Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík

Školské odbory zatím stávkovat nebudou. O platech se jedná

Školské odbory nechtějí vyhrožovat stávkou za zvýšení platů, dokud se jedná. Své požadavky zopakují na protestním setkání 1. září v Betlémské kapli v Praze představitelům vlády. K protestu se připojí zástupci všech úrovní vzdělávání. Chtějí zvýšit platy učitelů o 15 procent a nepedagogických pracovníků o deset procent. Zástupci vysokých škol trvají na růstu svého rozpočtu o 4,5 miliardy korun proti loňskému roku.

Českomoravský odborový svaz pracovníků ve školství. Ilustrační foto.

Školské odbory zatím nechtějí vyhrožovat stávkou za zvýšení platů

Praha - Školské odbory zatím nechtějí vyhrožovat stávkou za zvýšení platů, dokud se jedná. Své požadavky zopakují na protestním setkání 1. září v Betlémské kapli zástupcům vlády. Na tiskové konferenci zástupců školských odborů a asociací a představitelů vysokých škol to dnes řekl šéf školských odborů František Dobšík.

Jakub Bakeš, nadějný jablonecký kick boxer, se chystá na Mistrovství Evropy do Makedonie.

Sport učí Jakuba pokoře, ví, co chce

Jablonec n. N. – „Chci pomáhat lidem. Studuji Střední zdravotní školu v Liberci obor zdravotní asistent. Pak bych chtěl ještě udělat vysokou školu, obor zdravotní záchranář. Chci pracovat u záchranky a v tomto školním roce mě čeká maturita,“ prozradil svůj jasný životní cíl jablonecký Jakub Bakeš.

Bývalí studenti se spolu také vyfotili.

Navšívili místa, kde před několika lety studovali

Jihlava – Budovu Vysoké školy polytechnické (VŠPJ) a nepřístupný zámeček v lesoparku Heulos si nedávno prohlídli bývalí česko-slovenští studenti, kteří tam před téměř čtyřiceti lety studovali a měli tam i internát.

Filozofická fakulta.

Studium last minute? Některé univerzity ještě přijímají

Praha/INFOGRAFIKA/ - Neuspěli jste u přijímaček v řádném termínu? Nezoufejte, ještě máte naději se na některou univerzitu dostat. Přijímací řízení v srpnu a v září nejčastěji vypisují soukromé školy. Šance je ale i u některých veřejných.

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Žďár nad Sázavou /ROZHOVOR/ – Ještě během vysoké školy začala rodačka ze Žďáru nad Sázavou Michaela Horáková (25) budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.

Budova Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v Jankovcově ulici, Praha 7

Školy nevyčerpaly ani polovinu peněz určených na rekonstrukce

Praha - Na rekonstrukce a modernizace vysokých škol stát připravil téměř 14 miliard korun, školy ale v letech 2011 až 2016 nevyčerpaly ani polovinu. Ministerstvo školství jako správce programu navíc nemá ani přehled o tom, jestli a jak peníze poskytnuté na obnovu a rozvoj vysokoškolské infrastruktury pomohly. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo v zaslané reakci uvedlo, že se závěry nesouhlasí a že dotační program průběžně vyhodnocuje.

Sídlo Akademie věd České republiky.

Akademie věd ČR se otevřela olomouckým doktorandům

Praha - Doktorandi na Univerzitě Palackého (UP) v Olomouci budou mít možnost využívat při studiu zázemí Akademie věd ČR (AV ČR). Vyplývá to z rámcové dohody, kterou dnes podepsali zástupci obou institucí. Jako první pocítí důsledky nové dohody studenti dějin umění. Olomoucká univerzita je první vysokou školou, která s akademií takovou dohodu uzavřela podle nového vysokoškolského zákona.

Městský řemeslný inkubátor Fajna Dílna v areálu dolu Hlubina v Ostravě.

Fajna Dílna se otevírá veřejnosti

Po roce příprav byly v úterý 8. srpna 2017 v areálu dolu Hlubina v Ostravě otevřeny pro veřejnost první tři provozy městského řemeslného inkubátoru Fajna Dílna.

Vasil Ducár z klubu Muay thai Brno.

Bojovník Ducár děsí soky: na zemi i ve vzduchu

Brno – V trenkách s českou trikolórou rozdává tvrdé údery a atraktivním stylem si v ringu pokaždé nakloní fanoušky. Znojemský bojovník Vasil Ducár se nezalekne zápasu v klasickém boxu, thajském boxu ani na zemi při smíšeném bojovém umění MMA.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová ve Strojové kartotéce ČSSZ v Praze.

Hledá se šéf úřadu, kterým ročně protečou stovky miliard

Ministerstvo práce a sociálních věcí začalo hledat nového ředitele či ředitelku České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Nový šéf či šéfka jednoho z největších úřadů v zemi, přes který protečou ročně stovky miliard korun, by měl podle plánu nastoupit od listopadu. Přihlášky do konkurzu je možné podávat do 27. září. Nové vedení čeká mimo jiné výměna informačního systému pro vyplácení důchodů či zavádění elektronických služeb pro klienty.

Viktor Láznička říká, že mu asi chyběla větší trpělivost.

Nezvládal jsem kritické momenty, říká Láznička

Pardubice – Nevrátil se na vladařský stolec, ze kterého jej vloni sesadil „bájný“ Sergej Movsesjan. Přitom do velmistrovského turnaje nastoupil jako nasazená jednička. Roli favorita však letos nezvládl. Český velmistr VIKTOR LÁZNIČKA skončil se ziskem 6,5 bodu na celkovém osmém místě. 

Vítězný Jan Krejčí jezdí na festival Czech Open již od dětství.

Vítězný Jan Krejčí jezdí na festival Czech Open již od dětství

Pardubice – Výjimka, co potvrzuje pravidlo. Před velmistrovským turnajem na Czech Open se vždy mluví hlavně o první desítce nasazených. Jenže už se tolik nemluví o tom, že kvůli zrádnosti švýcarského systému může vyhrát každý z první padesátky. A to se stalo právě letos. JAN KREJČÍ vstupoval do hry až jako 23. nasazený a na jeho triumf by před začátkem zřejmě moc lidí nevsadilo. 

Ilustrační foto.

Prvního září čekejte protest. Školské odbory se postaví proti platům učitelů

Školské odbory a zástupci vysokých škol a asociací ve vzdělávání uspořádají 1. září protestní akci proti platům učitelů v regionálním školství a na vysokých školách. Dohodli se na tom dnes na společném jednání, sdělila mluvčí školských odborů Jana Kašparová. Zástupci pedagogů se shodli, že se zásadně nelepší situace ve školství, ačkoli to vláda deklarovala jako svou prioritu.

Miroslavský řezbář Bohumil Stejskal.

Řezbář Stejskal: Piliny máme doma někdy i v posteli

Miroslav – Otec vystudovaného matematika Bohumila Stejskala byl stolař. Ke dřevu měl vztah odmala. „Táta chtěl, abych studoval střední dřevařskou školu v Bystřici pod Hostýnem. Jenže jsem se dobře učil a měl skoro samé jedničky. Takže rodiče naznali, že celý život ten prach v truhlárně dýchat nebudu. Dodělal jsem matematiku na vysoké škole a později jsem matiku učil,“ svěřuje se Stejskal.

Hokejový souboj univerzit za Lužánkami. Ilustrační foto.

Brněnští studenti založili vlastní hokejový tým a touží dobýt Evropu

Brno – Hokej za Lužánkami ani po konci A týmu druholigové brněnské Techniky neutichne. V Hokejových halách dětí a mládeže totiž najde azyl zbrusu nový tým s názvem HC Masaryk University, který se od nové sezony zapojí do Evropské univerzitní hokejové ligy. Soupeřit bude také s vysokými školami z Polska, Slovenska i Maďarska.

Studenti. Ilustrační foto

Zájemci se mohou hlásit na vysokoškolské studium v Šumperku

Vysoká škola báňská – fakulta strojní vyhlásila druhé kolo přijímacího řízení k bakalářskému studiu oboru „Strojírenství“, které lze studovat v prezenční i kombinované formě v Centru bakalářských studií v Šumperku. Zájemci o prestižní technické obory, jejichž studium zvyšuje šance dobře se uplatnit na trhu práce, mohou zasílat elektronické přihlášky do 4. srpna.

Nepopsatelné pocity při seskoku padákem

„Klienta musím dostat bezpečně na zem. Někdy i bez jeho pomoci“

Kolín – Záchranář, psycholog, farář. Ne, nemusíte mít k tomu tři vysoké školy. Stačí se stát instruktorem tandemového skákání. Jako JAROSLAV BARTL. Dřív nechtěl buzerovat lidi za překročenou rychlost, teď jim zprostředkovává zábavu na letišti v Kolíně. Přesněji řečeno – ve vzduchu. 

Již popáté uspořádala Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně velmi oblíbený projekt pro děti ve věku od 4 do 17 let – JUNIOR UNIVERZITU. V letošním roce se této vyhledávané prázdninové akce zúčastnilo 54 dětí.

FOTO, VIDEO: Děti si vyzkoušely studium na vysoké škole

Již popáté uspořádala Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně velmi oblíbený projekt pro děti ve věku od 4 do 17 let – JUNIOR UNIVERZITU. V letošním roce se této vyhledávané prázdninové akce zúčastnilo 54 dětí.  

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl 21. června do úřadu nového ministra školství Stanislava Štecha.

Ministerstvo dalo školám 16 miliard, žádaly zhruba sedmkrát víc

Z evropského dotačního programu na podporu výzkumu a vzdělávání, ve kterém je k dispozici 75 miliard korun, zatím ministerstvo školství podpořilo projekty za 16 miliard korun. Program je nyní v polovině svého fungování, naplánován je do roku 2020. Školy a vědci v něm dosud předložili žádosti za 108 miliard korun.

Daniel Frnoch na "svém" Složišti v dresu Benešova.

Frnoch by to v Benešově rád zkusil

České Budějovice – Ještě ve středu devatenáctiletý stoper Daniel Frnoch hájil v přípravě s juniorkou plzeňské Viktorie v Písku barvy jednadvacítky Dynama, v sobotní přípravě A-týmu Dynama na Složišti ale měl žlutý dres Benešova…

Chytré lavičky představili studenti Západočeské univerzity v Plzni. Na funkčních prototypech předvedli některá chytrá řešení, například vyhřívání, USB připojení, nebo mechanicky otáčené lamely, která po dešti může zájemce o odpočinek otočit a posadit se d

První chytré lavičky v Plzni

Plzeň - V kampusu Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) na Borech si lidé mohou od včerejška vyzkoušet chytré lavičky. Jsou vyhřívané nebo mají otočný sedák a zásuvky na dobíjení telefonu. Na projektu se podílelo 15 studentů ZČU.

Univerzita Karlova

Představitelé VŠ i odborů trvají na požadavku 4,5 mld.

Praha - Rozpočet vysokého školství by si proti původnímu návrhu státního rozpočtu na příští rok měl polepšit o 4,5 miliardy korun, zopakoval dnes předseda České konference rektorů Tomáš Zima po jednání s představiteli Rady vysokých škol a vysokoškolských odborů.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Zástupci VŠ a odborů projednají společný postup kvůli rozpočtu

Praha - Předsedové České konference rektorů, Rady vysokých škol a vysokoškolských odborů se dnes sejdou kvůli financím pro vysoké školy na příští rok. Dohodnout se chtějí na společném postupu pro vyjednávání o vyšší sumě. Konference, rada i odboráři navrhovaný rozpočet kritizují. Místo slibovaných 4,5 miliardy korun navíc počítá pro příští rok s přidáním sta milionů.

Martin Šimík.

Martin Šemík: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Herec a zpěvák Martin Šemík pochází z Vysočiny. Vystudoval hudební konzervatoř, obor lesní roh, potom si „odskočil“ na žurnalistiku. Už během vysoké školy začal účinkovat v pražských muzikálech. Jeho první rolí byl Sforza v díle Lucrezia Borgia. Dnes už má za sebou desítky rolí. Nejčastěji Martina můžete potkat v divadlech Broadway, Hybernia, na Nové scéně Národního divadla nebo ve vinohradské Venuši ve Švehlovce.

Soutěžní návrh na úpravu zahrady starého domu v brněnské Potoční ulici.

Vítězný návrh studentů z Mendelovy univerzity: zahrada se skalkou a bazénem

Brno /VIZUALIZACE/ – Studentský pár zahradních architektů z brněnské Mendelovy univerzity Nina Krajčírová a Sebastian Loder zvítězil v soutěži vyhlášené firmou Endeka. Soutěžící měli za úkol navrhnout úpravu zahrady starého domu v brněnské Potoční ulici. „Byla to příležitost ukázat, co v nás je,“ říká Krajčírová.

Jakub Jirgle je úspěšný trenér, sportovec a hráč amerického fotbalu.

Brutal Kruháč není jen pro kluky. I holky dost vydrží

Ústí nad Labem - Jeho tatínek dělal závodně atletiku, maminka hrávala volejbal. Usměvavý Jakub Jirgle je úspěšný trenér, sportovec a hráč amerického fotbalu. Nejen v Ústí nad Labem hodně lidí ví, že s pojmem Brutal Kruháč je spojen právě on.

Ilustrační foto

Volných míst je dost, pracovitých lidí málo

Kladensko - Prázdninový čas je i na Kladensku a Slánsku hlavně dobou odpočinku. Přesto řada lidí v tuto dobu, více než kdy jindy, shání pracovní uplatnění. Ať už jako sezónní brigádu nebo natrvalo coby čerství absolventi středních či vysokých škol.  

Budova ČVUT.

ČVUT a VUT plánují nový doktorský program pro robotizaci průmyslu

Praha, Brno - Dvě největší technické vysoké školy v Česku společně připravují nový doktorský studijní program pro uchazeče z oblasti průmyslu. Podílet se na něm budou fakulty a výzkumná centra Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) a Vysokého učení technického v Brně (VUT). Program bude v angličtině a měl by pomoci zvýšit počet odborníků pro robotizaci. První zájemci by se do nového programu mohli hlásit po udělení akreditace zřejmě koncem roku 2018. Na nedávném semináři v Brně to řekl rektor VUT Petr Štěpánek.