Kreativ

ŠTÍTEK: Den Země

Ilustrační foto.

V centru Mýta oslaví Den Země

Podpořit zdravý životní styl, to je cíl tradičního Dne Země, který se ve středu od půl deváté ráno koná na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě.

Liberecké Tatrhy v parku Clam-Gallasů a zahradách libereckého zámku.

FOTO: Tatrhy v Liberci lákají na neotřelé výrobky i kulturu

Liberec – Ochutnat nejrůznější jídla, zpestřit si šatník originálními kousky nebo si koupit hrnek vyrobený z kávové sedliny. To mohou v neděli liberečtí na komunitních trzích – Tatrzích, které dopoledne vypukly v Parku Clam-Gallasů a v zahradách libereckého zámku.

Liberecké Tatrhy v parku Clam-Gallasů a zahradách libereckého zámku.

FOTO: Tatrhy v Liberci lákají na neotřelé výrobky i kulturu

Liberecký kraj – Ochutnat nejrůznější jídla, zpestřit si šatník originálními kousky nebo si koupit hrnek vyrobený z kávové sedliny. To mohou v neděli liberečtí na komunitních trzích – Tatrzích, které dopoledne vypukly v Parku Clam-Gallasů a v zahradách libereckého zámku.

Ilustrační foto

KRÁTCE: Proberou investice a pak uklidí odpadky z přírody

Cerhenice - Na 17. hodinu v pátek 12. dubna je v cerhenickém environmentálním centru plánový začátek veřejného setkání s občany na téma hospodaření městyse. Bude se hovořit o investičních plánech a jejich financování. Se záměry a finančními otázkami seznámí přítomné starosta Marek Semerád. Ten se společně s obyvateli hned druhý den ráno, v sobotu 13. dubna od 9 hodin, vydá na brigádu.

Doposud největší Tatrhy proběhnou v neděli 14. dubna od 10.00 v parku Clam-Gallasů a zahradách libereckého zámku.

TIP NA VÍKEND: Na Tatrzích oslavíte i Den Země

Liberec – Tatrhy se vrací do Liberce! A tentokrát ještě větší než minule. Vypravit se na ně můžete na zcela nové místo, konat se budou v Parku Clam-Gallasů a v zahradách libereckého zámku v neděli 14. dubna od 10.00.

Úpická Igelitiáda je tradiční úklidovou akcí, ve středu se uskutečnil její 20. ročník.

Igelitiáda zbavovala Úpici nepořádku

Čtyři stovky dětí a učitelů se zapojily ve středu do Igelitiády v Úpici. Byl to její dvacátý ročník, pravidelně uspořádaný u příležitosti blížícího se Dne Země. Patří mezi akce, zapojené do celostátního projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Ilustrační foto.

Hodina Země ve hvězdárně

U příležitosti Dne Země zavítejte v sobotu do Centra přírodních věd - Hvězdárny Jičín, kde je od 18.30 do 20 hodin na programu promítání EKOFILMu: Děkujeme za déšť (české titulky).

Škola udržitelného rozvoje Středočeského kraje

Lidové tradice a zvyky. I to je ekologická výchova

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Ocenění pro školy, kde o ekologické výchově nejen mluví, ale dělají pro ni víc, než by museli, se v úterý rozdávala na krajském úřadu. V rámci setkání koordinátorů environmentální výchovy z mateřských, základních i středních škol došlo také na předávání certifikátů Škola udržitelného rozvoje Středočeského kraje. Toto ocenění těch nejaktivnějších má platnost po následující tři roky.

Škola udržitelného rozvoje Středočeského kraje

Lidové tradice a zvyky. I to je ekologická výchova

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Ocenění pro školy, kde o ekologické výchově nejen mluví, ale dělají pro ni víc, než by museli, se v úterý rozdávala na krajském úřadu. V rámci setkání koordinátorů environmentální výchovy z mateřských, základních i středních škol došlo také na předávání certifikátů Škola udržitelného rozvoje Středočeského kraje. Toto ocenění těch nejaktivnějších má platnost po následující tři roky.

Ve Kdyni uklízeli i loni na podzim.

Zapojte se do jarního úklidu Česka i vy

Domažlicko – Dobrovolnické úklidové akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se můžete zúčastnit na území celé České republiky. Úklidové akce nebudou chybět ani v našem okrese. Cílem projektu je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a jiný nepořádek. Většina akcí je naplánovaná na sobotu 6. dubna.

Ilustrační foto.

Z hromadného úklidu Berouna se stává tradice

Beroun - Město Beroun se připravuje na jarní úklid. Stejně jako v loňském roce, tak i letos mají obyvatelé šanci zapojit se do veřejného projektu nazvaného Ukliďme Beroun. Tato dobrovolnická akce se v Berouně už stává tradicí, a to i přesto, že se do ní zapojí jen malý počet místních obyvatel.

Prvňáčci 2018/19, ZŠ a MŠ Velké Svatoňovice

NAŠI PRVŇÁCI z Velkých Svatoňovic

Trutnovsko - Základní škola s celým názvem Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice, okres Trutnov je typická malotřídní škola, která poskytuje vzdělání žákům ze čtyř ročníků. Vede jí paní ředitelka Mgr. Eva Hrabová. Nachází se v centru obce Velké Svatoňovice.

Porta Bohemica.

České středohoří: to je podmanivá zahrada Čech i pravěký menhir

Ústecký kraj - Moderní doba si často žádá oběti, a tak musejí lesy, louky i úrodná pole často ustoupit. Naštěstí jsou naše nejcennější přírodní oblasti a lokality chráněny zákonem, budoucí generace se tak bude moci i nadále těšit z krás a darů naší země. CHKO České středohoří, co do velikosti druhá největší u nás, láká návštěvníky především svým malebným krajinným rázem, jenž nemá ve střední Evropě obdoby.

Porta Bohemica.

České středohoří: to je podmanivá zahrada Čech i pravěký menhir

Moderní doba si často žádá oběti, a tak musejí lesy, louky i úrodná pole často ustoupit. Naštěstí jsou naše nejcennější přírodní oblasti a lokality chráněny zákonem, budoucí generace se tak bude moci i nadále těšit z krás a darů naší země. CHKO České středohoří, co do velikosti druhá největší u nás, láká návštěvníky především svým malebným krajinným rázem, jenž nemá ve střední Evropě obdoby.

DO TAJŮ PŘÍRODY. Předseda spolku Okras Michal Juříček při akci Den Země u Ptačí svatyně v Adamově.

Bez kosení luk zmizí v krasu unikátní místa, varuje šéf Okrasu Juříček

Adamov – /ROZHOVOR/ Na stavu přírody v Moravském krasu a okolí jim záleží jako málokomu. Pořádají poutavé besedy a osvětové akce. Stejně tak lidé ze spolku Okras pravidelně berou do rukou křovinořezy, kosy či hrábě, jimiž udržují zanedbané louky. „Přestalo nám stačit přírodu pouze popisovat, ale také pro ni něco fyzicky udělat,“ říká předseda spolku pro ochranu přírody Moravského krasu a okolí Michal Juříček.

Ilustrační snímek.

Topolští hasiči zvou i letos na den otevřených dveří

Topol – „Jak vám dobře známo, sestupovali se po všech končinách naší krásné vlasti mužové, v blaho svých spoluobčanů starostliví, kteří na svůj prápor napsali toto vznešené heslo: Chraňme život i statek svého ohroženého bližního.“ Tato slova pronesl dne 24. ledna roku 1886 starosta obce František Doucha u příležitosti založení hasičského sboru v Topoli.

Hrdými zachránci životů se mohou cítit skauti z Dobříše nebo třeba školáci z Brandýsa nad Labem. Ale i další a další dětské kolektivy. A vůbec všichni, kteří se zapojili a stále zapojují do projektu proměny prosklených čekáren u zastávek autobusů.

Děti pomáhají ptákům včas odhalit překážku

Střední Čechy – Hrdými zachránci životů se mohou cítit skauti z Dobříše nebo třeba školáci z Brandýsa nad Labem. Ale i další a další dětské kolektivy. A vůbec všichni, kteří se zapojili a stále zapojují do projektu proměny prosklených čekáren u zastávek autobusů.

Školáci uklízeli na Horečkách. Odměna byla sladká i poučná.

Školáci zachraňovali Pandoru

Frenštát pod Radhoštěm - Zachraňme Pandoru tak se jmenovala akce, při níž frenštátští školáci uklidili v prostoru lokality Horečky.

Mateřská škola Lhota pod Libčany.

Naše školka: MŠ Lhota pod Libčany

Hradecko - Naše školka - projekt Moje první tablo: Když jsem šel poprvé do školky, byla ve mně malá dušička. Nevěděl jsem, jak to bez mámy a táty zvládnu. Dnes už bych se ale bez školky neobešel a chci, abyste všichni viděli, kam chodím a jaké tam mám kamarády!

Akce "Ukliďme svět, ukliďme Česko" zdárně pokračovala i v sobotu 21. dubna.

FOTO: Chlum čistili dvakrát

Mladá Boleslav – Akce "Ukliďme svět, ukliďme Česko" zdárně pokračovala i v sobotu 21. dubna. Celkem devět dobrovolníků ten den vyrazilo na Chlum čistit tamní naučnou stezku. A výsledkem bylo zhruba 50 kilogramů nasbíraného odpadu. Týden předtím navíc Chlum v rámci Dne Země čistily děti z dalovické základní školy společně s obyvateli Chloumku. Přírodní památka Chlum se tím pádem zase skvěje čistotou a vyzývá k procházce. Jen kolem sebe zase neházet odpadky!

Na zahradě Mateřské školy Havlíčkovy nově funguje miniarboretum. Foto: Markéta Langrová

Školka zřídila miniarboretum

/FOTOGALERIE/ Nevšední projekt může veřejnost od nedávna navštívit na zahradě Mateřské školy Havlíčkova v Opavě. Před několika dny zde totiž bylo otevřeno takzvané miniarboretum, na jehož vzniku se podílely i samotné děti.

Pohladit si živého velblouda měli možnost dospělí i děti na Vratislavově náměstí.

Hvězdou Dne Země byl velbloud Šajtan

Nové Město na Moravě – Spatřit na náměstí živého velblouda a moci si jej dokonce i pohladit – tento nevšední zážitek se naskytl dětem i dospělým v Novém Městě na Moravě.