Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Z přednášky To nejlepší z umění 19. století.

Zpátky do pravěku! Začíná nový cyklus přednášek

Ústí n. O. – Spolupráce Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí se zdejší Malou scénou nekončí ani v letošním školním roce. Vedle výstav je jejím nejvýraznějším dokladem cyklus přednášek z dějin výtvarného umění, který zajišťují pedagožky „umprumky" Jitka Kuběnková a Marie Uhlířová.

Nahá žena v kašně

VIDEO: V kašně se chladila zcela nahá žena

Praha - Pokud snad někdo zauvažoval, že by dění ve fontáně bylo možno připodobnit k výjevům na obrazech starých mistrů, které psaly dějiny výtvarného umění, rozhodně to nebyla pohoršená žena, která v pátek krátce po poledni oslovila strážníka hlídkujícího na Karlově náměstí v centru metropole. Upozorňovala, že ve vodotrysku uprostřed parku se koupe nějaká žena bez oblečení. Je úplně nahá – a to přesto, že téměř v pravé poledne se kolem pohybuje spousta lidí. Včetně dětí!

Nahá žena v kašně

V kašně se chladila zcela nahá žena

Praha /VIDEO/ -  Pokud snad někdo zauvažoval, že by dění ve fontáně bylo možno připodobnit k výjevům na obrazech starých mistrů, které psaly dějiny výtvarného umění, rozhodně to nebyla pohoršená žena, která v pátek krátce po poledni oslovila strážníka hlídkujícího na Karlově náměstí v centru metropole. Upozorňovala, že ve vodotrysku uprostřed parku se koupe nějaká žena bez oblečení. Je úplně nahá – a to přesto, že téměř v pravé poledne se kolem pohybuje spousta lidí. Včetně dětí!

Obraz Paula Harveyho.

Britský malíř vystavuje v Praze díla inspirovaná českým uměním

Praha - Britský výtvarník a muzikant Paul Harvey vystavuje v pražské galerii Černá labuť svá díla inspirovaná českými filmy i výtvarným uměním. Výstava se jmenuje From London to the Czech Avant-Garde a potrvá do 23. října. Harvey ve svých dílech cituje klasiky české kultury a jejich díla – kultovní Valerii a týden divů Jaromila Jireše, Ovoce stromů rajských jíme Věry Chytilové, Krvavý román Josefa Váchala, dílo Bohumila Hrabala i koláže Karla Teigeho či obrazy Alfonse Muchy. Harvey se řadí ke stuckictům, tedy umělcům, kteří se navracejí ke klasické malbě a soše.

Ilustrační foto.

Slovinsko nabízí místo hotelu ubytování ve vězeňské cele

Zapomeňte na pobyt na horách a na nekonečné pláže s bílým pískem. Jistý slovinský hotel nabízí přenocování v cele bývalé vojenské věznice a turisté z celého světa si to rádi vyzkoušejí. Dočkají se tak mříží v oknech i na dveřích, nekonečně dlouhé chodby a také společného příslušenství: dvacet "pokojů" hotelu a mládežnické ubytovny Celica (slovinsky cela) v Lublani si tak zachovalo nezapomenutelné kouzlo věznice, napsala agentura AFP.

Obraz Paula Harveyho.

Britský malíř vystavuje v Praze díla inspirovaná českým uměním

Praha - Britský výtvarník a muzikant Paul Harvey vystavuje od pátku v pražské galerii Černá labuť svá díla inspirovaná českými filmy i výtvarným uměním. Výstava se jmenuje From London to the Czech Avant-Garde a potrvá do 23. října. Harvey ve svých dílech cituje klasiky české kultury a jejich díla – kultovní Valerii a týden divů Jaromila Jireše, Ovoce stromů rajských jíme Věry Chytilové, Krvavý román Josefa Váchala, dílo Bohumila Hrabala i koláže Karla Teigeho či obrazy Alfonse Muchy. Harvey se řadí ke stuckictům, tedy umělcům, kteří se navracejí ke klasické malbě a soše.

Lublaň

Slovinsko nabízí místo hotelu ubytování ve vězeňské cele

Lublaň (Slovinsko) - Zapomeňte na pobyt na horách a na nekonečné pláže s bílým pískem. Jistý slovinský hotel nabízí přenocování v cele bývalé vojenské věznice a turisté z celého světa si to rádi vyzkoušejí. Dočkají se tak mříží v oknech i na dveřích, nekonečně dlouhé chodby a také společného příslušenství: dvacet "pokojů" hotelu a mládežnické ubytovny Celica (slovinsky cela) v Lublani si tak zachovalo nezapomenutelné kouzlo věznice.

Kniha START mapuje Dílo mapuje výtvarné umění se sportovní symbolikou z několika úhlů pohledu.

Na olympiádě Česko reprezentovala i kniha

Litomyšl – Do dějiště olympiády v Riu do Janeiro kromě sportovců odletěla i unikátní kniha START, kterou nechal zpracovat Český olympijský výbor. Dílo mapuje výtvarné umění se sportovní symbolikou z několika úhlů pohledu.

Výstava o středověku v letohradském zámku.

Vyrazte za poznáním... do doby středověku, za medvědy či na pivo!

Ústeckoorlicko - Léto nemusí být jen ve znamení povalování se u vody. Vyrazte za poznáním… Muzea a galerie na Orlickoústecku nabízejí po celé léto zajímavé výstavy. Ať už vyrazíte za pohádkou, výtvarným uměním, medvědy či do středověku, jistě nebudete litovat.

Starosta Jesenice Jan Polák

Čeká je zřejmě navrácení mnohatisícové dotace

Rakovnicko – Místní akční skupina Rakovnicko patřila v období 2007–2013 mezi nejlépe hodnocené místní akční skupiny v České republice. Stala se dokonce držitelem ocenění Nejlepší MAS, které jí věnoval ministr zemědělství.

Starosta Jesenice Jan Polák

Čeká je zřejmě navrácení mnohatisícové dotace

Rakovnicko – Místní akční skupina Rakovnicko patřila v období 2007–2013 mezi nejlépe hodnocené místní akční skupiny v České republice. Stala se dokonce držitelem ocenění Nejlepší MAS, které jí věnoval ministr zemědělství.

František Segert.

Odešel jeden z posledních malíř, grafik a jevištní výtvarník František Segert

Most - V pátek 22. července 2016 zemřel ve věku pětaosmdesáti let významný český malíř, grafik a jevištní výtvarník František Segert. Do dvacátého století se narodil 25. října 1930 v Mladé Boleslavi a dětství a mládí prožil v nedaleké Dobrovici. Pocházel z rodiny hospodářského správce, na jejíž existenci těžce dolehly události roku 1948, kdy byl jeho otec vyhozen ze zaměstnání a on sám stižen vážnými zdravotními problémy.

OBRAZ HELENY ČUBOVÉ s názvem Soupiží je součástí výstavy Ženské v(j)eci. Jedná se o malbu a kresbu.

O ženách nejen ženám. Zkrátka Ženské v(j)eci

Ostrov - V Letohrádku v Ostrově můžete v současnosti vidět výstavu jedenácti mladých výtvarnic nesoucí název Ženské v(j)eci. Výstava je přehlídkou ryze ženského současného výtvarného umění severozápadních Čech.

Ilustrační foto.

Zemřel brněnský historik umění a znalec architektury Jan Sedlák

Brno – Po těžké nemoci zemřel v neděli významný brněnský historik umění a znalec architektury Jan Sedlák. Bylo mu 73 let. Sedlák byl držitelem Ceny města Brna v oboru architektura za rok 1996 i dalších ocenění, často psal například o slavných vilách. O jeho úmrtí v pondělí informovala jeho manželka Alice Sedláková. Termín posledního rozloučení zatím není známý.

Hala č. 19 (nástrojárna) závodu Praga. Ilustrační foto.

Pragovka v pražských Vysočanech otevírá venkovní umělecký prostor

Praha - Ve Vysočanech se v sobotu po poledni v prostorách bývalé továrny otevřely venkovní prostory uměleckého centra Pragovka. Akci pořádají vydavatelství Biggboss a Beef records. Ve zchátralém areálu někdejší automobilky nainstalovali pořadatelé obrazy, stánky s občerstvením a podium pro vystupující hudebníky a DJ. Vstup je zdarma. V jedné z hal továrny jsou od roku 2010 ateliéry, v současné době jich tu je 40 a hostí kolem 70 umělců.

Výstava v Podzámecké zahradě.

Habr v Podzámecké zahradě zdobí osobnosti výtvarného umění

Kroměříž – Jeden z největších habrů v kroměřížské Podzámecké zahradě i v letošní sezoně nabízí pohled na umění: tentokrát ho ozdobili známými osobnostmi výtvarného umění. „Na stromě je necelá dvacítka umělců. Lidé mohou zhlédnout jejich díla, ale také krátký životopis," zmiňují organizátoři.

Aukce. Ilustrační foto.

První pololetí přineslo rekord pro starožitnosti a vysoké nárůsty

Praha /TABULKA/ - Nový aukční rekord pro starožitnosti, nebývale vysoké růsty cen a šest položek prodaných za více než milion korun přineslo první pololetí na tuzemském aukčním trhu se starožitnostmi. Ke koupi deseti nejdražších starožitností by případný zájemce potřeboval 13,7 milionu korun. K nejdražším patřily kategorie militarií, nábytku, skal a hodin. Nový rekord mezi starožitnostmi má turecká šavle prodaná za více než čtyři miliony. Uvádí to server Artplus, který se na trh s uměním a starožitnostmi specializuje.

Výstava Stanislav Lolek Rapsodie volné přírody ve Slovácké galerii v Uherském Hradišti.

Výstava v Hradišti připomíná osobnost Stanislava Lolka

Uherské Hradiště – Až do 16. října se můžou návštěvníci Galerie Slováckého muzea kochat výstavou věnovanou malíři Stanislavu Lolkovi. Autorka expozice Ilona Tunklová z Galerie výtvarného umění v Hodoníně jej při vernisáži představila jako významovou osobnost výtvarného umění a v rozsáhlé biografii připomněla jeho zásadní životní osudy, zálibu v myslivosti a také ředitelování ve Slováckém muzeu.

Garant malířského plenéru na Solání, sochař Martin Gaja z Hutiska-Solance.

Týdenní kurz přilákal na Valašský Olymp malíře až ze Šumavy či Polska

Soláň - Bájná hora Soláň se v uplynulém týdnu stala domovem pro třicet zájemců o výtvarné umění z Valašska, Šumavy i Polska. Od 4. do 10. července se zde pod vedením předních umělců a záštitou Informačního centra Zvonice na Soláni konala již tradiční malířská škola s názvem Malířský plenér Soláň 2016.

KŘESLO. Dílo od autorky Alexandry Koláčkové koupilo město minulý rok.

Dolní Břežany dají na umění 
v ulicích ročně 200 tisíc korun

Dolní Břežany – Ještě více zatraktivnit veřejná prostranství chce vedení dolnobřežanské radnice. Každý rok chce uměním obohatit jedno z vytipovaných míst.V předchozích letech investovaly Dolní Břežany okolo 250 milionů korun do veřejných prostranství, díky kterým se zvedla hodnota obce.

Aukce. Ilustrační foto.

Jarní aukční sezona výtvarného umění v Česku byla rekordní

Praha /TABULKA/ - Letošní jarní aukční sezona výtvarného umění v Česku byla nejúspěšnější v novodobé historii. Sběratelé za první pololetí utratili na trhu s uměním přibližně 570 milionů korun, čímž o 20 milionů korun překonali rekord jarní sezony roku 2013. Loni v pololetí činil celkový obrat 480 milionů korun. Vyplývá to z předběžných odhadů serveru Artplus, který se trhu s uměním věnuje.

Londýnská galerie Tate Modern.

Rozšířená galerie Tate Modern láká davy lidí nejen na výstavy

Londýn - Známá londýnská galerie Tate Modern, která se stala obrovským magnetem pro místní i pro turisty hned po svém otevření před více než 16 lety, je po svém červnovém rozšíření ještě větší atrakcí, která na nábřeží Temže denně láká až desetitisíce lidí. Výstavní prostory se díky nové přístavbě od věhlasného dua švýcarských architektů Herzog & de Meuron zvětšily o více než polovinu a vedení galerie slibuje, že kromě širšího výstavního programu přinese nová budova i bonus pro návštěvníky, kteří si budou moci expozice prohlédnout ve větším klidu, aniž by se museli tlačit u pokladen či ve výstavních sálech.

Knihař Martin Němec.

Knihař mívá nejvíc práce hlavně na jaře

Třebíč - Martin Němec je knihař. Rukama mu za dva-cet let podnikání prošly tisíce svazků. Vyvazuje kroniky, pamětní knihy, diplomové práce i sbírky zákonů a výroční zprávy. Přehled působí možná poněkud fádně, proto je třeba k němu přičíst i ražbou zdobené svazky a bibliofilie, kterých má Martin Němec na svém kontě rovněž nespočet.

Literární maraton v ústecké knihovně.

Schválili nové nositele Cen města Ústí

Ústí n. O. – Cenu města letos získá Stanislava Dvořáková za bohatou reportérskou a dopisovatelskou činnost, dále bude udělena Ivanu Měrkovi za dlouholeté významné zásluhy o Heranovu violoncellovou soutěž a Marii Přibylové za celoživotní aktivní činnost v Sokole, zejména za její cvičitelskou činnost.

Osmnáctiletá Kristýna Palečková studuje třetí ročník střední pedagogické školy v Boskovicích.

Mladá výtvarnice hledá inspiraci v přírodě i svém nitru

Boskovice – Když osmnáctiletá Kristýna Palečková zažívá špatné období nebo když se prostě jen nudí, často sahá po štětci a plátnu. Malování ji na nějaký čas zabaví a chmury se vytratí jako barva vymíchaná ve sklenici vody. Inspiraci hledá všude kolem sebe, hlavně v krásách přírody. Své nadání teď zúročila i ve výtvarné soutěži MY DVA s Jirkou Bouškou do Ria 2016.

Lázně - Oblastní galerie.

Do galerie za historií výstaviště

Liberec - Oblastní galerie Lázně zve zítra na první komentovanou prohlídku Německo-českou výstavou z roku 1906. Průvodkyní bude kurátorka Anna Habánová. Akce se koná od 10:30 a od 17:00 hodin, vstupné je 20 korun

Galerie Středočeského kraje.

V Kutné Hoře představí práci slovenských výtvarníků

Kutná Hora - Galerie Středočeského kraje GASK v Kutné Hoře v sobotu v 16 hodin zahájí výstavu „XXL pohledů na současné slovenské výtvarné umění. Dílo více než čtyřiceti výtvarníků představí historici umění ze Slovenska, Čech, Francie i Velké Británie.

Přednáškový blok byl v letošním školním roce zaměřený na umění 19. století.

Přednášky se vrátí příští školní rok

Ústí n. O. – Dějiny výtvarného umění přitahují návštěvníky orlickoústecké Malé scény již od roku 2013. Tehdy začaly pedagožky zdejší uměleckoprůmyslové školy Jitka Kuběnková a Marie Uhlířová s prvními přednáškami, které si rychle našly své příznivce.