Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Pachové ohradníky u silnice I/2 mezi obcemi Přítoky a Miskovice.

Pachové ohradníky mají pomoci ochránit zvěř

Benešovsko - Divoké prase museli odstřelit strážníci minulou středu, 15. listopadu, na pokraji Sázavy u cyklistické stezky. Hrozilo, že by mohlo ohrozit obyvatele města. „Bylo apatické. Zjistili jsme, že mělo prostřelenou čelist,“ uvedl velitel sázavských strážníků Pavel Moravec.

Ilustrační foto.

Prázdné budovy mění na komunitní domy. Penzistům nabízí tvořivé dílny i tančení

Jižní Morava – Prázdné školy i nefunkční kina se znovu naplní, a to natrvalo. Nejen v jihomoravském příhraničí se totiž mění na takzvané komunitní domy, kde nacházejí nové bydlení aktivní penzisté. „Je tady dobrý kolektiv, pěkná zahrada a prostředí vůbec. K dispozici máme sušárnu, prádelnu a pohybové centrum. Prostě všechno, co člověk potřebuje,“ svěřila se například Pavla Godiaková.

Slovenská poezie v jičínské knihovně.

Slovenská poezie v jičínské knihovně

Jičín - Už devatenáct roků připojuje se pan spisovatel Václav Franc k celostátní akci Den poezie. Většinou připravuje si pásmo s přáteli autory, spíš autorkami. Ale ve středu 15. listopadu přinesl si haldu knížek sám.

Ilustrační foto.

Vysoké školy se obávají, že hodnocení jejich výzkumu se nestihne

Rada vysokých škol (RVŠ) se obává, že do konce roku se nepodaří dopracovat konkrétní postupy pro hodnocení výzkumu na vysokých školách. Podle výsledků hodnocení se mají v budoucnu rozdělovat peníze pro vysoké školy, ale také pro další instituce zabývající se výzkumem. Metodika hodnocení je sice připravena, pro vysoké školy ale vyžaduje zpřesnění. Uvedli to na tiskové konferenci členové předsednictva Rady vysokých škol.

Studenti na Erasmu. Ilustrační foto.

Erasmus slaví kulatiny. Za studiem cestují tisíce studentů, počet zájemců roste

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Díky studijnímu pobytu programu Erasmus se právě teď učí v zahraničí téměř tisíc studentů brněnských vysokých škol. Do ciziny vyjíždějí už dvacátý rok. Poznávají přitom nové lidi, jejich kulturu i systém výuky na evropských univerzitách. Ještě více přijíždí zahraničních studentů do Brna. Učí se jich zde necelých dvanáct set.

Ilustrační foto

V Rýmařově a Krnově si připomenou 17. listopad

Výročí sametové revoluce a uzavření českých vysokých škol nacisty za druhé světové války si připomenou studenti a učitelé rýmařovského gymnázia a střední odborné školy, ale i občané města lampiónovým průvodem.

Ilustrační foto.

Handicapovaným zvířatům pomáhají i lidé ze zahraničí

Vlašim /INFOGRAFIKA/ - Nazývají ji první vlaštovkou. Dobrovolnice, která přijela do Záchranné stanice pro živočichy ve Vlašimi až z Kanady, pomáhala zdejším pečovatelům o zvířata s jejich všední prací. Podobně může pomocnou ruku podat každý.

Magdaléna Holá, rozená Vovsová.

Magdaléna Holá: „Na Národní třídě jsem byla úplně vepředu"

Pražský deník přináší seriál Příběhy pamětníků. Ten prostřednictvím krátkých příběhů připomíná historické momenty 20. století. Další z dílů představuje ženu, která 17. listopadu 1989 zažila na Národní třídě zásah komunistické bezpečnosti proti demonstrujícím studentům.

Munir Al Youssef.

Byly to nejhorší dva roky mého života, když mě nutili konvertovat k islámu

Jihlava – Byly to nejhorší dva roky mého života. Mě jako křesťana se snažili přesvědčit, ať přestoupím na islám. Protože jsem to neudělal, neprodloužili mi pracovní smlouvu, a musel jsem proto ze Saúdské Arábie odjet. I to je jeden ze životních osudů třiašedesátiletého Munira Al Youssefa, který momentálně žije v Jihlavě a žádá o azyl v České republice.

Univerzita Hradec Králové. Ilustrační fotografie.

Studenti už vědí, jak to chodí ve světě

Hradec Králové - Stovky studentů Univerzity Hradec Králové (UHK) a středních škol zaplnily ve středu kampus Na Soutoku při návštěvě prvního ročníku akce International day.

Hlavní budova Táborských kasáren nemá využití a hrozí jí demolice.

Hlavní budova Táborských kasáren má zmizet, nikdo ji prý nechce

Benešov - Poměrně rychle chce benešovská radnice „kolonizovat“ deset let ladem ležící prostor někdejších Táborských kasáren. V rámci toho chce bourat a bourá nepotřebné objekty uvnitř 25 hektarů velkého pozemku. Nyní zřejmě přijde na řadu další výrazná část.

Financování bydlení. Ilustrační foto.

Vztahy Pražanů rozvrací nevěra, ale i politika

/INFOGRAFIKA/ Slečna Petra V. se právě pokoušela dokončit první ročník na vysoké škole. Zároveň se snažila zvládnout přijímací zkoušky na prestižní zahraniční univerzitu. Náhle jí však její o několik let starší přítel oznámil, že je konec. Po čtyřech letech vztahu a bez konkrétního důvodu.

Orlické muzeum v Chocni.

Muzeum v Chocni bude patřit dětem

Orlickoústecko - Orlické muzeum v úterý pořádá pro předškoláky, prvňáky a druháky výpravu za zámeckými strašidly. Čtvrtý ročník akce Muzeum dětem začíná v úterý v 17.15 hodin a kdo dorazí o chvilku dřív, může se podívat na výstavu Plastikové modelářství, která je v muzeu otevřena do 17 hodin.

BUDOUCNOST DVORA KRÁLOVÉ? Jedna z architektonických variant nového dopravního terminálu pro železniční a vlakovou dopravu počítá s mimoúrovňovou stavbou.

Dopravní terminál za stovky milionů? Dvůr už má studie

Dvůr Králové - Snaha přivést z 3,5 kilometru vzdáleného nádraží vlaky blíž k centru Dvora Králové má další pokračování. Město si nechalo vypracovat architektonické studie, jak by mohl vypadat nový přestupní terminál pro vlaky i autobusy.

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.

Rektor Masarykovy univerzity ministrem? Babišovu nabídku odmítl

Avizovaná menšinová vláda Andreje Babiše (hnutí ANO) doplněná o odborníky se bude muset obejít bez rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka. Babiš mu nabídl post ministra školství, Bek ale místo nepřijal. Místo toho Babišovi jménem všech rektorů navrhl, aby se ministrem stal současný náměstek na ministerstvu školství Robert Plaga, který měl doposud na starosti řízení vysokých škol.

Rektor UTB Petr Sáha

Rektor věnoval univerzitě 40 let. Čeká ho poslední rok

ROZHOVOR/ Černé kožené křeslo, které má ve své kanceláři, působí elegantně a uhlazeně. Ale budí respekt – stejně jako jeho pán. Sedí na něm však poslední rok. Rektoru Petru Sáhovi končí příští rokv prosinci druhá osmiletka. Kandidovat už nechce a ani nemůže. S Univerzitou Tomáše Bati jej pojí neuvěřitelných 40 let. Zůstane? „Pokud to půjde, ano,“ připouští s úsměvem.

Ilustrační foto

Do výzkumu a vývoje loni přiteklo méně peněz než v předchozích letech

V porovnání s rokem 2015 šlo loni do výzkumu a vývoje o 9,6 procenta méně peněz, tedy 80,1 miliardy korun. Pokles se projevil i na podílu na hrubém domácím produktu (HDP). V letech 2013 až 2015 šlo na výzkum více než 1,9 procenta HDP, minulý rok jen 1,68 procenta HDP. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Věda a výzkum. Ilustrační foto.

Do výzkumu a vývoje šlo loni 80,1 miliardy korun, méně než dříve

Celkové výdaje na výzkum a vývoj byly loni 80,1 miliardy korun, což je o 9,6 procenta méně než v předchozím roce. Pokles se projevil i na podílu na hrubém domácím produktu (HDP). V letech 2013 až 2015 šlo na výzkum více než 1,9 procenta HDP, minulý rok 1,68 procenta HDP. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Spadla lípa u Lorce není jediný nebezpečný strom ve městě.

Spadla lípa u Lorce není jediný nebezpečný strom ve městě

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Nedávno spadlá lípa u rybníku zvaného „Lorčák“ znovu rozvířila debatu o tom, které stromy mohou být z hlediska stability nebezpečné a proč už nebyly dávno pokáceny. V případě lípy v Lorci nebyl jen shodou šťastných náhod nikdo zraněn, neboť se doslova zřítila k zemi v místě, kam běžně chodí na vycházky maminky s kočárky a děti z mateřských škol. Strom podle všeho trpěl dřevomorkou kořenovou. Takových stromů, u nichž město váhá s kácením, a přitom mohou být nebezpečné, je ale podle všeho víc.

Ilustrační foto

Rektor na Hrad nepojede

Plzeň - Prezident Miloš Zeman v sobotu, kdy je výročí vzniku samostatného československého státu, předá vyznamenání.

Vedení osmi německých univerzit v Jihlavě probíralo možnost spolupráce s Vysokou školou polytechnickou.

Bavorští rektoři zavítali do Jihlavy

Jihlava – Němečtí rektoři minulý týden ve čtvrtek navštívili Vysokou školu polytechnickou v Jihlavě. Vedení z osmi bavorských škol si prohlédlo aulu a novou Laboratoř experimentálních měření, poté se prošli po krajském městě.

Ilustrační foto.

Žďársko trápí nedostatek zubařů

Žďársko – Sehnat na Žďársku zubaře? V podstatě nemožné. Podle přehledové mapy České stomatologické komory (ČSK) není v současné době ve žďárském okrese žádný zubař, který by oficiálně přibíral nové pacienty.