ZLÍN - Akademický sochař Josef Petr žije střídavě v Tlumačově na Otrokovicku a v Praze. Restauruje a zhotovuje sochy po celé republice. Nyní jej můžete potkat se špachtlí v ruce u kapličky v Přílepech u Holešova nebo v Hulíně, kde opravuje světce Jana Nepomuckého. Svou práci miluje a nevyměnil by ji za nic na světě. Když má chvilku, maluje na zakázku portréty nebo si vypije ve vinném sklepě skleničku vlastnoručně vypěstovaného vína.
KLADKY - Komickou fraškou, jak to v Kladkách tehdy bylo, nebo vlastně nebylo, sehrál v Kladkách soubor Živňácký hlahol. Vystoupil tak na akci, kterou pořádalo občanské sdružení Říman.
BŘECLAVSKO - Někteří vinaři nechtějí s mladým vínem čekat až do svatého Martina. Vznikají proto nové značky pro mladé víno, které to budou mít na trhu těžší.
ČESKÉ BUDĚJOVICE, ZÁPADNÍ ČECHY - Během slunečných podzimních dnů si mohou lidé poprvé všimnout cizokrajného slunéčka, které se v Česku objevilo teprve v loňském roce. Beruška s romantickým názvem Harmonia se sem dostala ze Západní Evropy.
BOR - Téměř 180 návštěvníků měsíčně, mimo školní výpravy, přivítal v letošní sezoně zámek v Boru. Sezonu v sobotu uzavřel koncertem hudební skupiny Collegium Fiddle Dolce a následujícím posezením u sklenice vína v Hodovní síni, která byla dalším zámeckým prostorem zpřístupněným v letošním roce.
DLOUHÁ VES - Tradiční ochutnávka v Základní škole Dlouhá Ves se konala letos již posedmé. Oproti loňsku, kdy soutěžilo jen dvacet tři soutěžících, letošní ročník jich přilákal rovných pětatřicet.
ZLÍNSKÝ KRAJ - Krojovaným průvodem dnes obec Tupesy na Uherskohradišťsku oslavila tradiční hody. Podle starosty Oldřicha Vávry jejich termín na třetí říjnovou neděli stanovil už v roce 1784 císař Josef II., proto bývají nazývány císařské. Původně náboženská slavnost zasvěcená patronovi kostela či kaple se léty proměnila především v přehlídku krojů a zábavu pro celou vesnici.
Kdyby se v Cannes nekonal slavný filmový festival, bylo by to jen další ospalé městečko na Azurovém pobřeží, kde se rekreují staré a patřičně bohaté manželské páry.
JABLONEC NAD NISOU - Burčák. V pravém burčáku nesmí převládat ani sladkost (jejímž zdrojem je dosud neprokvašený cukr), ani trpkost, již vzniklého alkoholu. Je-li mošt spíše sladký, musíte si počkat několik hodin nebo dní, je-li spíše trpký, musíte počkat na příští rok nebo na další dodávku.
ZLÍNSKO - Srnčí ragú, kančí řízky nebo bažantí prsíčka - to jsou speciality, které mohou lidé už brzy ochutnat v řadě restaurací na Zlínsku. Některé podniky totiž v těchto dnech chystají zvěřinové hody.
Spolu s podzimem opět začíná nápor na naši imunitu. Nachlazení, chřipky a virózy útočí. Nechcete spoléhat na instantní vitamíny? Zkuste se inspirovat přírodními způsoby.
VELEHRAD - Mešní a košer vína z několika zemí budou v listopadu posuzovat odborníci na Velehradě. Podle Matice velehradské, která akci pořádá, se podobně zaměřená soutěž vín doposud v České republice neuskutečnila a je ojedinělá i v celé Evropě.
STŘEDNÍ ČECHY - Ve středečním magazínu o zdraví a životním stylu a především o tom, co najdete v běžném jídle dobrého či špatného Pod pokličkou, jejž vysílá ČT 1 v 18.15, bude řeč o zvěřině.
STŘEDNÍ ČECHY - Ve středečním magazínu o zdraví a životním stylu a především o tom, co najdete v běžném jídle dobrého či špatného Pod pokličkou, jejž vysílá ČT 1 v 18.15, bude řeč o zvěřině.
POTŠTEJN - Barokní zámek, který původně sloužil jako školicí a ubytovací středisko, po koupi manželů Nováčkových prochází řadou rekonstrukcí. Jednou z jejich hlavních priorit je zpřístupnění zámeckého parku.
BRUNTÁL - Rybáři Jiřímu Hůrkovi z Bruntálu v pondělí 15. října přálo štěstí. Štika, kterou ulovil, měřila sto osm centimetrů a vážila dvanáct kilogramů.
ZLÍSNKÝ KRAJ - Mešní a košer vína z několika zemí budou v listopadu posuzovat odborníci ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Podle Matice Velehradské, která akci pořádá, se podobně zaměřená soutěž vín doposud v České republice neuskutečnila a je ojedinělá i v celé Evropě. Cílem akce je mimo jiné podpořit výrobu a prodej kvalitních mešních a košer vín, řekl prezident soutěže Josef Vaculík.
HLOHOVEC - Obec Hlohovec má velkou vinařskou tradici. Každoročně si tam najdou cestu tisíce turistů, zejména pak cyklistů. Cesta uličkami s vinnými sklepy ale dosud byla dost nepřehledná. Vše napravilo patřičné informační značení.
STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další prodejce, kteří nabízeli vodou ředěný burčák. Porušili tak zákon. Vzorek od společnosti Woodex v Dubenci na Příbramsku obsahoval padesát procent vody.
STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.
BRUŠPERK - Český zahrádkářský svaz v Brušperku připravil výstavu ovoce, zeleniny a květin, která proběhla ve dnech 13. a 14. října v Domě U zahrádkářů v Brušperku.
„Povolání číšník v Americe neexistuje. Tahle práce je pouze přestupní stanice,“ nadhodil jeden z amerických „amatérských“ číšníků Norman a postavil na stůl dva obrovité talíře s grilovanými žebírky. Normanovi bylo pětadvacet, studoval univerzitu a chystal se pak nastoupit do reklamní branže.
VÝCHODNÍ ČECHY - Historie se snoubí s dneškem O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.
VÝCHODNÍ ČECHY - Historie se snoubí s dneškem O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.
HRANICE - Pro inspiraci, jak otevřít a vést svůj Cafe-bar v Hranicích, si jeho majitelka Jana Březíková jela až do Itálie. Jak ale říká, úplné prvopočátky jejího vztahu ke gastronomii se zrodily již ve třinácti letech při sledování seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře.
HRANICE - Pro inspiraci, jak otevřít a vést svůj Cafe-bar v Hranicích, si jeho majitelka Jana Březíková jela až do Itálie. Jak ale říká, úplné prvopočátky jejího vztahu ke gastronomii se zrodily již ve třinácti letech při sledování seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře.
O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.
JABLONEC NAD NISOU - Velké dýně nejsou jen lahodnou pochoutkou pro přípravu řady pokrmů, ale především typickým představitelem lucerny na Halloween. V Jablonci chtějí založit novou tradici, kterou nazvali Dýňobraní.
O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Štikou regionu či slováckým tygrem bývá dnes označována metropole slováckého regionu – Uherské Hradiště. Někdejší královské město v pondělí oslaví 750. výročí svého založení.
JABLONEC NAD NISOU - Na začátku si řekneme další definici burčáku - kvasící vinný mošt ve fázi bouřlivého kvašení. Mošt je odborný termín pro tekutinu, která teče z lisu při lisování hroznů.
ZLÍNSKÝ KRAJ - Štikou regionu či slováckým tygrem bývá dnes označována metropole slováckého regionu - Uherské Hradiště ve Zlínském kraji. Někdejší královské město v pondělí oslaví 750. výročí svého založení. Jeho zakládací listina vydaná českým králem Přemyslem Otakarem II. nese datum 15. října 1257.
BRNO - Parní lokomotiva, Kinematovlak a dobré víno. To vše čeká na fanoušky železnice, kteří se tuto sobotu vydají parním vlakem s historickými vagony z Brna do Hodonína a Zaječí.
JIŽNÍ MORAVA - Ještě se s vínem neťuká, upozorňují ve vinných sklepech na jihu Moravy vinaři každého, kdo by si teď chtěl připít na zdraví s mladým vínem. Skleničky o sebe mohou poprvé zazvonit až na svatého Martina.