Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Boučkův statek, rok 2000: vernisáž výstavy Pavlíny Gardianové uvedl malíř Vladimír Komárek.

Hold Vladimíru Komárkovi

Jičín - Malíř, grafik, ilustrátor, ale i učitel a skvělý vypravěč Vladimír Komárek by se letos dožil devadesáti let.

Galerie ZAZA v Ostravě.

ZaZa galerie: nový prostor pro současné výtvarné umění

V Ostravě v červnu zahájila provoz nová galerie výtvarného umění nesoucí exoticky znějící název ZaZa. Nachází se v Sokolské ulici 1758/4 (naproti zastávky u bývalého obchodního domu ASO) a zaměřuje se především na moderní umění 20. a 21. století.

Antonín Vojtek na vernisáži představil několik desítek obrazů. K jednomu z jeho složil skladatel a klavírista Jan Šimíček originální hudbu.

Nejblíže k výtvarnému umění má hudba, říká malíř Vojtek

Břeclav /FOTOGALERIE/ – K létu neodmyslitelně patří city a abstrakce, což se potvrdilo v úterý v břeclavské Galerii 99. K vidění je tam nová expozice obrazů od desíti autorů. Pro příchozí bylo připraveno překvapení spojené s vystoupením skladatele a klavíristy Jana Šimíčka. „Nyní tu visí obrazy například od Vladimíra Nešpora z Moravské Nové Vsi, Antonína Stojáka, Jiřího Davida, Cyrila Urbana nebo mé osmnáctileté dcery Julie,“ řekl malíř Antonín Vojtek.

Foto z vernisáže.

Výstava Dvojí záznam propojuje výtvarné umění a literaturu

Rožmitál pod Třemšínem – Dvojí záznam je název výstavy Aleny Laufrové a Karla Demela, která se až do konce května koná v rožmitálském Podbrdském muzeu. Zájemci si ji mohou prohlédnout denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na setkání starostů ve Zbraslavicích na Kutnohorsku.

Kraj chce koupit 14 výtvarných děl. Vybírá podle dotace

Střední Čechy – Nakupovat moderní umění se chystá středočeské hejtmanství. Pomýšlí na pořízení 14 děl v celkové ceně 1,6 milionu korun. Nejde však o kulturní povznesení kanceláří ani jiných prostor na krajském úřadě v Praze. Mělo by se jednat o nákup pro Kutnou Horu. Pro GASK – Galerii Středočeského kraje – v tamější jezuitské koleji, která v historických prostorách prezentuje bohatství svých sbírek výtvarného umění 20. a 21. století. Počítá se navíc s tím, že na obohacení kolekce GASK bude prostřednictvím ministerstva kultury možno získat významný příspěvek z evropských fondů.

Pětadvacet výtvarníků z Moravského Krumlova vystavuje v tamní galerii Knížecího domu. Výstava potrvá do 8. dubna.

Výstava krumlovských výtvarníků zavede i na pouť do Santiaga de Compostely

Moravský Krumlov – Pětadvacet výtvarníků z Moravského Krumlova vystavuje své výtvory v galerii krumlovského Knížecího domu na náměstí T. G. Masaryka. „Jde o tradiční akci, která umožní předvést místním zručným lidem svá díla. Lidé uvidí obrazy i výrobky ze dřeva. Například polovina jedné výstavní místnosti je věnovaná keramice, která je velmi zdařile naaranžovaná,“ pozval šéf krumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Bělá pod Bezdězem - Papírové proužky. Právě ty přilákaly v sobotu účastníky do informačního centra bělského zámku. Setkali se tam totiž kvůli technice zvané quilling, což je výtvarné umění.

Bělský zámek ožil quillingem

Bělá pod Bezdězem - Papírové proužky. Právě ty přilákaly v sobotu účastníky do informačního centra bělského zámku. Setkali se tam totiž kvůli technice zvané quilling, což je výtvarné umění. „Proužky se stáčí pomocí párátek, prstů nebo quillingového pera do spirálek.

V zámecké galerii je až do konce roku k vidění panelová výstava krátkých medailonků 50 významných osobností města Karviné. Výstava se koná při příležitosti výročí 750 let města.

Lidé, kteří proslavili Karvinou

Připomenout osobnosti či spolky výrazně a nesmazatelně zapsané do historie města je smyslem výstavy, která bude pro veřejnost od středy k vidění v prostorách zámecké galerie.

Památník Adolfa Heyduka v Písku.

Knihovna a muzeum pořádají přednášku

Písek - První přednášku z cyklu Umění a civilizace 16. století pořádají městská knihovna a Prácheňském muzeum ve středu 21. února od 17.30 hodin v přednáškovém sále muzea.

Sobotní výtvarná dílna – Tajemný svět barev

Sobotní výtvarná dílna – Tajemný svět barev

Náchod - Galerie výtvarného umění v Náchodě pořádá ve svých prostorách i venku během roku pravidelné výtvarné sobotní dílny určené především rodinám s dětmi, v nichž se děti seznamují s výtvarným uměním a výtvarnými technikami.

Vernisáž výstavy výtvarníka, publicisty, herce, textaře a hudebníka Marka Brodského v muzeu na Staré radnici

Marek Brodský vystavuje na Staré radnici

FOTOGALERIE / První letošní výstava na Staré radnici patří dílům uznávaného malíře, herce či textaře Marka Brodského. Jeho obrazy s nezaměnitelnou tematikou mohou zájemci obdivovat do poloviny března.

Lednický zámek. Ilustrační foto.

V Lednici obnoví sochy a katakomby. Velké opravy plánují i na dalších zámcích

Jižní Morava – Důstojné prostory pro zajímavé výstavy výtvarného umění a do budoucna možná i pro obří plátna slavné Muchovy Slovanské epopeje vrácené z Prahy. Takové záměry má radnice Moravského Krumlova na Znojemsku s tamním zámkem. K cíli se přiblíží o pořádný krok: na opravy zanedbané památky získala sto milionů korun z Evropské unie.

Lednický zámek. Ilustrační foto.

V Lednici obnoví sochy a katakomby. Opravy plánují i na dalších zámcích

Důstojné prostory pro zajímavé výstavy výtvarného umění a do budoucna možná i pro obří plátna slavné Muchovy Slovanské epopeje vrácené z Prahy. Takové záměry má radnice Moravského Krumlova na Znojemsku s tamním zámkem. K cíli se přiblíží o pořádný krok: na opravy zanedbané památky získala sto milionů korun z Evropské unie.

Výtvarnice Šárka Zwardońová u jednoho ze svých obrazů.

Výstava Dva světy, abstrakce, portréty i milé malby

Abstrakce i realita. Výstava Dva světy karvinské výtvarnice Šárky Zwardońové nabízí pestrý pohled na práce malířky, která ráda maluje milé a barevné obrazy předmětů ze své sbírky, portréty lidí, poslední dobou se ale stále častěji nechává vést fantazií a intuicí a tvoří zajímavá abstraktní trojrozměrná díla.

Výstava rakouských a třebíčských betlémů v konírně třebíčského zámku.

Třebíčské galerie a památky zůstávají otevřené

Třebíč - Tradiční vánoční výstava betlémů pokračuje v konírně třebíčského zámku. Lidé si mohou prohlédnout tři desítky betlémů z Rakouska a také klasický třebíčský betlém Eduarda Klause. Výstava je až do 30. prosince přístupná denně od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin.

Z instalace obrazů Ludmily Jandové.

Vystaví obrazy Ludmily Jandové

Česká Třebová - Ve výstavní síni Kulturního centra v České Třebové bude ve čtvrtek v 17 hodin zahájena výstava obrazů Ludmily Jandové Nad zemí.

Ajvazovského Bouře na moři.

Na aukci v Česku byl poprvé prodán obraz od Ajvazovského

Obraz ruského malíře Ivana Ajvazovského Bouře na moři se dnes na aukci v Praze prodal za 18,6 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o dosud nejvyšší cenu za dílo tohoto malíře dosaženou na českém trhu. ČTK to sdělila Jana Bryndová z galerie Arthouse Hejtmánek, která dražbu pořádala.

Bronzová soška Dítě, medvěd, želva, kterou Ivan Theimer věnoval do dobročinné aukce sdružení SPOLU

Dražba umění v Olomouci bude pomáhat. Přispěl i sochař Theimer

Dobročinná aukce současného výtvarného umění na podporu sociálních programů neziskové organizace SPOLU Olomouc pro lidi s mentálním postižením, bude zahájena v Divadle na cucky na Dolním náměstí 42 v Olomouci v sobotu 25. listopadu 2017 prohlídkou uměleckých děl ve 14 hodin.

Zapomenutý surrealista Alois Wachsman.

Poznejte zapomenutého malíře Aloise Wachsmana

Karlovy Vary - V prostorách Galerie umění se v současnosti nachází výstava jednoho z našich nejlepších avantgardních umělců Aloise Wachsmana, který postupem času upadl v zapomnění.

Udílení Cen města Ústí nad Orlicí 2016.

Zemřel výtvarník Jan Steklík

Ústí nad Orlicí - V sobotu zemřel výtvarník Jan Steklík, který založil s Karlem Neprašem Křižovnickou školu čistého humoru bez vtipu. Malíř, kreslíř, kolážista, performer, grafik i vizuální básník by se v příštím roce dožil 80 let. Rodné město Janu Steklíkovi loni udělilo čestné občanství za reprezentaci na poli výtvarného umění a za celoživotní dílo, které významně ovlivnilo moderní českou grafiku.