Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Jaroslav Foldyna.

Foldyna domlouvá družbu v Artěku

Děčín – Družbu a pobyty v legendárním komunistickém pionýrském táboře domlouvají v Moskvě dva náměstci hejtmana – Jaroslav Foldyna a Petr Šmíd.

Vítězslav Štefl, ředitel Střední průmyslové školy stavební a Střední odborné školy stavební a technické v Krásném Březně.

Kampus řemesel bude stát jen v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ – Kampusů vysokých škol existuje celá řada, ale Kampus řemesel je v České republice zcela ojedinělý. Má reagovat na potřebu vychovat nové řemeslníky v populárních oborech, ale i těch, které začínají být takřka na vymření a firmy se předhánějí v benefitech, aby do nich sehnaly čerstvou krev.

Geotermální vrt v Litoměřicích.

Unikát: Kvůli centru se bude vrtat pět kilometrů pod zem

Litoměřice – Vědeckovýzkumné centrum zaměřené na geotermální energii se v areálu bývalých Jiříkových kasáren v Litoměřicích začne stavět už v polovině letošního roku. Pokud vše půjde dobře, mohlo by být hotovo na konci roku 2018.

Pohled na zámek ze zahrady

O osudu zámku Buštěhrad se bude rozhodovat zřejmě v červnu

Buštěhrad (Kladensko) - O osudu zámku Buštěhrad na Kladensku se bude rozhodovat zřejmě v červnu. Město, kterému patří opravená část, kde sídlí městský úřad, oficiálně požádalo kraj o druhou, chátrající část. Žádost o bezúplatný převod město doplnilo dalšími materiály. Město by zámek chtělo opravovat na etapy s pomocí dotací, prostory by měly sloužit například různým spolkům, seniorům, uvažuje se také o oslovení vysoké školy ke spolupráci, řekla médiím starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

Ilustrační foto.

Nemocnice s dluhy školy pod svá křídla nechtějí

Brno - Oddlužení je dle vedení Masarykovy univerzity podmínka k tomu, aby vysoká škola přijala pod svá křídla brněnskou svatoanenskou nemocnici a Fakultní nemocnici Brno. Z těch mají být totiž podle návrhu zákona, který ve středu schválila vláda, do roka univerzitní nemocnice.

Devatenáctiletý gymnazista Jakub Chyba z Brna se nedávno zúčastnil Národních srovnávacích zkoušek, které slouží jako přijímací zkoušky na vysoké školy.

První kroky na burze? Budoucí ekonom je stihl už před maturitou

Brno – Zatímco jeho vrstevníci často tráví svůj volný čas po klubech nebo hospodách, on se kromě studia a přípravy k maturitě věnuje třeba investování na burze. Devatenáctiletý gymnazista Jakub Chyba z Brna se nedávno zúčastnil Národních srovnávacích zkoušek, které slouží jako přijímací zkoušky na vysoké školy.

Miloslav Ludvík

Z deseti fakultních nemocnic mohou být univerzitní, vláda přeměnu podpořila

Deset fakultních nemocnic by se od příštího roku mohlo přeměnit na novou právní formu univerzitní nemocnice. Tyto nemocnice by měly uzavřenou smlouvu o spolupráci s vysokou školou, jejíž studenti se budou v nemocnicích vzdělávat. Počítá s tím návrh zákona o univerzitních nemocnicích, který dnes schválila vláda, informoval ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Předpis má podporu rektorů, naopak výhrady k němu mají odbory i České lékařská komora.

Ilustrační snímek.

Kvůli práci lidé kupují vysvědčení i diplom

Berounsko- Získat vedoucí místo či lukrativní plat je v mnoha soukromých firmách i státních institucích často podmíněno vysokoškolským diplomem. A těch, kteří touží po dobře placeném místě, či zajímavé pracovní příležitosti, je hodně.

Útočník David Chvátal (vlevo) přijímá od spoluhráčů gratulace ke svému druhému gólu v dresu mělnického Junioru.

David Chvátal: V obraně je mnohem větší zodpovědnost za puk

Z třiadvacetiletého útočníka Davida Chvátala se pomalu stává nejlepší obránce mělnického hokejového kádru. „Objevili jsme ho jako obránce loni v kvalifikaci, od té doby se stal tady nejlepším obráncem," svěřil hlavní kouč HC Junioru Mělník Jan Boháček. „Zaslechl jsem, že byl dokonce někdy v mládi oceněn jako nejlepší obránce kraje," dodal trenér.

Srdce. Tento znak si vybrala studentka Ilona Hájková pro svou první veřejnou výstavu obrazů v jihlavském Divadle Na Kopečku.

Mladá studentka poprvé vystavuje své obrazy

Jihlava – Studentka prvního ročníku jihlavské Střední uměleckoprůmyslové školy Helenín Ilona Hájková včera zahájila svou úplně první veřejnou výstavu. Asi třicet obrazů, jež namalovala během posledních let, bude viset ve foyer a v kavárně Divadla Na Kopečku až do konce dubna.

Jan Kašpar Niebauer je teprve druhý učitel mateřské školy ve Valašském Meziříčí. Jeho předchůdce, stejně jako nyní on, působil před dvaceti lety v mateřince v Kraiczově ulici.

Pan učitel v mateřské škole? Dobrá volba

Valašské Meziříčí /HLASUJTE V ANKETĚ/ - Děti ze třídy Medvídků tráví čas ve školce s panem učitelem. Jeho dvoumetrovou postavu nelze přehlédnout. Dlouhé má i vlasy, k tomu příjemné vystupování a báječný vztah k dětem. Jan Kašpar Niebauer je teprve druhý učitel mateřské školy ve Valašském Meziříčí.

Holešovská Dívka roku Gréta Šarochová je i ve skutečnosti moc milá slečna. Studuje víceleté gymnázium v Holešově, miluje tanec a hudbu a má sedm sourozenců.

Dívka roku Gréta z Osíčka: Věřím, že touhle výhrou to ještě nekončí

Osíčko, Holešov – O soutěži Dívka roku původně vůbec nevěděla, nakonec se ale třináctiletá studentka holešovského gymnázia Gréta Šarochová z Osíčka stala uplynulou neděli její vítězkou. Jak sama říká, objevila ji pro ni svým způsobem ředitelka všetulského TyMy centra Jarmila Vaclachová, teď už se tedy Gréta těší na casting do moravského kola – a nesměle pomýšlí třeba i na výhru v celostátním finále.

1.	PROJEKT Srdce pro seniora má podle Marie Formáčkové význam a ráda si s dříve narozenými popovídala také v Sedlčanech.

Autorka desítek knih má na Příbramsku přátele

Sedlčany - Marie Formáčková je tváří projektu Srdce pro seniora, nad kterým převzala záštitu europoslankyně Kateřina Konečná. Zkušená novinářka a publicistka, autorka a spoluautorka desítek knih o známých osobnostech, ale také například pivní nebo hermelínové kuchařky, si dala v jídelně Domova seniorů v Sedlčanech ve středu 22. února asi hodinové dostaveníčko s klienty. Její vyprávění a rozhovory prokládal písněmi houslista Vladimír Kirikov.

Ilustrační foto

Lidovci se pokusí v Senátu vrátit do registru smluv státní podniky

Vládní KDU-ČSL se v Senátu pokusí vrátit do zákona o povinném zveřejňování smluv v internetovém registru státní podniky. Na twitteru dnes záměr ohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Při sněmovním schvalování novely poslanců KDU-ČSL o vynětí národního podniku Budějovický Budvar z normy nakonec vypadly jak státní podniky, tak společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu.

Ilustrační foto.

Hradecká univerzita má své 'micheliny'

Hradec Králové - Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové je dle součtu kritérií hodnocení ekonomických fakult za rok 2016 nejlepší ekonomickou mimopražskou fakultou v republice.

Gólman Tomáš Černý

Start číslo 200! Brankář Černý si žije svůj skotský sen

Olomouc – Před deseti lety skončil v Sigmě Olomouc, za kterou odchytal jediný ligový zápas, a odcestoval do Skotska. Nikoli však za fotbalem, ale na zkušenou. Po vysoké škole chtěl cestovat a poznávat svět. Nyní Tomáš Černý odchytal na severu Velké Británie soutěžní zápas číslo 200. „Vůbec jsem o tom nevěděl, ale dosáhnout takového počtu je dobrý počin," usmíval se jednatřicetiletý gólman při rozhovoru pro pro Evening Times, médium z Glasgow.

Anna Marešová vytváří unikátní erotické pomůcky.

Designérka z Ústí uspokojuje zákazníky. Vibrátorem

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Úspěšná designérka a doktorandka z ústecké Fakulty umění a designu Anna Marešová pronikla před několika lety do českých postelí. Vytvořila originální sadu intimních pomůcek pro ženy, s kterou slaví úspěchy u nás i v zahraničí.

Místo dramatické akce na dálnici.

Zabrzdil auto bezvládného řidiče

Pasov – Scéna jako z filmu se odehrála v pondělí večer na dálnici A9 u Mnichova, píše PNP. „Krkolomným manévrem zastavil řidič auto, za jehož volantem seděl zjevně bezvládný muž."

Petr Czudek

Basketbalisty čeká náročný týden, mohou přepsat historii

/POZVÁNKA/ Mohou přepsat novodobou historii. Na opavské basketbalisty čeká náročný týden. V úterý je čeká ligový zápas s pražskými Vysokoškoláky. V pátek semifinálová bitva Final 4 Českého poháru v Prostějově proti domácím Orlům.

Ilustrační foto.

Vysokoškoláci chodí k volbám, i když v jejich vliv nevěří

Více než čtyři pětiny studentů českých vysokých škol chodí k volbám pravidelně, nebo alespoň většinou. Neodrazuje je ani nedůvěra ve vliv voleb na situaci v zemi - 29 procent z nich si myslí, že volby mají šanci něco výrazně změnit nebo ovlivnit. Vyplynulo to z výsledků online průzkumu časopisu Studenta mezi 1121 studenty českých univerzit. V neděli je poskytla šéfredaktorka časopisu a organizátorka průzkumu Markéta Paráčková.

Ilustrační foto.

Vysokoškoláci chodí k volbám, i když v jejich vliv nevěří, vyplývá z průzkumu

Praha - Více než čtyři pětiny studentů českých vysokých škol chodí k volbám pravidelně, nebo alespoň většinou. Neodrazuje je ani nedůvěra ve vliv voleb na situaci v zemi - 29 procent z nich si myslí, že volby mají šanci něco výrazně změnit nebo ovlivnit. Vyplynulo to z výsledků online průzkumu časopisu Studenta mezi 1121 studenty českých univerzit. V neděli je poskytla šéfredaktorka časopisu a organizátorka průzkumu Markéta Paráčková.

Ilustrační foto

Školákům budou předávat zkušenosti odborníci z praxe

Předat studentům základních, středních a vysokých škol formou přednášek a besed praktické zkušenosti odborníků z řady oborů. To je cílem česko-slovenského projektu nazvaného Odborníci do škol, který byl spuštěn po bezmála tříleté přípravě a do něhož se zapojily i některé školy a pedagogové Karvinska.

Ilustrační foto.

Vzdělanost žen roste. V mladší generaci jsou vzdělanější než muži

Vzdělanost žen se ve srovnání se situací před několika desítkami let velmi zvýšila, vyplývá ze statistik. Vysokoškolské vzdělání má 38 procent žen mezi 25 a 34 lety a jen necelá čtvrtina stejně starých mužů. Ve věku od 55 do 64 let je obecně vysokoškoláků méně, větší podíl lidí s vystudovanou vysokou školou je mezi muži. Vysokoškolský titul má 17 procent mužů ze starší generace a 12 procent jejich vrstevnic. Statistiky ve čtvrtek prezentoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Nábřeží paromilů v Hradci Králové.

Město podpoří akce na nábřeží i letos

Hradec Králové - Vedení královéhradecké radnice v tomto týdnu rozhodlo o tom, že opět podpoří kulturní dění na nábřeží. Konkrétně o podpoře rozhodla Rada města Hradec Králové.

Ministryně Valachová předala jmenovací dekret novému rektoru AMU Janu Hančilovi.

Valachová předala jmenovací dekret rektoru AMU Hančilovi

Praha /FOTOGALERIE/ - Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v úterý v poledne předala jmenovací dekret staronovému rektorovi Akademie múzických umění v Praze Janu Hančilovi. Ten tuto uměleckou vysokou školu vede od roku 2013. V lednu ho akademický senát zvolil pro další čtyřleté funkční období, které vyprší v roce 2021. Pak ho jmenoval prezident.

Česká věda nemá jasně stanovená pravidla

Vláda schválila nová kritéria hodnocení prací českých vědců

Praha - Vědecké práce se budou hodnotit nově, detaily se ale musejí ještě doladit. Nové hodnocení zohlední dlouhodobý přínos práce, mezinárodní renomé a zejména kvalitu a nikoliv kvantitu vědeckých výsledků. Návrh nové metodiky hodnocení výzkumu, která by se měla používat od letoška, dnes schválila vláda.

Všechno nebo nic

Program kina na příští týden

Liberec - Pokud se nemůžete rozhodnout, my vám pomůžeme. Liberecký deník totiž přináší nejen program kina, ale také svůj tip na film.

Volba rektora na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Docenti a profesor převzali dekrety

Zlín  - Noví doktoři a docenti si ve čtvrtek převzali své diplomy a jmenovací dekrety při slavnostní promoci v aule Univerzity Tomáše Bati na Mostní ulici ve Zlíně. Stalo se tak v rámci slavnostního shromáždění, které univerzita pořádá každoročně začátkem roku jako připomínku svého založení v roce 2001.

Na vernisáži výstavy Kniha v maturitní práci v loketské knihovně se o hudební doprovod postaral Jazz Apetit.

Studenti grafického designu představili své maturitní práce

Loket - Kniha v maturitní práci žáků Střední uměleckoprůmyslové školy (SUPŠ) Karlovy Vary je název výstavy, kterou hostila Městská knihovna Loket. S kurátorem výstavy, pedagogem Střední uměleckoprůmyslové školy Karlovy Vary Ivanem Pelcem vedl rozhovor Vladimír Kalný.