Kreativ

ŠTÍTEK: Kuks

Křest knihy v Suchardově domě

Loutkářství, eso ve východních Čechách

Nová Paka - V honosném Suchardově domě byla v pátek večer pokřtěna publikace Lenky Jaklové Cesty loutek, která zve k putování po stopách řezbářů ve východních Čechách.

Vánoční trhy v Kuksu přilákaly tisíce návštěvníků

Kuks v obležení. I za slávu se platí

Kuks /FOTO/ - Magické místo, které učarovalo Františku Antonínu Šporkovi na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století, k sobě přitahuje návštěvníky jako zemská gravitace. Po vydařené revitalizaci proudí areálem Kuks stále více lidí. A když se k tomu přidá ještě nějaká atraktivní akce, praská ve švech nejen areál, ale i samotná obec.

Ilustrační foto

Ztracenou vodu Kuks stále hledá

Kuks - Proražený vodní zdroj, který zásoboval slavné kaskády v Kuksu, je dál bez vody. Utěsnění kaverny obec intenzivně řeší s odborníky. „Je to na dlouho,“ říká ale starosta.

Ilustrační foto.

V kostce z regionu: Senátní volby budou zkraje ledna

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Doplňující senátní volby pro obvod Trutnovska se uskuteční 5. a 6. ledna příštího roku. Rozhodl o tom ve středu prezident republiky Miloš Zeman. Vzejde z nich nástupce Jiřího Hlavatého, který ztratil senátorský mandát zvolením do Poslanecké sněmovny.

Hospitál Kuks

České památky se můžou těšit na obří finanční injekci z EU. 11 miliard korun

Částka jedenáct miliard korun je poslední příležitostí tak velkého rozsahu, jakou můžou naše památky z evropských dotací získat. V Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) je v současnosti realizováno už 99 projektů obnovy památek, muzeí a knihoven za 5,25 miliardy korun. Informaci přineslo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Ilustrační foto.

Kuks málem zabodoval i v devíti

Trutnovsko - Do skvělé střelecké formy se v říjnu dostal libotovský kanonýr Jaroslav Klazar. Prosečné zasypal třemi góly a se sedmi trefami vévodí střelcům západní skupiny nejnižší okresní soutěže.

DALŠÍ SLAVNÁ „BALKONOVKA“ vznikla pro 50. ročník Tourfilmu. Tomáš Třeštík vyfotil cestovatele Miroslava Stingla.

Rakušané vítězi Tourfilmu

Karlovy Vary – Jubilejní padesátý ročník Tourfilmu rozdal ceny za ty nejlepší snímky, které na něm byly letos k vidění. Nejprestižnější ocenění GrandPrix si odnesl rakouský snímek režiséra Johannese Greberta An Alpine Sence of Life.

Lipenská Stezka korunami stromů

Až k nebesům

Vyvedou vás až nad vrcholky stromů, téměř mezi mraky, a nabídnou krásný výhled do krajiny. Naučných chodníků umístěných vysoko nad zemí vzniklo po České republice v posledních letech hned několik a brzy se staly velkým turistickým lákadlem.

Braunův betlém v Kuksu.

Silničáři opraví cestu k Betlému

Dvůr Králové nad Labem - Po nové silnici budou už zanedlouho jezdit lidé, kteří směřují k Branovu Betlému v lesích mezi Kuksem a Dvorem Králové.

Tvořivé dílny pro děti jsou v rámci festivalu Jičín město pohádky rozmístěné po celém historickém centru.

Na co kam: Pohádková tvář podzimu

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Do festivalového pohádkového Jičína zavítal podzim a spolu s ním barvitý tématický program. Kromě rozmanitých kulturních akcí pro všechny generace nabízí také netradiční setkání s českými tradicemi.

Kuks je ukázkou, že Česko není jenom Praha

V kostce z regionu: Památkářský Oskar pro Kuks zamířil na domácí půdu

Královéhradecko, Kuks /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Čeští památkáři v pátek převzali cenu Evropské unie za obnovu barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku. Jde o hlavní ocenění Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra. Obdrželi ji letos v květnu ve finském Turku, v pátek si ji mohli užívat přímo v prostorách Hospitalu.

NADŠENÝ KARDINÁL. „Kuks patří k největším pokladům evropské kultury. Kousek vedle je další krásné místo Žireč, kam také rád jezdím,“ říká Dominik Duka.

Kardinál Dominik Duka: „Kuks ve své době předběhl Karlovy Vary"

Kuks - Bylo to v pondělí 29. září 2008, když tehdejší biskup Královéhradecký Dominik Duka podepisoval v refektáři Hospitálu Kuks trojstrannou dohodu mezi církví, Královéhradeckým krajem a Národním památkovým ústavem o spolupráci na projektu Granátové jablko Kuks.

Po stopách Elišky Smiřické do sklepení jičínského zámku

Po stopách Elišky Smiřické do sklepení jičínského zámku

Jičín - Sídlo vévody Valdštejna, které zdobí centrum města, poodkryje další ze svých klenotů. Turisté a návštěvníci budou mít nově možnost zhlédnout historické podzemní prostory nejen pod zámkem, ale i blízkého měšťanského domu. Vydají se tak po stopách Elišky Smiřické, která zapálila střelných prach ve sklepení. Při následném výbuchu, který jičínský zámek prakticky rozmetal, Eliška zemřela.

Chatka v Kuksu se ocitla v plamenech

Chatka v Kuksu se ocitla v plamenech

Kuks - U požáru chatky v Kuksu strávili noc z pátka na sobotu profesionální hasiči z Jaroměře a Dvora Králové nad Labem a dobrovolní hasiči z Hajnice a Kuksu.

Ilustrační foto.

Na co kam: Kavárnu ovládne alternativa křehké Islanďanky

Hradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Islandská umělkyně Solveig Matthildur a americký hudební experimentátor Last King of Poland promění v úterý od 20 hodin prostory nově vzniklé královéhradecké kavárny Kraft ve výspu alternativní elektronické hudby.

Nové expozice budují v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově. Ty přiblíží hrady, zámky a chalupy v regionu. Veřejnosti se otevřou během září.

Hrad, zámek, teď muzeum

Trutnov – Muzeum Podkrkonoší v těchto dnech finišuje s budováním tří dlouhodobých expozic.

Wihanovo kvarteto potěšilo posluchače na Kuksu

Wihanovo kvarteto potěšilo posluchače na Kuksu

Kuks - Třetím koncertem v sobotu pokračoval festival Hudební léto Kuks. V prostorách kostela Nejsvětější Trojice se představilo špičkové kvarteto v českém i evropském kontextu. Před zaplněným kostelem hráli Leoš Čepický – první housle, Jan Schulmeister – druhé housle, Jakub Čepický – viola a Matěj Štěpánek – violoncello.

Trosky, Hrubý Rohozec, Zákupy. Zatím tři památky vydávají vstupenky s historickým motivem. Do dvou let se s nimi setkáte všude.

Hrady lákají sběratele na unikát

Liberecký kraj – Obyčejné vstupenky se brzy změní ve sběratelskou edici s historickými snímky památek. Turisté si je budou moci lepit do „vandrbuchu“, který zároveň získají. Nejpozději do dvou let.

U Kohoutova hořelo seno na louce

U Kohoutova hořelo seno na louce

Kohoutov - Profesionální hasiči z Trutnova, Dvora Králové nad Labem a dobrovolní hasiči z Hajnice, Úpice, Choustníkova Hradiště a Kuksu zasahovali ve středu odpoledne při požáru sena na louce v Kohoutově.

Výhled na hospital Kuks.

Kuksu má pomoci memorandum

Královéhradecko - Na svém posledním zasedání schválili radní Královéhradeckého kraje memorandum, ve kterém se zavazují spolupracovat na rozvoji památky - unikátního souboru soch na Kuksu.