Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Novobydžovský čtverec.

V kostce z Hradecka: Bydžovem se proženou vozy

Nový Bydžov /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Jednadvacátý ročník Novobydžovského čtverce - memoriál Elišky Junkové startuje na Masarykově náměstí v Novém Bydžově 18. června v 11 hodin. Od sedmi hodin přijíždějí první stroje se svými posádkami, které si přítomní mohou prohlédnout.

Okouzleni antikou na zámku Duchcov

Tip na výlet: Na zámku v Duchcově mají nový prohlídkový okruh. Antický

Ústecký kraj - Státní zámek Duchcov v pátek otevřel novou stálou expozici nazvanou „Okouzleni antikou". V autentickém prostředí osmi zámeckých sálů je možné zhlédnout téměř 150 historických odlitků slavných i méně známých antických uměleckých děl. Jejich prostřednictvím se návštěvníci seznámí s příběhy z řecké mytologie, a dozvědí se i mnohé nejen z historie a kultury starověku.

Výstava kreseb Jaroslavy Fratinové

Kreslí již od dětství, ale poprvé vystavuje až nyní v Městečku

Městečko – Pokud chcete vidět obrázky přírody, zvěře nebo třeba zajímavých míst z různých měst, stačí zajít do Obecní knihovny v Městečku. Tady, i když v malém, ale příjemném prostoru, poprvé v životě vystavuje Jaroslava Fratinová z Městečka. Vernisáž si nenechalo ujít plno jejích přátel a známých.

Okouzleni antikou na zámku Duchcov

Zámek vás okouzlí antikou

Duchcov - Státní zámek Duchcov v pátek otevřel novou stálou expozici nazvanou „Okouzleni antikou". V autentickém prostředí osmi zámeckých sálů je možné zhlédnout téměř 150 historických odlitků slavných i méně známých antických uměleckých děl. Jejich prostřednictvím se návštěvníci seznámí s příběhy z řecké mytologie, a dozvědí se i mnohé nejen z historie a kultury starověku.

Litomyšlské náměstí. Ilustrační foto.

Smetanova výtvarná Litomyšl představí více než 20 expozic

Litomyšl - Při hudebním festivalu Smetanova Litomyšl si mohou návštěvníci ve městě či blízkém okolí zajít na více než dvě desítky výstav. Letošní ročník Smetanovy výtvarné Litomyšle představí téměř kompletní průřez dějinami výtvarného umění od gotiky přes baroko, 19. století až po současnost, uvedla dnes Petra Jiráňová z příspěvkové organizace Zámecké návrší. Většina výstav pokračuje i po skončení festivalu.

SELFÍČKO. Luděk Pavézka a Karel Dokoupil se během pár let stali významnými výtvarníky z našeho regionu. Pro filmový festival letos oba vytvořili klapku do dražby

Luďek Pavézka a Karel Dokoupil: Nemusíme prodat. Tvoříme pro potěšení

Zlín - /ROZHOVOR/ Možnost „volné časové kapacity" to byl důvod pro designéra, galeristu a výtvarníka Luďka Pavézku, aby se své lásce, tedy výtvarnému umění a sochařství, mohl věnovat naplno. Stejně jako jeho kamarád architekt Karel Dokoupil. Oba dva dokazují, že datum narození není podstatné, oba plni vitality, optimismu a zkušeností se dali se vší energií na „volné umění".

Historik Václav Houfek.

Václav Houfek: Letos jsme konečně dosáhli vrcholu

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Gloria musaealis. Tak se jmenuje soutěž, v níž získalo Muzeum města Ústí nad Labem první cenu za expozici Tenkrát na Severozápadě. Václav Houfek vysvětluje, co to pro jeho tým znamená.

Běh pro Paraple 2016

Uskutečnil se benefiční Běh pro Paraple na podporu vozíčkářů

Praha - V Letenských sadech se v neděli uskutečnil 17. ročník benefičního běhu pro Paraple, sportovně-společenské akce na podporu vozíčkářů. Odpoledne a podvečer bylo plné pohybu, zábavy a hudby. Běhu pro Paraple předcházel třetí ročník charitativní aukce výtvarného umění pro Centrum Paraple.

Běh pro Paraple 2016

Uskuteční se benefiční Běh pro Paraple na podporu vozíčkářů

Praha /GALERIE/ - V Letenských sadech se v neděli uskuteční 17. ročník benefičního běhu pro Paraple, sportovně-společenské akce na podporu vozíčkářů. Odpoledne a podvečer plné pohybu, zábavy a hudby tradičně zahájí herec a režisér Zdeněk Svěrák. Běhu pro Paraple bude předcházet třetí ročník charitativní aukce výtvarného umění pro Centrum Paraple, která se uskuteční od 13.00 hodin na Žofíně.

SE SKLADATELEM, klavíristou a dirigentem Kolomanem Polákem a jeho partnerkou, sopranistkou Zuzanou Rašiovou, se budou setkávat posluchači festivalu celých sedm dní.

Romský umělec se do Úštěka zamiloval

Úštěk - Historické sídlo lidé většinou poznávají při pobytu u rybníka Chmelař či návštěvě oblíbených řemeslných jarmarků. Město Úštěk však může být i významným centrem kultury.

Herec a principál Divadla Na Jezerce v Praze Jan Hrušínský.

Herec a principál divadla Jan Hrušínský: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - „Herec patří do kavárny," řekl Jan Hrušínský, představitel mnoha divadelních, filmových i televizních rolí a principál Divadla Na Jezerce. K takzvané „pražské kavárně" se proto taky hrdě hlásí. Volné chvíle rád tráví v přírodě, k níž byl veden rodiči a témuž učí i své potomky.

Linhartovský zámek. Ilustrační foto.

V zámku Linhartovy začíná v sobotu sezona

Kastelán hlásí, že v Linhartovském zámku je již vše připraveno na zahájení letošní turistické sezony. Brány zámku se otevřou již tuto sobotu, 21. května, v 10 hodin.

Na dnu otevřených dveří v Základní škole Uherský Brod poznávali předškoláci v doprovodu žáků osmých tříd hravou formou prostory, v nichž se budou od září učit.

Den otevřených dveří zaujal vodním světem i projektem Patron

Uherský Brod – Výuka spojená s počítáním mezi kapkami, popisem života ve vodě, zahrnující vodní kvíz nebo představující výtvarné umění na téma vodní život. Den otevřených dveří na Základní škole Uherský Brod na Mariánském náměstí měl 12. května jednoznačné téma – Vodní svět.

Z festivalu Propadák v Jičíně na Čeřovce.

Propadák pod Čeřovkou už v sobotu

Jičín – V sobotu se v rokli na jičínském kopci Čeřovka uskuteční druhý ročník multižánrového festivalu Propadák. První kapela rozezní struny ve 14 hodin.

Na dnu otevřených dveří v Základní škole Uherský Brod poznávali předškoláci v doprovodu žáků osmých tříd hravou formou prostory, v nichž se budou od září učit.

Den otevřených dveří zaujal vodním světem i projektem Patron

Uherský Brod – Výuka spojená s počítáním mezi kapkami, popisem života ve vodě, zahrnující vodní kvíz nebo představující výtvarné umění na téma vodní život. Den otevřených dveří na Základní škole Uherský Brod na Mariánském náměstí měl 12. května jednoznačné téma – Vodní svět.

Ředitel Střediska volného času Lužánky Milan Appel.

Ředitel volnočasového střediska: Nejpopulárnější u dětí jsou výtvarné kroužky

Brno – Svojí nabídkou přes šest set kroužků a kurzů a s počtem přibližně jedenáct a půl tisíce klientů týdně je brněnské středisko volného času Lužánky největším podobným zařízením v České republice. „Široký výběr umožňuje, aby si každý našel aktivitu, která jej baví. Velká část našich klientů stráví u svého koníčku celé dětství, a většinou si k němu vypěstuje lásku na celý život," říká ředitel Lužánek Milan Appel.

Třetí Rally Quad Otín, první závody šampionátu 2016

Rally Quad Otín 2016 nabídne v sobotu druhý díl

Otín – V sobotu 14. května roztočí děti v zámeckém parku v Otíně u Klatov naplno motory svých čtyřkolek při čtvrté Rallye Quad Otín, která bude druhým podnikem letošního šampionátu otínských rallye pro děti do 15 let na čtyřkolkách obsahu motoru do 150 cm³. Termíny dalších závodů jsou 27. srpna a 24. září.

Čestným občanem města se stal Alois Ježek. Na snímku s primátorem Petrem Kulhánkem.

Alois Ježek se stal Čestným občanem

Karlovy Vary - Nejvyššími městskými poctami byly v předvečer zahájení lázeňské sezony oceněny karlovarské osobnosti. Uznání nejvyšší, udělení Čestného občanství, se tentokrát dostalo Aloisi Ježkovi.

Unikátní výstava Orbis Pictus Play Zlín je souborem více než 60 interaktivních objektů, které se snaží rozvíjet imaginaci a fantazii se zaměřením zejména na fenomén hry – na kreativní poznávání světa i sebe sama skrze vlastní smysly.

Budoucnost zámku ve Zlíně je nejasná. Brzy se ale otevře mimořádná expozice

Zlín - Již několik let se řeší, jak naložit se zlínským zámkem. V budově dříve sídlilo Muzeum jihovýchodní Moravy a Krajská galerie výtvarného umění. Po jejich vystěhování zůstal zámek téměř prázdný. Díky obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek se podařilo umístit do budovy Galerii Václava Chada. Otazník ale visí nad komplexní rekonstrukcí. Návrh společnosti Zlínský zámek totiž u radních neuspěl.

Ilustrační

Žáci legálně sprejovali

Hazlov - Posprejované zdi bývalé tělocvičny po sobě zanechali žáci Základní školy v Hazlově. Spreji se ale vybavili legálně a se souhlasem města.

Expozice s názvem Rytmus ticha v přerovské Pasáži

V Pasáži začala výstava Rytmus ticha

Přerov – Originální díla pěti tvůrců mohou obdivovat návštěvníci, kteří zavítají do Výstavní síně Pasáž na expozici s názvem Rytmus ticha. Její vernisáž se uskutečnila v neděli odpoledne za účasti autorů.

Své práce vystaví v Galerii města Přerova absolventi výtvarného oboru ZUŠ B. Kozánka.

Střihli si mořskou pannu i Johna Lennona. Absolventi vystaví busty i portréty

Přerov – Kašírovaný papír a z něj vymodelované modré busty v nadživotní velikosti, keramické postavičky inspirované Harry Potterovskou ságou, ale také portréty známých osobností nebo velké keramické objekty budou součástí tradiční jarní Absolventské výstavy výtvarného oboru ZUŠ Bedřicha Kozánka v Galerii města Přerova.

Obraz Václava Špeciána.

Říše tajemství Václava Špeciána v Písku

Strakonice,Písek - Další strakonický umělec vystaví svoje obrazy v Písku. Po krajinářích Valdu Horbovi nebo Mílovi Brůhovi, kteří měli svoje obrazy v galerii Portyč, je to talentovaný malíř Václav Špecián. Jeho díla budou návštěvníci moci vidět v divadle Pod čarou.

Bohumil Sedláček

Zemřel malíř a pedagog Bohumil Sedláček

Plzeň – V květnu by se byl dožil třemošenský rodák 85 let, ale jubileum předešlo oznámení, že dne 6. dubna doc. PhDr. Bohumil Sedláček, CSc. zemřel. Toto sdělení přineslo smutek rodině, přátelům, kolegům, studentům, které téměř šest desítek let učil, zejména pak od roku 1964 na katedře výtvarné kultury Pedagogické fakulty ZČU a posléze na Střední uměleckoprůmyslové škole Zámeček.

Náchodská galerie výtvarného umění.

Galerie má letos své padesátiny. Už oslavuje

Náchod - Je jí padesát. Spojí-li se tato slova s věkem člověka, jde o významný životní předěl. V případě uměleckého „stánku" se však dá spíše hovořit o úspěchu. Tak či tak je třeba popřát mnoho sil do dalších let. Zda je Galerie výtvarného umění v Náchodě má, jsem se ptala ředitele Jana Kapusty.

Obraz Vlastislava Hofmana nazvaný Před bouří.

Vlastislav Hofman se zapsal do vývoje první poloviny 20. století

Jičín – Vlastislav Hofman je na poli výtvarného umění velmi výraznou osobností pozoruhodnou zejména díky svému širokému tvůrčímu záběru. Jako architekt, urbanista, teoretik architektury, ale také designér, malíř, grafik a scénický výtvarník se nesmazatelně zapsal do uměleckého vývoje první poloviny 20. století.

Kantor, básník a prozaik Pavel Hoza.

V Benešově se konal první Literární festival

Měsíc březen býval a je i dnes v našem povědomí vždy nějak spojován s knihami, čtenáři a literaturou obecně. Kdysi jako oficiálně vyhlašovaný Měsíc knihy, dnes, v konkurenci elektronických médií, se zdůrazňuje především význam knihy a důležitost čtenářství. Je proto příznačné, že letošní březen přinesl do našeho města nový, literárně zaměřený projekt. Zatímco hudba, divadlo i výtvarné umění tu pevně zakotvily již dříve a staly se neodmyslitelnou součástí benešovského kulturního života, literární pořad většího rozsahu vstoupil na scénu našeho města letos poprvé. Semínko nápadu uspořádat festival tohoto zaměření bylo zaseto před mnoha léty. Tehdy začal profesor benešovského gymnázia, básník a prozaik Pavel Hoza pořádat autorská čtení, literární večery a setkání se zajímavými autory. Později našly tyto akce pohostinnou náruč v kavárně Na Slovíčko, která svou atmosférou umocňuje příjemně strávené chvíle s krásnými myšlenkami a kultivovaným slovem.

Náchodská galerie výtvarného umění.

Galerie slaví, výtvarnou scénu mapuje už padesát let

Náchod - Netradiční expozicí nazvanou 5x10 v přízemí zámecké jízdárny si Galerie výtvarného umění v Náchodě připomíná padesát let své existence. Plakáty, dokumenty i obrazy se vracejí zejména do minulosti této výstavní instituce.