Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Ilustrační foto

Česko marně shání lidi. Vyřeší to umístěnky?

Jak dostat absolventy středních a vysokých škol tam, kde je jejich akutní nedostatek? To trápí praxi nejvíc. Zvenčí to možná vypadá tak, že všechny neduhy českého školství vyřeší citelné zvýšení učitelských platů. Zdaleka to tak ale není. 

Stanislav Štech

Štech: Nedostatek absolventů mohou řešit umístěnky a firemní smlouvy

/ROZHOVOR/ Praxe je nespokojená s tím, v jakém množství a kvalitě střední a vysoké školy vychovávají své žáky. Notoricky chybějícími profesemi jsou strojaři, IT specialisté, učitelé matematiky, fyziky a chemie. Dá se tato slabina českého školství efektivně řešit? Jaké změny ve financování univerzit se chystají? O tom Deník hovořil s ministrem školství Stanislavem Štechem.

Vojtěch Petráček.

Novým rektorem ČVUT byl dnes zvolen Vojtěch Petráček

Novým rektorem Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) byl dnes zvolen jaderný fyzik Vojtěch Petráček. V posledním pátém kole tajné volby získal 23 hlasů akademických senátorů z celkových 45, tedy nejtěsnější možnou většinu, kterou potřeboval. 

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.

Hledá se poslanec, značka základní škola stačí

Sněmovna i díky Pirátům omládla. Přibylo žen a lidí bez titulu, jásá po volbách do Poslanecké sněmovny jeden celostátní deník. Tak teď, co si myslet. Pokud v této zemi chcete pracovat například v sociálních službách, což je práce mimochodem mizerně placená, náročná fyzicky a psychicky musíte mít vysokou školu.

Jaroslav Hanák

Andreji, dostaň Česko mezi dvacítku nejlepších, vyzývá Hanák

Mezi schůzkami o nové vládě si politici udělali také čas na jiné věci, než na to, kdo s kým bude sedět ve Strakově akademii. O budoucnosti technického vzdělání přišli do nového Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT diskutovat šéf ANO Andrej Babiš, předseda lidovců Pavel Bělobrádek a místopředseda komunistů Josef Skála společně se zástupci středních a vysokých škol.

Kateřina Vymazalová.

Číňani, nebo Rusové? Nejlepší čaj vaří v Poličce

Polička - „Škola se mi stala koníčkem,“ říká Kateřina Vymazalová. Ta je studentkou Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Poličce. Patří mezi ty studenty, kteří využili příležitosti se vzdělávat i mimo vyučování a stala se mistrem svého oboru. Jako specialistka na čaj a nápoje s ním spojeným se zúčastnila mnoha soutěží.

Jaderná elektrárna Dukovany.

Hermetické boxy dukovanské elektrárny jsou v dobrém stavu

Dukovany - Experti v Jaderné elektrárně Dukovany v minulých dnech odzkoušeli a prověřili stav hermetického boxu na reaktorovém bloku číslo tři. Měření pevnosti a těsnosti prokázala velmi dobrý stav, odpovídající požadavkům pro další dlouhodobý bezpečný provoz jaderné elektrárny.

Volby na Královéhradecku.

Věděla jsem, koho volit nechci

Královéhradecko - Podruhé se vypravila k volbám devatenáctiletá Adéla Krištufová z Hradce Králové. A podruhé zamířila rovnou i do komise.

Filip, nejmladší volič na Jablonecku odevzdal 21. října v Jablonci nad Nisou svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

„Každý hlas se počítá,“ říká nejmladší volič z Jablonecka

Jablonecko – Poprvé dorazil k volbám i Filip K. z Kokonína, části města Jablonec nad Nisou. Narodil se v 0:55 před osmnácti roky a je tak nejmladším voličem na Jablonecku. „Byl to trochu i adrenalin, ale myslím, že je důležité, aby člověk volil. Každý hlas se počítá,“ popisuje Filip pocity po vhození svého prvního lístku do urny.

Tomáš Zima

Tomáš Zima povede Univerzitu Karlovu další čtyři roky

Akademický senát Univerzity Karlovy dnes zvolil staronovým rektorem školy Tomáše Zimu. Získal 51 hlasů ze 68 platných, pro své zvolení potřeboval hlasů 36. Jeho protikandidáta z přírodovědecké fakulty Jana Černého podpořilo 17 senátorů. 

Imatrikulace studentů Vysoké školy polytechnické v Jihlavě

Studenti přijdou netradičně na zápis do Horáckého divadla

Jihlava – Nové studenty Vysoké školy polytechnické v Jihlavě (VŠPJ) čeká netradiční slavnostní zápis ke studiu zvaný imatrikulace. Letos poprvé se totiž uskuteční v sále Horáckého divadla, jediné profesionální scény na Vysočině.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Univerzita Karlova dnes požádala o institucionální akreditaci

Univerzita Karlova (UK) dnes jako první vysoká škola v Česku požádala Národní akreditační úřad (NAÚ) o udělení institucionální akreditace, které od roku 2019 zavádí loňská novela vysokoškolského zákona. Největší a nejstarší univerzita v ČR ji chce získat pro 23 oblastí, v nichž vzdělává své studenty na všech svých 17 fakultách. Univerzita do těchto oblastí zařadila všechny studijní programy, které nyní nabízí. Národní akreditační úřad by o žádosti o institucionální akreditaci měl rozhodnout zřejmě během března 2018, řekl jeho předseda Stanislav Labík po slavnostním převzetí žádosti od rektora Tomáše Zimy.

Krajským lídrem Realistů se stal Alexander Tomský.

Alexander Tomský: Jsem euroskeptik

Pardubický kraj – „Rozhodnutí být politickým aktivním exulantem, chápat svůj pobyt jako dočasný do pádu komunistického režimu, mě nabilo novou energií,“ říká politolog, nakladatel a překladatel Alexander Tomský.

Ilustrační foto.

Chtěl být ředitelem, jenomže padělal vysokoškolský diplom

Karlovarský kraj – Pouhé tři měsíce byl třiačtyřicetiletý muž z Hradce Králové ředitelem Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje, než vyšlo najevo, že svému zaměstnavateli a zřizovateli organizace, tedy Karlovarskému kraji, předložil padělaný vysokoškolský diplom.

Petra Tenorová

Petra Tenorová: Jaká místa má v Praze ráda?

Herečku Petru Tenorovou mohou diváci vidět na prknech Městských divadel pražských v představeních Evžen Oněgin, August August, august, Romulus Veliký a také v inscenaci Macbeth. V Divadle Rokoko ztvárnila roli Vlasty a Eriky Mannové v nové inscenaci Čapek. Televizní diváci mohou Petru znát ze seriálů Labyrint, Cukrárna, nebo z pohádek Sněžný drak a Kouzla králů. Kam ráda chodí na zmrzlinu a kde se ráda prochází?

Koláč pro hospic vynesl v letošním roce 18 303 korun.

OBRAZEM: Koláč pro hospic. Lidé byli štědří, přispěli 18 tisíc korun

Jihlava – V ulicích Jihlavy se ve středu odpoledne konala velká sbírková akce s názvem Koláč pro hospic. Dobrovolníci nabízeli sladké koláče za sbírkovou cenu 30 korun. Tím mohli lidé podpořit domácí hospicovou péči Bárka při Oblastní charitě Jihlava. Ta pečuje o nevyléčitelně nemocné v jejich domácím prostředí. Výtěžek byl letos 18 303 korun.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Chcete volit jinde? Vyřídíme vám voličský průkaz, lákají Piráti

Nenadávat na nízkou volební účast, ale snažit se k urnám přivést co nejvíc voličů, to je heslo, jímž se řídí Pirátská strana. V těchto dnech její členové denně vyřizují stovky voličských průkazů na svých stanovištích u vysokých škol v Praze, Brně, Plzni a Olomouci.

Klub deskových her Paluba funguje už od roku 1996

Nejstarší klub deskových her funguje už 21 let. Paluba sídlila i na parníku

Nejstarší klub deskových her funguje v Praze už od roku 1996. Založili ho dva vysokoškoláci, kteří chtěli svou vášeň v hraní stolních her rozšířit dál. Několik let sídlili na parníku Tyrš a nyní je najdete ve vnitrobloku jednoho z domů na Andělu. Zažili několikadenní hry, hádky a dokonce i házení kartami. Přesto Klub deskových her Paluba působí jako jedna rodina.

Noc vědců.

V Noci vědců se lidem otevřou výzkumné ústavy a vysoké školy

Výzkumné ústavy a vysoké školy se dnes večer při Noci vědců otevřou lidem. Nabídnou jim prohlídky laboratoří, ukázky pokusů a experimentů, netradiční přednášky či soutěže a hry. Do letošního ročníku se zapojilo 23 výzkumných institucí. Jeho tématem je Mobilita - Svět v pohybu. Vědci se zaměří na to, jakou roli hraje v současném českém a světovém výzkumu přemisťování zboží, informací a lidí.

Ministr školství Stanislav Štech navštívil 30. června ZŠ T. G. Masaryka v Podbořanech, aby předal vysvědčení prvňáčkům a deváťákům.

Školství je třeba reformovat, shodli se mezinárodní odborníci

Školský systém by se měl decentralizovat, aby mohla vzniknout konkurence různých přístupů a metod ve vzdělávání. Svět se v dnešní době rychle mění a není možné jasně rozhodnout, který ze vzdělávacích přístupů je pro budoucnost nejlepší. Shodli se na tom řečníci na mezinárodní konferenci o inovacích ve vzdělávání a školství. Současné školství je podle nich třeba reformovat tak, aby připravilo děti na život ve světě plném změn.

Koho by taková kořist nepotěšila!

Co napsali 5. listopadu naši sousedé

ŠTIKU dlouhou 122 centimetrů chytil ve Wöhrsee (okr. Altötting) Anton Maier z Burghausenu při společném chytání nejpracovitějších členů tamního klubu.

Ilustrační foto.

Skutečné vietnamské burzy mají letos padesát let

/TÉMA DENÍKU/ Ostravské burzy vznikly v roce 1967, kdy se československé hranice poněkud uvolnily. Rozvinuly se ale o rok později. A pak už to nešlo zastavit. Už nikdo nerozluští, kdo černému trhu v Ostravě dal název burza. To slovo má mnoho významů, ale v prvopočátku šlo také o výměnný obchod. Po roce 1990 bylo pojmenování trhů jako burza zakázáno, burzy peněžní, plodinové a cenných papírů totiž protestovaly.

Mistr České republiky v beach volejbalu mužů Marcel Mysliveček.

Sedavý život nemám rád, říká mistr volejbalu

Havlíčkův Brod – Původně měl být odborníkem na informační technologie, ale všechno dopadlo jinak. Dnes patří Marcel Mysliveček, rodák z Havlíčkova Brodu, ke sportovcům, kteří šíří dobré jméno České republiky.

Na Svratce dominovala osmiveslice VUT a ovládla i univerzitní duel

Na Svratce dominovala osmiveslice VUT. Ovládla i univerzitní duel

Brno /FOTOGALERIE/ – Dva závody ve dvou dnech a dva triumfy pro techniky. Veslařským závodům v Jundrově na řece Svratce kralovala posádka brněnského Vysokého učení technického. V pátek ovládla brněnský souboj s Masarykovou univerzitou, o den později vyhrála závod v konkurenci pěti akademických posádek.

Pětatřicetiletá Kateřina Porubová je starostkou SDH Miroslav a členka družstva žen, které ze soutěží v požárním sportu pravidelně vozí poháry.

Hasička Porubová: Jsme dobrá parta. Mám radost z každého vítězství v soutěži

Miroslav – Od šesti let je dobrovolnou hasičkou. Práce u hasičů ji ovlivnila natolik, že se stala členkou Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. Společně se členkami družstva dobrovolných hasičů sbírá ocenění na soutěžích v požárním sportu. Deníku Rovnost poskytla rozhovor pětatřicetiletá hasička tělem i duší Kateřina Porubová, která je jednou z osobností města, jež lidé mohou vidět na tamním zámku v rámci fotografické výstavy Lidé Miroslavi.

Karvinská Obchodně-podnikatelská fakulta Slezské univerzity.

Univerzita odvolala protesty

Veřejné vysoké školy upouštějí od protestních akcí. Vláda jim dala alespoň tři miliardy z požadovaných čtyř a půl.

Burza práce v Šumperku.

Šance pro vás. V Šumperku se bude konat burza práce

Volná pracovní místa ve strojírenství, elektrotechnice, potravinářství o dalších oborech nabídnou zájemcům na 3. ročníku Burzy práce a vzdělání Šumperk významní zaměstnavatelé nejen z tohoto okresu, ale i vzdálenějších regionů. A chybět nebudou ani zástupci středních a vysokých škol. Akce se bude konat ve čtvrtek 5. října od 9 do 17 hodin v šumperském domě kultury. Na její organizaci se spolupodílí Úřad práce, Svaz průmyslu a dopravy a okresní hospodářská komora Šumperk.

Otevření univerzitní kavárny Družba v Plzni.

Univerzita vzkřísila svou kavárnu

Plzeň - Západočeská univerzita v Plzni v pondělí znovu otevřela svou kavárnu. Prostory na rohu Riegrovy a Sedláčkovy ulice fungovaly od roku 2014. Od té doby se však několikrát změnil provozovatel, vysoká škola nakonec podnik letos na jaře zavřela. 

Ilustrační foto

Odboráři ani akademici stávkovat nebudou. Nespokojené jsou však obce

Odbory ukončily dnes v poledne stávkovou pohotovost, kterou držely od 6. září na podporu svého požadavku na růst platů. Její zrušení předem ohlásily už v pondělí poté, co vláda schválila požadované zvýšení platových tarifů. O ukončení pohotovosti informoval mluvčí odborů veřejného sektoru a šéf svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Levní akademici

Akademici u vlády uspěli s žádostí o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o tři miliardy korun. Zda politici nahlédli, že by byla ostuda mít „levné akademiky“, anebo pouze nechtěli protivládní rebelii vzdělanců před volbami, to už nezjistíme. Obecně ovšem platí, že po volbách politici řeší především sami sebe a teď je ta správná doba se jim připomenout, dokud jsou ještě vnímaví a vstřícní.

Stanislav Štech

Tři miliardy navíc pro vysoké školy budou stačit, je přesvědčen Štech

O tři miliardy vyšší rozpočet vysokých škol, jak ho dnes odhlasovala vláda v rámci schvalování rozpočtu na příští rok, bude podle ministra školství Stanislava Štecha (ČSSD) stačit na odměňování škol podle kvality a částečně uspokojí i nároky na růst stipendií doktorandů. I když vysoké školy dostaly méně, než požadovaly, ministr si je jist, že akademici se s částkou spokojí.