Kreativ

ŠTÍTEK: víno

SERVIS: Na Náplavce proběhnou Svatomartinské slavnosti

Praha - Degustační festival na Náplavce představí letošní mladá vína od 25 českých a moravských vinařů. Nebude chybět ani skvělá gastronomie – pečená husa, husí speciality, středomořská kuchyně a chuťovky k vínu. Svatomartinské slavnosti obohatí také hudební vystoupení, které připraví například Varmužova cimbálová muzika. Vstupné je zdarma. Kdo bude chtít ochutnávat, zakoupí si degustační set za 100 korun. Rašínovo nábřeží, Praha 2, 12. listopad, od 10 hodin.

Hradišťský Superkošt nabídl 132 vítězných vzorků slivovic

Uherské Hradiště – Slovácký košt slivovice neboli Superkošt nabízející pouze nejlepší vzorky pálenky z modrého ovoce odstartoval svůj třetí ročník v prostorách uherskohradišťské Reduty. K ochutnání tak bylo na 132 variací slivovice od různých pěstitelů ze Slovácka a jeho blízkého okolí.

Kvitová si tenis zase užívá. Její sen? Chci být světovou jedničkou, hlásí

Ču-chaj - Petra Kvitová nechtěla odjíždět domů z čínského Ču-chaje s porážkou. I když finále Elite Trophy nezačala dobře, duel s Elinou Svitolinovou otočila a letošní turnajovou sezonu ukončila výhrou. Rok, který v první půlce rozjela špatně, uzavřela na vítězné vlně a konstatovala, že pro ni jsou inspirací také nové světové tenisové jedničky Brit Andy Murray a Němka Angelique Kerberová.

Tenkrát jsme trsali, dnes paříme

Přerov – Vstupenka stála šest korun, dvě deci vína v baru v předsálí dvě padesát. Nedělní čaje v Městském domě byly vždycky natřískané mladými lidmi a tančilo se i na balkoně, kde se stálo dokonce ve třech řadách za sebou.

Chléb jako Boží dar se těší v Buchlovicích velké úctě

Buchlovice – Chlebem, každodenní nezbytnou výživou, ale také solí, která je znamením čistoty a vzácnosti, vítaly hostesky v pátečním podvečeru návštěvníky Muzea Podhradí v Buchlovicích. Bylo tomu tak při slavnostním zahájení výstavy s názvem Ukrojte si nás, která se vyprofilovala v prestižní akci, jež se stala oslavou základní lidské potraviny – chleba.

Věk bezdomovců se stále snižuje

Chrudim – Dobrou zprávou je, že se počet chrudimských bezdomovců nezvyšuje. Je to již zavedené pravidlo: Jeden zemře, druhý přijde. Je však zarážející, že věk těchto lidí je stále nižší.

Zájem o svatomartinskou husu roste

Praha - Zájem zákazníků o svatomartinskou husu v posledních letech každoročně roste. Restaurace na svatého Martina, tedy 11. listopadu, i v následujících dnech připraví husí menu s mladým svatomartinským vínem, které se může otevřít po 11:00 tohoto dne. V Česku se každoročně líhne kolem 200 000 housat, jejich počty v posledních letech zvolna stoupají.

V Brodě stále řeší, kdo může za jejich neúčast na Slováckých slavnostech vína

Uherský Brod – Ani dva měsíce po skončení Slováckých slavností vína a otevřených památek není v Uherském Brodě příliš jasné, proč se tamní soubory letos vůbec poprvé nezúčastnily programu, s nímž klasicky vystupují na hradišťském Mariánském náměstí. Smířit se s odpovědností za jejich absenci odmítají především samotné soubory, na jejichž údajný nezájem o slavnosti poukazuje vedení města.

Festival sportu, tance, zábavy: z lezecké stěny a lanovky skočí rovnou za volant

Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Nejdřív vylezou na lezeckou stěnu, pak se na lanovce spustí přes celý pavilon a nakonec vyzkouší, jak se řídí autobus nebo tramvaj. Například takový program slibuje pro děti a jejich rodiče Festival sportu, tance a zábavy, který v pátek začíná na brněnském výstavišti a potrvá až do neděle.

Chyše na závěr sezony vypráskala Teplice B

Chyše – Rozlučka jako víno. Ano, přesně tak. Fotbalistky chyšského Sokola se rozloučily s podzimní částí divize skupiny A famózně. Potvrdily totiž roli favorita a jedním vrzem smázly teplickou rezervu, které nabalily do fotbalového rance pořádnou výslužku, která čítala třináct kousků.

Kvalita vinných hroznů je letos dobrá

Praha - Tradičně svěží a ovocitá jsou svatomartinská vína - a taková budou i letos. Zástupci Vinařské unie na dnešní tiskové konferenci v Praze uvedli, že kvalita hroznů je dobrá, je jich však méně. Jarní mrazíky totiž zničily zhruba 30 procent úrody, v některých oblastech Moravy většinu hroznů révy vinné poškodily nenávratně, řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze prezident unie Ondřej Beránek. Unie sdružuje přes dvacet nejvýznamnějších tuzemských vinařství.

Gurmánům poradí, kam na husu

České Budějovice - Třicet českobudějovických restaurací se zapojilo do projektu Svatomartinské Budějovice. Jeho cílem je poradit milovníkům tradiční martinské husy nebo svatomartinského vína, kam se v krajském městě na oblíbené dobroty vypravit.

Praha už podesáté hostí festival šampaňského

Praha - Již podesáté hostí Praha festival šampaňského vína Grand Jour de Champagne. Milovníci šumivého nápoje i gastronomických zážitků mohou v rámci akce navštívit prostory barokního Buquoyského paláce v Praze, v němž sídlí francouzské velvyslanectví, prezidentské apartmá hotelu InterContinental či Obecní dům. V hlavním městě potrvá festival do soboty, v Brně se uskuteční 9. listopadu v hotelu International.

Začínáme soutěžit o nejpohlednější stárkovský pár z letošních hodů

Slovácko - Milí čtenáři, na stránky Slováckých novin se vrací populární fotosoutěž O nejpohlednější stárkovský pár. I v letošním jejím už sedmém ročníku chceme touto formou pravidelně každý pátek představovat na společných fotografiích hodové stárky. První soutěžní pár uveřejníme již v pátek 11. listopadu.

Dýně a víno. Moravská Nová Ves žila podzimním spojením

Moravská Nová Ves /FOTOGALERIE/ – Přibližně dvě stě lidí si v sobotu nenechalo ujít akci, která se uskutečnila v Moravské Nové Vsi. Tamní vinaři sdružení ve spolku Vinaříček pro návštěvníky spojili ochutnávku vína a dýní. „Jde o zpestření podzimu. Dříve se u nás jedla hlavně jádra a zbytek se dával prasatům. Dýně ale lze zužitkovat i jinak, mnohé z nich jsou tělu velmi prospěšné," uvedla za organizátory Iva Fic Tomanová. Lidé v neoveských vinařských uličkách Výmol a Zátiší ochutnávali rozličné moučníky, polévku nebo úpravu na způsob dipu. Ten posloužil jako doplněk k masu.

Kdo si odnese z Velehradu Cisterciáckou pečeť? Dozvíte se to v sobotu na výstavě

Velehrad – Mezinárodní výstava mešních a košer vín s všeslibujícím názvem Cisterciácká pečeť bude o první listopadové sobotě patřit už podeváté ke zcela ojedinělé akci tohoto charakteru v České republice i v Evropě. Opět bude uspořádána v historickém Slovanském sále Stojanova gymnázia v poutním Velehradě, kde kdysi cisterciáčtí mniši začali pěstovat révu vinnou.

Tachovským zámkem ve svátečním klobouku

Tachov -  Šedá, bílá, světle modrá. Jednoduchá výzdoba, tympanum v kombinaci se silnými oblými antickými sloupy, připomínající řecké a římské starodávné chrámy. Výzdoby, stavebního stylu a mnoha dalšího si na tachovském zámku jistě všimne každý, kdo vyrazí v těchto dnech na jeho prohlídku.

Festival v Brně podesáté promítne opomíjené filmové klenoty

Brno - Mimořádné filmy, které v Česku poněkud zapadly, tradičně nabízí brněnský festival Visions of Light. Pro nadcházející desátý ročník pořadatelé vybrali snímky, které v minulých devíti letech sklidily u návštěvníků přehlídky nejlepší ohlas. Festival zahájí 10. listopadu film Příšerný host režiséra Alfreda Hitchcocka, sdělila za pořadatele Milena Hurajová.

Výlov hustopečského rybníka přilákal tradičně davy návštěvníků

Hustopeče nad Bečvou – Podzimní měsíce se kromě sychravého počasí a padajícího listí vyznačují také výlovy rybníků po celé České republice. Již tradiční výlov rybníka Choryně Velká se uskutečnil poslední říjnový víkend, tedy 29. a 30. října, a jak už je zvykem, akce se zúčastnily stovky návštěvníků.

Američané předstihují ve středomořské stravě Italy

Spojené státy předstihují Itálii a získávají vedoucí postavení v konzumaci středomořské stravy. Na první místo ve světě vystoupaly, pokud jde o spotřebu vína a rajčatových výrobků, a v konzumaci olivového oleje se dostaly hned za Itálii a Španělsko, píše italský deník La Repubblica.

Jak vzniká burčák? 
Zpočátku bouřlivě kvasí

Slovácko – Aby burčák chutnal nejlépe, musí vinař dokázat odhadnout správnou dobu k jeho konzumaci. O přípravu tohoto nápoje se ale jinak dokáže postarat sama příroda – kvašením. „Při tomto procesu se cukry mění v alkohol," vysvětluje v dalším díle seriálu Škola burčáku vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík.

Pravý burčák? Jedině z hroznů z českých vinic

Slovácko – Harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin právě tak by měl podle vinaře Břetislava Jakubíka ze Zlechova chutnat burčák. Jak tento lahodný nápoj, přezdívaný mléko starců, vzniká, z čeho je vyroben a na co si dát pozor při jeho koupi prozradil vinař v prvním díle seriálu Škola burčáku.