Kreativ

ŠTÍTEK: Kuks

Barokní areál patřil 20. ročníku festivalu Theatrum Kuks.

FOTO: Festival Theatrum Kuks přiblížil návštěvníkům baroko

Pět dní naplněných divadlem, uměleckými představeními, vážnou hudbou či koncerty, to byl jubilejní 20. ročník festivalu Theatrum Kuks. Multižánrový festival barokního a barokem inspirovaného umění se odehrával nejen v prostředí hospitálu, účastníci při něm také zavítali do Braunova Betléma nebo do Žirče.

V barokním areálu v Kuksu a jeho okolí se koná tento týden 20. ročník festivalu Theatrum Kuks.

Na Šporkově vyhlídce budou umělci zkoumat svatební rituály i sexuální revoluce

Před třemi sty lety byl Kuks evropským kulturním centrem, kde to žilo divadlem, hudbou a vůbec všemi možnými druhy umění. Tohle dědictví hraběte Františka Antonína Šporka se ovšem, na rozdíl od soch a dalších kamenných památek, dlouho příliš nepřipomínalo. Oživit ducha šporkovské doby se všemi jeho rozmanitými projevy se před 20 lety rozhodl muzikolog a propagátor baroka Stanislav Bohadlo, který založil festival Theatrum Kuks, jehož letošní jubilejní ročník se koná v Kuksu do neděle 29. srpna.

Z opočenského zámku.

Nejvíce výletníků zamířilo v červenci na opočenský zámek

Z památek ve správě Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji si v červencové návštěvnosti vedl nejlépe Státní zámek Opočno, kam zašlo 16 544 návštěvníků. Hned za ním skončil Hospitál Kuks, který jich měl 16 324. Třetí příčka pak patří Ratibořicím s 12 602 příchozími. Na náchodském zámku prodali 9 787 vstupenek, na Hrádku u Nechanic 9 234.

Hospitál Kuks

Z Hradce Králové do Kuksu po labském břehu

Úsek Labské cyklostezky, vedoucí z Hradce Králové do zrekonstruovaného barokního komplexu Kuks, patří mezi největší turistická lákadla Královéhradeckého kraje. Pokud se o prázdninách chystáte s dětmi právě sem, bude to ideální výlet na kolech, spojený s poznáváním historických památek. 

Na festivalu v Kuksu zahráli violoncellista Tomáš Jamník a varhaník Tomasz Soczek.

Na festivalu v Kuksu hráli violoncellista Tomáš Jamník a varhaník Tomasz Soczek

/FOTO/ Třetí koncert 12. ročníku mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks se konal v sobotu 24. července od 18:00 v kostele Nejsv. Trojice v Kuksu a nabídl violoncellistu a vítěze soutěže Pražské jaro Tomáše Jamníka, s nímž zahrál polský varhaník a pedagog na Hudební univerzitě Fryderyka Chopina ve Varšavě Tomasz Soczek.

Tropická pouť v České Skalici.

Tipy na víkend: Charitativní pouť, slavnost na zámku i folk & country festival

Přinášíme další várku oblíbených tipů, které vám poradí, jak strávit volný čas od pátku 9. července do neděle 11. července. Tentokrát můžete například zavítat na nové koupaliště v Hostinném, Tropická charitativní pouť v České Skalici nabídne zábavu a pomůže hendikepovaným, festival Na ostrovech v Bražci u Náchoda potěší příznivce folku a popu a pokud se rádi kocháte krásnou přírodou, vydejte se z Ostroměře na pochod Krajem Eduarda Štorcha. 

Objemný model Braunova Betléma nově stojí před informačním centrem v Kuksu.

Kuks má bronzový model Braunova Betléma, k jeho výrobě pomohly drony

/FOTO/ Objemný model Braunova Betléma je čerstvou novinkou v Kuksu. Bronzový odlitek vyrobila umělecká slévárna v Horní Kalné na Trutnovsku a váží několik set kilogramů. Na nádvoří hospitálu se odehrají o prázdninách muzikálová, divadelní i operní představení. Jako první Robinson Crusoe a Rusalka.

Ilustrační foto

Čeští turisté dnes žijí v minulém století. Chceme to změnit

Kvůli protiepidemiologickým opatřením zažily turistické cíle v Královéhradeckém kraji v prvních třech měsících letošního roku drastický odliv turistů. Ze stejných důvodů je zřejmé, že Češi po prodělané karanténě demoralizovaní, izolovaní a vyhladovělí, vyrazí za zážitky i odpočinkem a během nadcházejícího léta oblíbená místa hradeckého kraje zase zaplaví. Na nejznámějších místech Krkonoš, Českého ráje, Adršpachu, na Kuksu či ve dvorské ZOO nebude k hnutí.

Safari Park Dvůr Králové je nejvyhledávanějším turistickým cílem Královéhradeckého kraje, loni ho navštívilo 450 722 lidí.

Turistickým cílům v kraji vládnou safari park a Adršpašské skály

/FOTO/ Safari Park Dvůr Králové, Adršpašské skály, Lanová dráha Sněžka. To jsou tři nejvíce navštěvované turistické cíle Královéhradeckého kraje za rok 2020 podle organizace CzechTourism. Ta zveřejnila data v uplynulých dnech. Skokanem roku je nová rozhledna na Velké Deštné.

Zahradnické trhy v Kuksu přilákaly množství návštěvníků.

FOTO: Zahradnické žně. V Kuksu bylo při trzích narváno

Lilie, begónie, astra, hořec, lomikámen, lewisie, meduňka nebo libeček. Ve voňavý svět květin a bylinek se proměnilo od pátku nádvoří Hospitálu Kuks. Zahradnické trhy přilákaly obrovské množství zájemců. Pokračují ještě v neděli od 9 do 16 hodin.

Muzikál Noc na Karlštejně měl loni v prostředí barokního areálu Kuks velký úspěch, odehrála se tam tři vyprodaná představení.

Nádvoří v Kuksu se promění v létě v jeviště muzikálů, divadla i opery

Opera Rusalka, muzikály Robinson Crusoe a Noc na Karlštejně, divadelní hra Strašidlo cantervillské. Nádvoří barokního hospitálu v Kuksu se promění během léta v jeviště divácky atraktivních představení se známými herci a zpěváky. Podle kastelána Libora Švece je letos zájem divadelních společností o Kuks nebývalý.

Do testování obyvatel v obcích na Trutnovsku se zapojili tento týden také hasiči. Ve čtvrtek vyrazili do Bílých Poličan.

V obcích na Trutnovsku testují na covid hasiči, svůj tým sestavil i Dvůr Králové

/FOTO/ Mobilní odběrové týmy už provedly na Trutnovsku 11 593 testů. Nyní se k nim přidávají další, kteří budou odebírat lidem vzorky. Testovat začali tento týden hasiči, od začátku příštího týdne bude mít svůj vlastní odběrový tým také Dvůr Králové nad Labem. Přinášíme rozpis termínů a míst, kde bude testování probíhat.

Uzavřený okres Trutnov kvůli šíření nemoci Covid-19

OBRAZEM: "Celní kontroly" na hranicích okresu Trutnov

Vláda svým nařízením od půlnoci uzavřela okres Trutnov. Na hranicích okresu vznikly přes noc pomyslné "hraniční" přechody, kde hlídky policistů kontrolují řídiče, kteří míří do okresu nebo ven z něj. Podívejte se, jak to na takovém checkpointu v Kuksu vypadá prostřednictvím naší galerie.

Úderem půlnoci začali policisté na Trutnovsku kontrolova vládní opatření.

Uzavírka trojice okresů odstartovala. Zakázané oblasti střeží policejní hlídky

Přesně o půlnoci ze čtvrtka na pátek začaly kontroly na hranicích okresů Cheb, Sokolov i Trutnov. „Toho ještě pustíme, máme minutu do půlnoci,“ hlásil svým dvěma kolegům policista s červeným signalizačním „pendrekem“ na silnici I/37 z Jaroměře do Trutnova krátce před tím, než začalo platit vládní opatření.

Úderem půlnoci začali policisté na Trutnovsku kontrolovat vládní opatření.

VIDEO: Trutnovská půlnoc: Policisté pustili tátu za rodinou i ženu s inzulinem

/FOTOGALERIE/ „Toho ještě pustíme, máme minutu do půlnoci,“ hlásil svým dvěma kolegům policista s červeným signalizačním „pendrekem“ na silnici I/37 z Jaroměře do Trutnova krátce před tím, než začalo platit vládní opatření a z Trutnovska se minimálně do nedělní půlnoci stala "nedobytná pevnost".

Luboš Tuzar.

Dálnice nám přinese spíš pozitiva, říká starosta Smiřic

/ROZHOVOR/ Už devatenáctý rok ve funkci smiřického starosty zažívá letos Luboš Tuzar. Podle svých slov by po volbách v příštím roce rád začal ve funkci i třetí dekádu. V rozhovoru pro Deník hovoří o tom, zda městu pomůže otevření dálnice a jaké investice Smiřice potřebují v dalších letech.

Na silnici mezi obcemi Choustníkovo Hradiště a Kuks havaroval 61letý řidič. Nadýchal 1,31 promile alkoholu.

Podnapilý řidič narazil do stromu a porazil dopravní značky

Jednašedesátiletý řidič automobilu značky Škoda nadýchal 1,31 promile alkoholu poté, co v sobotu v podvečerních hodinách při dopravní nehodě na silnici první třídy mezi obcemi Choustníkovo Hradiště a Kuks dostal smyk, narazil do stromu a porazil dopravní značky.

Fotbalisté Kuksu měli na svém hřišti nevítaného hosta.

V Kuksu kličkují fotbalisté i auta

/FOTO/ V nejnižší fotbalové soutěži na Trutnovsku najdete řadu specifických hřišť, jedno se ale z normálu vymyká. Ani ne tak svými rozměry nebo snad netradiční barvou trávníku. To v Kuksu se vymyká přitahováním vandalů, možná i stále stejného jedince, kdo ví.

Skryté krásy Královéhradeckého kraje

Série #světovéČesko / Milovníkům horských hřebenů jsou dobře známé Krkonoše s naším nejvyšším vrcholem, Broumovské stěny či skalní město v Adršpachu. Příznivci historie jsou pak seznámeni s mnohými hrady, zříceninami a tvrzemi, které jsou dokladem méně klidných let naší země. Nyní přišel čas porozhlédnout se jinde. Po skvostech dosud neobjevených.

Myslivost. Ilustrační foto.

Myslivecké tradice a jejich význam pro budoucí generace

Mgr. Miroslav Drahota, předseda Okresního mysliveckého spolku v Mladé Boleslavi, předseda Mysliveckého sdružení „Mezilesí“, z.s. se sídlem v obci Všejany a předseda Klubu krátkosrstý ohař ČR, z.s., který myslivost aktivně provozuje od roku 1983, se zamýšlí nad jejím smyslem pro dnešní svět. Jeho příspěvek vám vzhledem k velkému rozsahu přinášíme na pokračování.