Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Ukázka z tvorby odsouzených

Odsouzený muž zabodoval ve výtvarné soutěži

Kynšperk – Věznice Kynšperk nad Ohří poslala do letošního ročníku mezinárodní soutěžní výstavy vězeňského umění v polském Sztumu výtvarné práce jednačtyřicetiletého odsouzeného.

Ilustrační foto.

Na co kam: Park večer rozezní zvuk violoncell

Orlickoústecko, Česká Třebová /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Parkem Javorka ve čtvrtek bude znít vážná hudba, seriál kulturních akcí v městském parku pokračuje od 19 hodin koncertem v amfiteátru.

Výstava Prácheňské umělecké besedy 2016

Úterý je v Písku dnem vernisáží

Písek - Pro zájemce o výtvarné umění je jistě nemilým zjištěním, že dnes 1. srpna v 17 hodin začínají vernisáže hned dvou výstav ve Sladovně i v galerii Portyč.

Ilustrační foto.

Katedra výtvarné kultury pořádá Letní školu

Ústí nad Labem - Vzdělávací, poznávací i zážitkovou letní školu chystá na 24.  28. července na ústecké univerzitě její Katedra výtvarné kultury pro učitelky i učitele výtvarné výchovy všech stupňů škol a ZUŠ.

Zámek Doudleby ožije farmáři a výtvarným uměním.

Zámek Doudleby ožije farmáři a výtvarným uměním

Doudleby nad Orlicí - V neděli 16. července zve správa zámku Doudleby nad orlicí nejen na tradiční řemeslné a farmářské trhy (tentokrát s muzikou: dopoledne dechovka, odpoledne harmonikář), ale také na vernisáž obrazů účastníků již pátého mezinárodního setkání výtvarníků „Doudlebský plenér“.

Ilustrační foto.

Dary z umění italské renesance

/POZVÁNKA/ Slezské zemské muzeum na středu 28. června připravilo jednu z posledním přednášek o darech knížete Jana II. z Lichtenštejna.

Otevření Galerie Zahradní dům Teplice.

Galerie Zahradní dům změnila mimořádně výstavní plán

Teplice - Tvorba českých Němců ze soukromých sbírek v Teplicích ke zhlédnutí nebude. Výstava připravená pro letní sezonu do Galerie Zahradní dům měla představit vybraná díla německy hovořících výtvarných umělců z Čech, Moravy a Slezska a musela být z technických důvodů zrušena.

Eugen Brikcius.

Eugen Brikcius dostal rakouské vyznamenání

Praha - Vysoké rakouské vyznamenání dostal ve středu v Praze český básník, prozaik, dramatik a publicista Eugen Brikcius. Čestný kříž za vědu a umění první třídy mu předal rakouský velvyslanec Alexander Grubmayr. Ve středu to řekla manželka vyznamenaného Zuzana Brikciusová. V jeho případě byly oceněny jeho zásluhy v oblasti literatury a výtvarného umění. Brikcius žil v Rakousku po emigraci z bývalého Československa.

Autorka Alena Pomajzlová (vpravo) a kurátorka výstavy Petra Kočová při zahájení výstavy Obraz a slovo v českém výtvarném umění šedesátých let v Masných krámech.

Obraz a slovo v Masných krámech

Plzeň - Nová výstava Západočeské galerie v Plzni ukazuje, jak čeští výtvarní autoři před padesáti lety pracovali s tématem vyprázdněnosti jazyka. Dnes si výstavu v Masných krámech můžete projít s její autorkou Alenou Pomajzlovou.

Lubomír Kerndl: Dračí žena, kresba a akvarel, 2016.

Čertův ocas vystavuje obraz od dcery slavného André Bretona

Mohelno - Galerie Čertův ocas v bývalém Mohelském mlýnu je zřejmě jedinou soukromou galerie se zaměřením na surrealistické výtvarné umění. Především pro členy a hosty skupiny Stir up ji spravuje polygraf, malíř a básník Lubomír Kerndl.

Krnovské opravny a strojírny KOS pozvaly 17. června veřejnost na Den dětí a Den otevřených dveří.

Železniční opravny pro rodiny s dětmi

Rodiny s kočárky a se zvídavými školáky v místech, kam je za běžného provozu vstup přísně zakázán. Tak vypadal sobotní Den dětí ve strojírnách KOS.

Majitel galerie Petr Pavliňák (vlevo) na jedné z vernisáží se sochařem Olbramem Zoubkem.

Olbram Zoubek vystavoval často na Moravě i ve Slezsku

Smutná zpráva pro naše výtvarné umění. Ve čtvrtek zemřela v Praze ikona českého, ale i světového sochařství zejména druhé poloviny 20. století - akademický sochař Olbram Zoubek. Bylo mu jedenadevadesát let.

Ilustrační fotografie.

Koná se Den otevřených ateliérů 2017

Královéhradecko - Jediný den v roce máte možnost navštívit výtvarníky Královéhradeckého kraje v jejich tvůrčím prostředí. Setkat se s umělci osobně, prohlédnout si jejich dílny a ateliéry, cítit vůni barev, dřeva, hlíny či kovu…

Kancelář pro umění v městské galerii Plato v centru Ostravy se až do 21. června proměnila v provizorní kadeřnický salon.

OBRAZEM: Studenti umění coby kadeřníci

/FOTOGALERIE/ Kancelář pro umění v městské galerii Plato v centru Ostravy se až do 21. června proměnila v provizorní kadeřnický salon. Pod provozním vedením intermediální umělkyně Johany Střížkové zde stříhají návštěvníky mladí studenti výtvarného umění.

Ilustrační fotografie.

Malujete? Navštivte malířský kurz uprostřed Orlických hor

Rokytnice v Orlických horách - Malíři a adepti výtvarného umění stráví víkend uprostřed krásné přírody. Město Rokytnice pořádá ve dnech 16. až 18. června třídenní kurz v prostředí Orlických hor, na který naváže o čtrnáct dnů později pokračování v Sovích horách.

Ilustrační fotografie.

Prohlédněte si zblízka práci známých umělců

Rychnovsko - Jediný den v roce máte možnost navštívit výtvarníky Královéhradeckého kraje v jejich tvůrčím prostředí. Setkat se s umělci osobně, prohlédnout si jejich dílny a ateliéry, cítit vůni barev, dřeva, hlíny či kovu.

Marek Králík vystavuje v Městské výstavní síni v Benešově nejen obrazy, ale také tři stránky zápisků a náčrtů týkající se tvorby obrazů.

Figury v obrazech Marka Králíka jsou plné pocitů

Benešov - Vernisáž výstavy Marka Králíka byla připravená na páteční večer v Městské výstavní síni v Benešově Autor byl vtipně přivítán nejen květinou a sklenkou vína, ale vzhledem k jeho příjmení dostal i květinu z mrkví, což kvitoval úsměvem.

Přehlídka Sochy v ulicích – Brno Art Open 2017. Svá díla kolemjdoucím představuje třináct autorů z České republiky i zahraničí.

Otok na chodníku nebo čas na přání. Centrum Brna zdobí nové sochy

Brno - Hodiny na Malinovského náměstí, jejichž správný chod určují kolemjdoucí. Pokud ale čas neurčí, nastane bezčasí odkazující k myšlence, že čas je iluze. Anebo vzedmutá terénní vlna na Římském náměstí, která není důsledkem stavebních prací, ale dílem slovenského umělce Martina Kochana. Tyto a další objekty si mohou lidé prohlédnout v centru Brna, kde začal šestý ročník přehlídky Sochy v ulicích – Brno Art Open 2017.

Ilustrační foto

Chebské dvorky jsou za dveřmi

Cheb – Už jen devět dní zbývá do začátku 15. ročníku festivalu Chebské dvorky. Ten se koná ve dnech 14. až 17. června.

Mikuláš Medek: Pokus o portrét M.d.S.

Nejdražší položkou aukce Dorothea byl Medkův obraz za 2,28 mil Kč

Praha - Nejdražší položkou dnešní aukce společnosti Dorotheum byl olej Pokus o portrét M.d.S. Mikuláše Medka, vítěz dražby za něj nabídl 2,28 milionu korun. O nový autorský rekord se postaral akryl Bez názvu (ubrousky) Jana Merty, který se prodal za 1,56 milionu korun. Nejvyšší skok v ceně zaznamenala práce Sedm havranů od Vojtěcha Preissiga. V sobotu to za společnost Dorotheum sdělila Evženie Belanová. Ceny jsou včetně aukční přirážky, která činí 20 procent.

Peníze.

Východočeská galerie může nakoupit díla za milion

Pardubice – Nákup uměleckých děl do sbírek Východočeské galerie se v posledních letech téměř zastavil, sbírky se rozrůstaly většinou pouze o dary. Krajští radní teď plánují založit fond na pravidelný nákup uměleckých předmětů.

Ilustrační foto.

Happening uměleckých škol přenese umění do ulic

Mladá Boleslav – Hudba, tanec, divadlo, výtvarné umění, to vše bude na smysly Boleslaváků útočit v úterý 30. května. Také zdejší základní umělecká škola se připojuje k celostátnímu happeningu ZUŠ, který se koná pod záštitou nadačního fondu Magdaleny Kožené.

Ilustrační foto.

Oslavte nedožité sté narozeniny umělce Samce

Karlovy Vary - Jan Samec Země zadumaná, to je název výstavy, která připomíná dílo významného karlovarského umělce Jana Samce (1917 až 1988) u příležitosti jeho nedožitých 100. narozenin.

Ilustrační foto.

Stejná socha se bude ve dvou aukcích dražit za rozdílné ceny

Praha - Dvě pražské aukce výtvarného umění v neděli nabídnou stejné dílo, bude se ale výrazně lišit vyvolávací cenou. Jedna aukce bude nabízet sochu Herakles napínající luk od francouzského sochaře Émile Antoine Bourdella za 1,5 milionu korun, druhá za 9,5 milionu. Společnost, která bronzový odlitek nabízí za vyšší cenu, uvádí, že jde o historický odlitek z počátku 20. století.

Bývalý starosta Bukovan Zdeněk Slováček.

Bývalý starosta Bukovan Slováček: Malovat neumím, talentované lidi obdivuji

Bukovany /ROZHOVOR/ – Skromný. Tak by se jedním slovem dal charakterizovat bukovanský patriot Zdeněk Slováček, i když si to o sobě sám nemyslí. K rozhovoru se nechal přemlouvat několik let. Bývalý starosta obce je milovníkem umění a mecenášem. Nesamozřejmé věci dělá a mluví o nich tak, jako by to byly ty největší obyčejnosti každodenního života.

Paul Ewert: Krajinná konstrukce, akryl, tužka, papírová koláž na plátně, 80 x 100 cm, 2017.

OBRAZEM: Co by nemělo být přehlédnuto

Vysočina - Nová díla jednadvaceti členů a dvou hostů Spolku výtvarných umělců Vysočiny (SVUV) v Jihlavě uvádí Muzeum Vysočiny v Jihlavě. SVUV je součástí profesní organizace Unie výtvarných umělců České republiky.

Výstava absolventů Základní umělecké školy Uherské Hradiště odstartovala vernisáží v úterý 16. května.

Absolventi ZUŠky vystavili své díla v Galerii Vladimíra Hrocha

Zaujetí perspektivou, káva z různých úhlů pohledu, výtvarné ztvárnění vesmíru či odvážné módní návrhy. Celkem sedmatřicet absolventů Základní umělecké školy (ZUŠ) Uherské Hradiště představilo své závěrečné práce v úterý 16. května v Galerii V. Hrocha.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zve opět po třech letech všechny milovníky současného umění na soubor výstav v rámci Nového zlínského salonu.

Co je současný obraz? Odpoví soubor výstav Nového salonu

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zve opět po třech letech všechny milovníky současného umění na soubor výstav v rámci Nového zlínského salonu.Zlín – Slavnostní zahájení souboru výstav Nového zlínského salonu se uskuteční dnes, 11. května, v 17 hodin v prvním podlaží budovy 14, kde budou otevřeny výstavy dvou významných umělců z nejstarší generace Jitky Svobodové a Mariána Mudrocha.

Ilustrační foto.

Nákup současného umění? Miliony od státu skončí jinde

Blansko, Vyškov - Peníze pro nákup výtvarných děl současného umění nabídne galeriím i muzeím už letos ministerstvo kultury. Přestože hodlá rozdat desítky milionů korun, vyškovské ani blanenské muzeum speciálních dotací nevyužije.