Kreativ

ŠTÍTEK: Kuks

Jana Kotalová.

KOMENTÁŘ: Podhůří Orlických hor krajem vína?

Současná teplá a suchá epizoda, kterou Česko prochází od roku 2015, je podle vědců z projektu InterSucho nejhorší za posledních 500 let. A začíná zasahovat i do skladby tradičně pěstovaných plodin.  

Díky moderním technologiím mohou lidé spatřit Braunův Betlém tak, jak jej viděl nejenom samotný Matyáš Bernard Braun, když jej tvořil, ale i hrabě Špork. Ten na něj vozil hosty kočárem.

Braunův Betlém ožívá v digitálním světě. Ten mu navrátil i barvy

/FOTOGALERIE/ Když v roce 1731 začal barokní sochař Matyáš Bernard Braun v lese nedaleko Kuksu pracovat na unikátním projektu, zdejší skály ožily a vzniklo monumentální dílo dodnes známé jako Braunův Betlém. „Vedle Brauna je i Michelangelo učiněný hasič,“ rozplývali se prý nad ojedinělým barokním skvostem slavní umělci Tristan Tzara a Fernand Léger.

Hrad Potštejn vstal díky digitalizaci z popele.

Jako za starých časů. České památky ožívají v digitálním světě

Místo malty myš, kamenná zeď z pixelů a vánek, který jako meluzína prochází komnatami předky dávno opuštěných místností, nahrazuje terabyty dat. Svět moderních technologií dává možnost oživit svět, jenž se uchoval už jen v rytinách či na zažloutlých pergamenech kronik. Pod rukama programátorů znovu ožívá Šporkův Kuks, Braunův Betlém, broumovský klášter či hrad, který nad východočeským Potštejnem nechal ve třináctém století vystavět rod Drslaviců.  

Hrad Potštejn vstal díky digitalizaci z popele.

Jako za starých časů aneb Památky ožívají v digitálním světě

/FOTO/ Místo malty myš, kamenná zeď z pixelů a vánek, který jako meluzína prochází komnatami předky dávno opuštěných místností, nahrazuje terabyty dat. Svět moderních technologií dává možnost oživit svět, jenž se uchoval už jen v rytinách či na zažloutlých pergamenech kronik. Pod rukama programátorů znovu ožívá Šporkův Kuks, Braunův Betlém, broumovský klášter či hrad, který nad východočeským Potštejnem nechal ve třináctém století vystavět rod Drslaviců.  

Fotbalisté Kuksu měli na svém hřišti nevítaného hosta.

Fotbalisté Kuksu nezahálí. Práci v areálu hřiště jim ale někdo zhatil

/FOTO/ Sami na hřiště z důvodů vládních nařízení spojených s pandemií koronaviru nemohou, o to víc fotbalisty Kuksu zamrzelo, když si jejich trávník v polovině dubna „vypůjčil“ neznámý vandal. Ten si na něm pro vlastní zábavu zařádil autem a místním činovníkům způsobil značné problémy.

Špindlerův Mlýn

Oblíbená turistická místa si tentokrát oddechla

Stovky turistů i přes nařízení omezující pohyb obyvatel zamířily o minulých víkendech do oblíbených turistických lokalit. Řada obcí proto vyzývala veřejnost, aby nejezdila, například obec Kuks. Uzavřela se třeba všechna centrální parkoviště ve Špindlerově Mlýně, stejně tak už od 13. března parkoviště a Skalní město v Adršpachu a o den později se toto opatření rozšířilo i na Prachovské skály.

Ilustrační foto.

V komíně chytly saze

Profesionální hasiči z Vrchlabí a Jilemnice a dobrovolná vrchlabská jednotka vyjeli úterý odpoledne k ohlášenému požáru sazí v komíně v části Hořejší Vrchlabí, ulici Peklo.

Bez návštěvníků. Největší český barokní areál v Kuksu je do odvolání uzavřen. Safari Park Dvůr Králové nad Labem naopak zůstává otevřen.

Nejen trutnovské UFFO ruší program, zavřený je i Kuks, v Peci nebude pohár

Kulturní instituce ruší svůj program. Uzavřený je také barokní areál Hospitál Kuks. Stejně tak nebudou další akce, na kterých by se mohlo sejít sto a více lidí. Region reaguje na nařízení vlády s okamžitou platností, tedy od úterý 10. března. Základní a střední školy budou zavřené. Organizátoři zrušili Světový pohár FIS Masters Cup ve sjezdovém lyžování v Peci pod Sněžkou, jehož se měl zúčastnit velký počet závodníků z řady zemí, lázeňský ples v Janských Lázních nebo závody na historických lyžích Krakonošovi lyžníci v Malé Úpě. V Trutnově bude od pondělí 16. března zaveden prázdninový provoz MHD. Krkonošská lyžařská střediska zůstávají v provozu bez omezení.

Nehoda mezi obcemi Lánov a Čistá v Podkrkonoší

Řidič skončil s autem v potoce

Ve středečních ranních hodinách došlo na silnici I. třídy mezi obcemi Lánov a Čistá v Podkrkonoší k havárii vozidla značky Ford Focus.

Barokní areál Hospitálu Kuks.

Oprava Kuksu dospěla k soudu. Zakázkám jsem nerozuměl, uvedl hlavní inženýr

Hlavní inženýr rekonstrukce barokního areálu Kuks Dalibor Dubový ve středu u soudu uvedl, že vůbec nerozuměl problematice zadávání veřejných zakázek. Architekt tvrdí, že právě proto využil při tvorbě zadávací dokumentace a dalších podkladů pomoc spoluobžalovaného Petra Semeniuka. Podle obžaloby muži ušili zakázku na míru vítězné firmě Gema Art Group. Ministerstvo financí chce po čtveřici obviněných náhradu škody, kterou vyčíslilo na 267 milionů korun.

Barokní areál Hospitálu Kuks.

Oprava Kuksu u soudu. Hlavní inženýr rekonstrukce nerozuměl veřejným zakázkám

Hlavní inženýr rekonstrukce barokního areálu Kuks Dalibor Dubový ve středu u soudu uvedl, že vůbec nerozuměl problematice zadávání veřejných zakázek. Architekt tvrdí, že právě proto využil při tvorbě zadávací dokumentace a dalších podkladů pomoc spoluobžalovaného Petra Semeniuka. Podle obžaloby muži ušili zakázku na míru vítězné firmě Gema Art Group. Ministerstvo financí chce po čtveřici obviněných náhradu škody, kterou vyčíslilo na 267 milionů korun.

Stezka kolem Sobíňova se dostala dokonce do celosvětové hry geocashing.

Sobíňov se v sezoně stává každoročně Mekkou turistů

Dvě velké turistické akce do roka, originální naučná stezka a další zajímavosti, například vyjížďky na koních. Obec Sobíňov na Havlíčkobrodsku si díky aktivitě obecního úřadu a klubu turistů získala dobré jméno i daleko za hranicemi Kraje Vysočina.

Představení v podání studentů gymnázia Ústí nad Orlicí

Ústečtí gymnazisté se chystají do Austrálie

/VIDEO, FOTO/ Začátkem února odjíždí studenti ústeckého gymnázia na návštěvu spřátelené školy poblíž australského Melbourne. A každé tři roky navštěvují Ústí studenti z této australské školy s programem věnovaným australské historii a tradicím. 

Moderátor Leoš Mareš bude 1. února uvádět trutnovský fotbalový ples.

Na Trutnovsko se chystají Mareš, Bílá i Noc na Karlštejně. Gympl oslaví sto let

Nový rok 2020 bude na Trutnovsku plný zajímavých akcí a událostí. V regionu se předvedou celebrity jako Leoš Mareš (v Trutnově na fotbalovém plese) nebo Lucie Bílá (na Přehradě Les Království u Štěrbovy vily). Chystají se tradiční akce, hudební, pivní, cirkusové, dračí či Rýbrcoulovy festivaly. Nevšedním momentem bude muzikál Noc na Karlštejně v barokním prostředí Hospitálu Kuks. Legendární kapela Olympic zahraje na vrchlabském zimním stadionu. Připravují se oslavy významných výročí.

Moderní smuteční síň v Broumově.

FOTO: Krajskou stavbou roku se stala smuteční síň v Broumově

Celkem sedm staveb bojovalo v letošním 16. ročníku soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje. Odbornou porotu nejvíce zaujala smuteční síň v Broumově. Od včerejšího dne se může nová rozlučková síň pyšnit titulem krajská stavba roku 2019.

Zahraniční malíři v hotelu reStart v Jičíně.

Umělci shlížejí na Jičín z výšky

/FOTOGALERIE/ Po třech letech se vrátili účastníci jičínského plenéru z Kuksu do Jičína, kde v roce 2011 vznikla plenérní tradice. Založil ji uznávaný malíř Michail Ščigol. Umělci si tentokrát zbudovali ateliér v posledním patře jedenáctipatrového hotelu reStart.

Jedenáctiposchoďová budova hotelu reStart v Jičíně.

Výtvarníci se vrací do Jičína, zabydlí se v hotelu

Po třech letech, kdy se plenérní sympozium přesunulo na Kuks, vrací se umělci, kteří stáli u zrodu projektu v roce 2011, zpět na místo činu - do Jičína. Pořadatelé chtějí dokázat, že kultura se dá dělat i bez dotací z veřejných peněz, doprošování úřadů a státních institucí.

Turistická informační centra slaví čtvrt století existence.

Turistická informační centra slaví čtvrt století existence

V rámci Světového dne pro rozvoj informací se 24. říjen stal Dnem turistických informačních center (TIC) České republiky. Ta si připomínají 25 let své existence a pro návštěvníky na čtvrteční den připravila různé pozornosti. Buď své hosty obdarují nějakou drobností, nebo potěší znalostním kvízem, nebo pozvou na kávu, čaj a tak podobně. Do akce se zapojují i TIC na Trutnovsku.

Šťastná sedmička pro přednášky? Zřejmě ano!

Šťastná sedmička pro přednášky? Zřejmě ano

V ústecké Malé scéně, která je v bývalém okresním městě již řadu let centrem kulturního dění, se cítí zdejší uměleckoprůmyslová škola jako doma. Kromě pravidelných výstav, zejména fotografických, zde pedagožky Jitka Kuběnková a Marie Uhlířová pořádají již od roku 2013 měsíc co měsíc přednášky věnované dějinám umění.

V Choustníkově Hradišti shořel karavan

U rodinného domu shořel karavan

Profesionální hasiči z Trutnova, Jaroměře a Dvora Králové nad Labem a dobrovolní hasiči z Choustníkova Hradiště a Kuksu byli v neděli po půlnoci přivoláni k požáru obytného karavanu.

Malá vodní elektrárna Hučák.

Po malebném labském břehu z Hradce Králové až do Kuksu

Pečlivě zrekonstruovaný barokní komplex na Kuksu patří mezi největší turistická lákadla hradeckého kraje a pokud chcete spojit jeho návštěvu s pohybem, je ideální dojet do kukského hospitalu na kole. Po labském břehu tam totiž vede zhruba třicet kilometrů dlouhá cyklostezka z Hradce Králové.

Senioři ze Slaměnky si zájezd na Náchodsko pochvalovali.

Slaměnkářský zájezd na Náchodsko

Sokolovský klub důchodců Slaměnka má za sebou jeden z vrcholů letošní sezóny – týdenní turisticko-poznávací zájezd na Náchodsko (byl uskutečněn za finanční podpory města Sokolov).

Cyklostezka Hradec Králové - Josefov - Kuks.

Po malebném labském břehu z Hradce Králové až do Kuksu

Pečlivě zrekonstruovaný barokní komplex na Kuksu patří mezi největší turistická lákadla hradeckého kraje, a pokud chcete spojit jeho návštěvu s pohybem, je ideální dojet do kukského hospitalu na kole. Po labském břehu tam totiž vede zhruba třicet kilometrů dlouhá cyklostezka z Hradce Králové.

Při Vinobraní v Kuksu teklo po kaskádovém schodišti v barokním areálu v Kuksu víno.

FOTO: Víno teklo proudem po schodech

/FOTOGALERIE/ Po několika letech, kdy to nebylo možné, v sobotu znovu teklo po kaskádovém schodišti v barokním areálu v Kuksu víno, stejně jako kdysi za dob hraběte Šporka.

Kuks ovládlo vinobraní.

V Kuksu opět poteče víno po schodech

Třináctý ročník Vinobraní na Kuksu v sobotu od 10 hodin nabídne ochutnávky vín a burčáku, stánky s pochutinami a součástí bude i tradiční jarmark. Zajímavostí letošního ročníku je skutečnost, že ve 13 hodin opět poteče po několika letech, kdy to nebylo z technických důvodů možné, víno po kaskádovém schodišti.

Ilustrační foto.

Hradozámecká noc zve na Humprecht i do Kuksu

Zámek Humprecht zve na sobotní Hradozámeckou noc, která při večeru s hudbou a mluveným slovem přiblíží osudy Diany Marie, manželky Humprechta Jana Černína, stavitele zámku. Začátek je v 19 hodin.

Trpaslíci v Kuksu - výstava při festivalu Theatrum Kuks. Trpaslíky vytvořily učitelky malby na Střední průmyslové škole kamenické a sochařské Hořice pod vedením Michaely Jezberové.

Baroko není jízda na mrtvém koni. Theatrum Kuks probouzí ctnosti a neřesti

/FOTOGALERIE/ Divadlo, koncerty, operu, výtvarné umění, floristickou instalaci, dva workshopy, program pro děti, výšlap na Sněžku nebo cyklovýlet. To nabízí návštěvníkům 18. ročník multižánrového festivalu barokního a barokem inspirovaného umění Theatrum Kuks. Začal ve středu a potrvá do neděle.

Hra hradeckého Divadla Drak s názvem A do třetice všeho...

Divadlo Drak začne novou sezonu na Kuksu

Již osmnáctým rokem nabízí festival Theatrum Kuks divákům barokní a barokem inspirované umění odehrávající se v historických kulisách tamějšího jedinečného areálu i jeho okolí. V letošním roce bylo k účasti na tomto festivalu přizváno také Divadlo Drak spolu se svou inscenací „Faust“ a pohádkou „A do třetice všeho…“.

Ilustrační foto.

V Kašově je málo vody. Nesmí se tam ani zalévat

Vodoprávní úřad města Dvůr Králové nad Labem vydal opatření obecné povahy, kterým do 30. září omezuje užívání pitné vody z vodovodu pro veřejnou potřebu v Kašově, části obce Kuks. Obyvatelé, kteří odebírají pitnou vodu z vodovodu, ji tak mohou užívat pouze pro osobní potřebu na pití a k hygienickým účelům.