Kreativ

ŠTÍTEK: Grygov

Kontejnery na tříděný odpad. Ilustrační foto.

Nejvíc v kraji třídí odpad Jeseník, Olomouc je druhá

Olomoucký kraj – Nejlepší v třídění odpadů za poslední rok je město Jeseník a obce Hradčany-Kobeřice na Prostějovsku a Bratrušov na Šumpersku. Vyplývá to z výsledků soutěže O keramickou popelnici, kterou už popáté uspořádal Olomoucký kraj a obalová společnost Eko-Kom.

Jaroslav Sobek ve své partii s Mittalem remizoval a pomohl tak k celkové výhře Jäklu.

Těsná výhra šachistů Jäklu

Karviná, Orlová – V první lize šachu bylo na programu čtvrté kolo. Oba zástupci Karvinska hráli na domácích šachovnicích.

Josef Lys zvítězil ve své partii v Litovli a pomohl Karviné k bodu.

Prvoligové šachové remízy

Karviná, Orlová – První liga šachu pokračovala třetím kolem, ve kterém Jäkl Karviná i Slavia Orlová remizovaly na šachovnicích svých soupeřů. Čtvrté kolo je na programu 28. listopadu, ve kterém Karviná hostí Mittal Ostrava a Orlová přivítá silný tým Ostravy-Poruby.

Dýňový jarmark v Grygově

OBRAZEM: Dýňový jarmark v Grygově

Grygov – Desítky dětí i dospělých se v sobotu odpoledne sešly v grygovské sokolovně. Proběhl zde druhý ročník Dýňového jarmarku, který pořádali dobrovolní hasiči společně s obecním úřadem.

K úspěšnému odstartování sezony pomohl Novému Boru nejvíce GM Zbyněk Hráček, který na třetí šachovnici dvakrát vyhrál.

Nový Bor rozjel obhajobu extraligového titulu úspěšně

Nový Bor - Úřadujícímu mistru republiky se povedlo z úvodních dvou víkendových kol nejvyšší šachové soutěže vytěžit plný počet bodů. Na domácí půdě zdolal po tuhých bojích olomoucký VALOZ Grygov 4,5:3,5 a Tatran Litovel 5:3.

Ilustrační fotografie.

Kamiony si krátí cestu přes Týnec, zákaz obci zamítli

Velký Týnec – Průjezd nákladní dopravy Velkým Týncem na Olomoucku není potřeba omezovat. Alespoň tak se vyjádřily dva ze tří oslovených nadřízených orgánů, kterým obec předložila studii o snížení dopravy. Proti kamionům a těžkým vozům tu bojují už několik let.

Senátor Jan Hálek.

Hálek má proti Tesaříkovi podporu poraženého Kleina

Olomouc - S podporou čtyř neúspěšných kandidátů z prvního kola voleb do Senátu by mohl počítat kandidát ODS Jan Hálek. Komunista Miroslav Skácel naopak dal najevo, že je mu nejbližší Hálkův konkurent pro druhé kolo Martin Tesařík.

Ilustrační foto.

Myslivci na Olomoucku ruší hony, není zvěř

Olomouc – Abnormálně deštivý a chladný květen a vylití některých řek z koryt poznamenaly stavy zvěře v přírodě natolik, že myslivci ruší hony. Konkrétně na bažanty ve volných honitbách, kde žije divoká populace těchto opeřenců.

Tři nejúspěšnější ve Valašské Bystřici: zleva bronzový Tadeáš Baláček, vítěz Leszek Ostrowski a stříbrný Josef Obšivač.

Ve Valašské Bystřici zvítězil polský šachista Ostrowski

Valašská Bystřice /FOTOGALERIE/ – Polský šachista Leszek Ostrowski se stal vítězem 2. ročníku otevřeného mezinárodního šachového turnaje ve Valašské Bystřici, který započal 11. září a vyvrcholil uplynulou sobotu 18. září.

Šachy na Hloučele

U Abrahámka zasednou šachisté. Přidejte se k nim

Prostějov – V lesoparku Hloučela mají v sobotu sraz šachisté. Osmý ročník turnaje, jímž se každý rok loučí s prázdninami, odehrají pod širým nebem U Abrahámka. Startuje prezentací o čtvrt na devět ráno.

Z šachového turnaje Wisconsin Cup Prostějov 2010

Musím si podržet královské křídlo, křičel šachista

Prostějov /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – Prostějov – Ptáte se, co se děje tento týden v Národním domě v Prostějově, že je tam tak živo? Odpověď jste mohli slyšet v pátek odpoledne přímo od aktérů, kteří si od své činnosti dali na chvíli pohov na balkonku v prvním patře. Na otázku od zvědavého kolemjdoucího: „Co tam děláte?“ totiž sborem odpovídali: „Hrajeme šachy na nejlepším turnaji v Evropě.“ Sice trošku přeháněli, ale zase tak daleko od pravdy nebyli. V Národním domě totiž po celý tento týden bojují v ostrých bitvách na pátém ročníku prestižního šachového turnaje Wisconsin Cup Prostějov 2010 přední šachisté přinejmenším z celé Moravy.

Postřik proti komárům

Komáří stále útočí ve velkém, chystají se postřiky

Olomouc/Grygov – Doštípané končetiny a neklidný spánek. Počty komárů v některých oblastech Olomoucka od červnové kalamity neklesají. Ba naopak. Například v Olomouci-Černovíře právě čekají, až se zlepší počasí, aby komáry mohli plošně postříkat.

Jaroslav Bureš (vpravo) v duelu s Vojtěchem Plátem

Šachy u Hloučely ovládl Bureš, zaskočil favorita Pláta

Prostějov – V prosluněném dni se u Hloučely v sobotu dopoledne konal již pátý ročník prestižního šachového turnaje Memoriál Petra Bočkareva. Na prostranství před občerstvením u Abrahámka se k šachovým stolům sjelo 46 šachistů z celé Moravy. Hned devět účastníků mělo dokonce ELO přes 2000.

Prostějovská Kinderiáda

FOTO: Stříbro a bronz z Kinderiády zůstaly doma

Prostějov – Téměř třicet základních škol nominovalo sportovní družstva na takzvanou Kinderiádu v Prostějově. Na stadionu reálného gymnázia sev úterýběhalo, skákalo a házelo na dálku. „Zúčastnilo se bezmála dvě stě šedesát dětí,“ nahlédl do startovní listiny organizátor Šimon Rákosník.

Dobrovolní hasiči z Grygova pomáhali v zaplavených Troubkách

Hasiči z Grygova pomáhali v Troubkách, čerpali laguny

Grygov/Troubky – „Když to srovnám s první povodní na Lazcích před dvaceti lety, tak je to nebe a dudy,“ popsal organizaci práce a pomoci v nedávno ještě vodou zatopených Troubkách, Petr Chramosta, hasič a místostarosta obce Grygov na Olomoucku.

Šachisté v akci

Šachisté pozor! Bočkarev se blíží, neváhejte s přihláškou

Prostějov – Další z prestižních šachových turnajů je doslova za dveřmi. V sobotu 19. června ke stolům v areálu občerstvení u Abrahámka v blízkosti Hloučely usednou k partiím šachisté z celé Moravy. Bude se tu totiž konat již pátý ročník šachového turnaje Memoriál Petra Bočkareva.

Ilustrační foto

Mladí šachisté si to rozdali ve Vinarech

Vinary – Šachový klub Vinary uspořádal v sobotu 10. dubna v místním kulturním domě šachový turnaj – 5. kolo krajského přeboru mládeže v šachu. Hrály se čtyři samostatné turnaje podle věkových kategorií.

Ilustrační foto

Šachisté vyrovnali v extralize nejlepší umístění v historii

Turnov – O víkendu bojovalo družstvo Turnova na severu Moravy o potřebné body v posledním dvojkole extraligy v šachu. Nakonec zápasy přinesly dvě vítězství a tím pádem i šestou příčku v konečném pořadí. Je tak zopakováno dosud nejlepšího umístění ze sezony 2007/ 2008.

Dvacátý osmý hráč světového žebříčku Nikita Vitiugov (vpravo) rozehrává nakonec remízovou partii s Martinem Petrem (ŠK Polabiny).

Šachisté Nového Boru mají mistrovský titul nadosah

Nový Bor – Extraligový tým 1. Novoborského ŠK potvrdil o víkendu pozici lídra nejvyšší šachové soutěže, když v domácím prostředí Grandhotelu Pražák nejprve porazil Polabiny 5,5:2,5 a následně odrazil útok druhé SAGINY Pardubice vítězstvím 4,5:3,5.

Finále starších benjamínků turnaje zimní ligy mládeže.

Mladí fotbalisté Sigmy dosáhli na hattrick

Olomouc - Závěrečný turnaj zimní ligy mládeže měl na programu finále starších benjamínků. Do finále postoupilo z lednové a únorové kvalifikace šest nejlepších družstev – SK Grygov, FK Nové Sady, Sigma Olomouc, 1.HFK Olomouc, TJ Tršice a SK Náměšť na Hané.

Ilustrační foto

Na železnici ruší či omezují čekárny pro cestující

Olomouc – Zavřené dveře do vyhřáté čekárny na několika nádražích v kraji trápí cestující, kteří zde marně hledají útočiště před chladem. Majitelé objektů na české železnici, České dráhy (ČD) a také Správa železničních dopravních cest (SŽDC), část čekáren zcela uzavřeli a jiné jsou otevřené pouze omezeně.

Starosta Bělotína Eduard Kavala.

Bělotínští přišli o nádražní čekárnu a zlobí se

Bělotín – V zimě, dešti i sněhových přeháňkách čekají teď na vlaky cestující z Bělotína. České dráhy tam totiž natrvalo zamkly výpravní budovu. Hájí se tím, že v této stanici zrušily prodej jízdenek a tím pádem by se mohla stát čekárna terčem vandalů. V jiných obcích bývalého přerovského okresu jsou však tyto objekty bez trvalého dohledu také a přesto uzavřeny nejsou.

Dýňový jarmark v Grygově

OBRAZEM: Dýňový jarmark přilákal návštěvníky

Grygov – Ochutnat francouzské palačinky, potěšit se drobným dárkem nebo si připravit podzimní věnec, mohli všichni ti, kteří v sobotu 14. listopadu odpoledne zavítali do Grygova na Olomoucku. Tady se totiž konal 1. Dýňový jarmark.