Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Ilustrační foto

Dobrý den, paní Dvořáková, volá vám Dvořáková

Vysočina - Dvořákovi, Krejčí, Musilovi nebo Novotných. Tato příjmení patří mezi nejčastější na Vysočině. Jednoznačně pak kralují nositelky jména Dvořáková, kterých bychom napočítali celkem 2 649.

Beseda v kynšperské věznici.

Student vypráví odsouzeným, jak on sám čelil nepřízni osudu

Kynšperk nad Ohří – Je důležité nevzdávat se a překonávat obtíže v podobě těžkého onemocnění nebo i problémů spojených s výkonem trestu odnětí svobody. To se snažil naznačit odsouzeným lidem v kynšperské věznici mladý student. Přežil totiž velmi těžkou nemoc, která mu bohužel zanechala trvalé následky. 

Berounský plavec startuje o víkendu v Miláně.

Ludvík rozvlní vodu v milánském bazénu

Beroun – Úspěšný rok má za sebou plavec berounské Lokomotivy Tomáš Ludvík. Probojoval se už do reprezentace dospělých, čímž prokázal, že i z menšího oddílu se dá dosáhnout na mezinárodní úroveň.

Rektorka Mendelovy unvierzity v Brně Danuše Nerudová.

Nová rektorka Mendelovy univerzity: Vnímat vysokoškoláky jako elity je hloupost

Brno /ROZHOVOR NA KONCI TÝDNE/ – Nejmladší profesorka, prorektorka a nyní i rektorka. Devětatřicetiletá Danuše Nerudová se před měsícem stala první ženou v čele brněnské Mendelovy univerzity. Vysoké školy podle ní ve společnosti sehrávají zásadní roli. „Musí se podílet na veřejném dění. Je třeba také lidem vysvětlovat, že stavět nás do role nějakých elit je hloupost. Nejsme elity, jsme naopak těmi, kteří by se měli společnost snažit spojovat, když už to nepřichází z vedení státu,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Lucie Čechová (vlevo) studuje v Newcastlu společně se svou kamarádkou.

Jednou se chci z Anglie vrátit domů, říká česká studentka

Jihlavsko – Odjakživa měla slabost pro Velkou Británii. Fascinoval ji jazyk, kultura i historie a týdenní výlet nestačil. I proto se devatenáctiletá Lucie Čechová z Jihlavska rozhodla studovat vysokou školu v Británii, konkrétně zvolila Northumbrijskou univerzitu v Newcastlu nedaleko skotských hranic. Studentka, která úspěšné zvládla první semestr, si tak splnila svůj velký sen.

Nový rektor Jiří Málek.

Nového rektora pardubické univerzity čeká inaugurace

Pardubice – Jiří Málek bude dnes slavnostně ustaven rektorem Univerzity Pardubice. Inaugurace se uskuteční v 11 hodin dopoledne v Aule Arnošta z Pardubic. Při slavnostním akademickém obřadu složí nový rektor inaugurační slib a převezme od svého předchůdce Miroslava Ludwiga univerzitní insignie – rektorský řetěz. Málek povede univerzitu v období 2018–2022.

Ilustrační foto.

Proudu z vrtulí u sousedů nepřibývá

Pasov – Loni požádali provozovatelé v Bavorsku o povolení jen čtyř dalších větrných elektráren o celkovém výkonu 13 350 KW. Předloni jich ještě chtěli postavit 47 se 141 300 KW, píše PNP.

Ilustrační foto.

S diplomem za pult? Omyl, tvrdí školy

Brno /ANKETA/ - Osmadvacetiletá Kamila Šíblová vystudovala na brněnské technice dva obory. Práci v jednom z nich si absolventka našla hned po škole. „Nabídli mi místo projektantky. Šlo o tepelné výpočty kondenzátorů, takže přímo z mého oboru. Má první práce mě tedy i zajímala, za což jsem ráda,“ popsala. Že mladí z vysokých škol míří rovnou do firem v oboru, potvrdila i aktuální čísla z brněnských univerzit. O jejich absolventy je mezi zaměstnavateli obrovský zájem.

Studentské koleje. Ilustrační foto.

Usnadní začlenění. Vysokoškoláci a odrostlí z dětských domovů budou bydlet spolu

Brno - Jeden studuje na vysoké škole, druhého čeká odchod z dětského domova a musí se postavit na vlastní nohy. Rozdílné životní zkušenosti si od příštího roku budou moct vyměňovat pod jednou střechou. Společné bydlení studentů Masarykovy univerzity a mladých, kteří odcházejí z dětských domovů, zajistí projekt Symbios, první svého druhu v České republice.

Ilustrační snímek.

Zadarmo budou moci do práce jezdit i zdravotníci

Karvinsko – Po absolventech středních a vysokých škol, které chce krajský úřad udržet v regionu, mohou nově benefit v podobě ODIS karty zdarma získat také lidé pracující ve zdravotnictví. Od 1. března budou moci někteří z nich dojíždět za prací veřejnou dopravou zdarma.

Ilustrační foto

Počet cizinců na vysokých školách v Česku roste. Většina za studium neplatí

Ačkoli celkový počet vysokoškolských studentů v ČR od roku 2010 klesá, počet cizinců na českých vysokých školách stále roste. Loni jich v ČR studovalo o 334 víc než v předchozím roce, dohromady jich bylo 43 831. Studium v cizím jazyce nebo na soukromé škole si platila necelá třetina z nich. Ostatní studovali na veřejných školách v češtině, ve standardní lhůtě studia tedy bezplatně. 

Socha George Washingtona

V knize z konce 18. století byly nalezeny vlasy George Washingtona

Knihovníkům ze státu New York se podařil kuriózní objev. Po otevření vzácného almanachu z roku 1793 na ně vypadl chomáč vybledlých vlasů. Z ručně psaných poznámek pak vyčetli, že vlasy patřily prvnímu prezidentovi Spojených států amerických Georgi Washingtonovi.

Mladí dárci krve přinesli na oddělení hematologie a transfúzologie určitě dobrou náladu.

Pacovští florbalisté šli darovat krev společně

Pelhřimov, Pacov – Deset mladých pacovských sportovců darovalo v úterý 13. února společně krev na oddělení hematologie a transfúzologie pelhřimovské nemocnice. Pro většinu z nich to byla první zkušenost s darováním krve, členové florbalového oddílu Pacovští Honzíci se ale chtějí dárcovství věnovat i do budoucnosti.

Namaluje velký obraz, není spokojený, tak ho naporcuje

Namaluje velký obraz, není spokojený, tak ho naporcuje

Česká Skalice - „Já hodně ničím věci. Něco namaluji, pak jsem nespokojený a zničím to. Tady vystavuji pouze vyřezané fragmenty z obrazů. Na obrazu, který má třeba dva metry, najdu zajímavý moment a ten vyříznu. Tak vlastně vznikaly tyto malé obrázky,“ řekl na vernisáži aktuální výstavy v Galerii Luxfer velmi talentovaný malíř Julius Reichel (1981), který ji nazval U.F.O. efekt.

Studenti Kostka školy ve Vsetíně se už naplno věnují studiu v moderně vybavených učebnách ve zbrusu nové části školního komplexu, který v pátek 9. února 2018 slavnostně otevřel zakladatel školy Karel Kostka.

Nová aula v Kostka škole pojme 150 studentů

Studenti Kostka školy ve Vsetíně se už naplno věnují studiu v moderně vybavených učebnách ve zbrusu nové části školního komplexu, který slavnostně otevřel zakladatel školy Karel Kostka.

Socha Leoše Janáčka na Moravském náměstí v Brně.

Nový web provede lidi po stopách skladatele Leoše Janáčka

Brno /ANKETA/ - Leoš Janáček propojil život s Brnem. A Brno si skladatele dodnes připomíná. Jeho jméno nese vysoká škola, divadlo či hudební festival. Využít Janáčka na propagaci města léta slibuje brněnské turistické informační centrum. Letos slib výrazněji plní. Začátkem roku spustilo nový web o Janáčkovi, vydalo průvodce po jeho stopách v Brně, představilo dvě kolekce janáčkovských suvenýrů.

Stavaři. Ilustrační foto.

Celkový pokles učňů se zastavil, dál ale ubývá stavbařů

Celkový pokles učňů se v posledních několika letech zastavil, když po deseti letech poklesu se již třetím rokem drží jejich počet na stejné úrovni. Oživuje strojírenství, elektro obory a potravinářství, pokles ale pokračuje ve stavebních profesích a své dno stále hledají nábytkářské obory. Třeba malířů mezi absolventy ubylo o dvě pětiny a tesařů o pětinu. Sdělila to dnes v tiskové zprávě Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP). Za poklesem je podle asociace kromě úbytku mladých lidí v populaci také obava z manuální práce.

Stavaři. Ilustrační foto.

Celkový pokles učňů se zastavil, dál ale ubývá stavbařů

Celkový pokles učňů se v posledních několika letech zastavil, když po deseti letech poklesu se již třetím rokem drží jejich počet na stejné úrovni. Oživuje strojírenství, elektro obory a potravinářství, pokles ale pokračuje ve stavebních profesích a své dno stále hledají nábytkářské obory. Třeba malířů mezi absolventy ubylo o dvě pětiny a tesařů o pětinu. Sdělila to dnes v tiskové zprávě Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP).

Budova UMPRUM. Ilustrační foto.

Cenu kritiky za mladou malbu získal Filip Dvořák z pražské UMPRUM

Cenu kritiky za mladou malbu dostal Filip Dvořák za díla z extrudovaného polystyrenu. Absolventa pražské UMPRUM porota vybrala z osmi finalistů, jejichž práce bude do 5. března představovat výstava v Galerii kritiků v pražském paláci Adria. Cena chce podle organizátorů hledat nové přístupy k malířské tvorbě a vytvářet výstavní příležitosti pro mladé tvůrce. Za pořadatele o tom informovala Vlasta Čiháková Noshiro.

Ilustrační foto

Připravte se na studium fyzioterapie

Karlovy Vary - Další, už čtvrtý den otevřených dveří, zaměřený především na informování o možnosti studia oboru Fyzioterapie v Karlových Varech od akademického roku 2018/2019, se uskuteční v pátek 9. února v budově bývalé školy na nábřeží Jana Palacha.

Gymnázium Zikmunda Wintra v Rakovník

Rakovnické gymnázium se stalo fakultní školou

Rakovník – Gymnázium Zikmunda Wintra v Rakovníku se stalo 19. ledna fakultní školou Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Na slavnostním setkání představitelů spolupracujících škol s Přírodovědeckou fakultou, propůjčil děkan Jiří Zima rakovnickému gymnáziu titul Fakultní škola Přírodovědecké fakulty.

Že Taekwondo není jen sport, ale opravdické umění předvedl Mistr Lee nejen mělnickým bojovníkům, ale i přihlížejícím divákům.

Mistr Lee: Otec mi nařezal a rozhodl, že budu dělat bojové umění

Mělník /ROZHOVOR/ - Mistr Lee Youn Jae cvičí taekwondo už 38 let. Za tu dobu potkal mnoho mistrů a trenérů, kteří ho inspirovali. "Všichni byli mým vzorem a já se vždy snažil od nich naučit všemu, co jsem považoval za vhodné pro svoji budoucí i současnou práci trenéra. Mluvit pouze o jednom by bylo velmi těžké a nespravedlivé," říká mistr Lee, který se v Čechách stal pro bojovníky tohoto korejského umění živoucí legendou.

Ilustrační foto.

Matematika je výzva. Pro žáky, učitele i stratégy

/INFOGRAFIKA/ Citelné zvýšení učitelských platů je prvním krokem na cestě ke kvalitnímu školství. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) je připraven pro kantory vybojovat až 40 miliard korun. Stratégové českého vzdělávacího systému se ale musí soustředit na daleko obtížnější výzvy.

Ilustrační foto.

S výběrem dalšího vzdělávání pomůže zájemcům kladenská knihovna

Kladno - Středočeská vědecká knihovna v Kladně bude v pátek od 9 do 18 hodin hostit den pro uchazeče o denní studium na středních, vyšších a vysokých školách a pro studenty denního studia vysokých škol, vyšších odborných škol, středních škol, pro učně i žáky základních škol.

Robert Plaga.

Ministr Plaga předal dekrety 12 novým rektorům

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) dnes v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 12 novým rektorům vysokých škol, které v pondělí jmenoval prezident Miloš Zeman. Prezident tak učinil bez tradičního ceremoniálu, který se v minulosti obvykle konal na Hradě. Plaga dnes novinářům řekl, že zatím není jasné, zda bude dekrety rektorům předávat i v budoucnu, nebo zda to bylo dnes výjimečně.

Ilustrační snímek.

Blíží se den otevřených dveří na jihlavské VŠPJ

Jihlava – První únorový den Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ) otevře své dveře veřejnosti. Zájemci o vysokoškolské studium se budou moct nejen dozvědět informace o nabízených studijních oborech přímo od studentů, ale také si zalézt na horolezecké stěně. Čtvrteční den se na VŠPJ totiž ponese pod heslem Nebojte se vejšky.

Prezident Miloš Zeman

Zeman jmenoval dvanáct rektorů. Bez ceremoniálu na Hradě

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval do funkce 12 rektorů veřejných vysokých škol a univerzit, kteří mají nastoupit do úřadu v únoru a v dubnu. V tiskové zprávě o tom informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Jmenování neprovázel ceremoniál, který se v minulosti u těchto příležitostí obvykle konal na Hradě.

Ilustrační foto

Lokomotiva boj o play off nevzdává. Posílila kádr

Trutnov - Basketbalistky trutnovské Lokomotivy v sobotu v hale USK Praha inkasovaly obří debakl (139:35). Ten jen podtrhl fakt, že v tolik oslabené sestavě Východočešky o účast v play off ŽBL těžko uspějí.

Veletrh Gaudeamus. Ilustrační foto.

Gaudeamus seznámí zájemce o studium na VŠ s 5000 obory

V kongresovém centru v pražských Letňanech dnes začíná třídenní veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Praha. Představí se na něm 213 univerzit, fakult a dalších vzdělávacích institucí, včetně 16 zahraničních vysokých škol. Zájemci o studium se budou moct seznámit s více než 5000 studijními obory. Veletrh se otevře dnes a ve středu od 08:00 do 16:00 a ve čtvrtek od 08:00 do 15:00.

Robert Plaga.

Plaga předal v Karolinu jmenovací dekrety novým profesorům

Nové profesorky a profesoři vysokých škol dnes v Karolinu převzali jmenovací dekrety od ministra školství v demisi Roberta Plagy (ANO). Jsou mezi nimi zejména technici, lékaři a chemici. Oceněni byli odborníci z přírodovědných, humanitních i uměleckých oborů. Celkem jich prezident Miloš Zeman na konci roku jmenoval 52. Všichni mohou nové tituly používat od 13. prosince. Na rozdíl od některých případů v minulosti Zeman nyní žádného kandidáta neodmítl.