Kreativ

ŠTÍTEK: vlak

Jednou z největších ostud Prostějova vyhlásili čtenáři Deníku chátrající místní nádraží. únor 2024

Ostudy Prostějova, 2. díl: Místní nádraží, co s ním bude

Vybrat největší ostudu Prostějova a pojmenovat tak nejpalčivější problém, který trápí naše město, jste mohli v uplynulých dnech prostřednictvím hlasování na webu Prostějovského deníku. V anketě skončilo na třetím místě s počtem 79 hlasů zanedbané místní nádraží. Právě jemu bude věnován další díl našeho seriálu. Problémovým lokalitám v Prostějově se budeme věnovat i nadále a rádi je rozšíříme o vaše tipy. Pokud máte námět na další zanedbaná místa, zašlete svůj tip na e-mail: zdenek.vyslouzil@denik.cz

Ilustrační foto.

Mikulášský vlak vyjede už v neděli

Mikuláš se blíží. Chornický železniční klub pořádá v neděli tradiční Mikulášskou jízdu zvláštního vlaku vedeného parní lokomotivou 423.009 z roku 1922.

Dopravní nehoda na železničním přejezdu u Koudelova.

Na železničním přejezdu u Koudelova se střetl automobil s vlakem

K dopravní nehodě došlo ve středu 20. listopadu před sedmnáctou hodinou na železničním přejezdu u Koudelova. Ten se nachází na silnici první třídy mezi Čáslaví a Chrudimí. Podle informačního webu Českých drah se jednalo o střet vlaku nákladního dopravce s automobilem.

Požár na toaletách v osobním vlaku u Zábřehu 20. listopadu 2019

V rychlíku u Zábřehu začalo hořet

U rychlíku na hlavním železničním koridoru nedaleko Zábřehu museli ve středu dopoledne zasahovat hasiči. V soupravě začalo hořet na toaletách.

Na Smíchově vznikne moderní dopravní terminál. Praha představila novou fázi projektu.

Smíchovská „šmudla“ má být terminálem 21. století. Co vše se změní?

/VIZUALIZACE/ Zástupci Prahy, Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na pražském smíchovském nádraží představili detaily projektu nového terminálu, který zde má vyrůst do roku 2025. Z veřejných zdrojů sem poputují nejméně 4,5 miliardy korun a pro cestující má nový terminál znamenat zásadní zjednodušení přestupů, zároveň projde celý prostor velkou proměnou.

Nádraží Praha-Smíchov.

Modernizace tratě z Prahy do Berouna. Vlaky pojedou rychlostí 140 km/hod

/FOTOGALERIE, VIZUALIZACE/ Správa železnic zahájila přestavbu pražského železničního úseku mezi Smíchovem a Radotínem. Po ní vznikne na části trati mezi Radotínem a Velkou Chuchlí čtyřkolejná trať. Rekonstrukce celého úseku o délce devět kilometrů bude stát 3,6 miliardy korun. Po modernizaci se na trati zvýší rychlost i zkrátí čas průjezdu. Informovala o tom Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Hotovo by mělo být v červenci roku 2022.

Stříbrští horníci na setkání ve Zbůchu.

Stříbrští horníci na slavnosti ve Zbůchu

Na pozvání hornických kamarádů ze Zbůchu se zúčastnili členové Hornického spolku Stříbro tamního hornického dne. Zahájení průvodu bylo odstartováno příjezdem historického parního vlaku na místní nádraží.

Ilustrační foto.

Po sražení vlakem člověk zemřel

V pondělí kolem půl páté odpoledne došlo na železniční trati mezi Lichkovem a Těchonínem ke srážce člověka s vlakem. "Pacient bohužel už před naším příjezdem zemřel," potvrdil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Ilustrační foto

Motoráku došla v půli cesty nafta

Známou písničku od Mňágy a Žďorp o zrychleném vlaku, co náhle stojí v půli cesty, si mohli v sobotu v podvečer notovat cestující, kteří se vydali motorovým vlakem z Pardubic do Havlíčkova Brodu. Souprava Regionova totiž nakonec neplánovaně zastavila mezi stanicemi Hlinsko v Čechách a Ždírec nad Doubravou.

Z vernisáže nové výstavy v Muzeu Blanenska.

Do muzea zamířily vlaky, divadla i Malý princ

Blansko - Sezóna na mnoha památkách sice skončila, ale v Muzeu Blanenska na blanenském zámku se pokračuje i v zimě. Ve čtvrtek 14. listopadu byly zahájeny celkem tři výstavy v muzejních prostorách pro malé i velké návštěvníky.

Votické nádraží u Beztahova.

Kdy se cestující zahřejí v čekárně, není jasné

/FOTOGALERIE/ Bez vlastní vůle se z cestujících využívajících k nástupu do vlaků votické nádraží stanou otužilci. Zima je na krku a na nádraží se před mrazem zatím nikam neschovají. Přitom tam stojí objekt, v němž téměř století nacházeli cestující teplou a suchou čekárnu. Ta je nyní mimo provoz. 

Legiovlak s expozičními vagony navštívilo dosud zhruba 800 tisíc návštěvníků.

Legiovlak ukončí v neděli svou zastávku ve Vlašimi

/FOTOGALERIE/ Už jen do neděle 17. listopadu bude k vidění na nádraží ve Vlašimi Legiovlak. Ten je replikou skutečného vlaku, který sloužil československým legionářům ke složité a strastiplné cestě domů, do nově vzniklé Československé republiky.

Cestování vlakem. Ilustrační foto.

Mezi Telčí a Kostelcem nepojedou vlaky

Jihlavsko - Cestující se musí připravit na to, že v době od 18. do 29. listopadu nebudou mezi Telčí a Kostelcem u Jihlavy jezdit vlaky. Nahradí je autobusová doprava, která bude organizovaná dle výlukového jízdního řádu.  

Ilustrační foto

Vlaky z Plzně zrychlí a budou na elektřinu

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce do tří let začít s elektrizací a rekonstrukcí tratě z Plzně do Domažlic. Jen krátce poté chce stavět kvůli lepšímu spojení s Bavorskem i novou trať v nové stopě až na 200 kilometrů v hodině.

Nejkrásnější nádraží v České republice mají v Rozsochách

Nejkrásnější nádraží v zemi leží na Vysočině. První vlak tu projel před 114 lety

/FOTOGALERIE/ Nejkrásnějším nádražím roku 2019 se staly Rozsochy nedaleko Bystřice nad Pernštejnem ve žďárském okrese. Druhé místo získaly středočeské Čelákovice, třetí pak Slezské Rudoltice. Rozsošské nádraží do 13. ročníku soutěže nominoval Miloš Stloukal, který objekt z roku 1905 od roku 2011 obývá a pečuje o něj. Současně si tak plní svůj životní sen – bydlet na malém venkovském nádraží.

Vlak společnosti RegioJet.

České dráhy a RegioJet posílí kvůli demonstraci sobotní vlaky do Prahy

Největší železniční dopravci budou v sobotu v souvislosti s připravovanou demonstrací v Praze na Letné posilovat své spoje. České dráhy navýší kapacity přibližně o 1000 míst k sezení, vozy navíc bude přidávat i RegioJet. Zájem je především o dopolední linky z Moravy do hlavního města a rovněž opačným směrem večer. Vyplývá to z vyjádření dopravců. Zvláštní vlaky vypraveny nejspíš nebudou.