Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

S velkým zájmem publika se setkala vernisáž Středočeského trienále '24, která proběhla ve čtvrtek 14. března v Nové síni pod Vysokou bránou.

Rabasova galerie se stala středobodem středočeského výtvarného umění

/FOTOGALERIE, VIDEO/ S velkým zájmem publika se setkala vernisáž Středočeského trienále '24, která proběhla ve čtvrtek 14. března v Nové síni pod Vysokou bránou. A není divu, protože touto výstavou se výstavní prostory galerie staly pomyslným středobodem středočeského výtvarného umění.

Obraz na výstavě Od hospodyňky k femme fatale v Červinkovském domě v Kolíně.

Výstava v Červinkovském domě ukáže ženy jako hlavní motiv ve výtvarném umění

/FOTOGALERIE/ Motiv ženy ve výtvarném umění, počínaje sochařstvím přes malbu, kresbu, grafiku a fotografii, představí výstava s názvem Od hospodyňky k femme fatale v Červinkovském domě v Brandlově ulici v Kolíně. Půjde o interpretaci tématu od několika autorů, z různých časových etap (od baroka po současnost) a za použití rozmanitých výtvarných technik a stylových fines.

Hana Watral Mikulenková.

Hana Watral Mikulenková: Pohled na svět se mi změnil díky dceři

Akademická malířka Hana Watral Mikulenková pochází z Valašského Meziříčí. V letech 2005 až 2011 absolvovala obor malba a jiná média u profesora Ivana Csudaia na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. V rámci studijních pobytů navštívila Brazílii, Řecko a Portugalsko. Má na svém kontě řadu samostatných i kolektivních výstav u nás i v zahraničí. Záslužná byla její kurátorská práce v ostravské Galerii Industrial, v níž prezentovala svou tvorbu řada mladých a velmi výrazných talentů v oblasti výtvarného umění.

Na vernisáži studenti představovali svá díla při krátké komentované procházce.

Nové sochy v brněnské Botanické zahradě? Z plechovek nebo k rituálnímu rozbití

/VIDEO/ Jsou ukryté samotnými autory. Pokud se návštěvníci budou pozorně dívat, při procházce v Botanické zahradě brněnské Masarykovy univerzity najdou více než třináct nových soch. Výstava sochařských prací studentů Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně potrvá až do konce září. Šestý ročník zahájil na středeční vernisáži absolvent a organizátor akce Tomáš Dvořáček.

Vrchotovy Janovice lákají na Nádherný festival.

Tip na výlet: Nádherný festival Vrchotovy Janovice

Sokolovna ve Vrchotových Janovicích přivítá v pátek 9. června neobvyklé hosty. Sjedou se sem spisovatelé a osobnosti kulturního života, kteří pro děti od předškolního věku až po mládež, jejich učitele, rodiče i širokou veřejnost přichystali nabitý program. Zahajovací ročník Nádherného festivalu pořádá Knihovna Vrchotovy Janovice pod záštitou obce na počest Sidonie Nádherné a na podporu literatury a výtvarného umění. Jeho důležitou součástí je šíření kultury a vzdělání i rozvoj komunitního života v obcích.

Ukázky z tvorby Jiřího Koláře.

Díla dvou světových výtvarníků v „Chagallu“

Příznivci výtvarného umění mají v těchto dnech příležitost zhlédnout pozoruhodná díla – koláže, objekty i grafiku – dvou významných osobností českého i světového umění druhé poloviny minulého století. Jsou jimi Jiří Kolář a Milan Dobeš.

Komentovaná prohlídka Miloslava Polcara k výstavě Absorpce v Nové síni pod Vysokou bránou.

Obrazem: Miloslav Polcar okomentoval svoji výstavu Absorpce

Zájemci o výtvarné umění měli v úterý 29. listopadu jedinečnou možnost setkat se autorem výstavy, kterou pod názvem Absorpce hostí Rabasova galerie v Rakovníku. Po krátkém nahlédnutí do dějin grafiky představil Miloslav Polcar příchozím základní východiska ve své tvorbě. Připomněl, že ho vždy zajímaly přirozené přírodní procesy a rytmy, vznik, růst, zánik, a svá díla označil za vnitřní krajiny, v nichž není nutné hledat jasné výjevy.

Z vernisáže výstavy obrázků Ivy Hüttnerové ve výstavních prostorách poděbradského Hotelu Zámeček.

Výstava Ivy Hüttnerové: obrázky ze starých časů oživily Zámeček

/FOTOGALERIE/ Malířku, moderátorku a také herečku Ivu Hüttnerovou není nutno nějak dlouze představovat. Vernisáž jejich nostalgicky laděných obrázků se uskutečnila v sobotu 19. listopadu ve výstavních prostorách poděbradského Hotelu Zámeček. Nutno dodat, že za značného zájmu přátel výtvarného umění. 

Dámské hygienické pomůcky umístěné na pánských toaletách Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně.

Netradiční výbava toalet na škole v Brně: tampóny a vložky na pánských záchodech

/FOTO/ Po internetové petici části studentů Masarykovy univerzity za zřízení genderově neutrálních toalet se na pánských záchodech Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně objevily dámské hygienické pomůcky. Fotografii pomůcek, jako jsou vložky nebo tampóny, umístěných mezi pisoáry, minulé pondělí na Twitteru sdílel a kvitoval levicový antropolog Martin Tremčiský. Pod příspěvkem se mezitím objevily kritické, pochvalné i výsměšné komentáře. První a poslední nicméně převažovaly.

Milan Knížák

Milan Knížák o vlastenectví: Vypadá to, že se za své rodiště stydíme

O Galerii Joži Uprky, umění i jeho budoucnosti, v souvislosti s úspornými opatřeními, hovořila v rozhovoru pro Deník legenda v oblasti výtvarného umění a performerství – Milan Knížák. Ten ještě před nedávnem býval při různých příležitostech hostem na Slovácku, ale nyní, po prodělané nemoci mu v jeho 82 letech ubývají síly a tak už necestuje.

Slovenská zpěvačka Katarzia.

Katarzia o Pozadí událostí: Výtvarnici Hanu bych dnes hrála trošku lidštěji

V nové minisérii České televize Pozadí událostí, kterou natočil režisér Jan Hřebejk podle námětu Michala Sýkory a scénáře Petra Jarchovského, hraje slovenská zpěvačka Katarzia manželku hlavního hrdiny, oblíbeného profesora na Univerzitě Palackého v Olomouci Vojtěcha Bohdanovského v podání Jiřího Havelky. Hana byla kdysi jeho studentkou. Původně plánované akademické kariéry se po mateřské dovolené vzdala a rozhodla se intenzivně věnovat výtvarnému umění. Společný byt postupně proměnila v ateliér, kreslí, maluje a snaží se rozšiřovat svůj obzor a rozvíjet svůj talent, o kterém je přesvědčena.

Z vernisáže výstavy obrazů Ireny Šandové v galerii Via Odborné střední školy podnikání a mediální tvorby v Kolíně.

Obrazem: Nadšená amatérská malířka Irena Šandová vystavuje v galerii Via

Bývalá profesorka kolínského gymnázia a známá místní sportovkyně Irena Šandová se před několika lety dala také na malování. Po několika skupinových výstavách v Praze a jedné společné s kolegou ze školy Martinem Kohoutkem v Kladrubech se od úterý 26. března představuje i kolínským milovníkům výtvarného umění. Své obrazy vystavuje v galerii Via Odborné střední školy podnikání a mediální tvorby Kolín.

Vítězové soutěže Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje 2018-2020.Kategorie velké stavby 2019: větrný mlýn, Kuželov na Hodonínsku.

Soutěž o nejlépe opravenou jihomoravskou památku: připomeňte si předchozí vítěze

/FOTOGALERIE/ Vlastníci hradů, zámků či větrných mlýnů na jižní Moravě mají šanci vyhrát až 150 tisíc korun na jejich obnovu. Soutěž s názvem Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje se letos koná popatnácté. Ceny se udělují ve čtyřech hlavních kategoriích. Ve středu začal sběr přihlášek, který potrvá do 4. února letošního roku.

Fotka ze křtu knihy. Zleva: starosta Klatov Rudolf Salvetr, Milada Čermáková a Josef Protiva.

Tip na knihu: Malíři pod Černou věží

Náš pravidelný přispěvatel knižních tipů Ivan Nikl vám doporučuje další publikaci. Tentokrát jde o útlou knihu Malíři pod Černou věží, kde Milada Čermáková a Josef Protiva spojili své síly a vytvořili cenný příspěvek k poznání oblasti výtvarného umění Klatovska.

Šárka Hyklová (uprostřed) je frontmankou kapely P. J. Harvey Tribute Band.

Rekonstrukce Libušína byla pro Šárku Hyklovou z Rybí vysněnou prací

Její parketou je hlavně výtvarné umění. Šárka Hyklová z Rybí přiznává, že to tak má už od dětství a může za to její o tři roky starší sestra. „Kamarádila s holkou ze sousedství a vždycky mě odháněly, ať za nimi nedolízám. Tak mi mamka říkala, ať si vezmu skicák a kreslím si. No, a to mi zůstalo,“ říká se smíchem Šárka Hyklová.

Dům umění v Ostravě. Otevřeno!!!

Galerie výtvarného umění Ostrava hlásí: Otevřeno!!!

Od 3. prosince 2020 je znovu otevřen Dům umění Galerie výtvarného umění Ostrava. Návštěvníci mohou opět zhlédnout výstavu Dělník je smrtelný, práce je živá. Potrvá do 21. února 2021 Výstava v Domě umění na Jurečkově ulici již jednou byla otevřena 23. září 2020.

Pavel Rybecký ve svém ateliéru.

Na svět se z ateliéru abstraktního výtvarníka klube deathmetalová Psora

Otec a synové Rybeckých jsou na Tachovsku známí především příznivcům výtvarného umění a tvrdé rockové muziky. Otec Jan měl své obrazy v současné době vystavovat v Městském muzeu ve Stříbře, které je ale prozatím uzavřené, synové Martin a Pavel se věnují také výtvarnému umění a muzice.

Památník Maxe Švabinského v Muzeu Kroměřížska.

Malíř Max Švabinský zpodobnil na jednom obraze bez skrupulí manželku i milenku

Umělecky velmi ceněné malby, vitráže v katedrále svatého Víta v Praze, ale také první oficiální portrét prezidenta Tomáše G. Masaryka či úspěšná série poštovních známek. To vše jsou díla kroměřížského rodáka Maxe Švabinského. „Max Švabinský je pro Kroměříž ikonou. Město má samozřejmě spoustu výrazných osobností, ale Švabinský je jedinečný, reprezentoval Kroměříž nejen u nás, ale i za hranicemi,“ říká Markéta Mercová z Muzea Kroměřížska, kde se mimo jiné nachází stálá expozice děl Památník Maxe Švabinského. „Dodnes se jeho obrazy půjčují a objevují na velkých výstavách po celé České republice,“ pokračuje Mercová.

Do píseckého muzea míří mezinárodní přehlídka současného výtvarného umění.

Do píseckého muzea míří mezinárodní přehlídka současného výtvarného umění

V Galerii Prácheňského muzea se v těchto dnech pilně chystá mezinárodní přehlídka současného výtvarného umění s názvem INTERSALON, kterou každoročně pořádá Asociace jihočeských výtvarníků. V letošním roce se koná již 24. ročník. Za dobu existence INTERSALONU se na přehlídkách vystřídalo více než 1500 umělců z 27 zemí světa.

Výstava

Pátý ročník festivalu současného výtvarného umění Nultá generace začíná v pátek

V Jihlavě se uskuteční pátý ročník festivalu současného výtvarného umění Nultá generace ve dnech 18. až 20. září. Festival zahájí vernisáž v pátek od šesti hodin v kostele svatého Ducha v Jihlavě. Tradičně představí několik nadějných umělců současné scény a nabídne ve třech dnech výstavy, site specific instalace, diskuze a přednášky, workshopy, filmové projekce i hudbu.