Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Středočeské inovační centrum.

Středočeské inovační centrum má nového šéfa i adresu

Střední Čechy – Přejít od slov k činům. I tak lze shrnout aktuální změnu ve fungování Středočeského inovačního centra (SIC), kterou ve čtvrtek v rámci debaty Deník s vámi představil Vilém Růžička; nový ředitel tohoto spolku spoluzaloženého a financovaného krajem.

Na jednu kasu lidí ažaž...

To je u sousedů ale výprodej!

Linec - Nákupní centrum UNO v Leondingu, asi šest kilometrů od Lince, bylo svého času snad nejznámější v Rakousku.

Andrej Babiš

Curyšská univerzita zrušila projev Babiše, emigrantům vadí jeho minulost

Curyšská univerzita odřekla projev českého premiéra Andreje Babiše (ANO) k zahájení výstavy Druhý život o českých emigrantech ve Švýcarsku. Podle školy a úřadu vlády se premiér nezúčastní prosincové akce kvůli své pracovní vytíženosti. Servery Deník N a Seznam Zprávy ale informovaly o otevřeném dopise, který univerzitě adresovali někdejší čeští emigranti, kteří v něm Babišovu účast kritizovali s odkazem na jeho minulost spojovanou například se Státní bezpečností.

Kongresové centrum Praha.

V Praze začíná veletrh středních a vyšších odborných škol

V Kongresovém centru dnes začíná 23. ročník veletrhu Schola Pragensis, na němž pražské střední a vyšší odborné školy představí svou nabídku vzdělávacích oborů. Součástí přehlídky budou doprovodné akce, které návštěvníkům přiblíží dovednosti žáků z jednotlivých škol a umožní jim vyzkoušet si různá řemesla. Veletrh potrvá do soboty, vstup na něj je zdarma. Uvedl to mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Ilustrační foto

Stipendia pro budoucí sestry

Hradec Králové - Kraj chce nalákat budoucí zdravotní sestry do nemocnic na stipendia ve výši až 80 tisíc korun. Mohl by tím v příštím roce získat až 70 zdravotníků.

Michal Kacetl z Mackovic na Znojemsku vystupuje s divadelní a kaskadérskou společností Štvanci.

Jako rytíř umí Michal Kacetl viset za nohu v sedle

Mackovice - Už jako malý kluk obdivoval rytíře a měl rád historii. Po čtrnácti letech skončil s hraním hokeje a připojil se k divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci. I díky nadšení se Michal Kacetl z Mackovic na Znojemsku postupem času propracoval do hlavního až dvanáctičlenného týmu.

Týden teorie a praxe v ekonomice 2017

Ekonomický týden začíná. Vloni zaujal tři tisíce studentů

Pardubice - Více než čtyřicet expertů z českých a slovenských vysokých škol, firem, bank nebo úřadů vystoupí během Týdne teorie a praxe v ekonomice, který v pondělí odstartuje na Fakultě ekonomicko-správní Univerzity Pardubice. Během loňského, 11. ročníku se přednášek zúčastnilo kolem tří tisíc studentů. Zvána je i veřejnost.

Ilustrační foto.

Peníze pomohou ve vývoji

Karlovy Vary – Více než 800 000 korun si mezi sebou rozdělí podnikatelské subjekty v regionu jako dotaci na spolupráci s vysokými školami a výzkumnými institucemi. Peníze podnikatelé získají od Karlovarského kraje jako takzvané inovační vouchery.

Oslava svátku 17. listopadu na brněnském náměstí Svobody.

Náměstí Svobody zaplnily tisíce lidí. Vzpomínalo se na sametovou revoluci

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Kde domov můj, kde domov můj. Brněnským náměstím Svobody se v sobotu po páté hodině odpoledne rozeznívá nejprve česká a poté i slovenská hymna. Spolu s lidmi z pódia si ji broukají tisíce přihlížejících. Na náměstí se schází, aby si připomněli události sedmnáctého listopadu 1989.

Na vzpomínkové akci k 17. listopadu se sešli na pražském Albertově studenti.

Studenti uspořádali tradiční pietní připomínku na Albertově

/FOTOGALERIE/ Studentské spolky uspořádaly tradičně pietní připomínku listopadových událostí z let 1939 a 1989 na pražském Albertově. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima vyjádřil přesvědčení, že dokud budou Češi jednotní, svobodu a demokracii uhájí. Podle předsedy Studentské komory Rady vysokých škol Michala Zimy by odkaz 17. listopadu let 1939 a 1989 neměl být potlačován nynější vyhrocenou politickou situací. Na Albertov přišlo několik set především mladých lidí, většina si na oděv připevnila stužky z trikolory. Pietního aktu se zúčastnili zástupci studentů i představitelé vysokých škol.

Ilustrační foto

Své dceři táta dluží už patnáct tisíc

Jihlavsko – Už patnáct tisíc na výživném dluží osmačtyřicetiletý muž z Jihlavska, který od letošního jara neplatí na svou dceru. Ta v současné době studuje vysokou školu.

Tisková konference k 7. ročníku Sametového posvícení. 17. listopad je dnem za svobodu a demokracii, zbraně tohoto průvodu jsou satira ,masky a živá hudba, tentokrát s názvem 100 ROKŮ SATIRY: SITUACE JE NADMÍRU VÝTEČNÁ!  Slavnostní zahájení průvodu je 17.l

OBRAZEM: Centrem Prahy v sobotu projde satirický karnevalový průvod

Centrem Prahy projde v sobotu satirický průvod masek s názvem Sametové posvícení. Karneval, do kterého se zapojí studenti středních i vysokých škol a zástupci občanských iniciativ, poukáže na nešvary současnosti, jako jsou třeba dopravní zácpy nebo nadužívání plastů. U příležitosti státního svátku 17. listopadu se letos uskuteční sedmý ročník této akce, kterou pořádá iniciativa Fór-um. Masky doprovodí jako tradičně živá hudba. Na tiskové konferenci to ve středu řekl zástupce organizátorů Jakub Otčenášek.

Volba povolání, ale i dny otevřených dveří jednotlivých středních škol. To vše jsou akce, které mají školákům pomoci s výběrem střední školy a tedy i nasměrovat jejich budoucí povolání.

Ze zootechnika lékař? Je čas výběru povolání

Nejen řemesla mají zlatá dna, střední škola může být startem k opravdu široké škále povolání a poslání. Jak vybrat tu správnou? Odrazovým můstkem mohou být návštěvy dnů otevřených dveří i prezentační akce středních škol Volba povolání, které pod taktovkou úřadu práce probíhají právě nyní.

Ilustrační foto.

V dubnu a květnu budou státní maturity, začnou slohem z češtiny

Jarní termín státních maturit začne letos opět slohovou prací z češtiny. Maturanti ji budou psát 11. dubna. Ostatní písemné a didaktické testy se uskuteční mezi 2. a 9. květnem. K prvnímu pokusu je letos přihlášeno 69.318 středoškoláků, což je o zhruba 500 méně než loni. Řekl to Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které vytváří testy a organizuje státní maturity.

Liberec. Ilustrační foto.

ROZHOVOR: Napsala fantasy zasazenou do Liberce a bojuje o Cenu čtenářů

Liberec – V prosinci loňského roku se na pultech knihkupectví objevila kniha Ve stínu Rudé věže. Autorka Karolina Francová zasadila děj fantasy přímo do Liberce. „Dlouho jsem toužila napsat něco, co by se odehrávalo na Liberecku. Zprostředkovat pocit z toho, jak úžasné lokality tady jsou, a příběhy, které se k nim pojí,“ dodává.

Ilustrační foto

Vysokoškoláci budou nabízet hmyzí speciality

Jihlava – Degustace cvrčka na másle, velkého moučného červa na čili a česneku, grilovaného saranče a pro odvážné i smaženého švába argentinského. Tyto hmyzí speciality si zájemci budou moct ochutnat začátkem dubna v budově Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) v rámci Světového dne zdraví.

Posluchárna vysoké školy. Ilustrační foto.

Znojemská vysoká škola hledá partnera

Znojmo – O vstupu silnějšího partnera pro zajištění své budoucnosti jedná znojemská Soukromá vysoká škola ekonomická. Její prorektor Pavel Štohl usiluje i o záruku další podpory města, místo dotace navrhuje, aby radnice platila provoz městské budovy, kde škola sídlí.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Univerzita Karlova jako první získala institucionální akreditaci

Univerzita Karlova jako první vysoká škola v Česku získala institucionální akreditaci, kterou od roku 2019 zavádí loňská novela vysokoškolského zákona. Informoval o tom její mluvčí Václav Hájek. V akreditovaných vědeckých oblastech tak bude mít možnost po dobu deseti let sama schvalovat své studijní programy. Oficiální rozhodnutí od Národního akreditačního úřadu (NAÚ) univerzita teprve obdrží, dodal Hájek.

Inaugurace rektora České zemědělské univerzity.

Nový rektor České zemědělské univerzity se slavnostně ujal funkce

Nový rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička převzal funkci. Slavnostní inaugurace se uskutečnila ve středu 21. března odpoledne.  Kromě rektora se funkce oficiálně ujali i děkanka Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů Iva Langrová a děkan Technické fakulty Jiří Mašek.

Ilustrační foto

Znojmo podpoří nadané děti za úspěchy v soutěžích

Znojmo – Úspěšným účastníkům krajských a vyšších kol různých školních olympiád a dalších soutěží stipendia a pro školy samotné podporu práce s nadanými dětmi nabídne ve Znojmě projekt Kolumbus #2 schválený nedávno zastupitelstvem města.

Demonstrace studentů - Vyjdi ven ve Zlíně.

Studenti ve Zlíně: chraňme ústavu

HLASUJTE V ANKETĚ / „Vyzýváme všechny občany a především studenty středních a vysokých škol, aby s námi společně dnes, na Mezinárodní den proti policejní brutalitě, v pravé poledne vyšli ven k obraně ústavních zvyklostí a hodnot. Chceme, aby se vždy a všem měřilo stejným metrem, chceme, aby prezident plnil svou ústavní funkci a aby o budoucnosti nás všech nerozhodovala trestně stíhaná osoba,“ zněla slova výzvy Terezy Křížové, prezidentky Studentské unie Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně ve čtvrtek v pravé poledne před budovou rektorátu UTB.

Studenti břeclavského gymnázia se také připojili k celorepublikovému protestu proti české vládě pod názvem Vyjdi ven. K podpisu petice se připojilo na sto padesát lidí.

Není nám to jedno. Bojujme společně za demokracii, vyzývali studenti v ulicích

Jižní Morava /FOTOGALERIE/– Zbývá několik minut do úderu pravého poledne, je čtvrtek a ze dveří břeclavského gymnázia vychází zástup studentů. V doprovodu i některých učitelů utváří dav, ze kterého vystupuje drobná blondýna. Stoupá na židli a hned prvními slovy si získává pozornost. „Ukažme, že nám studentům není jedno, co se v naší republice děje. Bojujme společně za demokracii,“ říká studentka Valerie Janovíčková. V tu chvíli propuká hlasitý potlesk a povyk asi dvou stovek přihlížejících.

Ve dvoře Gymnázia Kladno stávkovaly stovky studentů.

Studenti stávkovali také v Kladně

Kladno – Téměř tři stovky středních a vysokých škol napříč celou republikou ve čtvrtek stávkovaly pod hashtagem VyjdiVen. Cílem stávky organizované za podpory DAMU, do jejíž organizace se zapojilo také kladenské gymnázium a Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT sídlící na v Kladně na Sítné, bylo vyzvat ústavní představitele České republiky k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot.

Demonstrace, Zemane - ČT nedáme!

K protestům proti porušování ústavy se přidají i studenti v Boleslavi

Mladá Boleslav – Na středních a vysokých školách po celé republice proběhnou dnes v poledne studentské manifestace proti postupu některých politiků. Akci vyhlásili před týdnem studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění a během krátké doby se k ní přidalo nejméně 160 škol, jejichž počet zřejmě ještě naroste. 

Promoce absolventů Vysoké školy polytechnické Jihlava v oborech Všeobecná sestra, Zdravotně sociální pracovník, Komunitní péče v porodní asistenci.

Vysokoškoláci si slavnostně převzali diplomy

Jihlava - V aule Vysoké školy polytechnické Jihlava se v úterý 13. března konaly slavnostní promoce všech studijních oborů. Bakalářské diplomy si v krajském městě během jediného dne převzalo přes devadesát absolventů.