Kreativ

ŠTÍTEK: Kuks

Daniel Matejča s Petrem Rajnohou nadchli publikum na festivalu Hudební léto Kuks

Daniel Matejča s Petrem Rajnohou nadchli publikum na festivalu Hudební léto Kuks

Třetí koncert 14. ročníku festivalu Hudební léto Kuks se opět konal v nádherných prostorách barokního kostela Nejsvětější Trojice v Kuksu. Příznivci klasické hudby byli v sobotu 22. července 2023 svědky dvou sólových výkonů kvalitních interpretů – mladého českého houslisty Daniela Matejči a předního českého varhaníka Petra Rajnohy. Večerem provázel zkušený moderátor Jiří Vejvoda.

Akce Oživlý Josefov v pevnosti na Náchodsku.

Pozvánka: Pevnostní město Josefov se na chvilku vrátí do dob své největší slávy

Pevnostní město ožije 14. a 15. července po roce opět dobovým životem. Těšit se můžete na postavy v historických kostýmech, na vojsko, tržiště na náměstí i na Bastionu No. IV, řemeslný jarmark, josefovské pivo a další dobroty, dobovou hudbu, loutkové divadlo i bitevní ukázku. Josefov se na chvilku vrátí do dob své největší slávy, po městě budou jezdit kočáry tažené koňmi, uvidíte nastoupenou armádu i korzující dámy v krásných šatech.

Historická lékárna na lázeňské kolonádě vedle hotelu Tlapák je znovu v provozu.

Lékárna na kolonádě opět otevřela. Zachovala si svou prvorepublikovou atmosféru

/FOTO, VIDEO/ Historická lékárna na lázeňské kolonádě v Poděbradech vedle hotelu Tlapák je znovu v provozu. Opět nabízí léky a zdravotnické pomůcky. Kromě užitečných medikamentů a rad si zákazník odnese také krásné zážitky z pohledu na jinde nevídané interiéry připomínající dávnou dobu téměř před sto lety. 

Filipojakubská noc láká hlavně děti.

Co se chystá? Konec týdne na Rychnovsku patří mumiím i čarodějnicím

Poslední dubnový víkend nabídne mnoho zajímavých akcí a událostí. Vyberte si z nabídky, kterou vám pravidelně přinášíme. Rádi fotografujete a natáčíte videa? Pokud kamkoliv zavítáte, napište nám o tom a pošlete snímky i krátké záznamy, rádi vše zveřejníme v rubrice Čtenář reportér. 

Zahradnické trhy v Kuksu.

Víkend nabídne bitvu u Hořic, zahradnické trhy v Kuksu i Sousedání v Hradci

Předposlední dubnový víkend nejen prohřejí sluneční paprsky, ale nabídne i mnoho zajímavých akcí a událostí! Rozhodně neseďte doma a vyberte si z nabídky, kterou vám pravidelně přinášíme. Rádi fotografujete a natáčíte videa? Pokud kamkoliv zavítáte, napište nám o tom a pošlete snímky i krátké záznamy, rádi vše zveřejníme v rubrice Čtenář reportér. 

Fotbalisty na Trutnovsku čekají o víkendu leckde náročné terény. Po vytrvalém dešti jsou některá hřiště silně podmáčená.

Deštivé počasí dál ničí fotbal. Na Trutnovsku opět spousta zápasů odložena

Kocbeře – Rtyně v Podkrkonoší, Bohuslavice nad Úpou – Staré Buky, Mladé Buky – Hostinné, Žacléř – Podhůří, Prosečné – Janské Lázně, Malé Svatoňovice – Lánov, Horní Maršov – Dolní Kalná B a Kuks – Kunčice nad Labem. Tak zní seznam odložených utkání z probíhajícího fotbalového víkendu pod Krkonošemi. S takřka polovinou zápasů se však počítá a tak s Deníkem sledujte výsledky jednotlivých duelů. Dva se hrály v sobotu, zbylých pět v neděli.

Barokní areál hospitálu v Kuksu.

Národní památkový ústav musel vrátit dotaci 314 milionů korun na opravu Kuksu

Národní památkový ústav musel vrátit dotaci 314 milionů korun z evropských fondů i národních zdrojů na opravu barokního areálu v Kuksu. Uvedla to Česká televize, které to řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu Miloš Kadlec. Za zmanipulování zakázky na rekonstrukci Kuksu soudy poslaly do vězení tři muže včetně jednoho bývalého zaměstnance Národního památkového ústavu, čtvrtá obžalovaná dostala podmíněný trest.

Zámek Hrádek u Nechanic.

Sezona na památkách v kraji bude ve znamení Harrachů, připomenou se i Kinští

V sobotu se otevřou památky v Královéhradeckém kraji a návštěvníci budou překvapeni. Jsou pro ně nachystané atraktivní novinky i tematické akce: oslavy rodu Harrachů, výročí památkářů či chlumeckého zámku. Nebude chybět ani překvapení v interiérech, výhody pro dětské návštěvníky či investice do vzácných objektů.

Zámek Opočno. Arkádové nádvoří.

Sezona na památkách v kraji bude ve znamení Harrachů, připomenou se i Kinští

V sobotu se otevřou památky v Královéhradeckém kraji a návštěvníci budou překvapeni. Jsou pro ně nachystané atraktivní novinky i tematické akce: oslavy rodu Harrachů, výročí památkářů či chlumeckého zámku. Nebude chybět ani překvapení v interiérech, výhody pro dětské návštěvníky či investice do vzácných objektů.

Na Výšince vznikne na trase dálnice D11 bezmála kilometrový dálniční tunel.

Obří most u Kuksu a dlouhý tunel na Výšince, takový bude nový úsek dálnice D11

Téměř kilometrový tunel na Výšince, 24 mostů, z toho jeden vyšší než Nuselský, oboustranná odpočívka v místní části Hajnice Brusnici, mimoúrovňové křižovatky v Choustníkově Hradišti a Kocbeřích, sedmnáct protihlukových stěn o celkové délce 12 kilometrů. Tak bude vypadat 19,6 km dlouhý úsek dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova.

Letní akce trutnovského klubu vozíčkářů.

FOTO: Trutnovští vozíčkáři zamířili na Kuks, do hřebčína a myslí i na uprchlíky

Od války na Ukrajině Klub vozíčkářů Trutnov spolupracuje s ukrajinským komunitním centrem s vedoucí Mášou. Některé maminky se svými dětmi se zúčastnily klubových akcí – návštěvy hejtmana, výlety do zoo, na piknik na Růžový palouček, na Kuks, do Kladrub či na farmu Hucul po Janovou horou. Ze šesti výletů jeli s námi na pět. Také pod vedením Máši proběhlo i dvojí zdobení perníčků s ukrajinskými dětmi. A na závěr Máša pozvala členy klubu na výročí Dne nezávislosti Ukrajiny a darovala řediteli Honzovi Ročkovi krojovou košili.

Dušan Duchek (v modrém dresu) hraje fotbal celý svůj život a platí za naprostého mosteckého patriota.

Pět tref za víkend v padesáti letech! Duchek rád vzpomíná na I. B třídu i Lebedu

Týden co týden Krkonošský deník vyhlašuje Kanonýra víkendu a ačkoliv se naposledy nejvíc činil devatenáctiletý Jakub Kulda z Pilníkova, jenž se trefil šestkrát do sítě Horního Maršova, přednost tentokrát dostal o 31 (!) let starší borec. Vždyť mostecký Dušan Duchek v úctyhodném fotbalovém věku nasázel pět branek Kuksu a jeho výkon stojí za uznání. 

V sobotu pozdě večer hořelo v rodinném domě ve Dvoře Králové nad Labem v místní části Zboží.

Ve Dvoře Králové hořel rodinný dům, napáchal škody za půl milionu korun

V sobotu po 20. hodině hořel rodinný dům ve Dvoře Králové nad Labem v místní části Zboží. Hasiči požár včas zlikvidovali, uchránili tak milionové hodnoty. Po nedělním ohledání místa události potvrdil vyšetřovatel hasičů jako příčinu vzniku požáru technickou závadu elektrické instalace světelného obvodu v podkrovní místnosti.

Galerie loutek Jiřího Nachlingera, která sídlí v tzv. Comoedien-Hausu Kuks - replice dřívějšího Šporkova divadla.

Nahlédněte do Comoedien-Hausu. Galerie loutek Jiřího Nachlingera vás uchvátí

FOTO/ Pokud zavítáte do Kuksu, nahlédněte do Galerie loutek Jiřího Nachlingera, která sídlí v takzvaném Comoedien-Hausu - replice dřívějšího Šporkova divadla. Tu založil kukský patriot, historik a muzikolog Stanislav Bohadlo. Vznikl tady také stále vyhlášenější divadelní festival Theatrum Kuks, který se konal v uplynulých dnech. 

Festival Theatrum Kuks vyvrcholí o víkendu.

Festival připomíná 330 let od založení lázní Kuks. Za dva týdny tam poteče víno

Až do neděle pokračuje multižánrový festival Theatrum Kuks. Letošní 21. ročník je věnován vodě, aby připomněl výročí 330 let od založení lázní Kuks. V areálu barokního hospitálu začal ve středu. Poukazuje na barokní a barokem inspirované umění. Druhou sobotu v září bude pro změnu patřit Kuks tradičnímu vinobraní, při kterém poteče víno po kaskádovém schodišti.

Mezinárodní horolezecký filmový festival. Ilustrační snímek.

Co se koná o víkendu? Hradozámecká noc, Theatrum Kuks i horolezecký festival

Poslední srpnový víkend nabízí tolik akcí, že nebudete vědět, kam se vydat dříve! Přinášíme vám pravidelnou nabídku tipů z Královéhradeckého kraje a věříme, že si vyberete. A pokud se na některou z událostí vypravíte, můžete nám poslat fotografie i krátké video, rádi vše zveřejníme v rubrice Čtenář reportér. Budeme se těšit! 

Festival Theatrum Kuks. Ilustrační snímek.

NENECHTE SI UJÍT: Festival Theatrum Kuks 2022: multižánrová oslava vody a baroka

Multižánrový festival Theatrum Kuks na konci srpna už po jednadvacáté oživí krásné prostředí kukského údolí. Letošní 21. ročník se uskuteční od 24. do 28. srpna a bude věnován vodě, aby připomněl výročí 330 let od založení lázní Kuks. Barokní a barokem inspirované umění se ale bude ochutnávat všemi smysly. Diváky čeká divadlo, vážná hudba, tanec na vodě, programy pro děti a spousta dalších neopakovatelných zážitků, třeba barokní hostina s finalistou MasterChefa.