Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Na letošní ročník festivalu zavítalo čtrnáct tisíc návštěvníků

Znojmo – Hudební festival Znojmo je minulostí. Přivítal zhruba čtrnáct tisíc návštěvníků a zařadil se tak mezi nejúspěšnější ročníky. „Mezi nejnavštěvovanější koncerty patří obě vystoupení patrona festivalu Pavla Šporcla, představení festivalového scénického projektu Příběh o Kristu či cimbálový koncert, na kterém se letos představila Cimbálová muzika Pavla Šafaříka,“ připomněla mluvčí festivalu Petra Štorková.

OBRAZEM: Cimbálka a víno lákaly do Louky

Znojmo - Degustace vín z vinařské firmy Znovín Znojmo a vystoupení Cimbálové muziky Pavla Šafaříka nalákaly diváky na nádvoří Louckého kláštera ve Znojmě. Jednotlivé vstupy prokládal prezident Hudebního festivalu Znojmo Jiří Ludvík humorně laděnými komentáři, ve kterých v lidových písních poukazovali například na rozpor katolíku a protestantů.

OBRAZEM: V Kyjově jedli šváby. Na Gastro Festivalu

Kyjov – Jist, pít, bavit se je heslem prvního Gastro Festivalu, který se od pátku do soboty konal v Kyjově. Návštěvníci mohli v patnácti stáncích ochutnat tradiční slovácké pokrmy, speciality v podobě raw stravy a šnečích i hmyzích pokrmů.

OBRAZEM: Štolmíř ožila pečením chleba

Štolmíř - Tradiční pečení chleba opět do malé vsi nedaleko Českého Brodu přilákalo spoustu návštěvníků. Kromě výborného chleba mohli příchozí ochutnat také dalamánky a nechyběla výborná pomazánka z červené řepy, která chuť vynikajícího pečiva výborně podtrhla.

Řidička nadýchala 3,91 promile

Hradec Králové - Jako reklama na krabicové víno mohla včera na hradecké strážníky působit žena, kterou "naprášil" další řidič.

Pojedeme za doprovodu rockových hvězd, říká pořadatelka Mikulovského pivobraní

Mikulov - Byla to jednoduše výzva – uspořádat festival zaměřený na pivo ve městě, kde se holduje vínu, nebyla sázka na jistotu. Přesto se tento krok vyplatil. Za chmelovým mokem vyráží každoročně tisíce lidí. Pořadatelka Mikulovského pivobraní Veronika Žuravlova již vyhlíží sedmý ročník akce, která si v Mikulově našla svoje návštěvníky.

Lázeňští hosté mají mlsnější jazýčky, říká zkušený číšník

„Je to náročné v tom, že člověk musí být pro práci číšníka srdcař. Pokud toužíte pracovat ve špičkových službách, v hotelnictví a gastronomii, musíte jí obětovat část svého soukromého života, víkendy a svátky,“ říká Deníku sympatický sedmatřicetiletý Tomáš Janoušek z Luhačovic.

Pod Pálavu se jezdí i na pana Knedlíka. Do Café Fara

Velký prázdninový seriál Poznáváme Česko právě cílí na tuzemskou gastronomii. Dnes jde restaurace a hospůdky s dobrou kuchyní nebo na neobvyklých místech. A navíc z každé hospůdky, kterou navštívíte, nám můžete tento týden poslat fotografii a zúčastnit se soutěže o iPhone.

KRIMI MIX: Legrace, při níž se nestalo nic strašného, hájil se muž se sprejem

Praha /VIDEO/ – Byla to legrace – a nic strašného se přece nestalo. Těmito slovy komentoval své počínání 37letý muž, přistižený jako sprejer v železniční stanici Praha-Smíchov. Ve středu to uvedla Michaela Teplá z centrály městské policie, podle jejích slov v pondělí odpoledne „jen tak ze srandy“ sprejovaly po nástupišti tři osoby. „Jejich vysvětlení, že to bylo myšleno z legrace, zřejmě podpořil alkohol, který při tom konzumovaly,“ poznamenala Teplá.

Grébovka či sv. Klára. Znáte všech třináct pražských vinic?

Cílíme na tuzemskou gastronomii. Kde v českých zemích nejlépe zaženete hlad i žízeň a ještě to pro vás bude zážitek? Inspirujte se v Deníku. Dnešním cílem budou vinice, viniční trati a sklípky. Nejenom ty známé na Moravě, ale i v Čechách a překvapivě i v Praze. A nezapomeňte, z každého místa, které s námi navštívíte, nám můžete pomocí MMS poslat fotografii a zúčastnit se tak soutěže o iPhone. Každý týden rozdáváme jeden.

Grébovka či sv. Klára. Znáte všech třináct pražských vinic?

Praha - Cílíme na tuzemskou gastronomii. Po pohádkách, sakrálních stavbách a technických unikátech nastal v našem velkém prázdninovém seriálu ten správný čas na doplnění energie. Kde v českých zemích nejlépe zaženete hlad i žízeň a ještě to pro vás bude zážitek? Inspirujte se v Deníku. Dnešním cílem budou vinice, viniční trati a sklípky. Nejenom ty známé na Moravě, ale i v Čechách a překvapivě i v Praze. A nezapomeňte, z každého místa, které s námi navštívíte, nám můžete pomocí MMS poslat fotografii a zúčastnit se tak soutěže o iPhone. Každý týden rozdáváme jeden.

VIDEO: Četnictvo i flašinetář. Židovské město se vrátilo o století zpět

Třebíč – Jako v jiném světě, lépe řečeno jako v jiné době si musí připadat člověk, který během třetího červencového víkendu zavítá do třebíčského židovského města a neví, že je právě oživené. Je to díky akci Oživené židovské město. Unikátní městkou čtvrtí se tak například procházejí prvorepublikoví četníci a hraje flašinetář.

Roztančená krojovaná chasa nosila pozvánky od domu k domu

Osová Bítýška – Lidé z Osové Bítýšky dostávají snad jako jediní na Žďársku rok co rok pozvánku na pouťové radovánky přímo z rukou stárka či stárkové. Ti, vedeni hlavním stárkem a hlavní stárkovou, chodili i letos týden před Svatojakubskou poutí vesnicí. V každém stavení nejenže odevzdali pozvánku, ale ještě nabídli doušek vína. Bylo při tom pěkně veselo. 

Baťův kanál: ochutnávka vína i divadlo na vodě

Sedět se sklenkou vína na palubě lodi nemusíte jen na velkých řekách, takový program na některých z pátečních letních podvečerů nabízí i plavidla na Baťově kanále. Nemenším zážitkem je pak také divadlo na vodě. V létě se snaží zpestřit program provozovatelé různých atrakcí a fenomén Baťův kanál láká návštěvníky nejen na plavbu.

Miroslavské Meruňkobraní: zmoklá bitva i soutěž v pojídání knedlíků

Miroslav – Stovky lidí, stánek vedle stánku lemující ulici pod zámkem, bitva z období Třicetileté války, tradiční pojídání meruňkových knedlíků a také opakující se dešťové přeháňky. Tak vypadal letošní, v pořadí již osmadvacátý ročník miroslavského Meruňkobraní s Jarmarkem u Floriána.

Guláš a zase guláš. Ve Skaličce se týmy utkaly o ten nejlepší

Hovězí, zvěřinový nebo jehněčí. Každý šikovný kuchař může uvařit lahodný gulášek, ale soutěž O zlatou vařečku může vyhrát jen jeden. Prvenství ze šestého ročníku klání ve Skaličce si odnesl domácí „Peryna tým“. Skvělý kulinářský zážitek si ale užil každý, kdo na akci v sobotu přišel.

Pstruzi i bylinky: Lanterna láká na wellness i novinky od farmářů

Gurmány, kteří na cestách rádi poznávají regionální gastronomii a lokální produkty, v létě potěší známý Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Tamní kuchyně je vyhlášená moderní valašskou gastronomií, na prázdniny navíc kuchaři rozšířili sezónní menu o suroviny od nově spolupracujících regionálních dodavatelů.

Vinaři v naději: bobule slibují lahodná vína

Mělník – Ani pozdně jarní mrazy, ani suchý začátek léta. Nic z toho podle mělnických vinařů nemá zásadní vliv na letošní úrodu zdejších vín. „Naopak, zatím prognóza pro letošní sklizeň vypadá velmi nadějně,“ konstatoval sklepmistr mělnického školního statku Vojtěch Krušina.

KRÁTCE: Ke koštu hraje Druhá tráva

Mělník - Fanouškové mělnických vín by si měli v kalendářích poznamenat sobotu 12. srpna, kdy se odehraje jedenáctý ročník svatovavřinecké slavnosti nazvané Mělnický košt.

Vatikán bude kontrolovat kvalitu hostií. Nesmí být bez lepku

Hostie a víno používané během mší musí splňovat stanovené normy. Není tedy povoleno používat chléb bez lepku, může však být vyroben z geneticky modifikovaných organismů. Rozhodl o tom Vatikán, který vyjádřil obavy nad kvalitou výrobků pocházejících volně z obchodů či internetu.

Nesnášela jsem sama sebe. V opilosti bylo líp

„Manžel byl alkoholik, tyran a násilník,“ uvádí Kristýna Krmelová. „Když se mi konečně povedlo od něj s dítětem utéct do jiného města, najednou na mě padl stres za ty roky. Řešila jsem to nejjednodušší cestou, flaškou,“ přiznává.

Starostové obcí se chystají na letní dovolené

Letní čas přináší i starostům obcí chvíle volna, ve kterém některý vyrazí za hranice všedních dnů, jiný objevuje krásy domoviny a další si splní věci, na které nemá během roku čas.

Studna v mělnickém podzemí je nejširší v Česku

Mělník - Ke každému měšťanskému domu v Mělníku patřila ve středověku alespoň malá vinice. Právě potřeba mít na víno se zemitou chutí z opukového podloží dobré skladiště vedla na sklonku třináctého století k hloubení mělnického podzemí.