Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Radnice ve Šlapanicích. Ilustrační fotografie.

Koše a lavičky ve Šlapanicích nově sladí s přírodou

Šlapanice - Několik různých typů laviček či odpadkových košů. Vzhled Šlapanic nemá jednotný ráz a tamní radní se to rozhodli změnit. Ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně a místními architekty vypracují návrhy na speciální městský mobiliář.

25 let fungování Sdružení výtvarných umělců moravsko – slovenského pomezí (SVUMSP).

Výtvarníci vzpomněli na zesnulého kolegu Josefa Kiesewettera

Uherský Brod – „Mnoho barev na paletě, mnoho barev živijó! Mnoho kreseb v zimě, v létě, mnoho světla, živijó, živijó, živijó," tímto příhodně poupraveným popěvkem zahájil i zakončil Mužský pěvecký sbor S. E. N. ze Strání v pátek 16. října v uherskobrodské Galerii Panský dům úvod rozsáhlé výstavy s názvem Čtvrt století. Tou si připomnělo 25 let svého fungování dvaadvacet členů Sdružení výtvarných umělců moravsko – slovenského pomezí (SVUMSP).

Dílo Alberta Morana Socorra

Ve Varech vystavují přední kubánští výtvarníci

Karlovy Vary - Do soboty 17. října můžete v prostorách 1. galerie sálu Orpheum Grandhotelu Ambassador v Karlových Varech navštívit skupinovou výstavu kubánských výtvarníků „Kubánské umění v Karlových Varech", jedna z doposud největších prezentací výtvarného umění současné Kuby v České republice.

Dílo Alberta Morana Socorra

Ve Varech vystavují přední kubánští výtvarníci

Karlovy Vary - Do soboty 17. října můžete v prostorách 1. galerie sálu Orpheum Grandhotelu Ambassador v Karlových Varech navštívit skupinovou výstavu kubánských výtvarníků „Kubánské umění v Karlových Varech", jedna z doposud největších prezentací výtvarného umění současné Kuby v České republice.

Prezentace nové knihy Václava Siky Vzpomínky.

OBRAZEM: Výtvarník a galerista Václav Sika vydal své Vzpomínky

Domažlice, Kdyně – Hned na dvou prezentacích byla vypravena do světa kniha kdyňského výtvarníka a vedoucího domažlické Galerie bratří Špillarů Václava Siky Vzpomínky. S humorem a jemnou ironií v ní popisuje své příhody a zážitky z osobního i pracovního života.

Studenti SŠUP vyrazili za památkami severních Čech a především saského Ojvína.

Za poučením studenti umprumky vyrazili do německého Ojvína

Ústí n. O./Ojvín - Poznávací exkurze představují nedílnou součást výuky všech škol. Na ústecké umprumce jsou hojně využívány ve výuce předmětu dějiny výtvarného umění, neboť umožňují bližší poznání českých i zahraničních pamětihodností. Hlavní vyučující předmětu Jitka Kuběnková, která umění propaguje rovněž prostřednictvím přednáškových cyklů pořádaných v orlickoústecké Malé scéně, naplánovala první letošní exkurzi již na konec září, a to hned dvoudenní. S výběrem 37 studentů ze všech čtyř ročníků SŠUP vyrazila za památkami severních Čech a především saského Ojvína.

Odhalení literární lavičky na Jakubském náměstí v Brně.

OBRAZEM: Jiřinka a Mahenka. Čtenářské lavičky přináší knihy na náměstí

Brno – Nový doplněk v pátek přibyl na brněnském Jakubském i Moravském náměstí. Knihovna Jiřího Mahena tam za účasti spisovatelky Kateřiny Tučkové odhalila takzvané čtenářské lavičky, které kolemjdoucím nabízí posezení i četbu v jednom. Jméno dostaly obě po zakladateli knihovny Jiřímu Mahenovi – Jiřinka a Mahenka.

Ilustrační snímek.

Korejské dny nabídnou i čaje

Frýdek-Místek - Pestrý program slibují Korejské dny, které se od 12. do 17. října budou konat i ve Frýdku-Místku. Doprovodný program nabídne také Dobrá čajovna v Hluboké ulici ve Frýdku. Lidé se mohou těšit na ochutnávku korejských čajů.

Dokumentaristka Dagmar Průchová.

Ve věku 78 let zemřela dokumentaristka Dagmar Průchová

Praha - Ve věku 78 let zemřela v sobotu 3. října po těžké nemoci scenáristka a režisérka dokumentárních filmů Dagmar Průchová. Oznámila to její rodina. Průchová se narodila 11. března 1937 v Praze. Od dětství měla problémy s komunistickým režimem; po zatčení své matky sama prošla jako dvanáctiletá vyšetřovací vazbou.

Typografické básně Václava Havla Antikódy jsou doprovozeny litografiemi mladého úspěšného malíře Štefana Tótha

Havlovy Antikódy vyšly jako velmi netradiční bibliofilie

Praha /FOTOGALERIE/ - Typografické básně Václava Havla, kterými komentoval dění kolem sebe, prozrazoval milostné zkušenosti a vyjadřoval filozofické názory i přátelská vyznání jiným literátům, vyšly v novém, originálním provedení. Kniha v netradiční grafické podobě je doprovozena litografiemi mladého úspěšného malíře Štefana Tótha.

Typografické básně Václava Havla Antikódy jsou doprovozeny litografiemi mladého úspěšného malíře Štefana Tótha

Havlovy Antikódy vycházejí jako velmi netradiční bibliofilie

Praha /FOTOGALERIE/ - Typografické básně Václava Havla, kterými komentoval dění kolem sebe, prozrazoval milostné zkušenosti a vyjadřoval filozofické názory i přátelská vyznání jiným literátům, vycházejí v novém, originálním provedení. Kniha v netradiční grafické podobě je doprovozena litografiemi mladého úspěšného malíře Štefana Tótha. V pátek večer od 19 hodin ji u příležitosti nadcházejících nedožitých 79. narozenin dramatika a bývalého českého prezidenta pokřtí v Knihovně Václava Havla.

Mezi umělci, kteří se při Dnech otevřených ateliérů setkají s veřejností, bude i sochařka Mirka Špačková z Moravce. Autorka se představí v rámci Setkání výtvarníků v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě.

Návštěvníci se na chvíli stanou umělci

Žďársko - Pátý ročník Dnů otevřených ateliérů se o tomto víkendu uskuteční na Vysočině. Podzimní slavnosti výtvarného umění a uměleckých řemesel nevynechají ani žďárský region.

Díla dvou různých autorů stejného příjmení – Václava a Vladimíra Noskových mohou od konce minulého týdne spatřit návštěvníci Galerie města Přerova.

V + V Noskovi vystavují svá díla v přerovské galerii. Podívejte se

Přerov – Pojítkem dvou výtvarníků, jejichž díla mohou v těchto dnech spatřit návštěvníci Galerie města Přerova, je společné příjmení. Přerovský rodák Vojtěch Nosek a jeho jmenovec Vladimír z Jindřichova Hradce se o sobě dozvěděli náhodou – díky internetu. Spíše z recese je napadlo uspořádat společnou výstavu.

Ilustrační fotografie.

Do školy s dětmi půjdou i prarodiče

České Budějovice - Už v loňském roce usedlo do lavic Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích celkem 17 dětí, které se i se svými prarodiči zapojily do kurzu Univerzita pro prarodiče a vnoučata.

Vladimír Franz

Vladimír Franz vystavuje v malém sále Mánesa

Praha - Výstava děl Vladimíra Franze, malíře, skladatele a neúspěšného prezidentského kandidáta je nově otevřená v pražském Mánesu. Komorní prodejní přehlídka akvarelů a obrazů s názvem Pravý břeh se koná v malém sále Mánesa, který provozuje společnost Adolf Loos Apartment and Gallery. Výstava je v otevřena vždy od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.

Vladimír Franz

Vladimír Franz vystavuje v malém sále Mánesa

Praha - Výstava děl Vladimíra Franze, malíře, skladatele a neúspěšného prezidentského kandidáta je ode dneška otevřená v pražském Mánesu. Komorní prodejní přehlídka akvarelů a obrazů s názvem Pravý břeh se koná v malém sále Mánesa, který provozuje společnost Adolf Loos Apartment and Gallery. Výstava je v otevřena od pondělí do pátku od 10:00 do 18:00.

Výstavu významného brněnského výtvarníka Dalibora Chatrného, který zemřel před třemi lety, zahájil v úterý odpoledne brněnský Dům umění.

Brněnský Dům umění zahájil retrospektivní výstavu Dalibora Chatrného

Brno – Ohledával vlastnosti prostoru. Experimentoval se vztahy barevných tónů a kombinoval s nimi slovní spojení. Byl jednou z největších osobností kulturního Brna druhé poloviny 20. století a letos by oslavil devadesátiny. Dalibor Chatrný. Jako umělce mladého projevu, který předurčil tendence současného výtvarného umění, jej představuje nová výstava v brněnském Domě umění.

Ilustrační foto.

Krátce z Protivínska

Protivínsko - Jiří Kolář se narodil před 101 lety, Tálínští o víkendu budou slavit pouť. 

Koncert Felixe Slováčka mladšího v Rabasově galerii

Felix Slováček přichystal všem krásný umělecký zážitek

Rakovník – Krásný kulturní zážitek připravili dva protagonisté, klavírista Vjačeslav Grochovskij junior a klarinetista Felix Slováček junior, při dalším koncertu Heroldova Rakovníka, mezinárodního festivalu komorní hudby a výtvarného umění.

Ilustrační foto.

Dorotheum láká na Sutnara i Kafku

Praha - Aukční dům Dorotheum otevírá podzimní sezónu tuto sobotu dražbou s uměním 20. století. V pražském hotelu Marriott nabídne bezmála 350 položek ze segmentu výtvarného umění, designu a ateliérového skla.

Ilustrační snímek.

Blanenský skatepark bude v sobotu hostit 14. ročník happeningu StreetArt Jam

Blanensko – Nemusí tam platit vstupné ani se nijak registrovat. Pobaví se tam, setkají s kamarády, ale také tam mohou řešit svoje problémy. To je hlavní nabídka nízkoprahových zařízení pro mladé lidi. Nízkoprahový klub pro děti a mládež PVC v Blansku chystá na jednadvacátého září den otevřených dveří. Už tuto sobotu ale pořádá v prostorách blanenského skateparku StreetArt Jam 2015.

Z šestého ročníku Dne dyslexie ve Veletržním paláci v Praze.

Akce Den Dyslexie oslavila lidskou rozmanitost

Praha /FOTOGALERIE/ - Zapomeňte na pravopis, oslavte s námi Den Dyslexie. Tak znělo motto už tradiční akce Den Dyslexie, která se uskutečnila v předchozích dvou dnech ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze.

Na čtyřdenní přehlídce strakonické kultury s názvem Strakonice nejen sobě zahraje i kytarista Charlie Blažek.

Strakonická kultura zaplní 15 scén. A vstupné bude zdarma

Strakonice – Odhalením plastiky Ikarus od Jiřího Mášky na náměstí začne ve čtvrtek od 18 hodin čtyřdenní multižánrová přehlídka strakonické kultury. Akce Strakonice nejen sobě přinese na 
15 scénách hudbu, divadlo, film, výtvarné umění i autorská čtení.

Tvorba Sergeje Kulina vyniká vedle myšlenkové hloubky dokonalou technikou zpracování. V kompozici, barevnosti i motivech se prolíná historický vývoj lidstva. Sergej Kulina se věnuje také tvorbě šamotových plastik.

Galerie Eso zve na "dialogy" Sergeje Kuliny

Přerov – Všechny milovníky výtvarného umění zve přerovská Galerie Eso na vernisáž nové výstavy v pátek 11. září od 17. hodiny. Výstava s názvem Fragmenty představí dílo malíře Sergeje Kuliny.

Ilustrační foto.

Přednášky pro zvídavé Opavany

/3x POZVÁNKA/ Kněžna Mechtilda Lichnowská, vývoj architektury na území českého Slezska a počátky Gymnazijního muzea v Opavě. To jsou témata tří přednášek, připravených Slezským zemským muzeem vždy od 17 hodin v jeho Historické výstavní budově.

Art Jam Bolatice. Ilustrační foto.

OBRAZEM: Sprejeři oživili Bolatice svým uměním

Kdo v pátek navštívil Bolatice, zřejmě se nestačil divit. Vesnicí totiž duněl hip hop a šest sprejerů malovalo graffiti na zeď pod místním kostelem. Bolatice tak už potřetí zažily hudebně-výtvarný festival Art Jam.

Ve veřejném prostranství by díky povinné podpoře mohlo být více výtvarných děl. Ilustrační foto.

'Povinná procenta' mohou dát ulicím moderní výtvarné umění

Praha - Konec panákům. Ať lidé při procházce poznají nové umění, přejí si architekti a umělci, kteří doufají, že se Česká republika navrátí k povinné podpoře výtvarných děl. Měla by vypadat tak, že z každé veřejné investice by muselo jít zhruba procento na umění. O zavedení se snaží poslankyně Martina Berdychová, která jedná s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj. Zároveň v červenci uvedla, že by šance na prosazení mohla být v roce 2016.

Obrazy ukrajinských umělců míří do hradeckého KC Aldis.

Aldis oživí ukrajinští umělci svými obrazy

Hradec Králové - Ukrajinské moderní výtvarné umění, ukrajinskou houslistku a členku Filharmonie Hradec Králové Nataliji Žovtobruch si mohou přítomní užít už ve čtvrtek od čtrnácti hodin v královéhradeckém kongresovém centru Aldis.