Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Ilustrační foto

Město znovu ztrácí. Vloni Budějovicím ubylo 43 obyvatel

Českobudějovicko - Vypadalo to nadějně. Předloni se zastavil úbytek Budějčáků, který trval od roku 2008. Jenže radost z toho, že počet obyvatel jihočeské metropole začal znovu pozvolna růst, netrvala dlouho. Vloni Budějčáků znovu ubylo.

Akademické mistrovství republiky v karate.

Zlato a dva bronzy karatistů na akademickém mistrovství

Praha - V barvách dvou vysokých škol se v pondělí na akademickém mistrovství České republiky v Praze představili dva z karatistů mladoboleslavské Auto Škody. Stejně jako vloni vybojovali zásluhou Lucie Marešové v kumite žen nad 68 kg zlato a mistrovský titul, který současně patří Univerzitě v Pardubicích.

Ilustrační foto

Díky nízké nezaměstnanosti najdou absolventi lehce práci

Nymbursko /ANKETA/ - Do lavice v září už neusednou, škola je pro ně minulostí, ale poslední prázdniny si ještě většina z nich pořádně užije. Čerství absolventi s nástupem do zaměstnání nespěchají. Status studenta, to znamená úhrada zdravotního a sociálního pojištění, mají studenti středních odborných učilišť a středních škol do 31. srpna. U studentů vysokých škol platí, že pojištění je placeno do konce následujícího měsíce po vykonání státní zkoušky.

Ilustrační foto

Díky nízké nezaměstnanosti najdou absolventi lehce práci

Boleslavsko /ANKETA/ - Do lavice v září už neusednou, škola je pro ně minulostí, ale poslední prázdniny si ještě většina z nich pořádně užije. Čerství absolventi s nástupem do zaměstnání nespěchají. Status studenta, to znamená úhrada zdravotního a sociálního pojištění, mají studenti středních odborných učilišť a středních škol do 31. srpna. U studentů vysokých škol platí, že pojištění je placeno do konce následujícího měsíce po vykonání státní zkoušky.

Ilustrační foto

Díky nízké nezaměstnanosti najdou absolventi lehce práci

Mělnicko /ANKETA/ - Do lavice v září už neusednou, škola je pro ně minulostí, ale poslední prázdniny si ještě většina z nich pořádně užije. Čerství absolventi s nástupem do zaměstnání nespěchají. Status studenta, to znamená úhrada zdravotního a sociálního pojištění, mají studenti středních odborných učilišť a středních škol do 31. srpna. U studentů vysokých škol platí, že pojištění je placeno do konce následujícího měsíce po vykonání státní zkoušky.

David Skopec (ve žlutém) byl tahounem benešovského mužstva a v létě bude zkoušet štěstí ve Vlašimi.

Chtěl bych se stát profesionálním fotbalistou, sní Skopec

Benešov /ROZHOVOR/ – Fotbalový Benešov udržel i třetí rok ČFL, ale záchrana přišla až dvě kola před koncem. „Sezona byla pro celý tým hodně divoká a hodně složitá, vždyť jsme od prvního a prakticky až do posledního kola, hráli o záchranu. Zachránili jsme se, takže se dá sezona hodnotit úspěšně, ale určitě jsme měli potenciál hrát v jiných patrech tabulky. Naštěstí se to ukázalo v rozhodujících zápasech s Hořovickem a Táborskem," zhodnotil sezonu střední záložník týmu David Skopec, který bude od pondělí (26. června) zkoušet štěstí ve druholigové Vlašimi.

Rektor UK Tomáš Zima.

Rektor Zima: Ministr Pilný se bude snažit zohlednit VŠ, záleží to na Štechovi

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) ve čtvrtek ujistil zástupce České konference rektorů (ČKR), že investice do vzdělání a vysokého školství pokládá za prioritu. ČTK to řekl předseda ČKR a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima po jednání na ministerstvu financí. Pilný podle něj slíbil, že se bude snažit zohlednit požadavky škol při sestavování rozpočtu. Záležet prý bude na tom, jaké priority mu předloží ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD).

Rektor UK Tomáš Zima.

Rektor Zima: Ministr Pilný se bude snažit zohlednit VŠ, záleží to na Štechovi

Praha - Ministr financí Ivan Pilný (ANO) ve čtvrtek ujistil zástupce České konference rektorů (ČKR), že investice do vzdělání a vysokého školství pokládá za prioritu. ČTK to řekl předseda ČKR a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima po jednání na ministerstvu financí. Pilný podle něj slíbil, že se bude snažit zohlednit požadavky škol při sestavování rozpočtu. Záležet prý bude na tom, jaké priority mu předloží ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD).

Stanislav Štech

Štech se sešel se Zemanem. O čem hovořili?

Prezident Miloš Zeman mluvil dnes odpoledne s nastupujícím ministrem školství Stanislavem Štechem hlavně o kariérním řádu učitelů a o návrhu rozpočtu pro školy na příští rok. Štech po schůzce na Hradě odmítl před novináři úpravy kariérního řádu, jak je navrhl Senát. Debata o rozpočtu se týkala podle Štecha hlavně vysokých škol.

Ilustrační foto.

Policejní akademie láká, zájem 25 let převyšuje její kapacitu

Zájem o Policejní akademii po čtvrt století její existence stále převyšuje její kapacitu. Studuje na ní kolem dvou tisíc lidí, převážně pracovníků bezpečnostních složek a státních úředníků. Každý rok se na ni hlásí asi trojnásobek přijatých.

Policejní akademie.

Zájem o Policejní akademii 25 let převyšuje její kapacitu

Praha - Zájem o Policejní akademii po čtvrt století její existence stále převyšuje její kapacitu. Studuje na ní kolem dvou tisíc lidí, převážně pracovníků bezpečnostních složek a státních úředníků. Každý rok se na ni hlásí asi trojnásobek přijatých. V uplynulých dvou letech se akademii podařilo odvrátit snahy o začlenění pod ministerstvo vnitra, do jehož pravomoci spadá. V úterý tato státní vysoká škola slaví 25 let od svého založení.

Čínská medicína. Ilustrační foto

Výuka čínského léčení podporu nemá

Novela zákona o vzdělávání lékařů a sester prošla Poslaneckou sněmovou a teď čeká na schválení Senátem. Kromě uvedené náplně se do ní dostala i klausule o legalizaci výuky tradiční čínské medicíny na vysokých školách, které mají ústavy ošetřovatelství.

Budova ČVUT.

Na ČVUT začíná Týden vědy na Jaderce pro vybrané středoškoláky

Praha - Studenti středních škol začnou v neděli v rámci Týdne vědy na Jaderce bádat na jaderné a fyzikálně inženýrské fakultě Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Škola tak chce podpořit milovníky fyziky, matematiky, chemie a informatiky, kteří uvažují o studiu na technických a přírodovědných oborech vysoké školy. Pro zaregistrované účastníky je do pátku 23. června připraven program zajímavých přednášek a exkurzí.

Ilustrační foto.

Mladí vědci přijeli soutěžit do Boskovic

Boskovice – Boskovice v pátek přivítají na tři stovky středoškoláků z celé České republiky. Ti tam obhájí své práce v celostátní přehlídce Středoškolské odborné činnosti.

Ilustrační foto.

Vysoká škola dostala akreditaci. Má desítky přihlášek

Znojmo - Soukromá vysoká škola ekonomická ve Znojmě získala počátkem června potřebnou akreditaci pro výuku studentů. „V rámci šesti škol, které o potvrzení akreditace žádaly, jsem byli jedinou, která ji získala. Sice nám ze třech studijních oborů potvrdili jen dva, ale nevzdáváme se, na podzim požádáme s jiným garantem znovu," uvedl ve čtvrtek prorektor školy Pavel Štohl.

Ilustrační foto

Tahák pro čerstvé maturanty: Jak vyzrát na zdravotní pojištění?

Skoro 70 tisíc středoškoláků už má za sebou maturitní zkoušky. S ukončením střední školy souvisí pro některé maturanty mimo jiné i to, že se budou muset začít starat o své zdravotní pojištění. Odkdy platí absolvent střední či vysoké školy zdravotní a sociální pojištění? A co když maturita napoprvé nevyšla? Přinášíme přehled všech situací.

Danuše Jirkovská.

Danuše Jirkovská: Učitel v oborech zdravotnictví musí být přísný

Kladno /FOTOGALERIE/ - Danuše Jirkovská je spolu s kolegyní Jitkou Zacharovou služebně nejstarší učitelkou Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Kladno. Oblíbená učitelka, která učí na škole odborné předměty, poskytla Kladenskému deníku rozhovor.

Táborského fóra Zdravého města se zúčastnilo kolem 60 lidí. Hledali náměty na zlepšení života.

Betonové náměstí TGM lidem stále leží v žaludku

Tábor – Betonová plocha před zemědělskou školou na náměstí TGM některým lidem stále leží v žaludku, proto usilují o jeho návrat do stavu před rokem 2014, kdy tu ještě rostla tráva a kvetly kytky v širokých záhonech.

Alois Hložek z Okrouhlé na Blanensku.

Daruje, co může. Teď má Hložek zlatý kříž

Okrouhlá - Dárcovství krve je pro někoho záminkou jak se ulít z práce, pro jiného je to životní poslání. Jednašedesátiletý Alois Hložek z Okrouhlé na Blanensku patří mezi ty druhé. Před pár dny získal za dárcovství dokonce ocenění Zlatý kříž druhého stupně. Ten uděluje Český červený kříž lidem, kteří absolvovali 120 odběrů. „Ta cena se vztahuje k minulému roku. K dnešnímu dni už mám za sebou sto čtyřicet odběrů," aktualizuje údaj s hrdostí v hlase Hložek.

Pavla Petráková Slancová.

Pavla Petráková Slancová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Pavla Petráková Slancová, režisérka, malířka, spisovatelka a v současné době i kurátorka velké retrospektivní výstavy komiksového kreslíře Karla Jerie s názvem XL, která začala 6. dubna v pražské Galerii Portheimka na Smíchově.

Výroba bakalářských a diplomových prací na zakázku

Podvádění při psaní diplomek přibývá, univerzity jsou na něj krátké

Potřebujete napsat diplomovou práci, ale nemáte na to dost času, chuti nebo znalostí? Stačí věnovat méně než průměrný měsíční plat a pár minut hledání na internetu a budete mít tenhle malý problém z krku. Pokud jste svou morálku odkopli do kouta, řada jednotlivců a dokonce firem vám k akademickému titulu dopomůže. A vaše univerzita prakticky nemá jak to odhalit.

Sochy přihlížely předání vysvědčení.

Sochy přihlížely předání vysvědčení

Chrudim – Absolventi oborů Hotelové školy Bohemia a Střední školy Bohemia z Chrudimi převzali svá maturitní vysvědčení v krásném prostředí Muzea barokních soch ve městě, kde čtyři roky studovali.

Fotografie ke sborovým slavnostem v Hradci Králové

Hradec Králové ožil sborovými slavnostmi

Hradec Králové - Již čtrnáctý ročník festivalu Czech Choir Festival se letos uskutečnil ve dnech 5. - 11. června. Tento ročník hostil mládežnické smíšené, ženské a mužské pěvecké sbory ze středních a vysokých škol z České republiky i zahraničí.

Premiér Bohuslav Sobotka.

Sobotka chce navýšit dotace na sociální služby a vysoké školy

Prioritami rozpočtu na příští rok, který bude končící vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL skládat během léta, budou sociální služby, požadavky vysokých škol, investice do dopravy a spolufinancování evropských projektů. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Jan Mucha (ve žlutém)

Jan Mucha fotbal nehraje, přesto se jím živí

Není tomu tak dávno, co Jan Mucha patřil do základní sestavy třetiligového Hlučína. Technicky dobře vybavený fotbalista ale poměrně brzy pověsil kopačky na hřebík. I když fotbal nehraje, živí se jím. Dělá fyzioterapeuta v karvinské fotbalové akademii.

Chlapecký sbor BONIFANTES v Japonsku

Sborové slavnosti potěší posluchače i v Hradci Králové

Hradec Králové - Čtrnáctý ročník festivalu Sborové slavnosti, který je zaměřen na mládežnické smíšené, ženské a mužské sbory ze středních a vysokých škol z České republiky i zahraničí, zavítá také do východočeské metropole.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Karlova univerzita se ve světovém žebříčku vysokých škol opět propadla

Britská společnost Quacquarelli Symonds (QS) zveřejnila svůj světově uznávaný žebříček univerzit pro rok 2018. Nejvýše umístěným českým zástupcem je tradičně Karlova univerzita. Oproti loňsku si však opět pohoršila. Zatímco v roce 2016 jí patřila 279. pozice, nyní se nachází na 314. příčce.

Slavnostní předání diplomů studentům s výborným výsledkem z matematiky v Senátu

Matematiku plus si vybralo na dva tisíce dětí, univerzitu mají v kapse

Patří matematika k předmětům, z nichž by všichni středoškoláci měli skládat maturitu? A je důvod se jí bát? Většina dětí školou povinných by asi odpověděla na první otázku záporně a na druhou kladně. Absolventi gymnázií, kteří včera převzali v Senátu diplom, by odpověděli opačně. Nepovinnou maturitní zkoušku totiž skládali z matematiky plus, která po roce 2013 nahradila zrušenou obtížnější úroveň. Deset chlapců a jedna dívka náročnější test zvládli na plný počet bodů či o jeden méně.

Za slavností sborového zpěvu

Sbory míří do krajské metropole

Hradec Králové - Čtrnáctý ročník festivalu Sborové slavnosti je zaměřen na mládežnické smíšené, ženské a mužské pěvecké sbory ze středních a vysokých škol z České republiky i zahraničí.

Přestože žije Michal Vondruška v Brně a pracovně přednáší na stavební fakultě v Praze, Kroměříž a je jeho srdcovou záležitostí. Za posledních sedm let tady odkoupil a rekonstruoval třeba budovu bývalé Židovské radnice, nebo také dům číslo 261 ve stejné ul

Historické domy Michal Vondruška nejen vlastní, ale také opravuje

Přestože Michal Vondruška žije už roky v Brně a vyučuje na jedné z pražských vysokých škol, do rodné Kroměříže se vrací každý týden: a to nejen proto, že tam vlastní kavárnu. Jako kroměřížský patriot a milovník historické architektury velkou část svého vlastního majetku investoval do historických budov právě v Kroměříži.

Slavnostní vyřazení letošních maturantů Obchodní akademie Dr.Edvarda Beneše Slaný v Kapli Vlastivědného muzeua ve Slaném.

Maturanti obchodní akademie se dočkali slavnostního vyřazení

Slaný /FOTOGALERIE/ - Letošní úspěšní maturanti už svoje školní lavice nadobro opustili a mnozí si užívají zasloužených prázdnin. Ti pilnější mají po starostech a ti, kteří učivo podcenili, nebo zkrátka jen neměli u zkoušek štěstí, ho zkusí znovu po prázdninách.