Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

O služby náhradních vnoučat je velký zájem.

Samotu seniorů rozptýlí hodinová vnoučata

Na web hlídačky.cz mířili donedávna rodiče, kteří sháněli chůvu pro své potomky. V listopadu však firma přidala novou službu, která hned vzbudila u zákazníků značný zájem. Do nabídky zařadila hlídačky, jež jsou připraveny trávit se seniory čas v době, kdy s nimi nemůže být rodina. Společně vyrazí na procházku, nákup, umyjí jim nádobí, zahrají si karty, záleží čistě na domluvě.

Osmnáctiletá Monika Kuncová se našla v trénování dětí.

Osmnáctiletá trenérka: Dětem chci předávat maximum zkušeností i volného času

Vyškov - Pochází z rodiny atletů, přesto chtěla před třemi lety svoji kariéru vzdát. Sport ji přestal naplňovat. Přišel ale zásadní zlom. „Vše se změnilo, když jsem poznala vedoucí Orla ve Vyškově Annu Málkovou. V tom okamžiku bylo mé původní rozhodnutí pryč,“ přibližuje osmnáctiletá studentka vyškovského gymnázia Monika Kuncová (na snímku). 

Do budovy Masarykovy školy se přestěhuje šumperská knihovna

Přestavba Masarykovy školy úspěšně pokračuje, chystá se almanach

Do finiše spěje přestavba bývalé Masarykovy školy v Šumperku, kam se letos v létě přestěhuje městská knihovna. Stavební firma pracuje přesně podle harmonogramu a dílo předá v dubnu. Město také již vypsalo zakázku na dodavatele vybavení. Termín slavnostního otevření knihovny je již stanoven na 1. září.

Ilustrační foto

Padělatel diplomů je zpátky

Karlovy Vary Třiačtyřicetiletý muž z Hradce Králové se znovu pokoušel o práci i přijetí ke studiu se svým podvodným vysokoškolským diplomem.

Den otevřených dveří na VŠPJ.

Na některé obory VŠPJ se studenti opět dostanou bez přijímaček

Jihlava – Znovuotevření oboru Počítačové systémy a přijetí na některé obory bez přijímacích zkoušek. Jediná veřejná vysoká škola v Kraji Vysočina, Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ), začátkem ledna zveřejnila termíny a podmínky přijímacího řízení pro další akademický rok 2018/2019.

Univerzita Pardubice

Univerzita otevře své dveře

Pardubice – Zájemci, kteří uvažují o studiu na vysoké škole, mají v následujících týdnech možnost navštívit jednotlivé fakulty Univerzity Pardubice a prohlédnout si studijní zázemí i získat informace o studijních programech nabízených v akademickém roce 2018/2019. Jako první otevře své brány fakulta chemicko-technologická, a to ve středu od 10.30 hodin.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Univerzita Karlova připravuje nový koncept doktorských studií

V doktorandských studiích na Univerzitě Karlově (UK) by v budoucnu měly spolupracovat různé obory podobného zaměření. Vedení školy nyní připravuje koncepci, která by měla vést ke sjednocení podobných studijních programů pro doktorandy. Univerzita chce zároveň zhodnotit kvalitu studentů, ti horší z ní zřejmě budou muset odejít. ČTK to řekl rektor Tomáš Zima.

HIGH-TECH VÝUKOVÝ PAVILON FAKULTY LESNICKÉ A DŘEVAŘSKÉ ČZU bude mít zelenou výukovou střechu.

Peníze pomohou univerzitám. Postaví pivovar či pekárnu

Univerzity v metropoli dostanou výraznou finanční injekci. Na jejich obnovu je připravena skoro miliarda a půl, většina prostředků z této částky putuje ze státní pokladny. A jak hodlají vysoké školy přislíbené peníze využít?

Sněhová nadílka na Floridě

Floridu zasypal sníh. Poprvé po téměř třiceti letech

/VIDEO/ Obyvatelé jindy slunné Floridy uviděli ve středu poprvé po 28 letech sníh. Kvůli silnému sněžení, které postihlo zejména severovýchod amerického státu, bylo dokonce uzavřeno několik středních i vysokých škol. Informaci přinesla stanice Sky News. 

Ilustrační foto.

Co nás čeká v září? Tématem je inkluze a nové programy vysokých škol

Zásadní legislativní změny se ve školství odehrály v minulém volebním období, nového ministra čeká spíš mírná korekce systému. Rodiče malých dětí jistě potěší, že od září budou mít na umístění v mateřských školách ve spádové oblasti nárok už i jejich tříleté ratolesti. V souvislosti s předškolní výchovou musí vládní reprezentace řešit nejen kapacity předškolních zařízení, ale také nejasnosti kolem fungování dětských skupin.

Prezident Zeman při jmenování profesorů v pražském Karolinu.

Prezidentští kandidáti by do jmenování profesorů nezasahovali

Prezidentští kandidáti by ve funkci hlavy státu jmenovali profesory podle návrhů vysokých škol. Do návrhů by nezasahovali, protože jde o pravomoc akademických obcí. Uchazeči o post prezidentů to uvedli v anketě médií. Neodpověděl na ni současný prezident Miloš Zeman, který v minulosti některé profesory odmítl jmenovat.

Kandidáti na prezidenta

Prezidentští kandidáti: Do jmenováni profesorů bychom nezasahovali

Prezidentští kandidáti by ve funkci hlavy státu jmenovali profesory podle návrhů vysokých škol. Do návrhů by nezasahovali, protože jde o pravomoc akademických obcí. Uchazeči o post prezidentů to uvedli v anketě ČTK. Neodpověděl na ni současný prezident Miloš Zeman, který v minulosti některé profesory odmítl jmenovat.

Skleněný jarmark  je jen jednou z akcí, kterou Cesty skla pro veřejnost organizují. Letos se konal potřetí.

Nový ředitel chce špičkové Centrum sklářského umění

Sázava - Nový ředitel obecně prospěšné společnosti Cesty skla Václav Pošmurný, kterého do funkce potvrdila na začátku listopadu správní rada společnosti, chce nejen stabilizovat její činnost, ale mezi své hlavní cíle řadí zařadil především posílení značky „Cesty skla.“

Gabriela Chudárková.

Chudárkovou výkony překvapily. Přednost měla škola, vysvětluje

Plave především pro radost. A k tomu sbírá medaile. Plavkyně Gabriela Chudárková z nového zlínského klubu naposledy vystoupala na stupně vítězů hned třikrát v mateřském bazéně v rámci 54. ročníku Vánoční ceny Zlína. Ke dvěma zlatým plackám na 50 a 100 metrů znak přidala bronz na kraulařské stovce.

Adéla Halouzková a Nikol Kajsturová.

Nejlepší inovátorky jsou z Českého Těšína

Adéla Halouzková a Nikol Kajsturová, studentky čtvrtého ročníku Obchodní akademie v Českém Těšíně, získaly první místo v kategorii „Automobilový interiér budoucnosti“ v rámci soutěže Junior Inovátor vyhlášené Moravskoslezským krajem.

Nový vizuální styl Masarykovy univerzity

Brněnská univerzita oslaví sté výročí s novou podobou

Sova, slon nebo v případě Brna liška by se jistě mohli stát symbolem univerzity. Druhá česká nejstarší vysoká škola si ale řekla, že je čas na změnu. Rozhodla se, že v příštích desetiletích ji bude charakterizovat moderní, dynamické a inspirující písmo.

Robert Plaga.

Plaga přednášel o porcování medvěda, teď sestavuje školský rozpočet

Plážový volejbalista. Otec osmileté a pětileté dcery. Rodák z Ivančic, absolvent Mendelovy univerzity v Brně a vysokoškolský pedagog. Člen hnutí ANO. To všechno jsou spojení, jimiž lze charakterizovat současného náměstka pro vysoké školy, vědu a výzkum, budoucího ministra školství Ing. Roberta Plagu, Ph.D.

Ilustrační foto.

Středoškoláci budou přednášet na polytechnice

Jihlava – Ve středu 13. prosince bude rušno na Vysoké škole polytechnické Jihlava (VŠPJ). Bude se tam totiž konat nejen tradiční vánoční charitativní akce, ale i setkání nadaných studentů ze středních škol a navíc i poslední přednáška pro veřejnost z cyklu cestovatelských promítání.

Evropský polytechnický institut. Ilustrační foto

V Kroměříži končí EPI. Prostory po škole nabízí radnice k pronájmu

Jediné zařízení, které nabízelo v Kroměříži vzdělání s vysokoškolským diplomem, k poslednímu prosinci ve městě končí. Evropský polytechnický institut, soukromá vysoká škola z Kunovic na Uherskohradišťsku působila v budově ve Velehradské ulici, v bývalém posádkovém domě armády někdejších Žižkových kasáren, ke konci letošního roku ale smlouvu o nájmu s městem ukončí.

Představení nového loga Masarykovy univerzity. Soutěž vyhrálo studio Najbrt. 8.12.2017

Masarykova univerzita mění svou tvář. Bude mít nové studijní programy i logo

Druhá nejstarší česká vysoká škola, Masarykova univerzita (MU), se na sté výročí svého vzniku v lednu 2019 chystá po všech stránkách. Tento týden požádala o institucionální akreditaci ve 23 oborech. Získá tím daleko víc svobody při sestavování studijních programů a utváření jejich vnitřní struktury.

SOŠ administrativy EU.

Studenti: Naší největší předností je silná angličtina

Deník ve spolupráci s magistrátem nabízí seriál Praha očima studentů. Žáci středních škol v něm vyjadřují názor na studium i na život v metropoli. Tento týden odpovídali studenti Střední odborné školy pro administrativu EU v Praze 9. Hovořili jsme s nimi o tom, jak je škola připravuje na budoucí profesi, případně studium na vysoké škole.

Sazená - Chvatěruby

Střelec Knoflíček: Góly? Dobrý. Ale hlavní je teď maturita

Sazená /ROZHOVOR/ – Brankáři ho nenávidí, spoluhráči milují. Po jeho střele totiž většinou padne gól. Forward Sazené Adam Knoflíček se stal s dvaadvaceti vstřelenými góly nejlepším střelcem okresních fotbalových soutěží. Především díky němu má Sokol nakročeno k tomu, aby se na jaře vážně popral o návrat do III. třídy. Sportovní redakce Mělnického deníku si s osmnáctiletým borcem s radostí popovídala.

Praha. Ilustrační foto.

Místem pro život 2017 je Praha. Uspěly i Jihočeský a Královéhradecký kraj

/INFOGRAFIKA/ Sice je tam nejméně bezpečno z celé republiky, ale bezkonkurenční zdravotnictví, péče o děti a infrastruktura pomohly Praze obhájit loňskou první pozici ve srovnávacím průzkumu Místo pro život. Ten hodnotí kvalitu života obyvatel v krajích České republiky, když srovnává 54 kritérií v osmi hlavních oblastech.

Slavnostní předání defibrilátoru studentům biomedicíny v Kladně. Jako přípitek bylo nealkoholické šampaňské.

Studenti biomedicíny dostali defibrilátor a dočkají se i unikátních pomůcek

Kladno /FOTOGALERIE/ – Dostat potřebnou pomoc včas a zachránit si život, chce každý z nás. K tomu ale potřebují zdravotníci také odpovídající techniku. Kladenská Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT Praha, která je špičkou v České republice a vzdělává i budoucí zdravotnické záchranáře, získala další nezbytnou pomůcku pro nácvik práce budoucích záchranářů.

Ministerstvo školství. Ilustrační foto.

Ceny ministerstva převzala jedna žena, pět mužů a 11 studentů

Jedna žena a pět mužů dnes převzali ceny ministerstva školství za mimořádné výsledky ve vědě a výzkumu. Ceny získali rovněž mimořádně úspěšní studenti vysokých škol. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v Senátu za účasti končícího ministra Stanislava Štecha (za ČSSD). Mezi oceněnými je vedle expertky na imunologii třeba odborník na hospodářské dějiny raného novověku nebo student, který pomáhá ochrnutému chlapci.

Zubní lékařka Anna Klejdusová.

Lékařka Anna Klejdusová vybudovala v Miroslavi kliniku na světové úrovni

Miroslav /ROZHOVOR/ – Na poměry nejen Znojemska, ale celé České republiky zcela nevšední projekt dotáhla do zdárného konce zubní lékařka Anna Klejdusová. Ve špičkovou kliniku s restaurací a kongresovým sálem nechala za desítky milionů korun zrekonstruovat jeden z objektů bývalého konzervárenského podniku Fruta v Miroslavi. Deníku Rovnost poskytla exkluzivní rozhovor.

Zubní lékařka Anna Klejdusová.

Lékařka Anna Klejdusová vybudovala v Miroslavi kliniku na světové úrovni

/ROZHOVOR/ – Na poměry nejen Znojemska, ale celé České republiky zcela nevšední projekt dotáhla do zdárného konce zubní lékařka Anna Klejdusová. Ve špičkovou kliniku s restaurací a kongresovým sálem nechala za desítky milionů korun zrekonstruovat jeden z objektů bývalého konzervárenského podniku Fruta v Miroslavi. Deníku Rovnost poskytla exkluzivní rozhovor.