Kreativ

ŠTÍTEK: vlak

Rychlík do Prahy na brněnském nádraží. Ilustrační foto.

Vlaky v novém? ČD slibují nalít velké peníze do kvality rychlíků

Tři a půl měsíce před koncem desetileté smlouvy nemají ministerstvo dopravy a České dráhy stále jasno, za jakých podmínek bude státem vlastněný dopravce provozovat většinu dálkových linek. Jednání o nové smlouvě stále běží. Ve hře je především to, na jak dlouho získají České dráhy provoz expresů a rychlíků bez soutěže.

Vlakové nádraží, železnice - ilustrační foto

Roční bilance slev v dopravě: Počet cestujících vzrostl jen minimálně

Po roce platnosti slev pro seniory a studenty ve veřejné dopravě se počet cestujících ve vlacích výrazněji nezvýšil, podle dopravců jde maximálně o jednotky procent. Vliv slev si nejvíce pochvalují autobusové dopravci, slevy jim pomohly obrátit nepříznivý trend úbytku pasažérů. Vyplývá to z vyjádření dopravců na dotaz ČTK. Za slevy by stát podle odhadů měl zaplatit zhruba šest miliard korun za rok.

Vlak vykolejil s 25 cestujícími

V Lípě nad Dřevnicí vykolejil vlak s 25 cestujícími

FOTO Z MÍSTA/ Osobní vlak vykolejil v Lípě nad Dřevnicí v sobotu v odpoledních hodinách. Vlak jel směrem na Vizovice a cestovalo v něm 25 lidí. Nikdo nebyl zraněn. Provoz na trati mezi Lípou a Vizovicemi byl zastaven.

Ilustrační foto

Vlaky jezdí po nové trase

Plzeňský kraj – Plzeňský železniční uzel zrychlila nová výhybka. Po upravené trati z Plzně do Domažlic pojedou vlaky rychleji.

Lokální železniční trať Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou slaví 120 let. Na historickém snímku je martinické nádraží hned po první světové válce.

Na oslavu Harrachovy lokálky přiveze Petrof na nádraží klavír

/HISTORICKÁ FOTOGALERIE/ Velké výročí oslaví v sobotu Pojizerský pacifik, železniční lokální trať v Martinicích v Krkonoších. Letos je to 120 let, co se po ní jezdí do Rokytnice nad Jizerou. Jako kulisa posloužila filmařům při natáčení legendárního filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku.

Ilustrační foto.

Cestující budou přepravovat historické vlaky

Při příležitosti akce Technické dědictví - VAGONKA & TATRA ve světě vypraví České dráhy v sobotu 31. září historické vlaky. Představení strojů a výrobků Vagonky a Tatry se bude odehrávat na letišti Leoše Janáčka v Mošnově, ve Vagonářském muzeu ve Studénce a v Technickém muzeu v Kopřivnici. 

Legiovlak - Ilustrační foto.

Legiovlak zastaví ve Šternberku

Prohlédnout si repliku legionářského vojenského vlaku z let 1918 – 1920 se 13 zrekonstruovanými vagony, které představují vojenský ešalon mohou zájemci ze Šternberka.

Vlaky testují na Kolínsku. Už téměř šedesát let.

U Velimi testují vlaky pro Česko i celou Evropu. Veřejnosti je okruh zapovězen

Když kupujete například automobil, je běžné vzít ho na testovací projížďku. Pokud ale chcete otestovat vlak, je situace trochu komplikovanější. Potřebujete k tomu uzavřenou trať, tedy testovací okruh. A jeden takový je ve středních Čechách, u Velimi na Kolínsku. Samotný okruh je tak trochu zahalený tajemstvím. Ne takovým, jako proslulá americká Oblast 51, ale fakt je, že není přístupný veřejnosti. Pokud jste nadšenci do železnice a rádi byste se podívali, jak se testují nové vlaky pozor! Mohli byste narazit…

Služební pes celníků vyčmuchal ve vlaku marihuanu.

Cizince vezoucí konopí dostal do problémů čtyřnohý celník

/FOTOGALERIE/ Nejen na středočeských dálnicích, ale i ve vlacích projíždějících Středočeským krajem lze potkat kontroly celníků i od sousedů; v tomto případě se na hranice krajů nehraje. Tak tomu bylo i v případě, o kterém ve středu 28. srpna informoval mluvčí ústeckých celníků Jiří Nejedlý.

Ilustrační foto.

Parní lokomotiva by mohla mezi lidi vyjet už na podzim

Pelhřimovsko – Plán pracovníků Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) opravit parní lokomotivu, která cestuje i přes Pelhřimovsko, ještě před zahájením sezony, nevyšel. Parní lokomotivu zvanou Polka totiž museli na podzim roku 2016 odstavit kvůli špatnému kotli.

Ilustrační foto.

Vlaky nahradí autobusy

/KRÁTCE Z OKRESU/ Správci vlakových spojů informují o výlukách traťové koleje v úseku Ostroměř - Jičín, a to ve dnech 3. a 4. září v době od 8 do 16 hodin. Vlaky nahradí autobusová doprava podle jízdního řádu.

V sobotu 24. srpna zdržela 400 pasažérů rychlíku nehoda u Sezimova Ústí.

Život zhasl na kolejích

Sezimovo Ústí - V sobotu 24. srpna krátce po 13. hodině nedaleko zastávky Sezimovo Ústí II začal nečekaně brzdit rychlík číslo 711 jedoucí z Prahy do Českých Budějovic.

Kamion uvízl na přejezdu.

Na přejezdu v Kolíně uvízl kamion

/VIDEO/ Provoz na železniční trati v Kolíně v pátek zastavil kamion uvízlý na přejezdu. Vlak naštěstí stihl včas zastavit a ke srážce nedošlo. Incident se tak obešel bez zranění.

Vlaky Českých drah na nádraží. Ilustrační foto

Cestujících ve vlacích přibývá. ČD v pololetí zvýšily zisk na 441 milionů

České dráhy v prvním pololetí letošního roku vykázaly zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Ziskové byly nákladní i osobní doprava, které pomohly rostoucí tržby z jízdného. Výsledky hospodaření dnes dráhy představily novinářům. Vlaky státního dopravce v pololetí cestovalo 91,6 milionu lidí, meziročně o 2,5 procenta více.  

V Ostravě 26. srpna 2019

Vlak najel do spadlého stromu

Bezmála 120 výjezdů absolvovali do úterního dopoledne profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji v souvislosti se silnými bouřkami, které v neděli a v pondělí zasáhly region.

Ilustrační foto.

Nový jízdní řád úplně změní návyky cestujících vlakem

Třebíčsko – Od poloviny prosince začne platit nový jízdní na železnici. Přinese řadu citelných změn na trati 240 Brno – Jihlava. „Tou hlavní budou nové časy odjezdů rychlíků, protože se po opravě zrychlí úsek mezi Českými Budějovicemi a Veselím nad Lužnicí,“ uvedl předseda krajské dopravní komise Kraje Vysočina Aleš Kratina.

Ilustrační foto.

Vlak u Sezimova Ústí usmrtil osobu

Sezimovo Ústí – Tragické dopravní nehoda se stala v sobotu 24. srpna po 13. hodině na železniční trati vedoucí z Tábora do Českých Budějovic.

Nácviku záchrany lidí z plného vlaku se na česko - německé hranici zúčastnili také záchranáři, hasiči a policisté z Čech.

Vlak narazil do sesuvu půdy, zranilo se 250 lidí. Záchranáři měli cvičení

/FOTO, VIDEO/ Tichým údolím Labe proudí v sobotu v podvečer davy turistů. Krátce po 17. hodině ale celý kaňon proříznou sirény na hasičských zbrojnicích. Nedaleko Schöny, jen přes řeku od Hřenska, narazil vlak do půdního sesuvu. Hned první čísla vypadají děsivě. V plném vlaku z Děčína do Drážďan se zranilo 300 lidí.

Ilustrační foto.

Cestování z Prahy do Votic zbrzdí oprava železnice

Den s datem 21. srpna znají v souvislosti s rokem 1968 nejen pamětníci a čeští patrioti, ale ze zcela jiného důvodu o tomto datu v letošním roce ví i cestující využívající železniční trať z českého hlavního města do jihočeské metropole. Právě ta je od středy 21. srpna 2019 až do soboty 14. září mimo běžný provoz.

Legiovlak na šumperském nádraží 24. 8. 2019.

VIDEO: Legiovlak v Šumperku vzbudil velký zájem

Nádraží v Šumperku bylo dvaadvacátou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po okresních a dalších městech České republiky. Pojízdné muzeum sklidilo velký úspěch především u zájemců o historii.  

Nácviku záchrany lidí z plného vlaku se na česko - německé hranici zúčastnili také záchranáři, hasiči a policisté z Čech.

Vlak narazil do sesuvu půdy, zranilo se 250 lidí. Záchranáři měli cvičení

/FOTO, VIDEO/ Tichým údolím Labe proudí v sobotu v podvečer davy turistů. Krátce po 17. hodině ale celý kaňon proříznou sirény na hasičských zbrojnicích. Nedaleko Schöny, jen přes řeku od Hřenska, narazil vlak do půdního sesuvu. Hned první čísla vypadají děsivě. V plném vlaku z Děčína do Drážďan se zranilo 300 lidí.

Cyklohráček, ilustrační foto.

Velká herna na kolejích nabízí vůz plný novinek

Na nový vůz plný her se mohou těšit rodiny, které se chystají na výlet populárním víkendovým vlakem Cyklohráček: čtyřvozovou soupravou sloužící cyklistům, ale současně upravenou i jako velká herna na kolejích.

Hasiči SŽDC měli ve čtvrtek náročný den.

Drážní hasiči vyjeli k vlaku. Naštěstí nehořel, jel dál

/FOTOGALERIE/ Směna nymburských drážních hasičů začala ve čtvrtek výjezdem k nahlášenému požáru vagonu nákladního vlaku. „Na místě jsme průzkumem zjistili naštěstí jen přibržděný podvozek, takže vlak mohl po odbrždění, vychladnutí a důkladné kontrole termokamerou pokračovat v jízdě,“ uvedli hasiči.

Páteční nehoda vlaku a nákladního vozu v Zákupech.

Zraněný člověk a milionová škoda. Vlak v Zákupech smetl na přejezdu náklaďák

/FOTO/ Střet vlaku a nákladního auta v Zákupech skončil zraněním devětadvacetiletého řidiče nákladního automobilu a několika milionovou škodou. Havárie se stala v pátek po poledni na železničním přejezdu se světelnou signalizací, když auto s pískem vjelo na koleje, kde zrovna projížděl osobní vlak číslo 6606 z Liberce do Děčína. Policistům se řidič přiznal, že byl oslněn sluneční září a zároveň přeslechl zvukovou signalizaci.

Rozhledna v Kryrech.

CYKLOTRASA: Výlet za kamennými kříži do Kryr

Tentokrát nás čeká výlet do krásné, ale kopcovité krajiny severního Plzeňska. Start i cíl leží na trati rychlíkového spoje Plzeň-Most, kde jezdí oranžové vlaky společnosti GW Train Regio. Vozí i kola, a tak můžete na výlet vyjet oranžovým vlakem.  

Rozhledna v Kryrech.

CYKLOTRASA: Výlet za kamennými kříži do Kryr

Tentokrát nás čeká výlet do krásné, ale kopcovité krajiny severního Plzeňska. Start i cíl leží na trati rychlíkového spoje Plzeň-Most, kde jezdí oranžové vlaky společnosti GW Train Regio. Vozí i kola, a tak můžete na výlet vyjet oranžovým vlakem.  

Ilustrační foto.

Cestující, pozor! Mezi Kostelcem a Slavonicemi nebudou jezdit vlaky

Jihlavsko – S komplikacemi musí počítat cestující, kteří jezdí vlakem mezi Kostelcem u Jihlavy a Slavonicemi. Už od září se chystají opravy v jednotlivých úsecích a s tím budou spojené i výluky. Na trati se navíc připravuje rozsáhlá revitalizace za téměř dvě miliardy korun, která má začít přespříští rok.