Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Pavel Urban, majitel galerie Ustar, obraz Jan Zrzavý, Fantastická krajina

Sběratelé utratili v ČR na aukcích umění rekordních 1,257 miliard korun

Praha - Obrat tuzemských aukcí výtvarného umění byl letos rekordní a poprvé překročil miliardu korun. Sběratelé a investoři za umění utratili podle prvních odhadů 1,257 miliardy korun. Řekl to Jan Skřivánek ze serveru Artplus, který se specializuje na trh s uměním. Oproti předchozímu roku obrat narostl o 331 milionů korun, tedy o 36 procent. V uplynulých letech meziroční nárůst nikdy nepřekročil 100 milionů korun. O více než 300 milionů také ten letošní překonal dosud rekordní rok 2013, kdy obrat aukcí činil 943 milionů korun.

Ilustrační foto.

Regionální muzeum v Chrudimi připravuje na příští rok 12 výstav

Chrudim – Regionální muzeum v Chrudimi připravuje na příští rok 12 nových výstav. Budou zaměřeny na přírodovědné zajímavosti, folklor, hobby a sběratelství, kriminalistiku, výtvarné umění, historii a archeologii i na předměty, které se používaly za vlády komunistické strany. Muzeum to uvádí v přehledu výstav na rok 2017.

KAREL SRP, hlavní kurátor výstavy u obrazu Jana Zrzavého.

Noblesní výstava v Ostravě v lednu končí. Senioři ji mohou navštívit zdarma

Už jen necelý měsíc mohou návštěvníci ostravského Domu umění obdivovat výstavu V novém světě, která představuje tvorbu padesáti čtyř umělců z let 1917 až 1927. Umělecké artefakty Emila Filly, Jindřicha Štyrského, Toyen, Josefa Šímy, Antonína Procházky, Otty Gutfreunda nebo Otakara Kubína a dalších významných i méně známých představitelů moderny a avantgardy dosud zhlédlo na dvanáct tisíc milovníků výtvarného umění.

Výstava "umprumky".

Ve čtvrtek si dopřejte výstavní "dvojboj"

Ústí n. O. – Orlickoústecká „umprumka" si v letošním školním roce připomíná 125 let existence. Mezi akce, které nejen pro místní chystá, figurují v adventním čase hned dvě výstavy. Vernisáž obou je naplánována už na tento čtvrtek.

Koncert Vladimíar Merty v kulturním domě v Uherském Brodě.

Talentované sestry budou vystavovat v Modrém trpaslíku

Česká Třebová/Ústí n. O. – Českotřebovský alternativní klub Modrý trpaslík chystá na čtvrteční večer akci, kterou by si neměli nechat ujít příznivci výtvarného umění a také dobré hudby. Svoje práce, převážně perokresby formátu A4, představí sesterské duo Daniela a Denisa Ponomarevovy.

Obraz Bílá noc od Adrieny Šimotové.

Na aukci moderního umění se prodala díla Šimotové či Sýkory

Praha - Na aukci poválečného a současného výtvarného umění v pražském Topičově salonu se ve středu prodala za více než dva miliony korun díla Adrieny Šimotové či Zdeňka Sýkory. Vydražila se většina nabízených děl za celkem 22 milionů korun. Informoval o tom Jiří Rybář ze společnosti 1. Art Consulting Brno - Praha, která aukci pořádala.

Obraz Bílá noc od Adrieny Šimotové.

Na aukci moderního umění se prodala díla Šimotové či Sýkory

Praha - Na aukci poválečného a současného výtvarného umění v pražském Topičově salonu se ve středu prodala za více než dva miliony korun díla Adrieny Šimotové či Zdeňka Sýkory. Vydražila se většina nabízených děl za celkem 22 milionů korun. Informoval o tom Jiří Rybář ze společnosti 1. Art Consulting Brno - Praha, která aukci pořádala.

Ilustrační foto.

Sladký víkend. Znojmo zažije pravý čokoládový festival

Znojmo – Všichni milovníci cukrovinek a zejména sladké čokolády by si měli rezervovat druhý prosincový víkend. V sobotu a v neděli 10. a 11. prosince se totiž ve znojemské Dukle uskuteční Čokoládový festival. Organizátoři slibují, že se lidé mají na co těšit. „Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou. Naším cílem je prozkoumat svět čokolády, od její výroby až po ochutnávku," přiblížil za organizátory Chris Delattre.

Hudební legenda Elton John vystoupil v O2 areně.

RECENZE: Elton John ve skvělé formě dojímal vyprodanou arenu

Praha /FOTOGALERIE/- Jeden z nejslavnějších sólistů Pop music se po 3 letech vrátil do Prahy v rámci svého největšího turné ke své třiatřicáté studiové desce Wonderful Crazy Night, jež vyšla začátkem tohoto roku. Nyní chce zpěvák koncertování omezit a věnovat se více svým dvěma synům a manželovi. Výstřední klavírista, který rád sbírá brýle i výtvarné umění, vyprodal pražskou 02 arenu a předvedl se ve výtečné formě. Málokdo by mu hádal sedmdesátku, kterou v březnu oslaví. V Praze příliš nemluvil, za to nabídl playlist složený téměř ze samých hitů, což u něj v minulých letech nebyla samozřejmost. Dvě a půl hodiny neslezl z pódia. Koncert navštívilo 13 000 fanoušků.

Galerie moderního umění v Hradci Králové.

Hradec se pyšní novou galerií

Hradec Králové /FOTO/ - Sice o půl roku později, ale zato s potenciálem přiřadit se k předním výstavním prostorům v Česku, se ve čtvrtek otevřela Galerie moderního umění v Hradci Králové.

Alena M. Kartáková se svým betlémem.

Alena Melicharová: Knížkou splácím kantorský dluh

Teplice – Loňská adventní výstava Aleny M. Kartákové byla věnovaná betlémům. Kromě velkého betlému s desítkami figur, který Alena a Pavel Kartákovi každý rok rozšiřují, byly v oratoři děkanského kostela pohromadě všechny betlémy, vytvořené touto dvojicí umělců v uplynulých letech. „Betlém je i námětem knihy, kterou připravujeme. Bude se jmenovat Český betlém a bude s poezií a texty Alenky Melicharové, se kterou už jsme společně vydali knížku Okna a domovní znamení, ve které doprovázela verši moje keramická díla," plánovala před rokem Alena Kartáková.

Pracovnice Informačního centra Zvonice na Soláni (zleva) Eva Kysučanová, Jana Křenková a Alena Vašutová.

Pracovnice IC Zvonice: Jsme rády, že můžeme rozdávat radost

Soláň /ROZHOVOR/ - Krásná stavba ze dřeva a kamene zdobí vrchol valašského Olympu právě deset let. Za tu dobu se zde uskutečnily desítky hudebních pořadů, besed a výstav. Informační centrum Zvonice na Soláni bylo otevřeno 18. listopadu 2006.

Ilustrační foto.

Starožitností se více prodá v obchodech, větší obrat mají aukce

Praha - Starožitností se v Česku více prodá v kamenných obchodech, v utržených částkách ale dominují trhu aukce, které generují více než trojnásobný obrat. Je to způsobeno zejména vysokými cenami obrazů. Roční obrat trhu se starožitnostmi odhadují odborníci na 300 milionů korun.

Jedna z autorek, Ilona Kotíková-Nástrahová, na výstavě výtvarných prací v Rudolticích.

V Rudolticích vystavují místní výtvarníci

Rudoltice /Píšete nám/ – Obrázky i slova, která pobaví, potěší a pohladí na duši. Tak by se mohla jmenovat výstava výtvarného umění několika obyvatel obce, která byla zahájena v sále obecního úřadu a potrvá do 15. 11.

Ilustrační foto

Průnik okultních nauk do výtvarného umění

Jičín – Navzdory obrovské profanaci hermetických nauk, kterou s počátkem 21. století přinesla mohutná vlna nejrůznějších šamanů, psychotroniků, astroterapeutů, feminizujících kněžek či jiných pochybných obchodníků s duchovnem, v sobě pojmy jako starověká a středověká astrologie, alchymie a evokační magie nadále skrývají svá vzrušující tajemství.

David Černý se sochou Trifot.

David Černý vystaví v Praze nová díla, v ČR ještě nebyla k vidění

Praha - V pražské galerii Dvorak Sec Contemporary zahájí dnes večer výstavu Davida Černého. Sochař na ní bude prezentovat svoji nejnovější tvorbu, kterou vytvořil za poslední tři roky. Většina z nich podle pořadatelů ještě v ČR nebyla prezentována. Na budou nejen monumentální nerezové plastiky přesahující velikost pěti metru, ale i nejnovější metrové reliéfy určené na zeď.

Ceny města Dvora Králové za rok 2015, Jan Flídr

Učitel, řemeslník i trenéři převzali ceny Dvora Králové

Dvůr Králové - Místní taneční skupina Attitude a hudební uskupení Crazy Band ze ZUŠ R. A. Dvorského asistovaly u letošního slavnostního předávání Cen města Dvůr Králové za rok 2015. V úterý večer v Hankově domě převzala ocenění třináctka osobností a jeden devítičlenný kolektiv.

Vernisáž společné výstavy Otevřených ateliérů.

Dveře ateliérů jsou otevřené

Vernisáží společné výstavy účastníků Otevřených ateliérů byla v pondělí zahájena v českotěšínské Galerii Most zcela výjimečná akce.

výstava léčivých obrazů

V Klenčí začala výstava léčivých obrazů

Klenčí pod Čerchovem (Domažlicko) - Slavnostní vernisáží byla včera odpoledne v prostorách Domu přírody na Staré poště v Klenčí pod Čechovem otevřena výstava léčivých obrazů klenečské malířky Pavly Hanzové.

Daniel Herman

Ministr kultury v Národním divadle předá resortní státní ceny

Praha - V Národním divadle budou dnes večer vyhlášeni letošní laureáti Státních cen za literaturu a překlad a držitelé Cen ministerstva kultury. Resort jimi oceňuje významné osobnosti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury. Ceny se udílejí vždy u příležitosti státního svátku 28. října.

Veřejná ochránkyně práv, Anna Šabatová na vizuálu festivalu Případ pro sociálku - festival sociálního umění

V pražské Venuši ve Švehlovce začíná festival sociálního umění

Praha - V multifunkčním prostoru Venuše ve Švehlovce ve Slavíkově ulici v neděli začíná druhý ročník festivalu sociálního umění Případ pro sociálku. Návštěvníci se během tří dnů mohou těšit nejen na divadlo, ale i hudbu, debaty či výtvarné umění. Festival umožní přímé konfrontace diváků se skupinami lidí jako jsou HIV pozitivní, lidé s Aspergovým syndromem, ženy bez domova či Romové. Akce se hlásí k označení HateFree Fest, koná se pod záštitou ombudsmanky Anny Šabatové.

Vizualizace zobrazuje jeden z návrhů, jak by mohlo historicky cenné Náměstí v centru Mikulova v budoucnu vypadat.

Mikulovské Náměstí v novém: zastupitelé rozhodnou o jeho přeměně

Mikulov – K mimořádnému zasedání se sejdou zastupitelé Mikulova. Jednat chtějí o velkých investicích: návrzích na přeměnu Náměstí či o architektonické studii na vybudování knihovny v bývalé hasičské zbrojnici. Ta pojme i expozici současného výtvarného umění. „Především budeme jednat o revitalizaci Náměstí. Předložen bude také návrh, včetně kalkulace předpokládaných provozních nákladů, na využití budovy bývalého Národního domu, které chce město koupit," řekl starosta Rostislav Koštial.

Varhanní koncert Pavla Svobody

Heroldův Rakovník přivítal Pavla Svobodu

Rakovník - Mezinárodní festival komorní hudby a výtvarného umění Heroldův Rakovník se z koncertní Heroldovy síně Rabasovy galerie přesunul do Chrámu svatého Bartoloměje.

Navštívit otevřené ateliéry měli milovníci umění a kreativní tvorby i letos.

O otevřených ateliérech stále moc lidí neví

Pelhřimovsko – Jak vyrobit vinuté perly či jiné šperky, jak ušít patchworkové výrobky, vytvořit papírové krajky, namalovat obraz či uplést svetr, se během uplynulého víkendu mohli dozvědět návštěvníci ateliérů, dílniček a galerií na Pelhřimovsku.

Iva Hüttnerová

Iva Hüttnerová zahájí v Přerově vernisáž svých obrazů

Přerov – Významnou návštěvu na poli výtvarného umění přivítá ve čtvrtek 6. října přerovská Galerie Eso v Kratochvílově ulici. Od 17 hodin se uskuteční vernisáž výstavy Grafika, kterou tvoří obrazy malířky a herečky Ivy Hüttnerové.

Zdeněk Křenek

Z kovohutí ke krásným knihám

Sběratelé krásných knih vědí, že nejvzácnější kousky seženou u pražského nakladatele Zdeňka Křenka. Asi netuší, že přední český znalec knižní kultury začínal jako elektrikář v Kovohutích Břidličná.

Výstava Císař Karel IV. 1316–2016 skončila.

Výstavu Národní galerie o Karlu IV. vidělo přes 90 tisíc lidí

Praha - Počet návštěvníků výstavy o Karlu IV. a umění jeho doby překročil hranici 90 tisíc osob. V neděli to řekl generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt. Přesný údaj bude znám v pondělí. Výstava, která trvala od poloviny května do neděle, se řadí k divácky nejúspěšnějším akcím Národní galerie i výstavám letošního roku. Po uvedení v Praze bude mít od 20. října do 5. března reprízu v Norimberku. Výstava byla jedním ze stěžejních programů uspořádaných k letošnímu 700. výročí narození slavného panovníka.

   PLACHETNICE NA ROZBOUŘENÉM MOŘI, 1868. Ivan Konstantinovič Ajvazovskij, realistický malíř.

Ruské výtvarné umění odhaluje svůj skrytý potenciál

Karlovy Vary - Za zvuku Čajkovského a Rachmaninova uvítala Galerie umění Karlovy Vary ve svých dvou přízemních sálech výstavu ruských malířů v podobě Tváře RUSKA neboli Ruské malířství 19. a počátku 20. století ze sbírky Galerie výtvarného umění v Náchodě.