Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Ilustrační foto

Studenti zaujali návrhy kabin Tatry

Druhý ročník projektu kopřivnické automobilky Tatra Trucks s názvem Navrhni svoji Tatru se dočkal svého uzavření. Opět ukázal řadu zajímavých návrhů technicky nadaných studentů.

Ilustrační foto

Absolventi vybírají z mála

Prachatice - Devětadvacet volných míst. Tak vypadala včera nabídka prachatického úřadu práce pro absolventy středních a vysokých škol.

Ilustrační foto.

Výsledky maturit? Někde žádná sláva

Region - Většina středních škol a gymnázií má maturity za sebou a i letos to byl pro studenty i jejich pedagogy pořádný zápřah. Postrachem byly, stejně jako loni, didaktické testy a několik studentů. Někteří studenti je nezvládli a čekají je prázdniny s brigádou a přípravami na zářijové opravné zkoušky.

Czech VR fest

Pražské Holešovice ovládla virtuální realita

Praha – Multifunkční umělecký prostor Jatka 78 v pražských Holešovicích hostil ve čtvrtek Czech VR Fest, festival virtuální a rozšířené reality. Příznivci nových technologií, ale i široká veřejnost, měli možnost zažít virtuální a rozšířenou realitu na vlastní kůži.

Kateřina Valachová poskytla Deníku rozhovor.

Valachová: Babišův návrh rozpočtu mě šokoval

Ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) před odchodem z funkce ještě čeká ostrá výměna názorů s novým ministrem financí Ivanem Pilným (ANO). „Po přečtení návrhu, který připravil pro kapitolu školství Andrej Babiš, jsem byla konsternována. Místo požadovaných 4,5 miliardy pro vysoké školy je tam sto milionů. S tím se nehodlám smířit," uvedla Valachová na besedě se studenty a učiteli Univerzity Karlovy.

Hostem pravidelného hudebně literárního večera Zpívánky byl ornitolog, osvětový pracovník, divadelní ochotníci a pracovník Muzea Českého lesa Pavel Řepa.

Umístněnka zavedla Pavla Řepu z Prahy až do Tachova

Tachov – Pravidelný hudebně literární pořad Zpívánky přivítal tento týden jednoho z nejzajímavějších obyvatel okresního města, známého ornitologa, divadelního ochotníka a pracovníka Muzea Českého lesa Pavla Řepu.

Ministryně Kateřina Valachová.

TOP 09: Odchod Valachové může školství poškodit

Podle poslance Františka Váchy (TOP 09) zůstane po odcházející ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD) řada nedotažených systémových změn. „Mnoho pokusů o velké změny je nedotažených a mohou české školství poškodit,” varuje Vácha. Zároveň Valachovou označil za workoholičku.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Na Univerzitě Karlově začíná dvoudenní veletrh vědy Via Carolina

Praha - Na Univerzitě Karlově dnes začíná veletrh vědy a inovací Via Carolina, který nabídne možnosti rozvoje spolupráce akademického výzkumu s podnikatelskou sférou. Firmám poskytne přehled využití výsledků výzkumu, přístrojů a poznatků vědeckých kapacit. Veletrh, který organizuje Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy, potrvá v Karolinu dva dny.

Milan Baroš

Baroš? To byla vysoká škola, říkal po zápase Michal Suchý

Tak to byla zatraceně těžká premiéra. Stoper Michal Suchý nastoupil poprvé v životě v ligovém zápase a na hrotu soupeře hned proti největší personě české ligové scény. Debutant v dresu Slovácka dostal za úkol strážit Milana Baroše. Úvod zápasu mladému obránci zrovna moc sebevědomí nepřidal. Po dvou minutách už jeho mančaft lovil míč ze sítě.

Marek Šindelka.

Marek Šindelka: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Spisovatel Marek Šindelka je držitelem letošního ocenění Magnesia Litera, a to za prózu s názvem Únava materiálu. V ní se pustil do výbušného a aktuálního tématu migrace. V Praze vystudoval hned dvě vysoké školy a v současné době zde žije. Rád poslouchá skřípání železničního mostu nebo se toulá Prokopským údolím.

Sport na náměstí.

OBRAZEM: Na náměstí sportovali s vysokoškoláky

Jihlava - Na Masarykově náměstí v Jihlavě se konala již tradiční akce Sportujeme s Vysokou školou Polytechnickou Jihlava, v rámci které si přítomní mohli zahrát stolní fotbálek v životní velikosti, prolézt překážkovou dráhu či slaňovat na hradbách v prostoru parku Gustava Mahlera.

Budova Středoevropské univerzity (CEU) v Budapešti

Středoevropská univerzita se do Olomouce nepřestěhuje

Začátkem dubna schválila maďarská vláda zákon, který by měl významně omezit působení zahraničních univerzit v zemi. Cizí vysoké školy sídlící v Maďarsku podle něj musejí provozovat vlastní kampus i ve své mateřské zemi.

Univerzita Pardubice

Univerzity na Tchaj-wanu a v Pardubicích si vyměňují studenty

Pardubice – O náboženské problematice na Tchaj-wanu a o mezikulturním porozumění v úterý diskutoval se studenty Fakulty filozofické Univerzity Pardubice Johnny Shieh, který působí na univerzitě Kao Yuan na Tchaj-wanu. Včera přednášel na ekonomicko-správní fakultě o vzdělávání a obchodním výhledu na Tchaj-wanu a přidal také tipy, jak uspět v obchodování v Číně.

Ilustrační foto.

Díky spolku Adam si děti více věří

Děti s autismem žijí izolované ve svém světě, prožívají úzkosti, obavy ze selhání, což vede k prohlubování jejich sociální izolace i emočního strádání. Spolek ADAM – autistické děti a my jim chce pomoci prostřednictvím volnočasových aktivit.

SETKÁNÍ. Na Velehradě si dali o prodlouženém květnovém víkendu dostaveníčko mladí věřící absolventi nejen vysokých škol.

Absolventský Velehrad v duchu motta Dobrý strom dává dobré ovoce

O dvě stě třicet mladých křesťanů z různých koutů České republiky, absolventů nejen vysokých škol, kteří začínají pracovat nebo už mají zkušenosti z profesního života, zakládají rodiny nebo hledají své místo v dospělém životě, se od pátku rozrostl na čtyři dny Velehrad.

Slovenská kapela The Paranoid.

Hvězdami dvoudenního majálesu v Meziříčí budou Mucha a The Paranoid

Festivalovou sezonu ve Valašském Meziříčí tradičně zahájí studentský Majáles. Poprvé ve své šestileté historii bude trvat dva dny.V pátek 5. května se koncerty uskuteční v M-klubu, v sobotu se polovina programu a hlavní festivalové hvězdy jako Mucha, The Paranoid či Dukla Vozovna představí na venkovní scéně na II. nádvoří zámku Žerotínů.

Peníze. Ilustrační foto.

Vysoké školy si rozdělí 15 miliard korun z evropských dotací

Praha - Zhruba 15 miliard korun dostanou vysoké školy z evropských dotací v rámci takzvané čtyřvýzvy, kterou loni v únoru vyhlásilo ministerstvo školství. Peníze mají posílit rozvoj vysokých škol a zvýšit kvalitu jejich výzkumu. Z více než 300 žádostí o podporu bylo 239 úspěšných. Školy požadovaly celkem 26,5 miliardy korun. V pátek o tom informovala Klára Bílá z tiskového oddělení ministerstva školství. Podle ministerstva se jednalo o největší výzvu Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV), která má zvýšit kvalitu vysokých škol a zlepšit šance uplatnění jejich absolventů. V programu bylo k dispozici 17 miliard korun.

Univerzita Karlova

15 miliard korun pro vysoké školy. Z evropských dotací

Zhruba 15 miliard korun dostanou vysoké školy z evropských dotací v rámci takzvané čtyřvýzvy, kterou loni v únoru vyhlásilo ministerstvo školství. Peníze mají posílit rozvoj vysokých škol a zvýšit kvalitu jejich výzkumu. Z více než 300 žádostí o podporu bylo 239 úspěšných. Školy požadovaly celkem 26,5 miliardy korun. 

Benefice pro Petra Marka.

Policisté hrají pro kolegu. V sobotu v loděnici

Brná - Když držíte oběma rukama noviny, nebo píšete na počítači, je to běžné jako dýchání. Ale pro Petra Marka to je nedostižný sen. Narodil se s vrozenou vadou pravé ruky a trpí nesnesitelnými bolestmi.

Zdravotní sestry, ilustrační foto

Asociace sester se změnou vzdělávání nesouhlasí

Česká asociace sester nesouhlasí se změnou vzdělávání, kterou má přinést novela zákona o nelékařských povoláních. Sestry by podle novely, kterou ve středu schválila sněmovna, nemusely mít vysokou školu. Podle asociace změna nevyřeší nedostatek sester v tuzemském zdravotnictví, jak si slibuje ministerstvo zdravotnictví. Do kratšího studia navíc podle asociace není možné zahrnout všechny vědomosti a dovednosti, které jsou pro povolání zdravotní sestry potřebné.

Pomoc s ochranou státních hranic by měly „slušně nabídnout" Řecku ostatní země Evropské unie ve chvíli, kdy to Atény samy nezvládají. Při příchodu na dnešní mimořádný summit EU k migrační problematice to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Brusel kárá Maďarsko. Jak skončí spor o vysoké školy?

Evropská komise spustila řízení s Maďarskem ohledně jeho nové zákona o vysokých školách. Ten by mohl vést k zavření Středoevropské univerzity, vlastněné miliardářem Georgem Sorosem. Zákon pravděpodobně skončí u unijního soudu.

Ilustrační fotografie.

O podzimním toulání pod Velkým Kavkazem

Hradec Králové - Cestovatelská promítání v AC klubu v hradecké Heyrovského ulici nabídla v pondělí večer pokračování s názvem Gruzie - o podzimním toulání pod Velkým Kavkazem. Program připravil Tomáš Dvořáček.

Ilustrační foto z měření IQ v Ostravě

Za testováním IQ do knihovny

Hradec Králové - Městská knihovna Hradce Králové láká na další testovací den Mensy České republiky. A to ve středu od 16.30 hodin.

Miloslav Ludvík

Z fakultních nemocnic univerzitní? Sněmovna souhlasila

Sněmovna podpořila v dnešním úvodním kole přeměnu deseti fakultních nemocnic na novou právní formu univerzitní nemocnice. Zařízení by díky tomu měla podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) větší ekonomickou svobodu a snazší řízení. 

Policisté předvedli odebírání otisků prstů, manipulaci se samopaly i ukázky dopadení pachatele. Ve vyškovském sportovním areálu.

Kliky, pekelný běh, dopadení pachatele. Lidé si vyzkoušeli povolání policisty

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Dělej! Zaber! Makej! Křičící policista s nekompromisním výrazem ve tváři shlíží na dvojici upocených mladíků. Ti sebou s námahou mrskají o zem a znovu vstávají – a to všechno neustále dokola. S ubíhajícími sekundami se tempo jejich pohybu zpomaluje, k již dvacátému zvednutí ze země jim pomáhá urputný výraz a zatnuté zuby. Dohromady jedenáct dobrovolníků absolvuje o sobotním ránu na vyškovském atletickém a fotbalovém stadionu celomotorický test – a zkouší si tak, jaké je to stát se a být policistou.