Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Ilustrační foto.

Lokomotivu čeká USK

Karlovy Vary – Neodejít ze zápasu jako spráskaný pes. Tak to je úkol, který si daly karlovarské hráčky před nedělním duelem s absolutním vládcem českého ženského basketbalu. Utkání Lokomotivy a USK Praha začne v 17:30 hodin.

Studenti. Ilustrační foto.

Středočeské vysoké školy plánují přijmout stovky studentů

Praha - Kladenská Fakulta biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického (FBMI ČVUT) a Škoda Auto Vysoká škola (ŠAVS) v Mladé Boleslavi plánují v nadcházejícím akademickém roce přijmout stovky studentů. Nabídky bakalářských oborů zůstávají stejné jako dosud, mladoboleslavská vysoká škola nově otevře vlastní MBA program. 

Posluchárna FF Univerzity Karlovy. Ilustrační foto.

V Praze je osm veřejných vysokých škol, z toho tři umělecké

Praha - V hlavní městě je osm veřejných vysokých škol, z toho tři umělecké. Nabízejí velmi široké spektrum oborů. Nejvíce lidí se hlásí na Univerzitu Karlovu, loni jich bylo 63 705. Největší přetlak uchazečů je na uměleckých školách, například na Divadelní fakultu Akademie múzických umění (DAMU) se nedostane ani desetina uchazečů. Vyplynulo to z informací, které poskytlo šest univerzit a které u dvou uměleckých škol uvedl server vysokeskoly.com.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Univerzita Karlova měla v hodnocení VŠ nejvíce nejvyšších známek

Praha - Univerzita Karlova (UK) získala nejvyšší známku ve třech ze sedmi sledovaných aspektů hodnocení českých univerzit, které zpracovalo Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Alespoň v jedné kategorii získalo pět hvězdiček dalších 11 veřejných vysokých škol. Hodnocení popisovalo charakteristické rysy vysokých škol i fakult, pět hvězdiček bylo za umístění školy nebo fakulty mezi nejlepšími z určitého pohledu. Autoři posuzovali 130 fakult 21 veřejných vysokých škol.

Ilustrační snímek.

Startuje projekt, který chce do škol dostat odborníky z praxe

Odborníci do škol. Tak se jmenuje česko-slovenský projekt, který byl spuštěn po bezmála tříleté přípravě. Cílem je předat studentům základních, středních a vysokých škol praktické zkušenosti odborníků z řady oborů. O účast na projektu projevilo zájem také jedenáct škol na Frýdecko-Místecku a Třinecku, a další podle organizátorů přibývají.

Komplex budov Transgasu na Vinohradské třídě.

Odborníci chtějí chránit Transgas, autor stavby je proti demolici

Jeden z architektů souboru budov Transgas, Václav Aulický, nesouhlasí s plánovanou demolicí stavby. Řekl to dnes na tiskové konferenci, která se zabývala památkovou ochranou staveb z poválečného období. Komplex Transgasu na Vinohradské třídě v Praze plánuje investor zbourat a nahradit ho novostavbou. Ministerstvo kultury (MK) neudělilo budovám památkovou ochranu. Klub za starou Prahu, který ji navrhoval, plánuje navrhnout přezkum rozhodnutí.

Moderní chemie

V hodině chemie byli studenti svědky výroby zmrzliny. Tu pak snědli

Rakovník - Už popáté uspořádalo ve spolupráci s partnerskou Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze rakovnické gymnázium strhující hodiny moderní chemie. Setkání bylo pro studenty i samotné gymnázium zcela zdarma, veškeré náklady nesla pořádající vysoká škola.

JE Dukovany. Ilustrační foto.

Dukovanská elektrárna přijme během pěti let 170 pracovníků

Jaderná elektrárna Dukovany přijme v nadcházejících pěti letech 170 pracovníků, část z nich nahradí lidi odcházející do důchodu. Elektrárna letos také přijímá pracovníky na kontrolu a údržbu zařízení, řekl její mluvčí Jiří Bezděk. Dukovany jsou v provozu tři desetiletí. V samotné elektrárně pracovalo k letošnímu 1. lednu 756 lidí, minulý rok jejich počet stoupl o 50.

Ilustrační foto

Stipendia doktorandů jsou na minimu. Zdvojnásobí je

Brno - Doktorandi na vysokých školách? Levná pracovní síla na hranici životního minima. Ministryně školství Kateřina Valachová proto plánuje v příštím roce zdvojnásobit dotace na jejich stipendia. V Brně si tak přilepší tisíce lidí. Třeba na brněnském Vysokém učení technickém nyní studuje 1668 doktorandů, na Mendelově univerzitě 459.

Učitel ze žehušické školy získal titul Zlatý Ámos

Učitel ze žehušické školy získal titul Zlatý Ámos

Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Učitel Miroslav Procházka ze Základní školy Jana Václava Sticha-Punta v Žehušicích na Kutnohorsku získal titul Zlatý Ámos Středočeského kraje. Do každoroční celonárodní soutěže o nejsympatičtějšího učitele ho nominovali společně se svými rodiči žáci třetí třídy.

Učitel ze žehušické školy získal titul Zlatý Ámos

Učitel ze žehušické školy získal titul Zlatý Ámos

Kutná Hora - Do každoroční celonárodní soutěže o nejsympatičtějšího učitele ho nominovali společně se svými rodiči žáci třetí třídy. On o tom ze začátku vůbec nevěděl. Byli to právě jeho žáci, kteří mu zároveň pomohli k vítězství. Pro krajské kolo si nacvičili scénku, ve které předvedli některé z vlastností svého pedagoga. Miroslav Procházka ji viděl až přímo na místě spolu s porotou.

Výherce jazykové soutěže

V Budějovicích studuje nejlepší angličtinář

České Budějovice - Devatenáctiletý Milan Flachs je šikovný student posledního ročníku gymnázia Jírovcova, který se chystá na vysokou školu. Říká: „Chtěl bych na práva, jestli mi to vyjde."

Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus. Ilustrační foto.

Univerzita Pardubice na veletrhu v Praze

Pardubice – Během středy a čtvrtka přiblíží Univerzita Pardubice zájemcům možnosti vysokoškolského studia na svých sedmi fakultách na Veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Praha 2017.

Veletrh Gaudeamus. Ilustrační foto.

Na Gaudeamu se představí 191 vysokých škol a dalších vzdělávacích institucí

Praha - Na veletrhu Gaudeamus Praha 2017, který se ve středu a ve čtvrtek uskuteční na výstavišti v Praze - Letňanech, představí svou nabídku 191 tuzemských i zahraničních vysokých škol a dalších vzdělávacích institucí. Návštěvníci se budou moci seznámit s více než třemi tisícovkami oborů, informovali pořadatelé.

Jaroslava Pokorná Jermanová.

Hejtmanka přijela do Mladé Boleslavi podpořit mladé firmy

Mladá Boleslav - Jedna z prvních cest nové středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové na Mladoboleslavsko vedla do zdí mladoboleslavské Škoda Auto Vysoké školy (ŠAVŠ), jediné firemní vysoké školy v České republice. Právě s jejím rektorem Pavlem Mertlíkem hejtmanka podepsala smlouvu o spolupráci mezi školou a Středočeským inovačním centrem (SIC), jehož je předsedkyní.

Galerie Automat: Stavařina nuda není.

Stavařina není nuda, ukazuje výstava

Hradec Králové - O tom, že stavařina není nuda se mohou Hradečané přesvědčit v prostorách Galerie Automat vědecké knihovny v krajském městě, kde právě probíhá výstava závěrečných prací studentů SPŠ stavební Hradec Králové.

Akademie múzických umění (AMU), filmová fakulta (FAMU). Ilustrační foto.

Akademie múzických umění vychovala několik generací umělců

Praha - Akademie múzických umění (AMU) vychovala během sedmi desítek let své existence několik generací umělců všech možných oborů. Některou ze tří fakult této vysoké školy vystudovalo za uplynulá desetiletí mnoho osobností, které se prosadily na umělecké scéně v ČR i za hranicemi. Mezi slavné absolventy školy, jejíž činnost byla slavnostně zahájena 23. ledna 1947 v Rudolfinu, patří filmař Miloš Forman, dirigent Ladislav Pešek či divadelník Ivan Vyskočil.

Jaroslava Pokorná Jermanová.

Hejtmanka přijela podpořit mladé firmy

Mladá Boleslav - Středočeský kraj a Škoda Auto Vysoká škola uzavřely partnerství, ze kterého budou těžit mladí podnikatelé. Ti už nyní žádají o podporu pro své smělé projekty.

Přijímačky - ilustrační snímek

Přijímací zkoušky lze zkusit nanečisto

Hlinsko - V novém roce přibude v mnoha rodinách i nová otázka: Kde bude studovat náš potomek? Tuto otázku si položí rodiče žáků nejen devátých, ale i pátých tříd základních škol.

Ilustrační foto.

Kovo klastr představuje kovovýrobu jako moderní obor

Posilovat spolupráci mezi malými a středními podniky v regionu je úkolem Havířovsko-karvinského kovo klastru, který vznikl v roce 2015. Sdružuje malé a střední společnosti zabývající se kovovýrobou, vysoké či střední školy i další subjekty.

Migrace/ilustrační foto

Interaktivní výkladový slovník přináší fakta o migraci

Interaktivní výkladový slovník Encyklopedie migrace přináší odpovědi na nejčastěji kladené otázky o migraci i příběhy uprchlíků. Jsou v něm i základní populárně naučná hesla týkající se Blízkého východu a migrace kvůli změnám klimatu nebo vysvětlení důležitých právním a antropologických pojmů. Tento neziskový vzdělávací projekt propojuje studenty českých vysokých škol a odborníky.

Romští žáci. Ilustrační foto

Přístup k romským dětem ve škole se zlepšuje, tvrdí odborníci

Praha - Přístup ke vzdělávání romských dětí se mění k lepšímu, myslí si Lucie Kováčová, pořadatelka konference Ještě není příliš pozdě, zaměřené na romskou integraci. Doufá, že díky inkluzivním změnám bude trend pozitivních změn pokračovat. Proces změn, které se odehrávají v českém vzdělávacím systému, hodnotil pozitivně také ředitel Domu národnostních menšin Jakub Štědroň. Na vysokých školách podle něj studují stovky Romů.

Premiéra hry Panství pana Norise v Tylově divadle v Kutné Hoře 12. února 2016

Tylova herecká škola letos oslaví již čtvrté narozeniny

Kutná Hora - Tylova herecká škola Kutná Hora se na místní kultuře podepíše i letos. Již v pátek odehrají mladí herci premiéru divadelního představení Panství pana Norise 2 a na celý rok 2017 mají spoustu dalších plánů.

Nejúspěšnější atleti Královéhradeckého kraje bilancovali v Novém Městě nad Metují uplynulou sezonu.

Atleti vyměnili dresy za společenský oděv

Nové Město nad Metují - Účastníci světových, evropských, mezinárodních i domácích závodů či šampionátů si dali dostaveníčko v Novém Městě nad Metují, kde tamní Sportovní klub už tradičně pořádal ohlédnutí za atletickým rokem.

Pavel Kožíšek.

Pavel Kožíšek: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Pavel Kožíšek se sice narodil v Podkrkonoší, ale kvůli vysoké škole přesídlil do Prahy, kde žije doposavad. Na základní škole se začal zajímat o kouzlení a již v šestnácti letech měl za sebou první veřejné vystoupení. Po asi deseti letech se stal mistrem republiky, následně ho na světovém festivalu v Japonsku ohodnotili cenou za zábavnost. Aktuálně se především soustředí na svůj projekt Divadlo kouzel.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Univerzita Karlova zřídila krizový mail pro studenty v zahraničí

Praha - Univerzita Karlova kvůli rostoucímu počtu mimořádných událostí v cizině zřídila krizový e-mail pro studenty na zahraničních pobytech i pro cizince, kteří studují tuto českou vysokou školu. Vyžaduje také, aby se studenti zapisovali do systému dobrovolné registrace občanů cestujících do zahraničí DROZD. Ve středu o tom informoval mluvčí univerzity Václav Hájek.

Anglicky s rodilým mluvčím.

Pelhřimovští žáci mluví s Američany

Pelhřimov - Žáci ze druhého stupně Základní školy Na Pražské v Pelhřimově měli včera opět možnost učit se anglický jazyk přímo s rodilým mluvčím.

Jan Hančil.

Rektor AMU Hančil bude usilovat o mandát do roku 2021

Praha - Rektor Akademie múzických umění (AMU) Jan Hančil bude usilovat o to, aby mohl tuto uměleckou vysokou školu řídit do roku 2021. Akademické obci dnes představí svou koncepci pro budoucnost této univerzity a pak se bude jako jediný ucházet o roli kandidáta na rektora, kterého bude volit akademický senát. Pokud ho zvolí, návrh posoudí vláda a následně by ho měl rektorem jmenovat prezident Miloš Zeman.

Ilustrační foto.

Univerzity v Brně nabízejí nové obory, některé v angličtině

Brno - Brněnské vysoké školy nabízejí uchazečům o studium nové obory v angličtině. V přijímacím řízení pro příští akademický rok jsou i další novinky. Masarykova univerzita výrazné zvýší počet míst, kde lze skládat přijímací zkoušku. Jedna z fakult Vysokého učení technického (VUT) za uchazeče zaplatí test, který je jednou z možných podmínek pro přijetí k bakalářskému studiu.

Ilustrační foto.

Univerzity v Brně nabízejí nové obory, některé v angličtině

Brno - Brněnské vysoké školy nabízejí uchazečům o studium nové obory v angličtině. V přijímacím řízení pro příští akademický rok jsou i další novinky. Masarykova univerzita výrazné zvýší počet míst, kde lze skládat přijímací zkoušku. Jedna z fakult Vysokého učení technického (VUT) za uchazeče zaplatí test, který je jednou z možných podmínek pro přijetí k bakalářskému studiu.

Ilustrační foto.

Spáč v tramvaji vytáhl kradené doklady

Praha - Konečnou na policii měl notně opilý 46letý muž, který ve čtvrtek cestoval tramvají s přestupnou stanicí Záchytná. V pravé poledne k němu byli přivoláni strážníci, když na Břevnově cestoval tramvajovou linkou číslo 25. Vlastně necestoval: s prázdnou láhví od stáčeného vína tvrdě spal na sedačce. Když ho hlídka vykázala ze soupravy, nadýchal přes 2,6 promile. Vzhledem k jeho stavu padlo rozhodnutí o převozu na záchytku. Při zjišťování totožnosti však muž ukázal občanský průkaz se zcela zjevně cizí fotkou.

NOVOMĚSTSKÉ fotbalisty (v bílém) čeká v krajském přeboru hodně perné jaro.

Killar: Současná parta to dokáže, o tom nepochybuji

Nové Město nad Metují – Bodově nepovedenou první polovinu sezony mají za sebou fotbalisté Nového Města nad Metují. Ti do jarní části vstoupí ze třinácté pozice a ziskem pouhých dvanácti bodů. „Výsledková krize paradoxně vygenerovala bezva partu, která se s nastalou situací nehodlá smířit," všiml si trenér Miloš Killar.