Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Jako živá vypadají zvířata, která maluje rodačka z bruntálského okresu a v současné době obyvatelka afrického kontinentu Zdeňka Miovská.

Výstava Doteky divočiny v Bruntále

Na netradiční výstavu lze jít ve čtvrtek 27. srpna do Galerie V Kapli v Jesenické ulici v Bruntále. Vernisáž děl výtvarnice Zdeňky Miovské z Jižní Afriky zahajuje v 17 hodin pod záštitou Velvyslanectví Jihoafrické republiky a bruntálského místostarosty Libora Unverdorbena, její součástí je též ochutnávka vín z černého kontinentu. Tím hlavním, co by mělo ale návštěvníky do kaple přilákat, jsou obrazy malířky, původem z našeho okresu.

Malíř Illja Hartinger

Ilja Hartinger: Valašská krajina je podle mě taková sršatá

Karolinka /ROZHOVOR/ – Patří k nejvýznamnějším a nejvýraznějším osobnostem výtvarného umění nejen rodného Valašska, ale také České republiky. Řadí se rovněž k významným krajinářům soudobé Evropy. Přesto, nebo právě proto je valašská krajina pro dnes (20. srpna) osmdesátiletého rodáka ze sklářského města Karolinka Ilju Hartingera nejenom srdeční záležitostí. Ale stále také zdrojem v podstatě bezbřehé inspirace.

Malíř Illja Hartinger

Ilja Hartinger: Valašská krajina je podle mě taková sršatá

Karolinka /ROZHOVOR/ – Patří k nejvýznamnějším a nejvýraznějším osobnostem výtvarného umění nejen rodného Valašska, ale také České republiky. Řadí se rovněž k významným krajinářům soudobé Evropy. Přesto, nebo právě proto je valašská krajina pro dnes (20. srpna) osmdesátiletého rodáka ze sklářského města Karolinka Ilju Hartingera nejenom srdeční záležitostí. Ale stále také zdrojem v podstatě bezbřehé inspirace.

Malíř Illja Hartinger

ON-LINE rozhovor s akademickým malířem Iljou Hartingerem

Čerstvý osmdesátník, rodák z valašské Karolinky Ilja Hartinger patří k nejvýznamnějším a nejvýraznějším osobnostem výtvarného umění nejen rodného Valašska, ale také České republiky. Řadí se rovněž k významným krajinářům soudobé Evropy. Čtenářům odpovídal on-line ve čtvrtek 27. srpna od 10 hodin.

Nábřeží umělců v Hradci Králové.

Výstava snímků z Nábřeží umělců odhalí pohledy fotografů

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Další ze série putovních výstav fotografií z letošního Nábřeží umělců a sympozia landartu máte možnost vidět už v pátek v restauraci U Jabloně. Od 19 hodin se zde uskuteční otevření expozice pod vedením KK3 Klubu konkretistů.

Ilustrační fotografie.

Mladí třebíčští umělci nabídnou jiný Úhel pohledu

Třebíč - Třebíč v letních měsících výrazně ožívá kulturou. Sezonu v červnu odstartovalo Zámostí, v červenci následovalo Oživené židovské město a festival Šamajim, konec srpna pak bude patřit Slavnostem tří kápí. Na své si však přijdou i milovníci výtvarného umění. Skupina nadšenců na sobotu 15. srpna naplánovala venkovní výstavu Úhel pohledu, která představí tvorbu mladých třebíčských malířů, grafiků i módních návrhářů.

Umělecký festival Od Ártu Kus bavil veřejnost pod širým nebem

Umělecký festival Od Ártu Kus bavil veřejnost pod širým nebem

Janské Lázně, Trutnov - Kulturní klub Kabinet, výtvarná skupina G:UMA a dílna Bosorka pořádaly na kolonádě v Janských Lázních a na úpském nábřeží v centru Trutnova festival pod širým nebem, který propojil tvorbu profesionálních umělců s kreativními nadšenci.

Open air festival Letiště v Drahotuších

Festival Letiště se zapojí do kampaně Hate Free

Hranice – Již brzy ožije drahotušské letiště druhým ročníkem hudebního festivalu. A na návštěvníky čeká plno nových zážitků, protože Letiště nebude jen o hudbě, jak slibují jeho pořadatelé.

Z výstavy Jiřího Bartůňka v Luxferu.

Samouk Bartůněk vystavuje v Luxferu malby i lebku psa se zlatým zubem

Východní Čechy, Česká Skalice - Pozoruhodná výstava, která se jmenuje A0 B2, představuje v Galerii Luxfer tvorbu malíře Jiřího Bartůňka (1946), umělce, jehož práce nepostrádají vtip, nadsázku a osobní prožitek. Bývalý dlouholetý pedagog Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, který je ve výtvarném umění samoukem, představuje práce, z nichž většina vznikla v minulém roce. Výstava potrvá do 13. září.

Fotografie osobností českého i světového jazzu na Staré radnici.

Folkové prázdniny mají i svou výtvarnou tvář

Náměšť nad Oslavou - Výtvarné umění je v rámci letošních jubilejních Folkových prázdnin zásadní složkou. Návštěvníci kolem sebe všude vidí na první pohled rozpoznatelnou grafiku dvorního výtvarníka festivalu Rostislava Pospíšila, a to mimo jiné novou obří kytaru, symbol festivalu, plakáty a poutače všeho druhu. Na festivalu probíhají desítky výtvarných dílen, sochařská i kovářská dílna. A hlavně na každém kroku je výstava letos jejich deset a všechny jsou něčím mimořádné.

Z výstavy Jiřího Bartůňka v Luxferu.

Samouk Bartůněk vystavuje v Luxferu malby i lebku psa se zlatým zubem

Česká Skalice - Pozoruhodná výstava, která se jmenuje A0 B2, představuje v Galerii Luxfer tvorbu malíře Jiřího Bartůňka (1946), umělce, jehož práce nepostrádají vtip, nadsázku a osobní prožitek. Bývalý dlouholetý pedagog Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, který je ve výtvarném umění samoukem, představuje práce, z nichž většina vznikla v minulém roce. Výstava potrvá do 13. září.

Čtyřmetrová socha má být podle plánu radnice umístěna v bystřické lokalitě Lužánky v těsné blízkosti Pohádkové aleje pod dětským lanovým parkem.

Proti soše Zubra v Bystřici se umělci ohradili dopisem

Bystřice nad Pernštejnem – Proti plánované soše nazvané Zubr, kterou má v Bystřici nad Pernštejnem vytvořit žďárský výtvarník Michal Olšiak, se prostřednictvím otevřeného dopisu ohradila skupina lidí pod vedením Jaroslava Grodla – malíře a kurátora Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě. Zaslali jej nejen bystřickým zastupitelům, ale rovněž ho umístili na internet, kde je možné se k němu podpisem připojit.

Ilustrační foto.

Berlínské muzeum pořádá prohlídky výstavy pro psy

Berlín - Psi už mají v Německu vlastní televizní stanici i zvláštní kurzy jógy, takzvané dógy. Čtyřnohým domácím mazlíčkům i jejich majitelům se nyní rozhodla vyjít vstříc také Státní muzea v Berlíně. Na letní výstavu o psech ve výtvarném umění se budou moci přijít podívat na vodítku i sami její hlavní protagonisté.

Klub Stamina končí.

Kultovní Stamina zavírá. Odchovala jednu generaci

Liberec - „Bylo to místo, kde se scházeli zajímaví lidé, kteří něco tvořili, ať hudbu, nebo výtvarné umění. Nešlo jen o vysedávání u piva," popsal majitel Boban. Poslední rozloučení s klubem se uskuteční v pátek 24. července od 19 hodin. Smuteční hudební doprovod zajistí kapela Kůlnaband.

Ilustrační foto

Zemědělský fond prošetřuje statisícovou dotaci na výstavu

Křivoklát - Kauza týkající se hradu Křivoklát, respektive jeho vedení, nebere konce. Poté, co vyšlo najevo, že si dnes už bývalý kastelán hradu Luděk Frencl měl údajně postavit za peníze Národního památkového ústavu svůj penzion, nyní hýbe Křivoklátem dění ohledně získaných dotací na Expozici výtvarných umění a také alchymistické laboratoře magistra Kelleyho. O té na hradě nikdo zatím nic neví, a to i přesto, že měla být již několik měsíců otevřena. Na její zprovoznění přitom žádala Obecně prospěšná společnost Rakovnicko (Rakovnicko o. p. s.), jejímž ředitelem je Radomír Dvořák, dotace ze státních a evropských fondů ve výši 900 tisíc korun. Ty nakonec obdržela.

Obec Lichnov investovala do vrtu, aby zkusila obnovit pramen minerálky. Podařilo se. Podle místních perlivá minerálka chutná, léčí žaludeční potíže a hlavně kocovinu. Může se z Lichnova stát lázeňská obec?

Nová minerálka z Lichnova léčí

/FOTOGALERIE/ Obec Lichnov investovala do vrtu, aby zkusila obnovit pramen minerálky. Podařilo se. Podle místních perlivá minerálka chutná, léčí žaludeční potíže a hlavně kocovinu. Může se z Lichnova stát lázeňská obec?

Památník Vojna nedaleko Příbrami.

Odkaz umělců pro další milénium můžete obdivovat v areálu Památníku Vojna

Lešetice /KAM ZA KULTUROU/ - V areálu Památníku Vojna v Lešeticích najdete galerii Orbis Pictus: EUROPA (OPE) a v ní společné poselství umělců pro vizi Evropy 3. tisíciletí. Kromě výstavních prostor situovaných v areálu Památníku Vojna, Galerie OPE disponuje tzv. „nekonečným" plátnem. Společnost Orbis Pictus: Europa vytvořila a iniciovala projekt s cílem zvyšovat povědomí evropské identity a pocit sounáležitosti v integrované Evropě a šířit přátelství, spolupráci mezi evropskými zeměmi prostřednictvím výtvarného umění. Projekt Galerie OPE je založen na principu „nekonečného" plátna, na které jednotliví umělci realizují svoji myšlenku.

Landscape festival.

Landscape festival nabízí i výstavy

Praha - Na dvou místech byl ve čtvrtek zahájen třetí ročník Landscape festivalu Praha, který se pokouší prezentovat veřejný prostor a krajinu pomocí fotografie, designu a současného výtvarného umění. V prostorách pražské Galerie Jaroslava Fragnera se 
v rámci festivalu uskutečnily vernisáže dvou výstav Sdílená města a Příběh soutěže 
o Cenu Petra Parléře 2002 - 2014.

Státní zámek Duchcov/ilustrační foto

Kostýmy a fotografie zpestřují interiéry zámku Duchcov

Teplicko - V polovině června 2015 byly na duchcovském zámku zpřístupněné dva výstavní projekty, jejichž cílem je pozvat návštěvníky zámku do světů lidské imaginace. Světů, jejichž realita minulosti je přetvářena obrazotvorností divadelních kostymérů a fotografa v kontrastu s autentickou minulostí, kterou reprezentují zámecké prostory bývalého šlechtického sídla.

Při druhém Hlínafestu se v zámeckých zahradách v Lanškrouně představili výtvarníci i folklorní soubory z Čermenských slavností.

OBRAZEM: Do zámecké zahrady pozvali výtvarníky i folklorní soubory

Lanškroun - Lanškrounský Hlínafest propojil nejen výtvarné umění s hudbou, ale také Lanškroun s Dolní Čermnou. Předvečer zahájení druhého ročníku akce patřil v sále zámku významnému rodákovi z Dolní Čermné – surrealistovi Jindřichu Štyrskému. Kromě zajímavé besedy a dokumentu nabídl i vystavený originál obrazu.

Zatrestband se svým frontmanem Petrem Píšou.

Galerii plastik pod širým nebem zahájí Zatrestband a Petr Píša

Náměšť nad Oslavou - Okolí zámku v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku se opět promění na jednu velkou galerii pod širým nebem. Plastiky mnoha výtvarníků budou návštěvníky vítat po celé léto. Zahájení výstavy obstará příští pátek Zatrestband.

Příměstský tábor v Jihlavě. Ilustrační foto.

Na příměstské tábory jsou ještě volná místa

Jihlavsko – Příměstské tábory lákají čím dál tím více dětí. Obliba obvykle kratších akcí, při kterých se přes den o děti starají vedoucí a přes noc doma rodiče, roste a organizátoři toho využívají.

Jindra: Umělec (se) musí bránit

Milovníci výtvarného umění si v neděli zahrají fotbal

Praha - Výtvarní umělci a zástupci uměleckých institucí si v neděli zahrají na jednodenním fotbalovém turnaji. Akce je letos věnována výročí 25 let od založení prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let a pojmenovaná jednoduše „Jindra" po významném českém teoretikovi umění, jehož jméno nese i zmíněné ocenění.

Ilustrační fotografie.

Festival bude bez bariér

/POZVÁNKA/ V sadech Svobody a ve Dvořákových sadech v Opavě se ve čtvrtek 18. června od 17 hodin uskuteční festival Přirozeně, zaměřený především na propojení akustické hudby a výtvarného umění.

Letošní festival otevře v nově opraveném Národním domě v Karlových Varech Bachorchester des Gewandhauses Leipzig.

Festival uprostřed Evropy začíná v karlovarském Orpheu

Karlovy Vary - Festival uprostřed Evropy, letní mezinárodní přehlídka klasické, jazzové, etnické hudby a výtvarného umění na šedesáti místech po obou stranách severozápadní česko-německé hranice, zahajuje v neděli 14. června v Karlových Varech.

Letošní festival otevře v nově opraveném Národním domě v Karlových Varech Bachorchester des Gewandhauses Leipzig.

Festival uprostřed Evropy začíná v karlovarském Orpheu

Karlovy Vary - Festival uprostřed Evropy, letní mezinárodní přehlídka klasické, jazzové, etnické hudby a výtvarného umění na šedesáti místech po obou stranách severozápadní česko-německé hranice, zahajuje v neděli 14. června v Karlových Varech.

Barbora Srncová (vlevo) jde ve stopách své mámy Emmy.

Mám ještě čas, abych se od mámy odlišila, říká Srncová

Moravská Třebová – Vyniká především jako herečka, ale málokdo asi tuší, že BARBORA SRNCOVÁ je i výbornou malířkou, jež otevírá světu svou duši, pocity a názorně také ukazuje, že má výtvarné nadání po své mamince, proslulé malířce.

Eva Hof Krocová na poslední výstavě, která byla součástí Noci kostelů

Představitelka art brut slaví několik výročí

Plzeň – Obrazy malované na hedvábí, originální šperky, ale také nevšední šaty, které mohli lidé vidět na nejedné módní přehlídce. Taková je tvorba Plzeňanky Evy Hof Krocové, jejíž umělecký ateliér Hof Art slaví v tomto roce patnácté narozeniny.

Marina Odvárková, dcera ilustrátora radka Pilaře přijala pozvání do Bystřice na oslavy padesátých narozenin Večerníčka, jehož autorem je právě její otec.

Táta dokázal v každém odkrýt jeho skryté vlohy, říká Marina

Bystřice – Letos je to právě padesát let, co se poprvé na obrazovkách, tehdy Československé televize objevil Večerníček. A s postavičkou panáčka v papírové čepici, který prostřednictvím televizních přijímačů zve už půl století každý večer děti na pohádku před spaním, je úzce spjat Radek Pilař.

V sobotu oslavily děti v Bystřici Den dětí společně s Večerníčkem.

V Bystřici oslavil s dětmi jejich den i Večerníček

Bystřice - Doslova plnými doušky si užily uplynulou sobotu děti, které vyrazily do Bystřice. Tam pro ně na fotbalovém stadionu připravilo u příležitosti Mezinárodního den dětí Město Bystřice nejen zábavné odpoledne plné her, soutěží a písniček, ale v tamní základní škole i premiéru loutkového představení pohádky Loupežník Rumcajs.