozhodně neměl.