Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Kandidát na ministra financí Ivan Pilný poskytl 18. května v Praze rozhovor Deníku.

Vláda schválila návrh rozpočtu. Schodek bude 50 miliard

Stát bude příští rok hospodařit se schodkem 50 miliard korun. Návrh rozpočtu dnes schválila vláda, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že hlasování ministrů bylo jednomyslné. Rozpočet, který bude schvalovat Sněmovna vzešlá z říjnových voleb, počítá s růstem platů ve veřejné správě i se zvýšením rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun.

Na dvě desítky protestující se sešly 25. září před Úřadem vlády aby vyzvaly Vládu k navýšení výdajů pro vysoké školy.

Akademici přišli před vládu žádat navýšení rozpočtu

Tři miliardy korun, na které v pátek zmírnily své požadavky na navýšení rozpočtu vysoké školy, jsou podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) minimem potřebným pro rozvoj vysokého školství. Zhruba dvěma desítkám vysokoškolských studentů a doktorandů, s nimiž dnes přišel před Strakovu akademii i šéf konference rektorů Tomáš Zima, to řekl před zasedáním vlády. Koaliční strany hovoří o zavýšení rozpočtu vysokých škol o zhruba tři miliardy, zatím ale na rozdíl od platů ve veřejné sféře návrh neschválily.

Ilustrační foto

Poláci lákají mladé na Jesenicku: Pojďte studovat k nám

Do Opavy, Olomouce nebo Brna jezdí mladí lidé z Jesenicka za univerzitním vzděláním. Jednu vysokou školu přitom mají pár kilometrů za polskými hranicemi. O Státní vysoké odborné škole v Nyse slyšel v regionu málokdo, ráda by přitom přilákala zájemce z Česka.

Akademie ve Světlé připravila nové zaměření oboru Řezbářství. Bude se věnovat hračkám z přírodních materiálů.

Žáci světelské akademie se zaměří na půvab dřevěných hraček

Světlá nad Sázavou – Nostalgické vzpomínky na dobu dětství, vůně dřeva, bezstarostné chvíle věnované hrám a také kreativita. I to jsou důvody, pro které světelská akademie svým žákům připravila nové zaměření oboru Řezbářství. Budou se zde věnovat designu hraček z přírodních materiálů, především ze dřeva.

Premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka svolal na pondělí ráno jednání koalice k rozpočtu

Poslední úpravy návrhu rozpočtu na příští rok koalice dohodne během jednání rozšířeného předsednictva vlády, které premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal na pondělí v 09:30. O hodinu později začne pravidelné jednání kabinetu, na němž zákon určující hospodaření státu v příštím roce budou ministři schvalovat.

Ilustrační foto

Poláci lákají mladé na Jesenicku: Pojďte studovat k nám

Do Opavy, Olomouce nebo Brna jezdí mladí lidé z Jesenicka za univerzitním vzděláním. Jednu vysokou školu přitom mají pár kilometrů za polskými hranicemi. O Státní vysoké odborné škole v Nyse slyšel v regionu málokdo, ráda by přitom přilákala zájemce z Česka.

Vítězné náměstí.

VŠCHT dnes zahájí oslavy 65. výročí od svého vzniku

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v pražských Dejvicích dnes slavnostně zahájí oslavy 65 let od svého vzniku. Přímý pokračovatel pražské polytechniky je největší školou se zaměřením na technickou chemii ve středoevropském regionu s více než dvousetletou tradicí. Samostatná škola vznikla 1. září 1952 vyčleněním Fakulty chemické ze svazku škol Českého učení technického v Praze.

Pardubická miss Tereza Jedličková.

Chtěla být doktorkou, teď je finalistkou Miss

Pardubice – Devatenáctiletá Tereza Jedličková se probojovala do finále České Miss, kde se s dalšími jedenácti soupeřkami utká o titul již 23. září. Dívka, která v dětství chtěla být doktorkou, nyní studuje Střední odbornou školu EDUCA v Pardubicích a mezi její koníčky patří aerobik, běh a lyžování. S modelingem se ale setkala už jako malá.

Ilustrační foto.

Učitelé: Dokud platy nezvýší, nevěříme tomu

„Vidina malého platu nás neodradila. Je to spíše práce o tom, jestli vás to baví, či ne,“ říká pro Deník čtyřiadvacetiletá učitelka Alena Hiršová z Napajedel. Letos v červnu ukončila studium na olomoucké univerzitě, obor učitelství pro první stupeň, a v září nastoupila coby učitelka do 2. základní školy Napajedla, kam sama coby školačka chodila.

Univerzitní posluchárna. Ilustrační foto.

Vysoké školy přidáno dostanou, zatím ale není jasné, o kolik

Vysoké školy dostanou příští rok přidáno, představitelé vládní koalice ale zatím neupřesnili, s jakou částkou mohou počítat. Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) našla po výzvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) z minulého týdne ministerstva ve svých rezervách devět miliard korun pro zvýšení rozpočtu na příští rok.

Koleje Strahov.

Zájem studentů o koleje stoupá, soukromé byty se jim hůře shánějí

Zájem studentů o ubytování na vysokoškolských kolejích letos oproti minulosti vzrostl. Podle správců kolejí za tím může stát zdražení nájemného v soukromých bytech a těžší shánění bytů na pronájem, zvláště ve velkých městech. Přitom se na vysoké školy letos přihlásilo opět méně studentů, což odpovídá početně slabším ročníkům vycházejícím ze středních škol.

Kampus Palace na Smetanově náměstí.

Zájem studentů o koleje stoupá. Můžou za to vysoké ceny pronájmů

Zájem studentů o ubytování na vysokoškolských kolejích letos oproti minulosti vzrostl. Podle správců kolejí za tím může stát zdražení nájemného v soukromých bytech a těžší shánění bytů na pronájem, zvláště ve velkých městech. Přitom se na vysoké školy letos přihlásilo opět méně studentů, což odpovídá početně slabším ročníkům vycházejícím ze středních škol.

Ivan Pilný.

Peníze pro vysoké školy máme, řekl Pilný. Ministerstva našla rezervy

Ministerstva po výzvě premiéra z minulého týdne v rezervách našla devět miliard korun na zvýšení rozpočtu pro příští rok. Na navýšení rozpočtu vysokých škol tak bude, řekl před dnešním jednáním vlády ministr financí Ivan Pilný (ANO). Nemyslí si ale, že splní požadavek růstu kapitoly o 4,5 miliardy korun. Koaliční strany hovoří o třech miliardách.

Stavba vzdělávacího komplexu  UTB ve Zlíně.

Mezi nejlepšími školami je i UTB

Univerzita Tomáše Bati (UTB) znovu potvrzuje, že patří mezi 5 % nejlepších vysokých škol v globálním srovnání. UTB zveřejnila zprávu, že se opětovně objevila na seznamu první tisícovky nejlepších světových univerzit, který vydává respektovaný britský magazín Times Higher Education.

Telč je památkou UNESCO.

Letní škola naučí studenty pečovat o památky

Telč – Jak se správně obnovují venkovská stavení blízko historického centra Telče, to se dozví studenti vybraných vysokých škol z Česka i zahraničí. Ve dnech od 18. do 23. září se v Telči uskuteční mezinárodní letní škola s názvem Scola Telcz 2017.

Martin Stropnický.

Stropnický: Půlmiliarda na vyšší platy v armádě je připravena

Ministerstvo obrany je připraveno do rozpočtu na příští rok ze svých rezerv uvolnit 450 milionů korun. Dnes to uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle pondělní dohody vládní koalice mají ministerstva dohromady do rozpočtu na příští rok přispět čtvrtinou svých rezerv, celkem by mělo jít zhruba o deset miliard korun.

Ilustrační foto.

Nedostatek techniků? Ne, technické vzdělání je v Česku rozšířené, víc než v OECD

Technické vzdělání je v Česku rozšířenější než v ostatních zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), ačkoli si zde zaměstnavatelé často stěžují na nedostatek techniků. Z dnes zveřejněné výroční zprávy OECD o stavu vzdělávání vyplývá, že 29 procent českých vysokoškoláků ve věku mezi 25 a 64 lety a 39 procent absolventů středních odborných škol absolvovala technické obory.

Ve vsetínském domě kultury se v pondělí 11. září uskutečnila slavnostní promoce studentů vsetínské vysoké školy Humanitas.

První promoce: diplomy dostalo padesát absolventů

Slavnostní promoce uzavírá jednu kapitolu našeho života. Přijměme skutečnost, že diplom není výsledkovou listinou závodu, nýbrž startovním číslem. S tímto vědomím ze sebe v životním závodě vydávejme vše, protože na odpočinek bude jistě dost času za cílovou páskou.“ Těmito slovy uzavřela děkovnou řeč právě promovaná studentka Vysoké školy Humanitas Jana Hrušáková. Spolu s ní si včera dopoledne převzalo diplom dalších osmačtyřicet kolegů.

Univerzita třetího věku - vzdělávání seniorů v Hradci Králové.

Krátce z Hradce: O univerzitu třetího věku je velký zájem

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Hradecká univerzita opět přichází s přednáškovými cykly a kurzy Univerzity třetího věku, která je na této vysoké škole nejstarší a největší institucí zabývající se vzděláváním seniorů v Královéhradeckém kraji. Kvůli vysokému zájmu zvýšila škola kapacity a stále je možné se přihlásit.

Lubomír Zaorálek při schůzce v Národním divadle.

Národní divadlo se opřelo do Zaorálka, údajně v něm agitoval

Národní divadlo kritizuje volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka kvůli tomu, že minulý týden svou návštěvou narušil zkoušku orchestru. V otevřeném dopisu podepsaném zástupci Národního divadla, dalších divadel či vysokých škol navíc stojí, že ministr zahraničí přednesl projev a divadlo zneužil k předvolební agitaci.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Pokles úrovně Univerzity Karlovy potvrdil i další žebříček vysokých škol

Čerstvý celosvětový žebříček, který sestavil prestižní britský magazín Times Higher Education, vystavil českému vysokému školství nelichotivé vysvědčení. Zatímco ještě před pěti lety v něm Univerzita Karlova coby nejlépe hodnocená česká instituce zaujímala dělené 301. až 350. místo, nyní se mezi prvních 400 vysokých škol žádný český zástupce neprobojoval.

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.

Rektoři vyhlásí na začátek akademického roku protestní týden

Česká konference rektorů (ČKR) vyhlásí na 2. až 6. října protestní Týden pro vzdělanost, řekl dnes po zasedání rektorů její předseda a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Rektorům se nelíbí současný návrh rozpočtu na příští rok, který pro vysoké školy počítá s navýšením o asi 700 milionů korun proti letošku.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Přišlo období radosti, ale i potřebné trpělivosti. Začíná školní rok

Střední Čechy – „Nezapomenutelný zážitek.“ Do dvou slov shrnula hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) své pocity, když se v pondělí vypravila do školy společně s prvňáky ve Velvarech na Kladensku, aby školním nováčkům vyjádřila podporu a předala dárky. „Vidět v dětských očích to očekávání, radost, napětí i nervozitu… Bylo to dojemné,“ shodovaly se její dojmy se zážitky rodičů, kteří ve třídě také nechyběli. Jak těm malým, tak odrostlým popřála hejtmanka pevné nervy, kreativního ducha, množství trpělivosti a radosti z nově nabytých vědomostí a poznatků.

Na zahájení školního roku v ZŠ Žalany navštívil školu Václav Klaus, přivítal prvňáčky a následně pobesedoval v tělocvičně se žáky.

FOTO: Prvňáčky v Žalanech přivítal Václav Klaus

Žalany - Hned dvojnásobně mimořádný den prožili v pondělí dopoledne školáci ze Žalan a okolí. Při zahájení nového školního roku totiž jejich školu navštívil bývalý prezident republiky Václav Klaus.

Slavnostní otevření pracoviště Fakulty bezpečnostně právní Policejní akademie České republiky v Praze.

KRÁTCE: Policejní akademie má pobočku: na hospodářské kriminálce

Praha - Vysoká škola nově sídlí v budově pražského policejního ředitelství v Kongresové ulici v Nuslích. Policejní akademie ČR tam v pátek slavnostně otevřela pracoviště bezpečnostně právní fakulty. Její studenti, z nichž celá řada po absolvování školy bude představovat novou krev do žil policejního organismu, se zde dostanou do kontaktu se zkušenými vyšetřovateli z odboru hospodářské kriminality, kteří se zabývají těmi nejsložitějšími kauzami trestné činnosti hospodářského charakteru.

Sklizeň chmele v Kounově.

Kvalita chmele je průměrná, stejně tak výnos

Rakovnicko /FOTOGALERIE/ -  Sklizeň chmele je za polovinou a počáteční odhady chmelařů se potvrzují. Výnos bude průměrný, to znamená kolem jedné tuny na hektar. Výsledky jsou ale různé v jednotlivých lokalitách.  

Betlémská kaple.

Učitelé se sejdou v Betlémské kapli na protestní akci proti situaci ve školství

Praha - Učitelé všech stupňů vzdělávání se v pátek sejdou v Betlémské kapli v Praze, aby protestovali proti situaci ve školství a proti úrovni svých platů. Odbory a zástupci vysokých škol chtějí na shromáždění zopakovat své požadavky, aby vláda od listopadu zvýšila platy všem pedagogům o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o deset procent. Celkem požadují přidat na platy v příštím roce 17,5 miliardy korun. Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) ale nebude možné tyto požadavky uspokojit, pokud vláda nenavýší deficit, který v červnu schválila.

Ilustrační fotografie.

Kdo neplatí alimenty na studenta, přijde o řidičák

/INFOGRAFIKA/ Osmnáct už jim bylo, studují střední či vysokou školu a rodiče jim přestali platit výživné, přestože by dle rozhodnutí soudu měli. Až dosud bylo řešení takových případů během na dlouhou trať a procházelo složitou soudní mašinerií. Teď se možná zjednoduší.

Romští studenti mají dostaveníčko v Krkonoších

Romští studenti mají dostaveníčko v Krkonoších

Krkonoše - Od středy do neděle Krkonoše nad Pecí pod Sněžkou patří setkání padesáti romských studentů středních a vysokých škol ze všech koutů České republiky. Chystá se již čtvrté setkání programu „Baruvas – rosteme“, který realizuje organizace ROMEA pod hlavičkou Romského stipendijního programu.