Kreativ

ŠTÍTEK: Kuks

Budoucí objekt u Betléma.

Braunův Betlém má reálnou naději na záchranu

Kuks - Záchranu soch Braunova Betléma a jejich restaurování nelze odkládat. Na tom se shodli všichni iniciátoři nové pracovní skupiny. Ta vznikla včera a jejími členy se stali zástupci Královéhradeckého kraje, Národního památkového ústavu a Revitalizace Kuks, o. p. s. Skupina se poprvé sejde už začátkem listopadu.

Souboj mezi rezervou Úpice (červené dresy) a Bohuslavicemi nabídl divákům pět branek. Z výhry 2:3 se radovali hosté.

Nevídané. Vedoucí tým naložil druhému v tabulce 11 branek

Trutnov - Měla to být pro lídra okresní soutěže IV. třídy náročná fuška. Vždyť do Prosečného v sobotu přijel druhý tým tabulky Kuks. Svému postavení ale hosté zůstali hodně dlužni, soupeři vlastně vůbec nekladli odpor a po jednoznačném průběhu prohráli hladce 11:1.

Ilustrační foto

Výzva s tříkilometrovým převýšením

Dolní Brusnice – Úvodní pátek v měsíci říjnu bude patřit startu ultratrailového závodu napříč regionem nejvyšších českých hor. Už pošesté se vyznavači dlouhých tras sejdou, aby se zúčastnili Stovky Podkrkonoším.

Kuks ovládlo vinobraní.

Kukské vinobraní bavilo tisíce lidí

Kuks – Tři desítky vinařů a stovky kvalitních vín z České republiky i ze zahraničí. Sobotní vinobraní v nádherných kulisách Hospitalu Kuks přilákalo do malebné podkrkonošské obce tisícovky návštěvníků, kteří si užívali jedinečnou atmosféru barokních staveb a bezstarostného dne.

ZDAŘILÉ DIVADELNÍ SCÉNKY shlédli v sobotu návštěvníci Braunova Betléma u Kuksu. Před třemi stovkami let tu sochaři odstartovali práce na jedinečné kulturní památce.

Braunovy sochy žily divadlem. Lidé se bavili

Kuks – Perfektní podívanou si pro sobotní návštěvníky Braunova Betléma v lesích u Kuksu připravili členové spolku královédvorských betlémářů. Právě v sobotu totiž uplynulo 300 let od doby, kdy Matyáš Bernard Braun zahájil práce na sochách tesaných do pískovce.

Betlém slaví výročí, hrabě Špork se potká s Krakonošem.

Betlém slaví výročí. Hrabě Špork se potká s Krakonošem

Dvůr Králové nad Labem - Tři stal let uplyne v letošním roce od založení Braunova Betléma v lesích mezi Kuksem a Dvorem Králové. Jedinečná památka, kterou do živého skalního masivu vytesal Matyáš Bernard Braun, je v současné době jedním z nejnavštěvovanějších míst východočeského regionu.

Ilustrační foto

Kempaři se radují, kasteláni pláčou

Sobotka – Zámek Nové Město nad Metují, Náchod, Humprecht, ale i pevnost Dobrošov, Třebechovický betlém, hrad Kost nebo Hospital Kuks. To je jen část národních kulturních památek v našem kraji. A zatímco provozovatelé koupališť si mnou ruce, kasteláni historických sídel pláčou. Léto s extrémními teplotami lidi do historických skvostů neláká.

Ilustrační snímek.

Houbaři vyhlíží konec sucha

Trutnovsko - Nezvykle teplé jaro znovu způsobilo pokles vodních hladin v půdě. Přírodu se sice v posledních dnech snaží zachránit vytrvalý déšť, přesto odborníci z pohledu srážek očekávají krizový rok.

Mnoho párů má dnes nejprve potomka, až poté přichází na řadu svatba.

Nevšední program dětí s rodiči

Kuks - Království síly v Kuksu. Takový nese název letní rodinný kemp, který v úterý a v dalších dnech probíhá v perle baroka.

Les Království.

Dvůr Králové znovu spouští atraktivní turistickou hru

Dvůr Králové nad Labem - Příležitost poznat zajímavá místa nejen na Královédvorsku a zároveň soutěžit o atraktivní ceny. To nabízí nová turistická hra s názvem Toulky nejen Královédvorskem, kterou spustilo město.

Ilustrační foto

Dvůr Králové znovu spouští atraktivní turistickou hru

Královéhradecko, Dvůr Králové n. L. - Příležitost poznat zajímavá místa nejen na Královédvorsku a zároveň soutěžit o atraktivní ceny. To nabízí nová turistická hra s názvem Toulky nejen Královédvorskem, kterou spustilo město.

Na Kuksu díky festivalu již vystoupila řada známých interpretů. Loni tu například exceloval houslista Ivan Ženatý za doprovodu Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou  dirigenta Vojtěcha Spurného. Foto: Miloš Šálek

Kukský festival zahájí Má vlast

Kuks - Festival Hudební léto Kuks startuje v sobotu 23. června od 18 hodin v Kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové nad Labem.

Den otevřených ateliérů v Trutnově před Uffem.

Výtvarníci otevřou ateliéry dokořán, předvedou se také u Uffa

Trutnov - Řezbář, fotograf, hrnčířka nebo malíř. To jsou příklady uměleckých profesí, které můžete v sobotu mezi 10. a 18. hodinou poznat hodně zblízka. Spolek podkrkonošských výtvarníků se totiž opět po roce připojil ke Dni otevřených ateliérů.

ZE SOCH TRITONŮ vytéká při vinobraní víno, běžně ale voda. Dnes je tu sucho.

Kuks je stále bez vodního zdroje. Obec už zvažuje soud

Kuks - Rok po nedbalém vrtání jsou obyvatelé Kuksu stále bez zdroje vody. Přírodní zásobárna zůstává proražená. Na utěsnění kaverny se obec s firmou, která u jednoho z domů zhotovovala vrt pro tepelné čerpadlo, stále nedohodla.

Bylinková zahrada v Kuksu je rozdělena do 16 pravidelných čtverců. Čtyři z nich jsou zatravněné, ve zbylých se na 144 záhonech pěstují bylinky, zelenina i květiny. Areál doplňují ovocné stromy nebo keře. Lidé se tu seznamují i s nevšední mišpulí či kdoulí

V bylinkové zahradě se střetává celý svět

Kuks - Kouzlení a znalosti pětice zahradníků v Kuksu s rozpukem jara začínají probarvovat areál Hospitalu. Volně přístupná zahrada rozkvétá. Mísí se v ní barvy, stejně jako rozličné vůně bylin, zeleniny i ovoce.

Hasiči cvičili, jak uhasit zámek

FOTO: Hasiči cvičili, jak uhasit zámek

Náchod - Náchodský zámek se v úterý ocitl v plamenech. Naštěstí jen jako. Konalo se zde taktické cvičení hasičů, které je mělo za úkol připravit na zdolávání požáru památkově chráněného objektu v reálných podmínkách.

UKÁZKU STUDIE na úpravu prostředí okolo Braunova Betléma předal ředitel Revitalizace Kuks Martin Puš hejtmanovi Královéhradeckého kraje Jiřímu Štěpánovi a ředitelce Národního památkového ústavu Naděždě Goryczkové.

Braunův Betlém má novou naději

Kuks - Moderní vstupní hala s audiovizuálním centrem či kavárnou, odpočinkové prostory na místech bývalých lomů a hlavně výrazně revitalizovaná krajina v okolí barokních soch. Prostředí unikátního Braunova Betléma se má proměnit už během příštích let.

Skoro desítka hasičských jednotek cvičila zásah na zámku Hrádek u Nechanic

Hasiči dobývali Hrádek

Hradecko - Plameny zachvátily neogotickou perlu Královéhradeckého kraje – Hrádek u Nechanic. Naštěstí jen fiktivně.

Braunův betlém v Kuksu.

Memorandum stvrdí společnou snahu o záchranu betléma

Královédvorsko - Memorandum o spolupráci na záchraně Braunova Betléma podepíší 23. března zástupci samospráv, ředitelé Národního památkového ústavu a Revitalizace Kuks společně s hejtmanem Královéhradeckého kraje Jiřím Štěpánem.