Kreativ

ŠTÍTEK: Kuks

OBDIVOVANÝ KUKS. Barokní skvost mezi Jaroměří a Dvorem Králové patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům.

Farmaceutické muzeum v Kuksu má nové sochy

Jedinečné a největší muzeum lékáren, lékárenství a farmacie v Evropě nově zkrášlují obrazy a plastiky tří současných českých výtvarníků. Podle odborníků vhodně doplňují unikátní prostor a charakter Českého farmaceutického muzea na Kuksu, které je proslulé barokním interiérem a historickým lékárenským vybavením.

Hudební léto v Heřmanově Městci pokračuje

Hudební léto v Heřmanově Městci pokračuje

První srpnový koncert XV. ročníku festivalu Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci bude ve znamení komorní hudby. Hostem festivalu bude přední reprezentant české kvartetní školy smyčcový Apollon Quartet.

Ilustrační foto

Přibudou nové cyklostezky

Česko-polská spolupráce by měla v blízké době přinést přes tisíc kilometrů nových dálkových cyklotras v pohraničí obou zemí. Uvedl to krajský úřad na svých webových stránkách.

Ilustrační fotografie.

Od Vlka k Pytlákovi jistou nohou

Nejfrekventovanějším víkendovým místem v okolí Hradce Králové je cyklostezka v městských lesích. Lidem na kolečkových bruslích ovšem kalí radost chybějící část asfaltového povrchu u Stříbrného rybníka. Na nezpevněném povrchu musí sundat brusle. A sundávat budou dál.

Při třetím koncertu festivalu Hudební léto Kuks vystoupili houslista a koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček a polský varhaník Wacław Golonka.

Kostelem zněly šporkovské árie Phantasia Kuksensis

/FOTO/ Kostel Nejsvětější Trojice hostil v sobotu třetí koncert letošního jubilejního 10. ročníku festivalu Hudební léto Kuks. Sérii velmi kvalitních klasických hudebních vystoupení tentokrát rozšířili dva umělci a mistři svých nástrojů: český houslista Jan Mráček a polský varhaník Wacław Golonka.

Trosky

Hrady a zámky příliš netáhnou

/FOTOGALERIE/ Počasí uplynulých dnů přímo vybízelo k turistice nebo návštěvě památek. Jak ale přiznávají kasteláni hradů a zámků na Královéhradecku, na prohlídky historických skvostů přichází poslední roky stále méně a méně lidí.

Při sklizni se vznítil obilný prach.

Při sklizni se vznítil obilný prach

Pět jednotek hasičů bylo zalarmováno kvůli nahlášenému požáru zbytků slámy v lapači kamenů kombajnu značky John Deere v Choustníkově Hradišti.

Turisticko-poznávací zájezd Slaměnky na Náchodsko.

Slaměnkáři vyjeli poznávat Náchodsko

Sokolov – Sokolovský klub důchodců Slaměnka nezahálí v žádné roční době. Slaměnkáři vyrážejí na výlety, pochoďáčky, za poznáním po celé naší republice a taky sportují, oblíbeným je třeba pétanque.

Při Víkendu otevřených zahrad byla přístupná i zahrada manželů Suchardových nedaleko Kumburku.

Vydejte se do zahrad!

O víkendu se po celé Evropě otevřou veřejnosti běžně nepřístupné zahrady. Bude mezi nimi i Květinová chaloupka v Újezdci nedaleko Soběraze na Jičínsku. Tady pěstují tisíce květin manželé Suchardovi.

Při Víkendu otevřených zahrad byla přístupná i zahrada manželů Suchardových nedaleko Kumburku.

Víkend otevřených zahrad i v Újezdci

O víkendu se po celé Evropě otevřou veřejnosti běžně nepřístupné zahrady. Bude mezi i Květinová chaloupka v Újezdci nedaleko Soběraze na Jičínsku.

Stavbaři začali v Hradci rozebírat železný příhradový most přes řeku Orlici ve čtvrti Svinary. Most plukovníka Šrámka nahradí nová konstrukce. Polovina původního mostu z roku 1907 zůstane zachována jako doklad mostního stavitelství počátku 20. století.

Torza svinarského mostu mají sloužit cyklistům

Rozhledna na Rozárce, přemostění slepého ramene Orlice či součást cyklostezky na Piletickém potoku. Takové návrhy padly v souvislosti s dalším životem torza bývalého mostu plukovníka Šrámka ve Svinarech. To zatím na svůj další život čeká za plotem nedaleko svého novodobého nástupce.

V Kuksu byl představen nový turistický projekt rozšířené reality.

Turisté prozkoumají barokní památku hospital Kuks

Červené Pečky /FOTOGALERIE/ - Turistická sezona je již v plné proudu a červenopečečtí výletníci rozhodně nelení. Brzy zase vyjedou na další cestu, tentokrát ale po památkách. Do bývalého ústavu pro vojenské veterány hospital Kuks se vydají v sobotu 18. května v 7 hodin ráno autobusem z náměstí městysu.

Ilustrační foto

Beneš při kanonádě Svobody nasázel „Rokasu“ hattrick

O víkendu pokračovaly okresní fotbalové soutěže mužů na Trutnovsku. Nejvyšší návštěva byla zvědava na duel Radvanice - Chvaleč. Stovka diváků ale za 90 minut neviděla jediný gól a domácí se nedokázali prosadit dokonce ani v penaltovém rozstřelu!

Cyklostezka podél Labe do Vysoké nad Labem.

Z Kuksu dojedete podél Labe až do Vysoké. Brzy už i do Pardubic

/FOTOGALERIE/ Už v sobotu se oficiálně otevře nový pětikilometrový úsek Labské stezky spojující Hradec Králové a Vysokou nad Labem. Vzniká tak unikátní, asi 35 kilometrů dlouhá cyklostezka, po které dojedete z Vysoké až na oblíbené turistické místo Královéhradeckého kraje - hospitál Kuks.

Otevření turistické sezony na Kuksu s novinkami na prohlídkových okruzích.

FOTO: Salvy zahájily sezonu na Chlumu. První návštěvníky přivítal i hospitál

Dámy s vějíři a slunečníky se promenují a širokými krinolínami umetají cestičky, opodál se řadí do dvojstupů vojáci v dobových uniformách a s klobouky zdobenými kohoutím peřím. „Maschieren! Marsch!“ dostávají povel a dávají se na pochod. Za chvilku je následují další. Historické vojenské jednotky opět v sobotu opanovaly nejznámější bojiště z roku 1866. U muzea na Chlumu zahájily salvami z pušek a děla novou návštěvnickou sezonu.

Radují se z cen a další reprezentace.

Radují se z cen a další reprezentace

Vrchlabí - Hned několik důležitých ocenění si odnesla Základní umělecká škola Karla Halíře z Vrchlabí z krajského kola soutěže v komorní a souborové hře na zobcovou flétnu.

Sochy zobrazující alegorie Ctností a Neřestí v Kuksu.

Tipy Deníku: Barokní perla otvírá, láká na novinky

Královéhradecký kraj - Řeholní hábit milosrdných bratří, cestovní sluneční hodiny či zvon ze zaniklé hospitální zvonice. To jsou namátkou vybrané příklady exponátů, které do interiérů na Kuksu přibyly přes zimu.

Z okna svého domku na Kuksu má  Stanislav Bohadlo nádherný výhled. Na protější straně je jako na dlani areál hospitalu.

Cyklus o slavných krajanech

Hradec Králové - Hudební historik Stanislav Bohadlo bude dnes v Novém Adalbertinu hovořit o čtyřech mužích, kteří povznesli náš kraj na světovou úroveň, mimo jiné o hraběti Šporkovi, který do Čech a na Kuks přivedl skladatele Antonia Vivaldiho.

Hradecké Velké náměstí v obležení německé techniky.

Se sněhem přišel do Hradce smutek

Hradec Králové /FOTO/ - Do velmi mrazivého rána se 15. března roku 1939 probouzeli obyvatelé Hradce Králové. Čerstvě napadaný sníh nesl již od kuropění stopy těžkých bot a vyjetých kolejí německého Wehrmachtu. Již kolem 6. hodiny se u místního letiště formovala kolona německých vojínů, aby zajistila rozjezdovou plochu a hangáry.

V historické lékárně v areálu barokního hospitalu v Kuksu  začala rekonstrukce přes sto let staré podlahy. Dubovou parketovou podlahu z počátku 20. století řemeslníci brousí, čistí a nakonec ji naolejují. Hotovo by mělo být do konce letošního roku.

Kuks brousí sto let starou podlahu

Kuks - Chlouba a jedna z mála původních místností Hospitalu Kuks je z části zahalená igelitem. Je téměř prázdná. Jen řemeslník pomalu sune po podlaze vrčící brusku. Začala oprava sto let starých parket.

Roman Prouza přijel se svým flašinetem zpestřit vánoční trhy na Kuksu.

Flašinetář: „Jsem rád, že můžu dělat lidem radost“

Kuks - Stačí přivřít oči, zaposlouchat se a jako by vás zvuk flašinetu přenesl na jarmark o nějakých sto let zpátky. Do takové atmosféry se mohli o uplynulém víkendu ponořit i návštěvníci vánočních trhů na Kuksu, a to díky flašinetu Romana Prouzy ze Rtyně v Podkrkonoší.

Vánoční trhy v Kuksu přilákaly tisíce návštěvníků

Svátek oslavíme i na tržištích

Kuks, Hostinné - Vánoční trhy v Kuksu a Český řemeslný trh v Hostinném. To jsou akce, které zpestří koncem týdne svátek, v němž si připomeneme sametovou revoluci roku 1989.

Cyklostezka

Stavba cyklostezky z Hradce do Vysoké finišuje

Hradec Králové - Nejen směrem na Kuks budou moci hradečtí cyklisté brzy vyrazit po oblíbené Labské stezce. Ta se totiž začala rozšiřovat také směrem po proudu. Necelých pět měsíců od položení základního kamene dokončují stavbaři v těchto dnech cyklostezku spojující Hradec Králové a Vysokou nad Labem.

Ilustrační foto

Stoprocentní Baník vládne Trutnovsku. Při skóre 68:8

Trutnov - Tři remízové výsledky nabídlo závěrečné kolo okresního přeboru. Pouze v jednom případě se diváci nedočkali žádného gólu, to když se smírně rozešli tabulkoví sousedé z Podhůří a Mladých Buků. Následné penalty zvládli hosté.