Kreativ

ŠTÍTEK: výtvarné umění

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích.

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích znovu otevře své expozice

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích znovu otevře své expozice a výstavy 12. 5. 2020. Otevřeny budou stálé expozice Galerie a muzea litoměřické diecéze spolu s výstavním projektem Patrika Hábla, expozice naivního umění a art brut. Současně bude do 30. 5. 2020 prodloužena výstava Zářit/Strahlen v Galerii Gotické dvojče.

Jan Vičar.

Ve Francii mají lidé k výtvarnému umění lepší vztah, říká Jan Vičar

Mezi Českem a Francií už několik let cestuje umělec Jan Vičar z Řásné, kterému se za jeho tvorbu podařilo loni ve Francii získat významné mezinárodní ocenění. V současné době připravuje výstavu v Paříži a pracuje na nové, ručně ryté knize ve francouzštině. Na Jihlavsko se pravidelně vrací, do Telče letos v létě pozval na rezidenční pobyt dvě francouzské umělkyně z Remeše.  

Galerie Kupe

Tip na čtvrtek 21. listopadu: Opavské noční KuPé

Již 7. ročník pořadu, tentokrát na téma Nic není náhoda v němž vystoupí deset zajímavých osobností výtvarného umění, architektury, fotografie, literatury, psychologie a mnoha dalších oborů se uskuteční ve čtvrtek 21. listopadu od 18 hodin v kulturně-uměleckém prostoru KuPé.

Barvy podzimu v prachatickém Městském divadle.

Podzim hrál všemi barvami v prachatickém divadle

Na začátku listopadu se v Prachaticích uskutečnil zcela zvláštní a ojedinělý večer plný hudby,poezie, tance a výtvarného umění. Střídavý proud uměleckých směrů měli možnost shlédnout návštěvníci večera v Městském divadle v Prachaticích.

Galerie Kupe

Opavské noční KuPé

Již 7. ročník pořadu, tentokrát na téma Nic není náhoda v němž vystoupí deset zajímavých osobností výtvarného umění, architektury, fotografie, literatury, psychologie a mnoha dalších oborů se uskuteční ve čtvrtek 21. listopadu od 18 hodin v kulturně-uměleckém prostoru KuPé.

Křížova vila.

Tip na víkend: Přednášky přiblíží výtvarné umění

Žatecké muzeum připravilo novinku v podobě seriálu o dějinách umění. Přednášky jsou v plánu jednou za měsíc, vždy v neděli od 15 hodin v prostředí Křížovy vily. Do května by mělo proběhnout celkem osm přednášek. První už v neděli 10. listopadu.

Barevný podzim

Tip na 1. listopadu: Barevný podzim

Zcela ojedinělý a výjimečný večer plný hudby, poezie, mluveného slova, výtvarného umění a tance připravuje Klarinetový soubor Prachatice, Marcela Haspeklová, Petra Sovová, malířka Ivana Záleská a samozřejmě hudebníci Jan Hovorka, Petr Chalupský, Tomáš Janoušek, Vít Neužil a jejich hosté.

Penzion a restaurace Novopacké sklepy.

Na co kam: O umění a historii ve sklepích

/POZVÁNKY/ V příjemném prostředí Novopackých sklepů se můžete ve středu od 18 hodin zúčastnit setkání s malířem a historikem umění Jaromírem Zeminou. Umělec pochází z Přední Ždírnice na Trutnovsku. Vystudoval dějiny umění a klasickou archeologii v Brně. Zemina je znám i jako autor knih o výtvarném umění.

Klarinetový soubor Prachatice.

Umělci chystají výjimečný večer

Zcela ojedinělý a výjimečný večer plný hudby, poezie, mluveného slova, výtvarného umění a tance připravuje Klarinetový soubor Prachatice, Marcela Haspeklová, Petra Sovová, výtvarnice Ivana Záleská a samozřejmě hudebníci Jan Hovorka, Petr Chalupský, Tomáš Janoušek, Vít Neužil a jejich hosté.

Houslistka Ludmila Pavlová a laureát mnoha klavírních cen Stanislav Gallin uzavřeli letošní ročník mezinárodního festivalu hudby a výtvarného umění Heroldova Rakovníka.

Nedělní koncert ukončil mezinárodní festival hudby v Rakovníku

/FOTOGALERIE/ Mladá a výjimečná houslistka Ludmila Pavlová a laureát mnoha klavírních cen Stanislav Gallin uzavřeli letošní ročník mezinárodního festivalu hudby a výtvarného umění Heroldova Rakovníka. Koncert se uskutečnil v neděli v Heroldově síni v Rakovníku.

Galerie Tunklův dvorec v prostorách staré radnice v Zábřehu

Zavedená galerie v Zábřehu zavírá

Příznivci výtvarného umění v Zábřehu se budou muset obejít bez tradiční kulturní instituce. Galerie Tunklův dvorec se po zhruba čtvrtstoletí existence na delší čas zavírá. Důvody souvisí s chystanou rekonstrukcí staré radnice, v níž sídlí.

Kulturní dům Josefa Suka

Krajina v obrazech

Josef Burkhard, malíř z podblanicka, se věnuje výtvarnému umění již od svého mládí. Jeho první výstava, která byla uskutečněna v roce 2004 v Sedlčanech, měla úspěch.

Z vernisáže ve Velkém Meziříčí.

Výtvarné umění, tanec a hudba znovu na Náměstí 11/13

Velké Meziříčí - V páteční podvečer se náměstím rozezněly tóny, melodie a zpěv spontánně vzniklé hudební skladby, která reagovala na mimiku a gesta profesionálních tanečníků. Členové skupin 1/2 Dust in the Groove & Orbita, rozehráli své hudební nástroje, rozezpívali se a roztančili na vernisáži Jany Mikyskové, Bořivoje Pejchala a Miroslava Štěpánka.

Výtvarné umění na jihu slaví 100 let. Ilustrační foto.

Výtvarné umění na jihu slaví 100 let výstavou

Přednáškový sál Husitského muzea v Táboře v Augustiniánském klášteře na náměstí Mikuláše z Husi navštíví ve čtvrtek 3. října v 17 hodin galerista a historik umění z organizace Transars České Budějovice Jaromír Procházka.

Ilustrační foto. Výstava.

Barvy vášně Pavly Janků

V Art Galerii Pension U Řeky v Karlovicích je pro milovníky výtvarného umění připravena další výstava. 

Ilustrační foto.

Nultá generace se představí v Jihlavě

Jihlava - Tři dny, více než dvě desítky výrazných umělců, výstavy, přednášky, diskuse, workshopy, site specific instalace, filmové projekce, hudební stage s Kapitánem Demo nebo Himalayan Dalai Lama. Nákladní haly vlakového nádraží v Jihlavě se počtvrté stanou kulisou festivalu současného výtvarného umění Nultá generace. Zajít na něj můžete od pátku 27. do neděle 29. září.

Koncert Pavla Svobody a Ivy Kramperové v chrámu sv. Bartoloměje v Rakovníku.

Pavel Svoboda a Iva Kramperová rozezněli chrám sv. Bartoloměje

/FOTOGALERIE/ V rámci mezinárodního festivalu komorní hudby a výtvarného umění - Heroldova Rakovníka, zavítal do královského města v neděli 22. září večer uznávaný varhaník Pavel Svoboda, kterého doplnila vyhledávaná sólistka na housle Iva Kramperová. V rakovnickém chrámu sv. Bartoloměje zahráli rakovnickému publiku svůj recitál skladeb významných světových umělců. 

Dámský salon se konal počtyřiatřicáté.

Dámský salon se konal počtyřiatřicáté

/FOTOGALERIE/ V současných srpnových dnech měli možnost přátelé slánského výtvarného umění navštívit v příjemných prostorách Galerie V Troubě výtvarnou výstavu. Protože byla celá věnována jen výtvarnicím, uskutečnila se pod názvem 34. Dámský salon.

Druhý koncert v rámci festivalu Heroldův Rakovník v Heroldově síni.

Vynikající cembalistky Edita Keglerová a Monika Knoblochová předvedly své umění

/FOTOGALERIE/ V rámci mezinárodního festivalu hudby a výtvarného umění – Heroldova Rakovníka – se v neděli 15. září v Heroldově síni Rabasovy galerie v Rakovníku uskutečnil koncert cembalistek Edity Keglerové a Moniky Knoblochové. Duo umělkyň, které za svoji hudební kariéru získaly několik prestižních ocenění jak u nás, tak i za hranicemi České republiky, zahrálo skladby od světoznámých skladatelů Johanna Sebastiana Bacha, Françoa Couperina a Stephena Dogsona.

Z letošního Výletnění.

Výletnění lákalo na menšinové žánry

Planá – Devátý ročník výletního oddychového festivalu v Plané nabídl opět různé formy divadla, výtvarné umění, výstavu i hudbu. To vše na různých místech – v Kiněnekině, na dvorku, na parkovišti i v lese směrem k Chodové Plané.

Okolí břeclavské synagogy naplnily tradiční Rajské slavnosti.

OBRAZEM: Hosty Rajské slavnosti roztančila ukulele

Břeclav - Uličky okolo břeclavské synagogy se v sobotu plní davy milovníku rajčat – a nejen jich, slavnosti totiž nabízejí mnohem víc. Každý si tu přijde na své, od gurmánů, přes děti až po obdivovatele výtvarného umění.

Galerista Jaromír Procházka s peršanem.

Kniha mapuje jihočeskou výtvarnou scénu

Písek ‑ Na přednášce, která se koná ve čtvrtek 21. února od 16 hodin v přednáškovém sále Prácheňského muzea, představí Jaromír Procházka novou publikaci nazvanou 100 let výtvarného umění na jihu Čech.

Valdštejnská lodžie, výstava obrazů Anny Mastníkové.

Mořské panny v Lodžii

Jičín - Když jsem se připravoval na vernisáž Anny Mastníkové v Lodžii, ukázal mi Google dvě: Annu a Evu. Obě stejného, přesněji podobného „řemesla“. Malířského, ilustrátorského. U Anny víc animátorského.

Ilustrační fotografie.

Muzeum hledá nového vedoucího galerie

Rychnov nad Kněžnou - Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou by mělo mít od dubna nového kurátora fondu výtvarného umění a vedoucího Orlické galerie.

Za celkem prozaickým názvem Studenti gymnázia se představují se skrývá zajímavá výstava fotografických a výtvarných prací, které jsou instalovány v Masarykově kulturním domě v Mělníku.

Jak vypadá okolní svět očima studentů prostřednictvím výtvarného umění

Mělník /FOTOGALERIE/ - Za celkem prozaickým názvem Studenti gymnázia se představují se skrývá zajímavá výstava fotografických a výtvarných prací, které jsou instalovány v Masarykově kulturním domě v Mělníku. Autory neotřelého pohledu na okolní svět jsou studenti mělnického Gymnázia Jana Palacha.

Vernisáž dvou výstav v Galerii Slováckého muzea v Uherské Hradišti. Vladimír Groš.

Výstava v Hradišti je poctou tradičním formám výtvarného umění

V Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti byly ve čtvrtek 31. ledna, za mimořádného zájmu příznivců výtvarného umění, dvě výstavy - obě jsou důrazným atakem na tendence nejrůznějších konceptuálních nesmyslů, které v posledních letech zamořují výstavní síně, aniž by tzv. „kunsthistorici" dokázali oddělit zrno od plev.

Výstava Dantom Bohema představuje akvarely berounského výtvarníka Tomáše Šmejkala a fotografie Daniela Kreissla. První společná výstava berounských pábitelů.

V berounském muzeu vystavují Šmejkal s Kreisslem

Beroun - Dokonale ručně malované rostliny a živočichy v kontrastu se snovými, malířsky komponovanými fotografickými zátišími. To vše nyní uvidí návštěvníci Muzea Českého krasu v Berouně. Dva originální místní výtvarníci tam představují svá díla na první společné výstavě s názvem Dantom Bohema. Výtvarník Tomáš Šmejkal prezentuje akvarely, Daniel Kreissl fotografie.

Střední uměleckoprůmyslová škola slaví letos 80 let.

Oslavy 80 let existence zahájí SUPŠ v Uherském Hradišti výstavou děl pedagogů

V duchu oslav 80. výročí založení Střední uměleckoprůmyslové školy (SUPŠ) v Uherském Hradišti se v této instituci ponese rok 2019. První akcí, která má výročí připomenout, je výstava komorní kolekce prací současných pedagogů SUPŠ v prostorách Nového Kláštera v Napajedlích. Její vernisáž je naplánována na 17. ledna od 19 hodin. Výstava potrvá do 17. února.

Dvě výstavy začaly ve čtvrtek vernisáží v Galerii města Přerova. Návštěvníci mohli obdivovat retro kousky ze sbírky čtrnáctiletého Patrika Horkého a druhou část expozice tvoří olejomalby výtvarníka Jiřího Heinze.

Obrazy zasněžených Valach i parádní retrokousky. Galerie praskala ve švech

Dobovým popíkem a šlágry Karla Gotta či Michala Davida, kterými se v sedmdesátých a osmdesátých letech zahřívali tanečníci na diskotékách, odstartovala ve čtvrtek vernisáž dvou výstav v Galerii města Přerova. Nestárnoucí hity zahrálo „retroduo“, které vytvořili speciálně pro tuto příležitost klavírista Stanislav Smoček a zpěvák Ruda Janoš.

Ilustrační foto.

Senioři, nezahálejte a tvořte

Karlovy Vary – Pro všechny aktivní seniory a seniorky z Karlovarského kraje, jejichž zálibou je výtvarné umění všeho druhu, je určen další ročník soutěže s názvem Věk není překážkou, která si postupně získává na čím dál větší oblibě.

Galerie umění Karlovy Vary.

Galerie umění a svátky

Karlovy Vary – Karlovarská galerie umění připravila dva vánočně a novoročně laděné dárky.

Výstava Milana Knížáka Žít jinak v krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně.

Krajská galerie hostí výstavu děl Milana Knížáka

Výstava prostřednictvím obrazů, objektů a dokumentů akcí představí stěžejní aspekty autora Milana Knížáka. Expozici mezinárodně uznávané umělecké osobnosti a člena světové avantgardní skupiny FLUXUS bude hostit Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Jírův betlém opět přitáhl davy lidí.

FOTO: Jírův betlém opět přitáhl davy lidí

Malá Skála - Stovky lidí se o víkendu sešly na Boučkově statku na Malé Skále, aby se podívaly na tradiční rozsvícení Českého betlému v životní velikosti od Josefa Jíry. Místního rodáka, akademického malíře.