Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Martin Jurtík (uprostřed).

Učitel vede žáky k programování. Díky legu

Brno - Učit počítačové programování devítileté i mladší děti se může zdát jako nereálný úkol. Pro učitele Martina Jurtíka ze Základní školy Brno, Otevřená je to však výzva. Těsně před svými čtyřicátými narozeninami převzal v rytířském sále na Nové radnici spolu s dalšími vybranými učiteli z brněnských mateřských a základních škol ocenění za dlouhodobou tvůrčí pedagogickou činnost.

Martin Brix

Soutěž Finanční ředitel roku zná své vítěze

Praha - Finančním ředitelem roku 2016 se stal Martin Brix z firmy LeasePlan Česká republika, na druhém místě se umístil finanční ředitel společnosti Alza.cz Jiří Ponrt, třetí místo obsadil Sébastien Guidoni ze společnosti AXA Česká republika. Odbornou anketu každoročně pořádá Klub finančních ředitelů (CFO Club).

Nemocnice v Pelhřimově.

Nemocnice: Zkuste studovat medicínu

Pelhřimov – S cílem nalákat mladé lidi ke studiu medicíny, a ovlivnit je tak i v jejich rozhodování o budoucím povolání pozvala Nemocnice Pelhřimov minulý čtvrtek studenty posledních ročníků gymnázií v Pelhřimově, Humpolci a Pacově. Na exkurzi jich přišlo přes padesát.

Nové centrum prevence sokolovské MP za dobu svého fungování hostilo již řadu zajímavých setkání.

Studenti gymnázia nahlédli do trestné činnosti v kraji

Sokolov – Městská policie v Sokolově připravila pro studenty tamního gymnázia velmi specifické setkání. Uskutečnilo se v centru prevence a studenti nahlédli do problematiky násilné trestné činnosti na území Karlovarského kraje.

Západomoravská vysoká škola představila zrekonstruovanou aulu.

Soukromá VŠ v Třebíči, jíž hrozil zánik, chce nabírat studenty

Třebíč - Západomoravská vysoká škola (ZMVŠ) v Třebíči, jíž hrozil zánik, se chystá znovu nabírat studenty. Otevřít chce dva zavedené obory a na další obor hodlá na podzim požádat o akreditaci. Novinářům to řekl Radek Šnábl, ředitel školy a zároveň zástupce společnosti Red Signal Invest. Tato společnost je od února ve veřejném rejstříku zapsaná jako zakladatel školy.

Ilustrační foto.

S prací má pomoci Job Point

Pelhřimov – Do cílené podpory zaměstnávání mladých lidí do pětadvaceti let a jejich uplatnění na trhu práce se nyní pouští pelhřimovská okresní hospodářská komora. Spouští projekt Na správné místo, s nímž je spojeno nově vytvářené kontaktní pracoviště Job Point.

Tatra Trucks, a. s.

Tatra vyvíjí unikátní, vzduchem chlazený dieselový motor splňující Euro 6

Tatra Trucks, třetí nejstarší automobilka na světě, chce vyvinout unikátní vzduchem chlazený motor splňující emisní předpis Euro 6, a tím se posunout do kategorie high-tech podniků. K tomu by měla pomoci i dotace ve výši 65 milionů Kč z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) na dobudování vývojového a zkušebního centra. Jedná se o dosud nejvyšší dotaci, o jakou společnost automobilka požádala.

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbán obvinil Sorosovu Středoevropskou univerzitu z podvádění

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán dnes obvinil Středoevropskou univerzitu (CEU) sídlící v Budapešti z podvádění a řekl, že její další osud závisí na dohodě maďarské a americké vlády. Univerzitu v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, který je považován za Orbánova politického oponenta.

ČVUT. Ilustrační foto.

Vysoké školy získaly dotaci na rozvoj česko-německého výzkumného centra

Praha, Brno - České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) a brněnské Vysoké technické učení získaly společně s dvěma partnery z Německa dotaci 400 tisíc eur, tedy zhruba deset milionů korun, z Evropské unie na rozvoj česko-německého výzkumného centra. Projekt má za cíl položit základy budoucí česko-německé spolupráce na výzkum pokročilé průmyslové výroby. V úterý o tom informovala mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

Ilustrační foto

Učitelů je stále málo. A není to prý jen penězi

Právě dnes mají čeští a moravští učitelé v kalendáři svůj den: na 28. března je určen kvůli výročí narození Jana Amose Komenského. Nejedna škola v regionu si ale stěžuje na jejich nedostatek, především pak chybějí ti s kvalifikací pro první stupeň. Ředitelé, kteří takový problém řeší, se přitom shodují, že ještě víc než nízké mzdy absolventy odrazuje psychická náročnost profese.

Věra Kadlecová

Věra Kadlecová, produkční v městském divadle

Věra Kadlecová pracovala deset let na Klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno jako administrativní pracovník. Posledních několik let svého působení na dětské onkologii působila na pozici ředitelky Nadačního fondu dětské onkologie Krtek. V průběhu zaměstnání na dětské onkologii vystudovala vysokou školu, Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, obor Divadelní manažerství.

Zdeňka Šárová

Zdeňka Šárová, zastupitelka

Zdeňka Šárová se narodila v roce 1974. Je vdaná, má dvě děti, dceru a syna. Studovala obor Evropská studia a veřejná práva. Má vystudovanou Metropolitní univerzitu v Praze a práva studovala na vysoké škole v Karlových Varech.

Ilustrační foto.

Dámy na uklízení si najímá stále více lidí

Paní na úklid už nejsou pouze výsadou bohatých lidí. Zájem o tuto službu stále stoupá. Ne vždy ale dochází pomocná síla jenom do velkých domů. Možnost úklidu profesionály využívají lidé v regionu i pro své byty, aby měli například čas se věnovat svým blízkým.

Ilustrační foto.

Dámy na uklízení si najímá stále více lidí

Paní na úklid už nejsou pouze výsadou bohatých lidí. Zájem o tuto službu stále stoupá. Ne vždy ale dochází pomocná síla jenom do velkých domů. Možnost úklidu profesionály využívají lidé v regionu i pro své byty, aby měli například čas se věnovat svým blízkým.

Ilustrační foto.

Dámy na uklízení si najímá stále více lidí

Paní na úklid už nejsou pouze výsadou bohatých lidí. Zájem o tuto službu stále stoupá. Ne vždy ale dochází pomocná síla jenom do velkých domů. Možnost úklidu profesionály využívají lidé v regionu i pro své byty, aby měli například čas se věnovat svým blízkým.

Martina Bartošová

Martina Bartošová, starostka obce Loučka

Martina Bartošová vystudovala střední zdravotní školu ve Zlíně a poté působila jako zdravotní sestra v krajské nemocnici Tomáše Bati. Po narození dětí - v období rodičovské dovolené - působila jako účetní obecního úřadu v Loučce, a přitom pečovala o svého dědečka.

Lucie Brožková

Lucie Brožková, majitelka Agentury domácí péče Sluníčko

Lucie Brožková je mladá žena plná chuti pomáhat druhým. Majitelka agentury Sluníčko, která poskytuje komplexní domácí péči a terénní sociální služby, je výjimečná svým neutuchajícím zápalem pro dobrou věc. Všechen svůj pracovní i volný čas věnuje ostatním, především pak postiženým lidem, kteří potřebují naši pomoc.

Vít Kalvoda.

Muž, který bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, raději jsem skončil

/ROZHOVOR/ Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

Anna Maroušková

Anna Maroušková, vědkyně

Před několika lety přišla s 50 USD ze zbídačelé a válkou postižené země. Během zimy se naučila český jazyk natolik, že na jaře složila úspěšně přijímací zkoušky na vysokou školu. Během roku se vypracovala na ekonomickou ředitelku korporace, v oboru inovativních technologiích.

Vít Kalvoda.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

Ilona Baboráková

Ilona Baboráková, trenérka florbalu

Ilona Baboráková je sportovkyně tělem i duší. Již více než deset let trénuje na Florbalové akademii bez nároku na honorář, za to s neuvěřitelnými výsledky.

Barbora Novotná

Barbora Novotná, ředitelka soukromé základní a mateřské školy

Bára je neuvěřitelný dříč a akční žena, která je vždy připravena vyslechnout každého s úsměvem na rtech. Ve svých 26 letech již zvládla vystudovat dvě vysoké školy a splnit si svůj sen o práci s dětmi. Vše začalo výukou angličtiny pro malé děti. Brzy na to založila soukromou mateřskou školku B-English v Berouně.

Jana Mayerová

Jana Mayerová, senior consultant a zastupitelka Jihlavy

Jana Mayerová žije v Jihlavě od roku 2010. Původní profesí je ekonom. Učila na vysoké škole v Pardubicích a celý život se zabývá oblastí poradenství v oblasti Evropské unie, strukturálních fondů a dopravy.

Václav Snášel.

Budoucím rektorem VŠB-TUO je Václav Snášel

Inteligence bez ambicí je jako pták bez křídel! To je mottem vítěze včerejších rektorských voleb na Vysoké škole báňské Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO). Stal se jím Václav Snášel, dosavadní děkan její Fakulty elektrotechniky a informatiky.

Fabien Řezáč z Aše.

Projekt pAšáci je jako detektivka

Aš - Motivovat k seberealizaci, propagovat Ašský výběžek a dokázat, že i lidé z nejzápadnějšího města republiky si mohou splnit své sny. To jsou hlavní cíle projektu s názvem pAšáci, který mají již několik let na starosti David Nushart a Fabien Řezáč z Aše. Široké veřejnosti se už tak představilo několik známých osobností, které pochází z Aše a jsou nyní populární. Tento projekt vzbudil i mezi veřejností velký ohlas, a tak nastal i velký Galavečer Ašáků, který byl takovým vyvrcholením mnohaleté práce a dřiny. Jak vlastně tento široký projekt vznikl a co ho čeká v následujících měsících, prozradil jeden z členů projektu, třiadvacetiletý Fabien Řezáč.

Výstava v Muzeum Vyškovska představuje průřez historií odívání šlechty. Některé šaty si můžou děti i dospělí vyzkoušet.

OBRAZEM: Jako šlechtic. Děti i dospělé přenesou třeba do renesance

Vyškov – Historie ji vždy bavila. V době, kdy studovala na vysoké škole, se dostala i ke skupině historických tanců. Jenže aby se jim mohla i s přáteli věnovat, potřebovali kostýmy. A tak je textilní výtvarnice z Lipovce na Blanensku Denisa Richterová začala vyrábět.