Kreativ

ŠTÍTEK: vlak

Ilustrační foto.

Na modernizované Sedlčance se vlaky stále kříží jako kdysi

Jednoduší nemusí vždy znamenat horší. Že je to právě naopak, dokládá rekonstrukce trati z Olbramovic do Sedlčan. Známá Sedlčanka totiž nyní patří k lokálním železničním tratím, které jsou řízeny zjednodušeným způsobem, dispečerem. A to je také bezpečnější. „Výpravčí ve stanicích, nebo dálkové řízení provozu na uvedené trati už nefunguje,“ připomněl dopravní expert Jan Vachtl, mluvčí votické radnice.

Osoblažská úzkokolejka láká nejen fanoušky železnic, ale také vojenské historie. V sobotu cestujícím předvedou ukázky bojů z března 1945.

Výletníky na Osoblažce čeká návrat do válečných let

Na Osoblažské úzkokolejce se v sobotu 21. září parní vlak vydá zpět v čase, a zaveze výletníky do března roku 1945. V rámci Hornoslezské operace se jednotky Rudé armády snaží dostat na území dnešní České republiky a osvobodit zde od nacismu první město Osoblahu. Během této operace boje zuří také na místní železniční stanici, kterou se snaží udržet jednotky německé branné moci.  

Z dění na nádraží v Dobřichovicích po smrtelném střetu vlaku se seniorem.

Západní expres v Dobřichovicích srazil seniora. Zřejmě šlo o sebevraždu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Na místě zemřel senior starší 80 let, kterého v pátek 20. září v poledne na nádraží v Dobřichovicích na Praze-západ srazil projíždějící rychlík. Šlo o vlak Ex 353 Západní expres mířící z Mnichova přes Plzeň do Prahy. Poté, co hasiči vynesli tělo, jež zůstalo pod soupravou, už muži záchranáři nemohli pomoci. Poranění, která utrpěl, byla smrtelná.

Z dění na nádraží v Dobřichovicích po smrtelném střetu vlaku se seniorem.

Západní expres v Dobřichovicích srazil seniora. Zřejmě šlo o sebevraždu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Na místě zemřel senior starší 80 let, kterého v pátek 20. září v poledne na nádraží v Dobřichovicích na Praze-západ srazil projíždějící rychlík. Šlo o vlak Ex 353 Západní expres mířící z Mnichova přes Plzeň do Prahy. Poté, co hasiči vynesli tělo, jež zůstalo pod soupravou, už muži záchranáři nemohli pomoci. Poranění, která utrpěl, byla smrtelná.

Srážka vlaku s autobusem byla naštěstí jen cvičná.

FOTO: Srážka vlaku s autobusem byla naštěstí jen cvičná

Ve středu hasiči spolu s polskou jednotkou likvidovali následky nehody vlaku s autobusem na nechráněném železničním přejezdu tratě 025 v prostoru zastávky Červený Potok. Při střetu s vlakem bylo uvnitř autobusu zraněno osm osob. Z nákladního vlaku cisterny došlo k úniku nebezpečné látky. Důležitá byla identifikace uniklé látky, záchrana osob z vozidel a dekontaminace. Událost se stala naštěstí jen cvičně.

Motorový vůz M 124.001 Komarek

Na koleje se vrátí i Komarek

Společnost pro revitalizaci místních drah pořádá 28. září jízdy historickými motorovými vlaky Hurvínek a parního vozu Komarek. Zájemci se jimi mohou svézt mezi Dobruškou a Opočnem.

Fotbal, ilustrační fotografie.

Slavkov kosí zranění a ujíždí mu vlak

Loňskou euforii, kterou si řádně užil hornoslavkovský Spartak v krajském přeboru, z čehož vytěžil senzační třetí místo, vystřídala v letošním ročníku nejvyšší krajské soutěže v podání výběru trenéra Martina Bulíčka pořádná fotbalová mizérie.

Ilustrační foto.

Muž nechal projet nákladní vlak, pak jej smetl osobák

Tragédie na železničním přejezdu se stala v Nymburce ve čtvrtek časně ráno. Sedmačtyřicetiletý muž čekal u málo využívaného přejezdu nedaleko železničního depa. Podle prvních informací přišel o život zřejmě kvůli vlastní nepozornosti.

Francouzské rychlovlaky TGV

Vysokorychlostní trať nebude Jihlavu míjet obloukem

Vysočina – Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) včera v sídle hejtmanství představila aktuální stav přípravy vysokorychlostní trati (VRT) mezi Prahou a Brnem. Jako vhodnější se aktuálně jeví severní varianta, Jihlava by neměla zůstat stranou.

Nabarvené ptáče

Tip na středu 18. září: Diváky odveze historický vlak

Žádný jiný film nevzbudil letos takovou pozornost jako Nabarvené ptáče. Hrůza a krutost v kontrastu s dětskou nevinností je kontroverzní námět, který se potkal s filmařským mistrovstvím a originalitou režiséra Václava Marhoula.

Zámek Stekník.

CYKLOTRASA: Na kole z Žatce do Loun a zpět vlakem

V rámci dnešního výletu na nás čeká 26 kilometrů dlouhá trasa z Žatce do Loun. Několikrát se dostaneme přímo na břeh řeky Ohře, pojedeme okolo státního zámku Stekník, zámku Strkovice poblíž Postoloprt.

Den železnice 2019 v České Třebové-

OBRAZEM: Třebovou projel InterPanter i "žabotlam"

Jízdy zvláštních vlaků mezi depem a stanicí, zvláštní jízdy po uzlu Česká Třebová včetně průjezdu kontejnerovým terminálem firmy Metrans, souběžná jízda elektrických jednotek InterPanter a „žabotlama“ mezi Svitavami a Opatovem, to byla lákadla sobotního Dne železnice v České Třebové.

Na výstavišti se konala desetihodinová benefice pro studenta z Milovic, který zůstal ochrnutý.

Benefiční akce vynesla přes 60 tisíc

/FOTOGALERIE/ Na lyském výstavišti se uskutečnila benefiční akce Tak táhni! pro dobrou věc, která si vzala za cíl pomoci šestnáctiletému studentovi z Milovic Jakubovi Bartošovi, jehož před rokem srazil projíždějící vlak a zůstal ochrnutý.

Nabarvené ptáče

Diváky odveze historický vlak

Žádný jiný film nevzbudil letos takovou pozornost jako Nabarvené ptáče. Hrůza a krutost v kontrastu s dětskou nevinností je kontroverzní námět, který se potkal s filmařským mistrovstvím a originalitou režiséra Václava Marhoula.

Ilustrační fotografie.

Tipy Deníku

Dvakrát pro příznivce železnice. To jsou dnešní Tipy deníku.

Ilustrační foto

Muž klopýtl na kolejích, zemřel pod koly vlaku

K tragické srážce osobního vlaku s mužem došlo v neděli večer v Hradci Králové. Událost se stala na trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, mimo jakýkoli povolený přejezd či přechod.

Legiovlak - Ilustrační foto.

Legiovlak míří na Valašsko, první zastávku má v Rožnově

Historický vojenský vlak československých legií se po roce vrací do vsetínského regionu. Po Valašském Meziříčí, kde z dnešního pohledu ojedinělý vlak zastavil v roce 2018, bude mít ešalon z počátku minulého století zastávku v Rožnově pod Radhoštěm a ve Vsetíně. Legiovlak je volně přístupný vždy od úterý do neděle.

Meziměstí jako vzdálenější předměstí Walbrzychu, místa spojuje městská doprava

Meziměstí je bránou do Polska, kterou využívají busy i vlaky

Už to jsou déle než dva roky, co byla spuštěna přeshraniční autobusová linka z Meziměstí na Broumovsku do kdysi hornického Walbrzychu. S trochou nadsázky se dá říci, že nevelké město na hranicích se svými dvěma a půl tisíci obyvateli se stalo předměstím více než 120tisícového Walbryzchu. Obě města dělí od sebe necelých 25 kilometrů, ale díky autobusovému spoji je už nedělí hranice.

Regionální Den železnice v Trutnově

OBRAZEM: Příznivci železnice oslavovali

Celou neděli se v trutnovském depu slavil regionální Den železnice, který byl letos spojen i s Dnem evropského dědictví. Návštěvníci si mohli užít také jízdy parními vlaky, dětskou zahradní železnici, výstavu vozidel, promítání filmů se železniční tématikou a mnoho dalšího.

Ilustrační foto

Střet s vlakem odnesly plechy

Několik hasičských jednotek vyjíždělo v neděli krátce po půl jedenácté dopoledne na železniční přejezd mezi obcemi Krouna a Rychnov na Chrudimsku, kde došlo ke střetu vlaku s osobním automobilem.

Ilustrační foto

Porucha vedení po poledni zastavila vlaky v centru Prahy. Provoz je již obnoven

Porucha na vedení zastavila v sobotu před 14.00 vlaky v centru Prahy mezi hlavním nádražím a Vršovicemi. Vlaky regionální linky S9 a několik rychlíků muselo stanici Praha-Vršovice objíždět, takže cestující byli nuceni počítat se zpožděním mezi pěti až 20 minutami. Provoz byl obnoven před 18.00.

Mobilní telefon - Ilustrační foto

Zloděj obral cestujícího, který byl zaměstnán mobilem

Nepozornosti cestujícího využil neznámý pachatel, který mu při večerní jízdě vlakem sebral peněženku. Portmonku, která rozhodně nebyla prázdná, mu nepozorovaně vytáhl z brašny zavěšené přes rameno. Sedmačtyřicetiletému cizinci, který byl okraden cestou do Úval, pak nezbylo než zajít na služebnu místního obvodního oddělení, aby krádež nahlásil policii.

Ilustrační foto

Státní jízdenka může zjednodušit cestování i Jihočechům

Tři a od prosince už čtyři dopravci budou působit na jihočeských železnicích. Každý má svůj tarif a v případě přestupu je třeba mít doklad od všech firem. Novela zákona, jejíž návrh nyní schválili poslanci, by mohla nákup jízdenek zjednodušit. Novelu ale ještě musejí schválit senátoři a podepsat prezident.

Ilustrační foto.

Tip na sobotu 14. září: Parním vlakem na osoblažské Dýňobraní

Parní vlak 14. září vyjede v 10.45 hodin z Třemešné na osoblažské Dýňobraní. Od 12 do 17 hodin je v Osoblaze připravena ochutnávka dýňových specialit, prodejní výstava víc než dvaceti druhů jedlých dýní a spousta okrasných. Návštěvníky čeká v areálu zahradnictví na Nádražní ulici dýňové řezbářství i balkánské rytmy kapely Hazafele.

Vlak Českých drah. Ilustrační foto

Na dopravci nezáleží. Sněmovna schválila zavedení jednotné jízdenky na železnici

Cestující budou zřejmě moci na železnici využívat jednu jízdenku když využijí vlaky různých dopravců. Umožňuje to systém jednotných jízdenek na dráze, který dnes schválila Sněmovna. Příslušnou novelu drážního zákona a dalších souvisejících zákonů musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident. Nyní si cestující musí kupovat v případě přestupů mezi vlaky různých dopravců jízdenek více.

Po střetu s vlakem zemřel další řidič

Po střetu s vlakem zemřel další řidič

Tragická dopravní nehoda v Sověticích na Hradecku rozšířila už tak smutnou bilanci letošních úmrtí na železničních přejezdech. V Královéhradeckém kraji zemřelo v letošním roce na železničních přejezdech pod koly vlaků už šest lidí.

Tváří odpoledne plného skvělé muziky bude na výstavišti v Lysé nad Labem zpěvačka Magda Malá.

Benefice pomůže Jakubovi, kterého srazil vlak

Benefiční akce pod názvem Tak táhni! společně pro dobrou věc se uskuteční v pátek 13. září od 15 hodin na výstavišti v Lysé nad Labem. Město spolu s Kontem Bariéry chce touto akcí pomoci šestnáctiletému studentovi Jakubovi Bartošovi z Milovic, kterého při cestě z Lysé do Milovic srazil vlak a on zůstal ochrnutý.

Oprava kolejí a železničního přejezdu v Uhříněvsi.

Nehoda v Uhříněvsi: železniční přejezd bude zprovozněn v pátek ráno

Velké problémy pro cestující na dráze i pro řidiče způsobené střetem kamionu s vlakem v Uhříněvsi končí. Vlaky začaly dnes po 14:00 opět jezdit po obou kolejích, přejezd pro auta se otevře v pátek ráno. ČTK to řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Nela Friebová. Od minulého pátku, kdy se na přejezdu v Uhříněvsi srazil osobní vlak s kamionem, vlaky mezi Uhříněvsí a Říčany nejprve zhruba deset hodin vůbec nejezdily. Poté mohly jezdit jen po jedné koleji a sníženou rychlostí, a nabíraly tak zpoždění.

Ilustrační foto.

Vlaky nepojedou

S výlukou na železniční trati v úseku Studénka – Příbor musí počítat cestující v průběhu čtvrtka 12. a pátku 13. září.

Ilustrační foto.

Ke změně letos nedojde, děti budou dál trčet před školou

Změnu času příjezdu ranních autobusů z Velkých Chvalovic a Ratenic a zlepšení návaznosti autobusových spojů z Velkých Chvalovic na vlakové spoje na Prahu. To vše připomínkovalo město Pečky v rámci tvorby jízdních řádů na období 2019/2020. Žádalo také o další spěšný vlak večer, dodržování jízdního řádu a eliminaci zpoždění vlaků v obou směrech Praha – Kolín. Avšak neuspělo.