Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Volejbalistky v Praze bodovaly

Znojmo/ Znojemské hráčky chtěly z Prahy přivézt dvě výhry, což se jim nepodařilo. Stále jsou tak předposlední.

Radioamatér učil telegrafovat i Jiřího Hanzelku

ZLÍN - Žije na kopci nedaleko centra Zlína, v jednom z baťovských domků. Cihlový domeček s malým pozemkem si v 60. letech nevybral náhodou. „Na zahrádce bylo dost místa, abych si tam mohl vztyčit patnáctimetrový anténní stožár, od té doby jsem byl nejšťastnějším člověkem na světě,“ vzpomíná Josef Bartoš.

O teplý čaj není zájem

JINDŘICHŮV HRADEC - Většina takzvaných bezdomovců v Jindřichově Hradci se v zimě podle vrchního strážníka městské policie Luboše Müllera nastěhuje k nějakému kamarádovi, takže úplně venku přes noc ani moc nejsou. Na Jindřichohradecku není žádný azylový dům, takže si více méně musejí pomoci sami.

Radioamatér učil telegrafovat i cestovatele Hanzelku

ZLÍN - Žije na kopci nedaleko centra Zlína, v jednom z baťovských domků. Cihlový domeček s malým pozemkem si v 60. letech nevybral náhodou. „Na zahrádce bylo dost místa, abych si tam mohl vztyčit patnáctimetrový anténní stožár, od té doby jsem byl nejšťastnějším člověkem na světě,“ vzpomíná Josef Bartoš. Čtyřiasedmdesá­tiletý muž se totiž už více než půl století věnuje telegrafii. Mezi radioamatéry je jeho jméno pojmem.

Víno i koktejly musí obsluha dobře podat

BRNO - Gastronomie není jen umění týkající se jídla. Neoddělitelnou součástí nauky jsou i nápoje. Studenti gastronomie si proto letos už po sedmé změřili síly v soutěži Brněnský vánoční pohár.

Víno i koktejly musí obsluha dobře podat

BRNO - Gastronomie není jen umění týkající se jídla. Neoddělitelnou součástí nauky jsou i nápoje. Studenti gastronomie si proto letos už po sedmé změřili síly v soutěži Brněnský vánoční pohár.

Dobromila opět naplňuje své poslání

RYCHNOV NAD KNĚŽNOU - Dámský lionský klub Dobromila se za pouhé dva roky své působnosti významně zapsal do povědomí občanů svými charitativními akcemi.

Knedlíky Svoboda podle domácí receptury

BLUČINA - Společnost Svoboda z Blučiny na Brněnsku vyrobí měsíčně milion knedlíků. Rozváží je do několika obchodních sítí, restaurací, jídelen a nemocnic.

Za dárky ročně utratíme miliardy

PRAHA - Za dárky se v České republice každoročně utratí celkem 134 miliard korun, z toho 104 miliardy utratí spotřebitelé, zbytek firmy. Téměř polovina ze jmenované částky padne na vánoční dárky nebo jako poděkování na konci roku.

O ledové víno není zájem

LITOMĚŘICKO - O ledové a slámové víno není mezi zákazníky na Litoměřicku příliš velký zájem. A vinaři se tomuto trendu přizpůsobují. Ze strany konzumentů vína také pozvolna klesá poptávka po dražších přívlastkových vínech, především po výberech z hroznů a výběrech z bobulí.

Ohňostroje: v obcích ano, ve městech ne

SLOVÁCKO - Silvestrovské ohňostroje pořádané městy budou na Slovácku letos spíše výjimkou. Města se do organizace takových oslav nechtějí pouštět. Argumentují tím, že si lidé stejně organizují menší ohňostroje před domy.

Skleněná krása ovládne Heřmanice

HEŘMANICE - SKLÁŘSKÉ TRHY. Výrazně rozšířený sortiment v oblasti skleněných šperků i užitného skla čeká na zájemce letošního 5. ročníku Heřmanických vánočních sklářských trhů, který se koná dnes od 10 do 17 hodin v prostorách sklárny v Heřmanicích u Frýdlantu.

Ohňostroje: v obcích ano, ve městech ne

SLOVÁCKO - Silvestrovské ohňostroje pořádané městy budou na Slovácku letos spíše výjimkou. Města se do organizace takových oslav nechtějí pouštět. Argumentují tím, že si lidé stejně organizují menší ohňostroje před domy.

Sklenění krása ovládne Heřmanice

SKLÁŘSKÉ TRHY. Výrazně rozšířený sortiment v oblasti skleněných šperků i užitného skla čeká na zájemce letošního 5. ročníku Heřmanických vánočních sklářských trhů, který se koná v sobotu od 10 do 17 hodin v prostorách sklárny v Heřmanicích u Frýdlantu.

Výnos dražby pomůže nadacím

PRAHA, BŘECLAVSKO - Nadace VIA a sdružení Echo Moravia z Moravské Nové Vsi společně se sommeliérem Liborem Nazarčukem spojili své síly, aby uskutečnili benefiční aukci moravských vín.

Kulturním domem v Miroslavi zavoní guláše

MIROSLAV - Jedenáctý ročník přehlídky gulášů a nápaditosti amatérských i profesionálních kuchařů chystá na sobotu miroslavské Sdružení dobré nálady. Letos představí pořadatelé novou hymnu slavnosti, Ódu na guláš a nabídnou ochutnávku piv.

Jak dopadl můj týden zdraví, krásy a sportu

FEJETON - Jistě to každý už někdy poznal. Člověk přijde domů, klesne do křesla unavený jako pes, sáhne po ovladači, a už se veze na vlně odpočinku. Hlad na sebe nedá dlouho čekat. Také jak jinak, po celodenním shonu. Ale, proboha, kde vzít energii na vaření nějaké hodnotné stravy?

Rokyta: Klusácký sen se mi už letos splnil

BÍLOVEC, JISTEBNÍK - Přesně jednadvacetkrát se letos v cíli klusáckých dostihů amatérských jezdců objevily jako první barvy červená a bílá, mateřské barvy stáje Rokyta advokát Bílovec.

Kapli zdobí originální obětní stůl

TEPLICE - V zimní kapli kostela sv. Jana Křtitele na Zámeckém náměstí je od těchto dnů k používání nový obětní stůl. Děkanství Církve římskokatolické v Teplicích zadalo zakázku pražskému výtvarníkovi Pavlu Vancovi.

Historie českého a moravského vína

JABLONEC NAD NISOU - Po vydání nařízení Karla IV. o zakládání vinic pro Prahu a pro města královská v roce 1358 k nám byly dovezeny odrůdy vinné révy z Burgundska a z Porýní. České vinaře pak zbavil konkurence výnosem o zákazu dovážení cizích vín od listopadu do dubna.

V Česku se za dárky ročně utratí miliardy

PRAHA - V České republice se každoročně utratí za dárky celkem 134 miliard korun, z toho 104 miliard utratí spotřebitelé, zbytek firmy. Téměř polovina z toho padne na dárky k Vánocům nebo jako poděkování na konci roku.

Soutěž o logo: skončí hrozen v koši?

MĚLNÍK - Soutěž o logo města Mělníka vyhrála pražská designérka Kateřina Pavlová. Její návrh je prostý, stylizovaný hrozen ve třech odstínech zelené barvy. Přestože u odborné poroty uspěla, zatím není jisté, zda její logo začne město skutečně používat.

Máte chuť na rybu? Zde máte pár receptů

VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.

Nejtěžší je pak trefit ze sklípku domů

KOMENTÁŘ - Konečně kvalitní literatura, musí si pomyslet všichni milovníci vína, když si dnes v našich novinách přečtou, že je nový knižní průvodce provede sklepními uličkami a vinnými sklípky.

Prezident Klaus míří na Znojemsko

ZNOJMO/MORAVSKÝ KRUMLOV - Na tři hodiny dnes na Znojemsko zavítá prezidentský pár. Prohlédne si Slovanskou epopej a Loucký klášter. Ochutná vína z nejlepších vinic.

Turisté se dozvědí, kde hledat vinné sklípky

HODONÍNSKO - Výletníci za vínem se už nebudou ztrácet v nekonečném bludišti jihomoravských sklípků. Alespoň někde. Region Podluží totiž vydává průvodce sklepními uličkami a vinnými sklepy.

Tenisový Golden Cup pro Jiřího Dušátka

LIBEREC -Na krytých kurtech v Rochlici se odehrál tenisový Golden Cup Český Dub 2007, jehož vítězem se stal Jiří Dušátko. Ten prošel kvalifikačním sítem i následným pavoukem nejlépe a ve finále porazil Jana Šušku 7:5.

U zpovědi Jiří Novotný

TROJANOVICE – Jiří Novotný z Trojanovic, kde je starostou prvním rokem, pochází jeho rodina. On sám se tam přestěhoval z nedalekého Frenštátu pod Radhoštěm. Má 31 let, je ženatý, má jedno dítě a druhé na cestě. Původním povoláním je učitel, nikdy ale pedagogickou praxi nevykonával, před zvolením podnikal.

Tak chutnají rakouské hory

Vyzkoušejte recepty mistra kuchaře Alexandra Fankhausera z Zillertalu. Uvidíte, že jet do rakouských hor se vyplatí nejen kvůli sněhu.

Klaus chválil předzahrádky

BŘECLAVSKO - Ostře hlídané menu, autogramiáda i poukaz do lednických lázní. To vše čekalo na prezidenta České republiky při jeho návštěvě Břeclavska.

Máte chuť na rybu? Zde máte recepty

VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.

Máte chuť na rybu? Zde máte pár receptů

VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.

Nejen Svatomartinské, ale i Veselé

ZNOJEMSKO - Poněkud ve stínu Svatomartinských zůstávají další mladá vína uváděná na trh. Vinaři jim dávají nejrůznější názvy, poptávka po nich neustále roste.

Chceme jasné slovo

VALTICE - Na článek „Sousedka má strach z hluku a opilců“, zveřejněný na straně 2 minulého Nového života, reagovala spolumajitelka valtické diskotéky Michala Babičová. Ve svém doplňujícím příspěvku mimo jiné píše:

Rybí maso v neobvyklých úpravách

HRADEC KRÁLOVÉ - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.

Rybí maso v neobvyklých úpravách

TRUTNOV - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.

Zvoní doslazovaným vínům v Evropě hrana?

BRUSEL - Evropská komise plánuje reformu evropského vinařství. Do jejího úsilí o snížení objemu výroby vín (do konce roku 2010 by měla klesnout o 15 %) patří i snaha prosadit zákaz doslazování vín řepným cukrem. Tento zákaz by tvrdě postihl vinaře ze zemí, kde je chladnější klima a méně slunečního svitu. Kromě České republiky tedy hlavně Německo a Rakousko, kde je tento způsob výroby považován za tradiční.