Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Ve čtvrtek odstartovala v Galerii města Přerova nová výstava, propojuje malbu a dřevěné sochy

Vernisáž otevřela „kočičí“ výstavu. Podívejte se

Vernisáž, která se uskutečnila ve čtvrtek v Galerii města Přerova na Horním náměstí, otevřela novou výstavu obrazů Halky Kočí a dřevěných soch její matky Dagmar Koverdynské. Výstava se nemůže jmenovat jinak, než Matka a dcera.

Budova bývalé zbrojnice hasičů v Mikulově.

Bývalá zbrojnice se změní v knihovnu a galerii. Přestavba začne příští rok

Mikulov – Poslední úpravy udělali Mikulovští v materiálech týkajících se přeměny budovy bývalé hasičské zbrojnice v multifunkční centrum. „Nyní čekáme na dopracování projektu, abychom znali celkovou sumu a mohli výstavbě přizpůsobit rozpočet pro příští rok,“ řekl mikulovský starosta Rostislav Koštial z ODS.

Dobruška láká návštěvníky 
na tři zajímavé výstavy.

Dobruška láká návštěvníky na tři zajímavé výstavy

Dobruška - Tři zajímavé výstavy je možné v závěru října navštívit v Dobrušce. Lapidárim městského úřadu nabízí práce žáků výtvarného oboru dobrušské zušky, kde pod vedením Petry Žďánské rozvíjí velice úspěšně svůj talent více než osm desítek dětí. Se svými pracemi slaví úspěchy na soutěžích doma i v zahraničí a současné expozice jejich umění potvrzuje.

Výstava děl sochaře a uměleckého kováře Igora Kitzbergera ve výstavní síni Pasáž v Přerově

Originální sochař Igor Kitzberger vystavuje v Přerově

Modlící se Karel IV., Šaman, Vnitřní hlas nebo celý cyklus s názvem Farinelli. Sochy Igora Kitzbergera mají svůj nezaměnitelný rukopis a vyznačují se osobitostí a výraznými konturami, které se člověku vryjí do paměti.

Galerie patří autoportrétům Václava Stratila

Kulturní tipy: Václav Stratil v podchodu

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Ve čtvrtek se znovu zaplní výtvarným uměním prostor v podchodu pod Třídou Karla IV. v Hradci Králové. V 18 hodin se zde uskuteční vernisáž výstavy českého vizuálního umělce Václava Stratila: Zase sedim. Osm vitrín v boční uličce vyplní soubor pasových fotografií, které Václav Stratil vytváří již déle než čtvrtstoletí.

Roxy. Ilustrační foto.

V Praze dnes dýdžej Zabiela zahájí oslavy 25. výročí klubu Roxy

Oslavy 25. narozenin pražského klubu Roxy dnes zahájí producent taneční hudby a britský dýdžej James Zabiela. Program prvního dne akce plné koncertů, divadelních představení a výstav nazvané Be25 nabídne také vernisáž projektu Roxy Visuals, jehož cílem je oživení prostoru hudebního klubu vizuálním uměním. V prostoru Experimentálního prostoru NoD pak soubor 11:55 uvede představení Improvizace, které ukáže proces doprovázející každé jejich zkoušení.

Festival Treffpunkt v DEPO2015 nabídne gastronomii, pivo i hudbu.

Bavorsko v plzeňském depu

Plzeň – V Plzni můžete ode pátku až do neděle zažít tři dny ve stylu bavorské Biergarten s pivem, jídlem i hudbou.

Tomáš Pospiszyl

Cenu Věru Jirousové pro výtvarné kritiky dostal Tomáš Pospiszyl

Cenu Věry Jirousové pro nejlepší kritiky výtvarného umění dostal kurátor, teoretik, kritik a vysokoškolský pedagog Tomáš Pospiszyl. Porota ho ocenila v kategorii etablovaných kritiků, v pátém ročníku ceny se rozhodla neudělit cenu v kategorii začínajících kritiků. Ceny se udílejí na počest české básnířky, kritičky a historičky umění Věry Jirousové (1944 až 2011). Jejich cílem je zviditelnit výtvarnou kritiku, podpořit začínající autory a současně poukázat na práci těch, kteří jsou pro oblast umělecké kritiky dlouhodobým přínosem.

Slavnostní atmosféru zakončení festivalu podtrhl také interiér příznačně zvolené Heroldovy síně.

Festival Heroldův Rakovník zakončil dvojkoncert

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Letošní čtrnáctý ročník Heroldova Rakovníka slavnostně ukončil dvojkoncert Jiřího Bárty a Terezie Fialové. Mezinárodní festival komorní hudby a výtvarného umění, který je v Rakovníku již zažitou akcí, tak vyvrcholil nedělním koncertem v Heroldově síni.

Ilustrační foto.

Umělci z regionu lidem o víkendu otevřou své ateliéry

Havlíčkobrodsko – Podzimní slavnosti výtvarného umění a uměleckých řemesel proběhnou během víkendu po celé Vysočině. Ve dnech 7. a 8. října mají lidé unikátní příležitost nahlédnout do tvůrčích prostor zdejších výtvarníků a uměleckých řemeslníků a seznámit se s nimi v jejich domácím prostředí. Akci zaštiťuje havlíčkobrodské Muzeum Vysočiny.

František Muzika, Hlava s kloboukem.

Obraz od Františka Muziky se na aukci prodal za 5,64 milionu korun

Za konečných 5,64 milionu korun se v sobotu vydražil obraz  Hlava s kloboukem z roku 1930 od Františka Muziky v rámci první podzimní aukce Dorothea. Muzikův obraz se tak stal druhým nejdráže prodaným dílem autora na českém trhu. Dražitelé se ale zajímali i o jiná díla. 

František Muzika, Hlava s kloboukem.

Obraz od Františka Muziky se na aukci prodal za 5,64 milionu korun

Za konečných 5,64 milionu korun se v sobotu vydražil obraz  Hlava s kloboukem z roku 1930 od Františka Muziky v rámci první podzimní aukce Dorothea. Muzikův obraz se tak stal druhým nejdráže prodaným dílem autora na českém trhu. Dražitélé se ale zajímali i o jiná díla. Jedna z trojic Venuší od Ladislava Sutnara se prodala za 2,16 milionu korun. O senzaci večera se ale postaral olej Pokus o autoportrét mojí přítelkyně od Jiřího Balcara, jehož cena se z původních 180 tisíc zvedla až na 1,2 milionu korun. Jde tak o nejvyšší částku za Balcarův obraz v historii.O aukci v sobotu informovala společnost Dorotheum. 

František Kupka

Začíná aukční sezona, nabízí se díla Kupky, Šímy či Sýkory

O víkendu v Praze začne podzimní aukční sezona a nabídne ve dvou aukcích díla Zdeňka Buriana, Františka Muziky, Františka Kupky, Zdeňka Sýkory či Josefa Šímy. Po loňském rekordním roce, kdy sběratelé na tuzemských aukcích utratili 1,257 miliardy korun, bylo rekordní i letošní první pololetí s obratem 730 milionů korun.

Výtvarná díla na nádraží Bubny

V budoucím Památníku ticha vznikla galerie výtvarného umění

Připravovaný Památník ticha na nádraží v Praze Bubnech, kde čekaly na transport smrti tisíce pražských Židů, ke svým aktivitám přidal galerii. Ode dneška jsou v ní instalována díla několika umělců, která budou záměrně vystavena vlivům okolí a 3. října oficiálně zahájí provoz galerie Vrstvy paměti.

Ilustrační foto.

Knihovnám ubývají čtenáři, návštěvníků je ale víc

Žďársko – Ačkoliv počet registrovaných čtenářů v knihovnách na Žďársku v posledních letech mírně klesá, návštěvnost těchto zařízení naopak roste. Lidé totiž do knihoven už nemíří jenom pro zásoby čtiva, ale mimo jiné i za kulturou a vzděláváním.

Heroldův Rakovník 2017.

Rakovník je opět Heroldův. Mezinárodní festival přináší hudbu i výtvarné umění

Rakovník /FOTOGALRIE/ – Mezinárodní festival komorní hudby a výtvarného umění, který je v Rakovníku zavedenou každoroční akcí, letos trvá od 10. září do 8. října. První festivalový den si svoji vernisáž odbyla Členská výstava Středočeského sdružení výtvarníků, která do Nové síně pod Vysokou bránou přilákala desítky obdivovatelů skladbou i barvami pestrého umění. 

František Kupka

Česká meziválečná avantgarda boduje. Toyen, Šíma a Kupka stojí miliony

Na zahraničních aukcích se z českých autorů stále nejlépe prodávají jména spojená s meziválečnou avantgardou. Mezi nejdražšími bohemiky první poloviny letošního roku figurují obvyklá jména, tedy Toyen, Josef Šíma a František Kupka. Mezi desítkou nejdražších děl českých autorů mají každý po dvou dílech. Ke koupi deseti nejdražších bohemik by případný zájemce potřeboval 2,2 milionu eur, tedy asi 57 milionů korun, uvádí server Artplus.cz.

DNY Otevřených Ateliérů 2017

Umělci lidem opět otevřou své ateliéry

Havlíčkův Brod – Slavnostním zahájením v úterý odstartoval sedmý ročník Dnů otevřených ateliérů na Vysočině. Během akce, která proběhne 7. a 8. října, lidé opět budou moci nahlédnout do tvůrčích prostor zdejších výtvarníků a uměleckých řemeslníků a seznámit se s nimi v jejich domácím prostředí. Akci zaštiťuje brodské Muzeum Vysočiny.

Ilustrační foto.

Na Art Jamu předvedou sprejeři své umění

/POZVÁNKA/ Pátý ročník hudebně-výtvarného festivalu s názvem Art Jam se v sobotu uskuteční v Bolaticích. V ulici Svobody a části ulice Příkopní návštěvníci uvidí nejenom několik koncertů a výstav, ale hlavně exhibici výtvarného umění graffiti.

Marica Svobodová se stala podnikatelkou roku 2017 ve Vyškově. Její obchod s výtvarnými potřebami najdou návštěvníci již dvanáct let na náměstí.

Podnikatelka roku z Komořan: Obchod mám díky lásce k malování

komořany – Výtvarné umění a tvorba okouzlily sedmačtyřicetiletou Maricu Svobodovou z Komořan na Vyškovsku už před mnoha lety. „Když byly děti malé, rádi jsme společně tvořili, vyráběli, malovali. Obchod s výtvarnými potřebami byl jen v Brně. Impuls k podnikání v tomhle oboru přišel v době, kdy jsem si potřebovala najít práci,“ vzpomíná žena, která se stala podnikatelkou letošního roku v kategorii bez zaměstnanců.

Nejen tradiční hudba a výtvarné umění, ale i zboží, které jeho prodejci rozložili přímo na trávu, tvořilo ve středu kolorit tradiční Otevřené ulice.

Otevřenou ulici doprovodil Blešák na vzduchu

Kolín /FOTOGALERIE/ – Nejen tradiční hudba a výtvarné umění, ale i zboží, které jeho prodejci rozložili přímo na trávu, tvořilo ve středu kolorit tradiční Otevřené ulice konající se opět v kolínském Komenského parku.

Čimelice patřily výstavám.

Výstava květin přinese tisíce originálních vazeb

Čimelice – Padesát aranžovaných expozic v upravených sklenících a fóliovnících nabídne letošní 32. ročník vyhlášené výstavy květin v areálu zahradnictví Zámecká zahrada v Čimelicích, která se uskuteční od čtvrtka 24. do neděle 27. srpna.

Účastnici prázdninového Výukového festivalu Architektury a Designu FestAD 2017 při práci; Rožnov pod Radhoštěm, srpen 2017

Studenti v Rožnově pronikali do tajů architektury a designu

Učebny Střední školy zemědělské a přírodovědné v Rožnově pod Radhoštěm se na týden staly útočištěm mladých lidí se zálibou v architektuře, designu a výtvarném umění z ČR i Slovenska. V první polovině srpna se zde uskutečnil Výukový festival Architektury a Designu FestAD 2017.

Okupace Československa; 21. srpna 1968, Václavské náměstí

Čechoslováci proti Čechoslovákům. V srpnu 1969 esenbáci mlátili spoluobčany

Miroslav, odmala všude známý jako Kamil Černý, se narodil 16. listopadu 1950 v Praze do chudé, ale výrazně nekomunistické rodiny. Vyučil se jemným mechanikem a poté pracoval na stavbách. Už během učení se v něm probudil zájem o humanitní obory a výtvarné umění, a proto po večerech studoval gymnázium pro pracující. Na vysokoškolské studium mu ale po založení rodiny nezbýval čas ani energie.

Vernisáž výstavy Zdeňka Martínka v domažlickém penzionu v Baldovské ulici.

FOTOGALERIE: První olejomalbou Zdeňka Martínka byl obraz mostu

Domažlice – Olejomalby Zdeňka Martínka jsou až do konce roku k vidění v jídelně seniorského penzionu v Baldovské ulici 638. Zájemci tak mají možnost seznámit se s dosud veřejnosti nepříliš známou stránkou osobnosti dlouholetého meclovského starosty (2000-2016).

Štáflova paleta dává šanci tvořit mladým začínajícím výtvarníkům.

Śtáflova paleta v Havlíčkově Brodě má už číslo 26

Havlíčkův Brod – Akce s nejdelší tradicí. Každé léto se v Havlíčkově Brodě koná Štáflova paleta, týdenní setkání mladých výtvarníků. První ročník se uskutečnil už v roce 1991. Tenkrát sehnali hlavní organizátoři Štěpán Podešť a Tomáš Holenda jen pár zájemců, mezi nimiž nechyběl výtvarník Pavel Fiala nebo Daniel Koráb, dnes učitel gymnázia Havlíčkův Brod. 

Jaromír Typlt.

Lubomír Typlt v pražské DSC Gallery spojí kolo s deštníky

Praha - Výtvarník Lubomír Typlt v rámci výstavy s názvem 370° kruhu, kterou dnes zahájí v pražské DSC Gallery, představí do 19. září svou aktuální tvorbu. Expozice je nazvaná podle jednoho z jeho textů pro hiphopovou skupinu WWW. 370° kruhu je z rodu neskutečných stavů, jako je například kulatá krychle.

Zdeněk Raboch vypráví o lahůdkách festivalu Jazz bez hranic i činnosti Jazz klubu Plzeň

Přednáška o hudbě v galerii

Plzeň – Ve středu 16. srpna od 17 hod. začíná ve výstavní síni Masné krámy v Plzni vyprávění hudebního publicisty Zdeňka Rabocha o hudebním boomu v 60. letech minulého století.

V Městské galerii v Duslově vile v Berouně vystavuje až do 10. září berounská výtvarnice Květa Makovská své obrazy a plastiky.

V Městské galerii vystavuje své dílo Květa Makovská

Beroun /FOTOGALERIE/ -  V Městské galerii v Duslově vile nyní vystavuje své obrazy a keramiku výtvarnice Květa Makovská. Tuto berounskou výtvarnici, která dětství prožila v Chodouni a ve Zdicích a vystudovala gymnázium v Hořovicích, znají příznivci výtvarného umění velmi dobře. Ve svém domovském městě má už několikátou samostatnou výstavu. Dříve v Berouně také učila na Základní umělecké škole a mnoho jejích žáků uspělo ve světě výtvarného umění.  

Možnost být na chvíli mistrem Theodorikem, Vincentem van Gogem či slavnou mexickou malířkou Frídou Kahlo, a pobýt v jejich světě, dostaly děti z Havlíčkova Brodu v pondělí v galerii výtvarného umění.

OBRAZEM: Děti se proměnily ve slavné malíře

Havlíčkův Brod - Možnost být na chvíli mistrem Theodorikem, Vincentem van Gogem či slavnou mexickou malířkou Frídou Kahlo, a pobýt v jejich světě, dostaly děti z Havlíčkova Brodu v pondělí v galerii výtvarného umění.